Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 30 września 2013
Sałatka z awokado i kurczaka z orzechowym dressingiem

Genialna sałatka, która może być obiadem  jak i lekką przekąską. Istotą tej sałatki jest sos orzechowy, który tu rządzi ale pestki granatu  są nie bez znaczenia no i oczywiście awokado, które musi być dojrzałe i kremowe. Całość smakuje naprawdę...wspaniale.


Źródło

Składniki:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chilli
  • dojrzałe awokado
  • owoc granatu

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 10 orzechów laskowych obranych ze skórki
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokroić w paski i natrzeć solą i przyprawami. Marynować 2 godziny.  Następnie usmażyć lub ugrillować na patelni.  Awokado obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na sałacie ułożyć kawałki kurczaka, awokado oraz pestki granatu. Sok z części pestek wykorzystać do sosu. Orzechy zetrzeć na proszek i połączyć z pozostałymi składnikami, dodać sok z granatu. Polać sałatkę sosem i posypać po wierzchu solą i pieprzem.

Smacznego:)

niedziela, 29 września 2013
Kawowa rolada bezowa

Do tej rolady podchodziłam jak przysłowiowy pies do  jeża. Człowiek zawsze obawia się nieznanego, ja w tym przypadku bałam się zwinięcia bezy. O ile nie stresuję się zwijaniem rolady biszkoptowej bo robiłam to "milion" razy i nigdy mi nie pękła tak tutaj od razu założyłam, że powędruje do kosza, no ale w końcu musiałam spróbować. Okazało się, że beza wychodzi miękka co sprawia, że bardzo łatwo jest ją zwinąć. Odrobinkę pękła mi na wierzchu ale to w niczym nie przeszkodziło, a może nawet dodało uroku. Zrobiłam do niej krem kawowy bo  taka myśl towarzyszyła mi zawsze kiedy o niej myślalam i to był dobry pomysł bo gorzkawy smak kawy zniwelował trochę słodycz bezy. Całość smakowała bardzo wykwintnie.

Składniki:

  • 6 białek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć bezę na wyłożoną papierem i wysmarowaną blaszkę o wymiarach 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 min.

Składniki na krem kawowy:

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ew. 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Tak samo postąpić z kawą. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać kawę, wymieszać.

Upieczoną roladę ułożyć spodnią stroną do góry. Krem kawowy wyłożyć na środku i delikatnie zwinąć. Posypać zmieloną kawą.

Smacznego:)

sobota, 28 września 2013
Pierogi pieczone ze szpinakiem

Nadzienie szpinakowe w drożdżowym pierogu okazało się bardzo trafionym pomysłem. Ale chyba nic dziwnego skoro pasuje zarówno do tradycyjnych, gotowanych pierogów jak i naleśników i jeszcze paru innych rzeczy. Bardzo polecam takie bułki. Są może czasochłonne ale bardzo smaczne i warto je zrobić.

Żródło

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła topionego
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 g cukru
  • 35 g drożdży
  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 250 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • jajko do posmarowania
  • łyżka masła

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę, dodać szpinak, sol, pieprz, sok z cytryny i chwilę dusić razem. Gy woda odparuje zestawić z ognia, dodać ricottę i wymieszać.

Mleko lekko podgrzać, wlać do miski i dodać pokruszone drożdże. Lekko rozetrzeć, dodać pozostałe składniki , wyrobić, na końcu dodać masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasto formować kulki, rozpłaszczać, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić jak pieroga, zawijając brzegi do środka.

Pierogi odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pierogi przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na rumiano, ok. 20 min.

Smacznego:)

piątek, 27 września 2013
Chrzanowa pasta rybna

Moje kolejne smarowidło do chleba to pasta rybna z mocną nutą chrzanową. Użyłam dorsza  bo taką rybę miałam ale moim zdaniem na pastę  najlepiej   nadaje się  makrela. Dorsz jak dla mnie jest trochę za suchy więc musiałam użyć sporo majonezu, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ale mimo tego pasta wyszła bardzo dobra.

Składniki:

  • 1 wędzona ryba
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu (według uznania)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Rybę obrać z ości i rozgnieść widelcem razem z jajkami. Dodać majonez, chrzan, sól, pieprz oraz posiekana pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

czwartek, 26 września 2013
Kiełbasa w słoiku

Jest to moje odkrycie roku. Wiem, że dla niektórych jest to smak dzieciństwa ale dla mnie nie bo moja mama takiego wynalazku nie robiła jednak to nie oznacza, że nie okraszone wspomnieniami nie smakuje. Bo smakuje i to bardzo zwłaszcza, gdy kolejny raz uświadomimy sobie czym karmią nas w sklepach. Taka kiełbasa jest zdrowa, smaczna i można ją długo przechowywać. Chociaż te 4 słoiki, które zrobiłam nie przetrwały nawet dwóch tygodni więc od razu pożałowałam, że zrobiłam z połowy porcji. Bardzo zachęcam do wypróbowania lub przypomnienia sobie tego smaku.

 

Źródło

Składniki:

  • 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
  • 500 g surowej łopatki wieprzowej
  • 800 g wędzonego boczku
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 10 utłuczonych w moździerzu ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • kilka liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Najchudszą część łopatki i szynki pokroić w drobną kostkę. Pozostałe mięso zmielić razem z boczkiem. Wymieszać całość, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, chilli, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie i doprawić do smaku solą. Całość odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso przełożyć do słoików, najlepiej nie za dużych, szczelnie zamknąć i pasteryzować 3 razy co 24 godziny.

Na dnie szerokiego naczynia ułożyć ścierkę, ustawić słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości. Gotować przez 45 min codziennie. Jeśli woda wyparuje należy ją uzupełnić.

