Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 26 września 2009
Francuskie paczuszki jabłkowe

Od dawna jestem wielbicielką ciasta francuskiego. Zawsze mam przynajmniej jeden arkusz  w lodówce i kiedy mi się zachce coś smacznego, wyciągam, kroję w kwadraty lub inny kształt i nadziewam na słodko, na słono, jak się da i w zależności od tego co jest w lodówce. Pokazywałam już francuskie koperty z kurczakiem, rożki z nutellą, warkocz z kurczakiem i kwadraty z pomidorami. Dzisiaj z okazji Dnia Jabłka przedstawiam paczuszki z jabłkami. Przepis nie jest skąplikowany: ciasto francuskie i jabłka. Dawniej po prostu wkładałam jabłka do ciasta ale niedawno widziałam u Viridianki fajniejszy sposób na jabłka i postanowiłam go wypróbować. Bardzo mi posmakował i od teraz będę tak przyrządzać jabłka.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek cukru brązowego
  • pół kostki masła
  • cynamon

Jabłka obrać i podsmażyć na maśle. Dodać cukier, cynamon  i sok z cytryny. Chwilę pogotować na małym ogniu ale niezbyt długo, aby jabłka zachowały ładny kształt. Chwilę odczekać i nakładać jabłka na kwadraty wycięte z ciasta francuskiego. Skleić brzegi a wierzch posypać cukrem brązowym. Piec na rumiano.

Smacznego:)

środa, 23 września 2009
Wędlina dziesięciominutowa

Czasami, gdy mam wolną chwilę, szukam ciekawych przepisów w internecie. Takim  sposobem znalazłam na blogu Kasi wspaniały sposób  na ekspresową wędlinę. Wydrukowany przepis miał sobie czekać na realizację ale kiedy zrobiłam sobie do pracy kanapkę z wędliną ze sklepu i nie mogłam jej zjeść, jeszcze tego samego dnia, w drodze z pracy do domu wstąpiłam  po kawałek mięsa. Wierzcie mi lub nie ale naprawdę ten przepis jest rewelacyjny. I naprawdę kawał mięsa potrzebuje tylko 10 minut aby się nadawać do jedzenia. Wędlina jest soczysta, apetyczna i smaczna. A przede wszystkim mam pewność co jem.

Składniki:

  • 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 litra wody
  •  

    Wodę wlać do garnka o grubym dnie. Do wody dodać wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Gotować wszystko i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić do wrzenia. Od tej chwili gotować  5 minut i zdjąć  z gazu. Odstawić na całą noc do wystygnięcia (w tym samym garnku i zalewie), a rano jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. I znowu odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Gotową wędlinę wyjąć z zalewy, owinąć papierem lub folią aluminiową i przetrzymywać w lodówce. Można też użyc innego mięsa, ja wykorzystałam łopatkę wieprzową.

    Smacznego:)

    wtorek, 22 września 2009
    Zapiekana cukinia z mięsem

    To danie powstało pod wpływem wielkiej ochoty wypróbowania cukinii. Nie miałam konkretnego przepisu, wzięłam po prostu to co miałam w lodówce a co, moim skromnym zdaniem, świetnie się ze sobą łączy. Cukinia to takie warzywo, które zaskakuje mnie za każdym razem. Tym razem, po wyjęciu dania z piekarnika pomyślałam że jest do wyrzucenia a po pierwszym kęsie wiedziałam że jest  do powtórki:)

    Składniki:

    • 4 średnie cukinie
    • 30 dag mięsa mielonego
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 czerwona papryka
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • bazylia
    • starty żółty ser

    Mięso z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną paprykę i dalej smażyć. Dodać sól, pieprz i zioła do smaku. Podlać odrobiną wody i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć do miękkości mięsa. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone cukinie, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut.

    Smacznego:)

    sobota, 19 września 2009
    Ciasteczka maślano-cynamonowe

    Zawsze wydawało mi się, że przy ciastkach jest dużo roboty. Tymczasem wystarczy zagnieść składniki, wykroić foremką wybrane kształty i gotowe. Idzie szybko, zwłaszcza jeśli ma się pomocnicę, która chce wałkować i wykrawać:)))Ciasteczka maślane są tak pyszne, że cała porcja widoczna na zdjęciu zniknęła w ciągu jednego wieczora. Był to wieczór urodzinowy Oli więc było jeszcze wiele innych słodkości ale ciasteczka okazały się strzałem w dziesiątkę.

    Składniki:

    • 50 dkg mąki
    • 1 kostka masła
    • 15 dkg cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki cynamomu
    • łyżka  gęstej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w piekarniku na rumiano. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Jesli ktoś nie przepada za cynamonem może zastapić go imbirem albo całkiem z niego zrezygnować.

    Smacznego:)

    piątek, 18 września 2009
    Kulki brokułowe

    Uwielbiam małe, drobne przekąski, które zwracają na siebie uwagę. Do takich należą kulki brokułowe, obtoczone w bułce tartej, usmażone na głębokim oleju i nadziane na wykałaczki. Świetnie smakują zanurzone w sosie czosnkowym.

