Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 31 sierpnia 2013
Pasta z fety

Kolejna pasta do chleba to bardzo prosty mix ostrej fety z czosnkiem i przyprawami. Pasty nie soliłam bo ser jest wystarczająco słony, dla mnie nawet za bardzo ale po dodaniu jogurtu i przypraw było ok. Genialnie smakuje z ciepłą jeszcze pitą i pomidorem.

Pomysł własny:

Składniki:

  • 250 g fety
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • łyżeczka oregano

Ser rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz oregano. Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

piątek, 30 sierpnia 2013
Powidła z mini renklody i kanapka z pieprzem

Tak naprawdę to nie wiem czy to jest mini renkloda, sama ją tak nazwałam. Jeśli ktoś zna tę śliwkę to bardzo proszę o info. Nazwałam ją tak bo bardzo przypomina renklodę ulenę tyle, że jest mała jak mirabelka, bardzo mięsista, żółta w środku z różowym nalotem na wierzchu. Smakuje cudownie, jest tak słodka, że praktycznie nie trzeba słodzić powideł no ale  odrobinę cukru dałam. Powidła mają cudowny bursztynowy kolor i są rewelacyjne w smaku.

Składniki:

  • 5 kg małych śliwek (mini renkloda)
  • 2 szklanki cukru (brązowego)

Śliwki wypestkować. Wrzucić do garnka o grubym dnie, smażyć 3 godziny. Wyłączyć gaz, wystudzić i ponownie smażyć 3 godziny. Wyłączyć i wystudzić. Następnego dnia ponownie smażyć 3 godziny. Pod koniec dodać cukier i od tej pory mieszać od czasu do czasu bo powidła lubią się przypalić. Wkładać do wyparzonych  słoików i pasteryzować.

 

Powidła wspaniale smakują z pleśniowym serem i odrobiną świeżo mielonego pieprzu (u mnie zielony).

Smacznego:)


Tagi: śliwki
07:41, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (5) »
czwartek, 29 sierpnia 2013
Tort czekoladowy na 5 urodziny

Czas tak szybko leci, że ani się obejrzałam jak nadeszła kolejna rocznica założenia bloga. W tym roku to już piąta. Chyba sama do końca w to nie wierzę, wydaje mi się, jakby to było wczoraj chociaż patrząc na to czego się nauczyłam, ile dowiedziałam, w czym uczestniczyłam i ile ciekawych znajomości zawarłam ....musiało chyba minąć te 5 lat.

Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają, czytają moje przepisy, gotują i chwalą bądź też krytykują. Już kiedyś pisałam, że bloga założyłam dla siebie ale gdyby nie Ci, którzy tu zaglądają, pewnie już dawno straciłabym motywację.

Wszystkich moich dzisiejszych gości zapraszam na kawałek tortu. Dzisiaj będzie dzień rozpusty ponieważ masa w torcie jest całkowicie maślana.Wiem, że nie wszyscy ją lubią ale ostatnio ciągle ubijałam śmietanę lub serek mascarpone więc chciałam powrotu do  tego co znałam jako pierwsze. Tort wyszedł bardzo dobry ale...dopiero na drugi dzień. Pierwszego dnia, gdy go serwowałam, niestety popełniłam błąd i wyjęłam go tylko godzinę przed podaniem. Po nocy spędzonej w lodówce zdążyła odtajać tylko wierzchnia warstwa natomiast w środku nadal było masło, czekoladowe masło. Natomiast na drugi dzień  wyjęłam go 3 godziny wcześniej i to był ten smak, o który mi chodziło. Mocno czekoladowy z lekką nutą alkoholu i chrupiącymi płatkami migdałów jest tort, który sobie wymyśliłam, na który Was dziś zapraszam i którym dziękuję Wam za  5 lat.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąki z proszkiem i kakao. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki alkoholu (użyłam smorodinówki)

Wymieszać składniki nasączu.

