Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 30 września 2010
Sernik waniliowy

Chyba dawno nie jadłam sernika bo takiego miałam smaka, że mimo, że ciągle nie mam czasu to jednak wygospodarowałam chwilę na zmielenie sera i upiekłam pyszny sernik waniliowy. Nie wiem jak to się dzieje ale każdy kolejny smakuje mi bardziej niż poprzedni. A niby wszystkie są podobne.

Składniki:

  • 180g herbatników typu Digestive
  • 85g roztopionego masła
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g białego sera
  •  250 g twarożku homogenizowanego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml gęstej śmietany np. Gosposi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 6 łyżek ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

    Herbatniki pokruszyć.Wlać rozpuszczone masło, kilka kropli ekstraktu waniliowego i dobrze wymieszać. Rozłożyć na spodzie tortownicy dobrze dociskając do dna. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,  dodac mąkę.  Ser wymieszać z serkiem homogenizowanym, obiema śmietanami, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Do masy jajecznej wlać masę serową i wymieszać.  Wlać masę do tortownicy. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 60 minut. Upieczony i wsystudzony sernik polać rozpuszczoną czekoladą.
  • Smacznego:)

    Tagi: serniki
    21:00, wiosenka27 , Serniki
    Link Komentarze (17) »
    środa, 29 września 2010
    Naleśniki z serem i ziemniakami

    ...czyli powszechnie znane jako ruskie. Odkąd spróbowałam takiej wersji po raz pierwszy robię je bardzo często i chętniej niż słodkie. Przysmażone na maśle smakują nawet na drugi i trzeci dzień więc polecam:)

    Składniki na farsz:

    • 3-4 ugotowane ziemniaki
    • 30 dag białego sera
    • 1 cebula
    •  sól, pieprz
    • olej

    Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać ser i cebulę, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki według własnego przepisu. Lub według mojego:)

    Smacznego:)

     

    wtorek, 28 września 2010
    Drożdżowa strucla z jabłkami

    Zamarzyła mi się drożdżowa strucla z jabłkami. Pamiętam takie z dzieciństwa, u nas w domu często bywały z makiem, z serem ale najbardziej smakowała mi z jabłkami. Wogóle jabłka to jedne z moich ulubionych owoców a że dzisiaj jest jego święto zrobiłam tę struclę. Myślałam, że będę miała problemy z zawijaniem ale  okazało się, że to  nie jest  takie trudne. Strucla zniknęła błyskawicznie, szkoda, że nie zrobiłam  podwójnej porcji. Jest to również moja propozycja do akcji  Sezon na jabłka.

    Składniki:

    • 20 g świeżych drożdży
    • 200 ml letniego mleka
    • 400 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 100 g cukru + 1 łyżka
    • 75 g roztopionego masła
    • 60-80 dag jabłek 
    • galaretka cytrynowa
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    Obrane jabłka pokroić na kawałki, smażyć kilkanaście minut, dodać cukier i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec duszenia dosypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
     
    Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 minut. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 50 min do wyrośnięcia. Ciasto energicznie zagnieść, a następnie rozwałkować. Na cieście rozsmarować przygotowane wcześniej jabłka, posypać cynamonem i  deliktanie zwinąć, umieścić na przygotowanej blaszcze. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
     
    Smacznego:)

    poniedziałek, 27 września 2010
    Kurczak w gyrosie na zielonej sałacie

    Czasami kiedy nie mam czasu na obiad a ostatnio zdarza mi sie to bardzo często robię coś na szybko. W takiej ekspresowej wersji występuje u mnie ten kurczak, smażony w gyrosie ułożony na mieszance warzyw, polany pysznym sosem. Podany z pieczywem czosnkowym smakuje wspaniale. Bardzo polecam. Jest to moja propozycja do akcji Kurczak na 1000 sposobów.

    Składniki:

    • 1 filet z kurczaka
    • główka sałaty lub kapusty pekińskiej
    • 3 pomidory
    • 1 duży ogórek
    • kawałek pora
    • majonez
    • ketchup
    • ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • przyprawa do gyrosa

    Kurczaka przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż. Posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na talerzu. Warzywa pokroić. Ułożyć na sałacie. Położyć pokrojonego kurczaka.Wymieszać majonez  z ketchupem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Wstawić na godzinę do lodówki.

    Smacznego:)

    niedziela, 26 września 2010
    Roladki drobiowe z oscypkiem

    Będąc latem w górach miałam okazję jeść bardzo smaczne danie góralskie, które nie jest też jakoś specjalnie skomplikowane, żeby je odtworzyć. Filety drobiowe nadziewane oscypkami powinny być ciekawe nawet dla tradycjonalistów natomiast smak oscypka z pewnością wniesie trochę góralskich klimatów.  W tym miejscu muszę powiedzieć, że ja za oscypkami nie przepadam ale roladki z nimi bardzo mi  smakowały.

