Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 30 września 2012
Burgery z pikantnym kurczakiem

Uwielbiam fast foody. Niestety, nie jadam ich od kiedy moja świadomość kulinarna stała się trochę większa chociaż przyznaje, że czasami "zgrzeszę". Ale nawet wtedy biorę frytki ewentualnie wrapa z kurczakiem . Chociaż i tak nie mam pewności jakiej jakości jest  kurczak lub olej na którym smażyły się frytki ale jeszcze jestem w stanie to zjeść a jak jestem bardzo głodna to nawet mi smakuje. Natomiast nigdy jeszcze nie jadłam burgera.  Mało apetyczny widok i brak wiedzy na temat składu mięsnego kotlecika wkladanego do środka skutecznie mnie powstrzymuje. Natomiast domowe burgery to już zupełnie inna bajka. Przymierzam się do takich z kotlecikiem ale póki co proponuję Wam z  kawałkami kurczaka. Mięso kurczaka gotuje się w pikantnym sosie, z dość sporą ilością przypraw, które można oczywiście zredukować. Ja lubię wyraziste smaki więc ta ilość jest dla mnie odpowiednia ale dla dzieci będzie trochę za ostro. I proszę, nie przerażajcie się długą lista skladników. One wszystkie mają wpływ na fenomenalny smak kurczaka.  Ja swoje burgery zrobiłam z tymi bułkami ale można oczywiście użyć innych.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 szklanki sosu pikantnego np. chili
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 udka bez kości

Składniki na surówkę z kapusty czerwonej

  • 2 filiżanki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 3 łyżki greckiego jogurtu
  • 1/4 łyżeczki chili mielonej
  • 1 łyżka soku z limonki

Wymieszać wszystkie składniki sosu, polać kapustę, wymieszać i odstawić na bok. Surówkę nalezy zrobić wcześniej aby kapusta zmiękła. Jeśli ktoś woli, można wcześniej kapustę zblanszować.

W patelni o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę i jalapeno i smażyć aż zmiękną, ok 5-6 min. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać passatę, cukier, sól, sos worcesershire, ocet, sos pikantny, pieprz i chili. Gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać kawałki kurczaka i gotować około 1 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę w małych ilościach.

Przygotowane bułki przekroić na pół, ukladać na nich kawałki kurczaka w pikantnym sosie, następnie surówkę z czerwonej kapusty lub inną i przykryć drugą połówką bułki. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

sobota, 29 września 2012
Biszkoptowo-maślane ciasto ze śliwkami

Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne śliwki posypane cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka. I dobrze bo najlepsze jest na ciepło także nie żałujcie jeśli zobaczycie, że zaraz po upieczeniu zostają tylko okruszki.

Źródło

Składniki:

  • 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 120 g mąki, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 200-300 g śliwek
  • cynamon

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Żółtka utrzeć z połową cukru na kogel mogel. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru. Do żółtek na zmianę dodawać pianę, masło i mąkę - należy mieszać dokładnie, ale niezbyt energicznie. Tak, by zachować strukturę piany, dzięki czemu ciasto będzie puszyste. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki. Posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy. Ostudzić w formie.

Smacznego:)

piątek, 28 września 2012
Zupa meksykańska z gorzką czekoladą i wyniki konkursu kabanosowego

Konkurs z kabanosami  dobiegł końca więc mam przyjemność ogłosić listę zwycięzców. Wybór był trudny bo zawsze jest dylemat kogo nagrodzić ale postarałam się aby  zwycięskie przepisy były zróżnicowane czyli nie tylko pierwszo czy drugodaniowe ale w gronie  zwycięzców znalazła się  również i  sałatka i przystawka i coś na ciepło. Wszystkim bardzo dziękuję a zwycięzcom gratuluję i proszę o nadesłanie na adres wiosenka27@gazeta.pl  swoich danych adresowych wraz z numerem telefonu (dla kontaktu z kurierem).

A oto zwycięskie potrawy:

Zupa meksykańska z gorzką czekoladą - pima-pima - I miejsce

Wyróżnienia:

Pierś kurczaka z kabanosem, szpinakiem i pomidorami suszonymi - doctore

Sałatka makaronowa z kabanosami - kulinarnespotkania

Naleśniki z kabanosami - Iwa

Grzanki z kabanosem - makecooking

Fritata z kabanosem - moni.nt

Jeszcze raz bardzo gratuluję. I zapraszam na zwycięską zupkę. Jest przepyszna, sycąca i bardzo rozgrzewająca. Przygotowuje się ją około 20 minut. Ciekawostką występującą tutaj (dzięki której zreszta ta zupa wygrała) jest odrobina gorzkiej czekolady, która nadaje zupie aksamitności i pogłębia smak. Brawa dla autorki.

Składniki :

  • 30 dag kabanosów drobiowych Konspol
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gorzka czekolada (według uznania, ja dałam trzy kostki, ale można też ją całkiem pominąć)
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Rozgrzać olej, wrzucic posiekaną cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone kabanosy, koncentrat pomidorowy i znowu chwilę przesmażyć. Dodać fasolę, kukurydzę i zalać wodą. Gotować 10 minut. Dodać sól, pieprz i mieloną paprykę. Pod sam koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć zupę i dodać kostki czekolady. Zamieszać aby się rozpuściła. Podawać od razu bardzo gorącą.