    Składniki:

    • 1 brokuł
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek sera żółtego
    • 2 jajka
    • 4 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia

    Ugotować brokuła (ale dente). Zmielić na papkę, dodać zmiażdżony czosnek, starty ser, jajka ugotowane na twardo, sól i pieprz. Razem wszystko wymieszać, jeśli masa jest zbyt wolna należy dodać trochę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smazyć jak schabowe ale w głębokim tłuszczu

    Smacznego:)

    czwartek, 17 września 2009
    Maślane rogaliki

    Do niedawna miałam mieszane uczucia jeśli chodziło o  ciasto drożdżowe, twierdziłam że nie mam  do niego ręki. Ale w wakacje  postanowiłam wziąść byka za rogi  no i okazało się , że nie taki diabeł straszny...:) Rogaliki maślane wyszły mi  tak pyszne jak rekomendowały to osoby, które już je piekły i jest to kolejny, fantastyczny  przepis, który znalazłam na tym forum.

    Składniki:

    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka suchych drożdży
    • 3 duże jajka
    • 4 1/2 szklanki maki
    • 3-4 łyżki roztopionego masła

    Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić, aż lekko wystygnie. Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować koło. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki, układać na wysmarowanej blaszce. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 st. C.

    Można również zrobić rogaliki nadziewane. Ja, część zrobiłam z konfiturą wiśniową a część bez nadzienia.

    Smacznego:)

    środa, 16 września 2009
    Czekoladowe ciasto z cukinią

    Zazwyczaj staram się nie ulegać modzie ale kiedy ostatnio na wielu blogach pojawiło się ciasto czekoladowe z cukinią lub inne wypieki z jej dodatkiem-nie wytrzymałam...no i upiekłam. Dzisiaj mogę powiedzieć, że cukinia to naprawdę niesamowite warzywo. W cieście wogóle niewyczuwalna a ciasto dzięki niej jest długo wilgotne. Jedyne co mi przeszkadzało to smak sody więc na drugi raz po prostu z niej zrezygnuję.

    Przepis znalazłam tutaj.

    Składniki:

    • 3/4 szklanki masla/margaryny (170g)
    • 2 szklanki cukru
    • 3 duże jajka
    • 2 szklanki startej cukini (nie ubijać w miarce!)
    • 1/3 szklanki rumu, brandy lub bezakoholowo - wody
    • 2 1/2 szklanki maki
    • 1 szklanka posiekanych orzechow
    • 1 szklanka czekoladowych chipsow/grubo posiekanej czekolady
    • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 3/4 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 szklanki mleka

    Zmiksować maslo z cukrem na gladką i puszystą masę dodać jajka po jednym, dobrze ubić. Wmieszać w masę cukinie i rum.
    Makę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, proszkiem, sodą i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem i dobrze wymieszać. Wylać do formy  - piec w temp. 180 st.C okolo 50 minut - sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy.
    Wyłożyć z formy, wystudzić - można polukrować rumowym lukrem lub oproszyć cukrem pudrem.

    Smacznego:)

     

     

    wtorek, 15 września 2009
    Bośniacki gar

    Jeśli ktoś lubi dania jednogarnkowe to Bośniacki gar napewno  będzie mu smakował. Są to warzywa układane warstwowo w garnku i gotowane przez długi czas na wolnym ogniu.  Podlane winem, które zmiesza się z sokiem z warzyw, smakują rewelacyjnie. Przepis znalazłam na www.kuchnia.tv

    Danie zgłaszam do akcji Z widelcem po Europie.

    Składniki:

    • 1 kg wołowiny
    • 0.3 l białego wina
    • 0,5 kg ziemniaków
    • po 150 g białej kapusty, cebuli, marchwi, selera i pietruszki
    • 2 pomidory
    • 2 papryki
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 1-2 liście laurowe
    • 8-10 ziaren pieprzu
    • 3 goździki
    • sól

    Mięso pokroić w dość dużą kostkę, cebulę i pomidory w plasterki, paprykę w paski, ziemniaki w kostkę, a pozostałe warzywa w cienkie talarki.W żaroodpornym garnku bądź brytfance układać warstwami mięso i warzywa - pierwsza i ostatnia warstwa ma być z ziemniaków i pomidorów.Wlać wino i przyprawy, dolać wody na 3 palce poniżej krawędzi garnka, przykryć folią aluminiową bądź szczelną pokrywką. Gotować na bardzo wolnym ogniu min. 3 godziny.

    Smacznego:)

     

    poniedziałek, 14 września 2009
    Kurczak w majeranku

    Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Dodatkową jego zaletą jest to, że jest bardzo mało pracy przy nim. Wystarczy zmieszać składniki sosu, po pewnym czasie wyjąć z niego kurczaka i usmażyć. Wspaniale smakuje z kotlecikami ziemniaczanymi i surówką.

    Składniki:

    • filet z kurczaka
    • 3 jajka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka vegety
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżka majeranku

    Jajka rozmieszać, dodać vegetę, czosnek i mąkę oraz majeranek. Do tak przygotowanego sosu włożyć kurczaka pokrojonego na plastry i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu smażyć tak jak zwykłe schabowe.

    Smacznego:)

    Kotlety ziemniaczane

    Kotlety ziemniaczane mogą być świetną alternatywą dla tych z wody i jednocześnie nadal być dobrym towarzystwem dla mięsa. Są pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Im mniej mąki tym lepiej, jednak trzeba uważać aby nam się nie rozleciały ale też żeby nie były gumiaste.  Są pyszne ciepłe ale smakują także zimne.

    Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 3 jajka
    • ok.9 łyżek mąki
    • sól, pieprz
    • bułka tarta

    Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać jajka, sól, pieprz i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt wolna można dodać jeszcze trochę mąki. Formować małe kotleciki, spłaszczyć i  obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

    Smacznego:)

     
    1 , 2 , 3