Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 30 września 2011
Tarta jabłkowa ze śmietaną

Ta wersja lubianej przez wszystkich tarty jabłkowej wyróżnia się nadzieniem z kwaśnej śmietany. To połączenie smaków może zchwycić każdego. Mnie dodatkowo spodobało się ciasto, które wyszło zachwycające bo inne niż się spodziewałam. Bardzo polecam ten przepis. Jest to moja kolejna propozycja do akcji jabłkowej.

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 220 g mąki
  • 80 g mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić formę o średnicy ok.24 cm i wysypać je bułką tartą. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając do niej na końcu żółtko. Wsypać do masy dwa rodzaje mąki oraz cynamon, po czym wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, rozwałkować ją i wylepić ciastem formę, a następnie wstawić ją do lodówki na około 15 minut. Obrać jabłka i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Pokroić owoce na cząstki. Ubić kwaśną śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę. Ułożyć jabłka na spodzie tarty i zalać je śmietanowym nadzieniem. Piec ciasto przez 45 minut. Jeżeli po upływie 40 minut tarta będzie nadal blada, można zwiększyć temperaturę pieca na ostatnie 5 minut do 225 stopni.

Smacznego:)

Tagi: jabłka
06:14, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (22) »
czwartek, 29 września 2011
Pasztet drobiowo-wieprzowy

 Dzisiaj polecam pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy. Trochę jest przy nim roboty -  dla mnie najgorsze jest mielenie mięsa - ale warto poświęcić jedno popołudnie albo rozłożyć sobie przygotowanie pasztetu na raty bo efekt wynagradza pracę. 

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 20 dkg łopatki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • przyprawy

Mięso z łopatki i boczek pociąć na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni.  Wątróbkę  i cebulę pokrojoną w kostkę również przysmażyć. Ostudzone mięso i wątróbkę z cebulą przemielić przez maszynkę do mięsa trzykrotnie. Do powstałej masy dodać dwa jaja, namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem.  Wyłożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarniku ok. 45 min. w 200 stopniach C.

Smacznego:)

środa, 28 września 2011
Wieprzowina w sosie śliwkowym

Nie znoszę września. Wiem, że jest  to piękny miesiąc zwłaszcza gdy jest taka pogoda jak ostatnio ale pracując w szkole mam wrażenie, że jest to najgorszy miesiąc w roku. Zanim wszystko się na dobre rozkręci i nabierze swojego rytmu zdążę się tak zmęczyć, że zapominam, że dopiero co były wakacje. A jak wyskoczy coś niespodziewanego to już wogóle nie mogę się odnaleźć. Dlatego rytm mojego bloga może zostać zakłócony chociaż bardzo się staram aby tak nie było. I dlatego też dzisiaj przedstawiam kolejny ekspresowy obiad. Przy okazji jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Źródło: 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska pod red. Wendy Hobson

Składniki:

  • 450 g wieprzowiny na gulasz
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 dymek
  • 4 marchwie

Mięso zamarynować w czosnku, soli i koncentracie pomidorowym, sosie śliwkowym, sosie sojowym, curry, papryce i pieprzu przez 30 minut. Rozgrzać olej i smażyć mięso na lekki brąz. Zdjąć z woka. Dodać warzywa do tłuszczu na patelni i smażyć tak długo, aż zmiękną. Dodać mięso i podgrzać przed podaniem. Ja wymieszałam z makaronem błyskawicznym.

Smacznego:)

wtorek, 27 września 2011
Maślankowe ciasto z malinami i kruszonką

Dni są takie piękne, że ciasto maślankowe z malinami i kruszonką wspaniale wpisuje  się w tę jesienną ale słoneczną aurę. Smakuje wspaniale. Jest wilgotne, pachnące i chrupiące na wierzchu. Po prostu rewelacja. To chyba już ostatnie moje ciasto ze świeżymi malinami w tym roku. Następnym razem będę musiała skorzystać z mrożonych.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru ( dałam 3/4)
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru brązowego

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
  • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.

Nagrzać piekarnik do 170–180 st. C (z termoobiegiem).Wszystkie składniki poza owocami   wymieszać mikserem na gładko. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem, na wierzchu rozłożyć owoce i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 min (sprawdzić patyczkiem).