Smacznego:)

środa, 26 września 2012
Kanapki z wędzoną rybą i chrzanem

W jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji ( nie pamiętam w którym)  pojawił się przepis na kanapki z wędzoną rybą. Właściciele restauracji chodzili na promocję z taką właśnie przekąską. Akurat ja za wędzoną rybą niezbyt przepadam ale  jakoś tak się stało, że gdy zobaczyłam (a raczej usłyszałam) te kanapki natychmiast dostałam ślinotoku. Przy najbliższej okazji kupiłam wędzoną rybę i zrobiłam  kolację. Nie miałam zwykłego chrzanu więc użyłam wasabi. Trochę paliło ale kanapki były  przepyszne:)

Składniki:

  • 1 wędzona ryba (użyłam makreli)
  • chleb
  • masło
  • chrzan
  • sól, pieprz

Chleb posmarować masłem. Na każdej kromce ułożyć obraną rybę, posmarować chrzanem. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. ( Ja zapomniałam :)

Smacznego:)

wtorek, 25 września 2012
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

Często robię naleśniki na słodko i chociaż rzadko je jadam lubię  je przyrządzać. Najczęściej robię je z serem ale w tym roku mamy tyle jabłek, że nie nadążam ich przerabiać więc część z tych, które wyglądały jakby za chwilę nie nadawały się do zjedzenia powędrowały do naleśników. Jabłka podsmażane na maśle, z brązowym cukrem i dodatkiem cynamonu i wanilii są po prostu przepyszne. Zawinięte w naleśniki smakują rewelacyjnie ale można je też zapakować w ciasto francuskie, smakują tak samo dobrze.

Składniki:

  • 10 naleśników według ulubionego przepisu (można skorzystać z tego)
  • 4 duże jabłka (takie jak na szarlotkę, użyłam antonówek)
  • 3-4 łyżki brązowego cukru (zależy od osobistych preferencji)
  • 10 dag masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • garść rodzynek

Obrane jabłka pokroić w ósemki. Rozpuścić masło na patelni dodać cukier, przesmażyć chwilę. Dodać pokrojone jabłka i dusić kilka minut (zależy od rodzaju jabłek). Dodać sok z cytryny, cynamon i ekstrakt waniliowy, ew. rodzynki.  Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem jabłkowym nadziewać usmażone naleśniki. Podawać na ciepło.

Smacznego:)

niedziela, 23 września 2012
Tarta z czekoladą i orzechami

Smakiem jesieni obok jabłek, gruszek i śliwek są także orzechy. Na ten przepis zwróciłam uwagę już dawno ale czekałam na pierwszy dzień złotej, poskiej jesieni. Ciasto jest bardzo proste i  wspaniale smakuje. Zrobiłam bez sosu bo dla mnie było i tak wystarczająco słodkie ale z sosem jest na pewno jeszcze lepsze.

Źródło

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g orzechów laskowych
  • 170 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na sos:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Mąkę z cukrem, odrobiną soli i masłem dobrze rozetrzeć dodać jajko, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę i orzechy pokroić na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, wszystko dobrze połączyć. Formę do tart wysmarowaną tłuszczem, wyłożyć połową ciasta rozwałkowanego na 1/2 cm, następnie przełożyć farsz czekoladowo-orzechowy, dobrze wyrównać. Drugą połową ciasta przykryć wierzch farszu, dobrze dociskając do krawędzi. Nakłuć środek ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem,  polać sosem czekoladowym /wszystkie składniki podgrzać , do rozpuszczenia cukru/ i słodką śmietanką.

Smacznego:)

17:56, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
czwartek, 20 września 2012
Sałatka szpinakowa z mango

Staram się kupować dużo szpinaku ze względu na zawartość żelaza. Zawsze mam w lodówce mrożonkę ale kiedy w sezonie dostępny jest świeży wybieram właśnie ten. Najczęściej używam go do sałatki. Połączenie szpinaku z mango juz pokazywałam ale dzisiaj chcę przedstawić  sałatkę z ogórkiem i przepyszną orzechową  panierką. To właśnie dzięki niej sałatka zapisała się mocno  w mojej pamięci. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)

Pamiętacie o konkursie? Tutaj można jeszcze zostawiać propozycje na przekąski z kabanosami.

Źródło: Sól i Pieprz, nr 8/2009

Składniki:

  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 200 g ogórka
  • 1 mango
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli
  •  600 g filetów z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy

Szpinak opłukać i osuszyć. Ogórka umyć, pokroić w cienkie plasterki. Mango obrać, miąższ odkroić od pestki i pokroić w cienkie plasterki. Orzechy wymieszać z chili, Mięso umyć, osuszyć, posolić i obtoczyć w orzechowej panierce. Smażyć kilka minut na sklarowanym maśle. Zdjąć z patelni. Tłuszcz po smażeniu mięsa wymieszać z sokiem z cytryny, 3 łyżkami wody i octem, następnie z oliwą. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, razem z mango i szpinakiem i wyłożyć na talerze. Sałatkę skropić sosem.