Smacznego:)

środa, 25 września 2013
Makaron z dynią i pieczarkami w kremowym sosie

Obowiązkowo w sezonie dyniowym musi się u mnie znaleźć makaron. Dzisiaj bez mięsa, za to z pieczarkami i w kremowym sosie. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może sobie dodać np. kurczaka ale u mnie dwa mięsne obiady pod rząd to wystarczająco więc przy tym daniu po prostu z niego zrezygnowałam.

Pomysł własny

Składniki:

  • szklanka pure z dyni lub pokrojonej w kostkę
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 400 g makaronu tagiatelle
  • 100 ml śmietanki
  • olej do smażenia
  • tymianek, sól, pieprz
  • parmezan

Cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, pure lub kawałki dyni. Dodać sól, pieprz, tymianek i dusić razem. Po chwili dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, dodać do sosu. Na wierzch zetrzeć parmezan i natychmiast podawać.

Smacznego:)

wtorek, 24 września 2013
Tarta z porem i pieczarkami

Do tej pory jeśli robiłam tartę to na słodko. Jednak wytrawna wersja bardzo mnie kusiła więc w końcu nadszedł ten dzień kiedy odłożony do zrobienia przepis doczekał się realizacji. Wszystko jest tu idealne. Genialne kruche ciasto, lekko  rozwarstwiające się niczym francuskie, zaskakujące połączenie pora z pieczarkami i ten sos. Całość smakuje tak wspaniale, że robiłam tę tartę 2 razy w ciągu tygodnia i bardzo ją wszystkim  polecam.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 3 pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, zółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

 

Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.

Pory i pieczarki  pokroić. Podsmażyć na maśle pieczarki, dodać pory. Przyprawić solą i pieprzem i dusić, aż woda odparuje. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.

Smacznego:)

06:35, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 23 września 2013
Kaczka na jabłkowym puree

Do niedawna kaczka była dla mnie mięsem trudnym bo nieznanym i nie często po nią sięgałam. Jednak kolejne, trafione przepisy pokazały mi, że właściwie nie ma się czego bać. Dzisiaj oprócz kaczki pieczonej w całości najczęściej wykorzystuję filety i udka. Pierś to moja ulubiona część kaczki. Nie znoszę krwi na talerzu więc dla mnie musi być wersja wysmażona ale cały czas miękka w środku. Dzisiejszą porcję mięsa ułożyłam na jabłkach, co w przypadku kaczki jest chyba oczywiste a może już nawet nudne ale tym razem jabłka są w wersji puree.

Inspiracja

Składniki:

  • filet z kaczki
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 Czosnek z imbirem przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Filety przykryć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać olej , włożyć filety i obsmażyć z obydwu stron. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Jeśli płyn całkowicie wyparuje można dolać odrobinę wody. Usmażone filety pokroić na plasterki. Na tłuszcz po smażeniu kaczki włożyć obrane i pokrojone jabłka. Dodać cukier, podlać wodą i prażyć, aż jabłka się rozpadną. Na talerzu ułożyć garść szpinaku, odrobinę jabłkowego puree i plastry usmażonej kaczki.

Smacznego:)

niedziela, 22 września 2013
Szarlotka z orzechami

Każdy, kto zagląda od czasu do czasu na mojego bloga wie, że lubię skomplikowane, pracochłonne i wypasione dania. Rzeczywistość jednak jest taka, że człowiekowi ciągle brakuje czasu i gdy w nawale obowiązków trzeba coś ugotować lub nachodzi ochota na coś słodkiego, zazwyczaj sięgam, po proste i szybkie a przy tym mało wymyślne przepisy. Zawsze jednak potem okazuje się, że te właśnie (dla mnie nudne) receptury  okazują się tak smaczne, że wszyscy proszą o dokładkę i przepis. Przykładem takiej nudy jest dla mnie to ciasto. Nie ma tutaj nic udziwnionego. Typowo jesienne połączenie orzechów i jabłek daje jednak fantastyczne doznania. Najlepiej smakuje drugiego dnia gdy kruche blaty przejmą trochę wilgoci od jabłek. Bardzo polecam:)

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać, zimne masło, zrobić kruszonkę. Dodać żółtka, jajko oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić i podzielić na 3 części. Wyłożyć na przygotowaną formę.  Użyłam blaszki o wymiarach 24/32 cm.

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jabłka uprażyć z cukrem, cały czas mieszając. Dodać sok  z cytryny, następnie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.

Składniki na masę orzechową:

  • 30 dag orzechów
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu

Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, wymieszać i gotować około 5 min. Wyłożyć masę orzechową na jeden kruchy blat i piec wszystkie 3 w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min.

Upieczone kruche blaty przekładać masą jabłkową, na wierzchu ułożyć blat z orzechami.

Smacznego:)

sobota, 21 września 2013
Crusty Hard Rolls

Zimno na dworze, zimno w domu. Powietrze nie sprzyja wyrastaniu ciasta drożdżowego ale miałam ochotę na bułki drożdżowe a ten przepis już dawno oczekiwał na realizację. Bułki wyszły wspaniałe. Mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Jedne z lepszych jakie upiekłam. Będą idealne na kanapkę do pracy.

Źródło

Składniki:

  • 780 g mąki pszennej
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko wymieszane z łyżką mleka do wysmarowania
  • kilka łyżek maku

 Przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, oraz cukru i letniej wody. Wszystko wymieszać w misce na pastę i zostawić w cieple na 15 min. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól, wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i zostawić do fermentacji na godzinę. Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 min. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 min. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 min.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
07:35, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4