Smacznego:)

poniedziałek, 26 września 2011
Potrawka z kurczaka

Bardzo szybka, i bardzo smaczna potrawka z kurczaka, na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej książce o kuchni chińskiej. Jest to danie idealne wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowaniu obiadu. Przepis zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Fileta pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. Dodać pokrojoną paprykę i fasolkę szparagową. Dodać ocet, sos śliwkowy i podlać odrobiną wody. Dusić aż warzywa i mięso będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

niedziela, 25 września 2011
Panna cotta waniliowa

Panna cotta to deser, który kiedyś mi nie wyszedł ale spróbowałam zrobić go drugi raz i smakował naprawdę wspaniale. Za pierwszym razem dałam za duzo żelatyny i był twardy  jak kamień natomiast drugim razem to już niebo w gębie. Jest to mój kolejny dowód na to, że nie wolno poddawać się po pierwszym nieudanym razie.

Składniki:

  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 5 g żelatyny
  • 10 dag  cukru
  • laska wanilii

Żelatynę zalać 10 ml śmietanki. Jeśli jest w płatach, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia. Do śmietanki dodać żelatynę, zagotować, mieszając, aż się rozpuści. Gorący deser wlać do miseczek, wystudzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. Nożem odkroić brzegi deseru od ścianek naczynia. Dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, odwracać i kłaść na talerzyku. Udekorować.

Smacznego:)

Tagi: wanilia
15:08, wiosenka27 , Zimne desery
Link Komentarze (10) »
sobota, 24 września 2011
Paja malinowa

Paja malinowa to ciasto, które odkryłam w tym roku chociaż tak naprawdę po zmodyfikowaniu tego przepisu wyszło mi zwyczajne, kruche ciasto z malinami i kruszonką. Ale musiałam je zmodyfikować bo kruche ciasto z dodatkiem oleju wcale nie jest kruche i  kompletnie mi nie smakowało. Maliny jak zwykle świetnie się sprawdziły i pachniały wspaniale. Jeśli nie macie dośc kruchych ciast z owocami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 duże żóltka
  • 1 lyżka gestej kwaśnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • 30-40 dag malin
  • kisiel malinowy
  • 3 białka + kisiel malinowy

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Maliny wymieszać z kisielem malinowym (z proszkiem). Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać kisiel malinowy. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć maliny, pianę z kisielem i posypać  kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 23 września 2011
Mentolnięcie sposobem na udany dzień

Jeśli macie gorszy dzień w pracy i potrzebujecie podładowac swoje akulumatory zapraszam do obejrzenia tego filmu.

 

p.s Bardzo dziękuję Ewie , bez pomocy, której nie zamieściłabym tego filmu. Wielkie dzięki:))

Sajgonki z kurczakiem

Latem robiłam sajgonki z mięsem mielonym  i tak mi się spodobały, że już wtedy postanowiłam spróbować wersję z kurczakiem. Tym razem jednak nie smażyłam ich, jedynie zawinęłam w namoczony papier ryżowy.  Dzięki temu są delikatniejsze w smaku no i zdrowsze. Przepis zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • filet z kurczaka
  • włoszczyzna (marchew, por, kapusta)
  • sól, pieprz
  • sos do podania
  • olej do smażenia

Papier ryżowy namoczyć według opisu na opakowaniu. Na patelni z olejem przesmażyć pokrojone mięso z kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na tej samej patelni usmażyć nieco mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paseczki. Warzywa doprawić do smaku i posiekać dużym nożem. Mięso połączyć z posiekanymi warzywami, doprawić do smaku. Arkusze papieru ryżowego posmarować farszem i zwinąć jak krokiety. Podawać "na surowo" lub usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego:) 

czwartek, 22 września 2011
Zebra

Przepis na zebrę mam w swoim starym zeszycie od dawna. Kiedyś ją nawet zrobiłam tyle, że nie wyszła mi zebra w paski a raczej w łaty. Ale kiedy kiedy kilka tygodni  temu ujrzałam to ciasto na jednym z blogów postanowiłam spróbować jeszcze raz. I tym razem wyszła mi taka zebra jak należy a nakładanie warstw okazało się bardzo proste. Samo ciasto mnie nie zachwyca bo jak dla mnie jest trochę za suche ale zrobiłam je dla satysfakcji, że paski zebry mogą się jednak udać. 

Źródło: xxx

Składniki:

  • 5 jaj 
  • 480 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 250 g cukru ( 1 szklanka- można dać więcej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka słodkiego, gazowanego napoju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut). Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao,  a drugą z 2 łyżkami mąki. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.Zebrę piec około 50 -60 minut w temperaturze 180*C lub do suchego patyczka (czas zależy od piekarnika i formy w jakiej będzie piec ciasto).

Smacznego:)

Tagi: kakao
06:21, wiosenka27 , Ciasta i torty
Link Komentarze (24) »
 
1 , 2 , 3 , 4