    Składniki:

    • 1 filet z kurczaka
    • 2 małe oscypki
    • bułka tarta, mąka do panierowania
    • jajko
    • sól, pieprz
    • masło

    Filety przekroić wzdłuż, każdą porcję delikatnie rozbić. Tak przygotowane kawałki fileta posolić, posmarować masłem i ułożyć plasterki oscypka. Filety zwinąć w roladki, obtoczyć w mące, w roztrzepanym   jajku  i na koniec w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    Smacznego:)

    sobota, 25 września 2010
    Drożdżowe precle z makiem

    W tym tygodniu gospodynią 86 edycji Weekendowej Piekarni jest Zayton, która na swoim blogu Cynamon i oliwki zaproponowała dwa wspaniałe przepisy. Ja zdecydowałam się na ten drugi czyli na drożdżowe precle z makiem. Chleb też chętnie bym upiekła ale narazie nie bardzo mam czas i tak cieszę się, że udało mi się zrobić precle. Zachęcam wszystkich do ich upieczenia bo są bardzo smaczne, mięciutkie i maślane.

    Składniki:

    • ok. 200 g mąki
    • 24 g drożdży
    • 50 -55 g cukru
    • 100 ml śmietany 12%
    • 1 jajko i 1 żółtko
    • 7 g miękkiego masła

    dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania

    Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru. Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować; uformować  ósemki, ułożyć  je na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia.

    Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.

    Smacznego:)

    czwartek, 23 września 2010
    Wołowina z kapustą i ziemniakami

    Dzisiaj polecam wspaniałe danie jednogarnkowe, idealne na jesienne dni. Duszone mięso z warzywami z dodatkiem mojego ulubionego kminku lub innych ziół jeśli akurat za nim nie przepadacie. Parujące, rzogrzewające i sycące. Przepis pochodzi z październikowego numeru/2009 Soli i Pieprzu.

    Składniki:

    •  750 g wołowiny (np.mostka)
    • 400 g ziemniaków
    • 4 marchwie
    • 2 korzenie pietruszki
    • 1/2 bulwy selera
    • 2 cebule
    • 250 g kapusty włoskiej
    • 2 łyzki oleju
    • sól, czarny pieprz
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 500 ml bulionu rybnego ( u mnie z kurczaka)

    Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszki i seler obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pokroić w ósemki. Kapustę też oczyścić, wykroić głąb, główkę pokroic na szerokie paski, następnie opłukać i osuszyć. W dużym garnku rozgrzać olej, na dużym ogniu obsmażyć na nim mięso. Na mięsie rozłożyć ziemniaki i resztę warzyw, każdą warstwę pikantnie doprawić dolą, pieprzem i kminkiem. Wlać bulion, przykryć, dusić około 90 minut na średnim ogniu. Mięso i warzywa wymieszać jeszcze raz , doprawić solą i pieprzem. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego:) 

    środa, 22 września 2010
    Tarta mleczna

    Przepis na ten wspaniały, brazylijski deser znalazłam  w Kuchni Ireny i Andrzeja, a można tam znaleźć więcej takich pysznych rzeczy. Nie wiem jak mam ją opisać bo cokolwiek napiszę będzie brzmiało banalnie. U mnie biszkopty wystapiły na górze bo zostały wypchnięte przez masę z mleka dlatego powinnam napisać: odrócona tarta mleczna. Wszystkich, którzy są ciekawi tego fantastycznego smaku gorąco zachęcam.

    Składniki:

    • puszka słodzonego mleka skondensowanego
    • ta sama ilość zwykłego mleka
    • sok z 2 cytryn
    • 6 jajek
    • biszkopty szampanki

    Wszystkie składniki (oprócz białek i biszkoptów) ubić w mikserze. Białka ubić na pianę i wymieszać z masą mleczną. Wylać do formy wyłożonej biszkoptami. Piec w gorącym piekarniku.

    Smacznego:)

    wtorek, 21 września 2010
    Pulpety w sosie pomidorowym

    Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.

    Składniki na pulpeciki: 

    • 250 g mielonej wieprzowiny
    • 250 g mielonej wołowiny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 1 starty ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
    • duża szczypta czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli

    Sos pomidorowy:

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 700 g przecieru pomidorowego  
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz
    • 100 ml pełnotłustego mleka

     

    Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć  na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.

    Smacznego:)

    poniedziałek, 20 września 2010
    Placek bawarski z węgierkami

    Drożdżowe ciasto robię często więc chętnie skorzystałam  z propozycji Carmeliny, gospodyni wrześniowej edycji Weekendowej Cukierni,  na placek bawarski tym bardziej że jest ze śliwkami i mogę go również dołączyć do akcji śliwkowej. U mnie ciasto wystąpiło  z płatkami migdałowymi. Polecam na jesienne dni.

     
    Składniki:
     
    • 20 g świeżych drożdży
    •  200 ml letniego mleka
    •  400 g mąki
    •  szczypta soli
    •  1 jajko
    •  100 g cukru + 1 łyżka
    •  75 g roztopionego masła
    •  1,25 kg węgierek
    •  50 g posiekanych migdałów (u mnie płatki migdałowe)
    •  1/2 łyżeczki cynamonu
     
    Drożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.
     
     
    Smacznego:)
     
    1 , 2 , 3