Smacznego:)

środa, 19 września 2012
Tarta orzechowa ze śliwkami

W sobotnie popołudnie, kiedy już jest późno na upieczenie pracochłonnego ciasta, przychodzi mi do głowy aby zrobić coś słodkiego. W lodówce śliwki od koleżanki a w szafce reszta mąki orkiszowej.  No i orzechy włoskie, obrane i posiekane - jak dobrze mieć je przygotowane wcześniej. Po godzinie z piekarnika wychodzi niezwykle prosta ale jakże pyszna tarta orzechowa ze śliwkami. Aby śliwki były lśniące użyłam podgrzanej marmolady z mandarynek ze sklepu AleDobre. Efekt wspaniały.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje kabanosowe.

Źródło

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 20 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 500 g śliwek plus 1-2 łyżeczki cukru do posypania
  • 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g gorącego dżemu morelowego lub z mandarynek, do posmarowania ciasta po upieczeniu

Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść szybko ciasto. Będzie miało na początku strukturę okruchów. Wówczas należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić - nie należy robić tego zbyt długo, wystarczy 1-2 minuty. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawic tartę i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wsypać zmielone orzechy wymieszane z cukrem, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, posypać 1-2 łyżeczkami cukru i ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Brzegi powinny być chrupiące i rumiane. Należy sprawdzic stopień upieczenia ciasta po ok. 30 minutach. Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić. Jeśli chcemy, by śliwki byly błyszczące, smarujemy je przy pomocy pędzelka gorącym dżemem morelowym lub z mandarynek.

Smacznego:)

18:53, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (14) »
wtorek, 18 września 2012
Papryka faszerowana kaszą gryczaną z pieczarkami i boczkiem

Bardzo lubię faszerowaną paprykę ale nie chciałam robić takiej jak zwykle czyli nadziewanej mięsem mielonym.  Wykorzystałam więc kaszę gryczaną, która pomimo moich początkowych obaw świetnie pasowała do papryki. Do kaszy dodałam pieczarki oraz podsmażony boczek. Danie można zapiekać w piekarniku, ja jednak dusiłam na wolnym ogniu, w szerokim garnku, tak aby wszystkie papryki miały jednakową szansę się udusić. Papryka nadziewana kaszą jest bardzo smaczna i lekka jednocześnie.

Tutaj czekam na Wasze konkursowe pomysły na przekąskę z kabanosami:)

Składniki:

  • 6-8 papryk (zależy od wielkości)
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 30 dag pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu
  • 15 dag boczku

Z papyki ściąć kapelusz, wydrążyć środek. Kaszę uparować na sypko. Na gorącą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, trzymać na ogniu, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Posolić, dusić do miękkości. Usmażone pieczarki dodać do kaszy, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać papryki, umieścić je w szerokim garnku, podlać szklanką bulionu i dusic na małym ogniu ok. 40 min.

Smacznego:)

poniedziałek, 17 września 2012
Konkurs z kabanosami

Pamiętacie niedawną zapowiedź konkursu? Niestety nikomu nie udało się odgadnąć o czym dziewczyny rozmawiają. Zobaczcie więc pełną wersję:)

Miałam okazję wypróbować kabanosy z Konspolu i ponieważ ich smak  całkowicie mnie  zadowala, postanowiłam zachęcić Was do ich spróbowania. Kabanosy są w 100%  drobiowe, bardzo smaczne i nie zawierają żadnych sztuczności. Do tego przyjemnie pachną wędzonką.

Kabanosy są o tyle wygodne, że stanowią wspaniałą przekąskę. Można sobie po nie sięgnąć w każdej chwili i załagodzić ochotę na jedzenie. Ja jednak pokusiłam się o pomysł na ciepłą, pachnącą kolację z kabanosami w roli głównej.

Składniki:

  • 30 dag kabanosów 
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 mały słoik marynowanej papryki
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, mielona papryka

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę dusić razem, Następnie dodać pokrojone na małe kawałki kabanosy i marynowana paprykę również pokrojoną na mniejsze części. Dodać ketchup, sól, pieprz mielona parykę i chwilę razem dusić. Przyprawić do smaku. Podawać natychmiast.

Dla wszystkich, którzy chcą spróbować smaku kabanosów z Konspolu mam konkurs. Zostawcie pod dzisiejszym wpisem pomysł na przekąskę z kabanosami (nie trzeba podawać szczegółowego przepisu). Najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły zostaną wyróżnione. Do rozdania jest 6 koszy z kabanosami  w tym jeden będzie zawierał bon Sodexo o wartości 50 zł. Zatem czekam na ciekawe pomysły na przekąskę z kabanosami.

Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 28 września 2012.

Regulamin konkursu jest dostępny tutaj.

Pozdrawiam:)

Wiosenka27

Tagi: pieczarki
17:37, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (36) »
 
1 , 2 , 3