Składniki na masę:

  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier do smaku

Masło utrzeć z cukrem na parze, dodać żółtka i ucierać  aż będzie białe i puszyste. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • mały słoik dżemu (użyłam porzeczkowego)
  • 100 g płatków migdałów

Pierwszy blat ułożyć na tortownicy i nasączyć 1/3 płynu. Wyłożyć 3-4 łyżki dżemu, rozsmarować  i przykryć 1/3 masy czekoladowej. Ułożyć drugi blat i postąpić tak samo. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i przykryć cienką warstwą kremu.  Posmarować również boki. Wierzch i boki posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

środa, 28 sierpnia 2013
Sałatka z wątróbką i malinami

Do tej pory łączyłam wątróbkę tylko z jabłkiem tym czasem okazało się, że maliny pasują równie dobrze. Dzisiejsza wątróbka występuję w formie sałatki, ułożona na rukoli i polana malinowym sosem. Danie dość ekscentryczne i na pewno nie dla każdego bo wiem, że jest wiele osób, które nie jadają wątróbki ale sądzę, że warto spróbować. Użyłam kurzych wątróbek, są one delikatniejsze od wieprzowych.

Źródło: Moje smaki życia + moje zmiany

Składniki:

  • 250 g malin
  • garść rukoli
  • 10 łyżek oleju
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 4 łyżki oliwy

 Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzu. Kilka malin odłożyć, pozostałe rozgnieść, przetrzeć przez sito, połączyć z oliwą, dodać sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju. Oprószyć sola i pieprzem i przełożyć na sałatę. Polać  sosem malinowym, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Smacznego:)

wtorek, 27 sierpnia 2013
Ciasto brzoskwiniowe z imbirem

Na koniec sezonu brzoskwiniowego polecam bardzo dobre ciasto, które kiedyś pojawiło się jako propozycja do Weekendowej Cukierni. Jest to jeszcze letni wypiek bo zawiera brzoskwinie ale też odrobinę jesienny dzięki dodatkowi korzennych przypraw jakimi są cynamon i imbir. Imbir powinien być kandyzowany jednak nie posiadałam takiego więc użyłam w proszku. Jest to też moja ostatnia propozycja do akcji Karoliny.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki zmiksowanych świeżych brzoskwiń

Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem. W misce wymieszać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Odłożyć na bok. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmiksować na puree. W następnej misce bardzo dokładnie rozetrzeć masło ze skórką cytrynową (do białości). Stopniowo wsypywać cukier, i miksować, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać jajko, dobrze zmiksować. Dodać żółtko i znów zmiksować. Dodać połowę mieszanki mącznej do masy maślano-jajecznej i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wlać puree brzoskwiniowe i wmieszać je w masę. Dodać drugą połowę mąki i znów wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Bigos cebulowy

Pod taką nazwą dostałam ten przepis i podaję dalej chociaż cebula absolutnie w nim nie dominuje. Wszystkich składników jest dokładnie taka sama ilość chociaż ja zmniejszyłam ogórki bo wydawało mi się, że będzie zbyt kwaśno i moim zdaniem dobrze wyszło aczkolwiek, każdy powinien  ocenić sam,  według własnego smaku. Całość jest bardzo smaczna, naprawdę wygląda jak bigos a smakuje bardzo dobrze chociaż bardziej przypomina mi bigos z cukinii niż ten tradycyjny, z kapusty.

Źródło: Koleżanka

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg ogórków kiszonych (dałam tylko 2 duże)
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej (lub innej cienkiej)
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wszystkie warzywa zetrzeć na szatkownicy lub tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokroić w kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, pieczarki, marchewkę i dusić wszystko razem. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę, dodać do warzyw. Gdy wszystko jest już prawie miękkie dodać starte ogórki, wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać koncentrat, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

niedziela, 25 sierpnia 2013
Puszyste ciasto z serem i malinami

Do niedzielnej kawy proponuję wspaniałe ciasto z serem i malinami. O tym, że maliny są najlepszymi owocami do wypieków przekonałam się już dawno.Tutaj możecie użyć również innych, pewnie ciasto będzie też bardzo dobre ale na pewno nie tak aromatyczne. Masa serowa komponuje się idealnie z malinami a samo ciasto jest niezwykle puszyste. Zabierając się za nie, nie byłam nastawiona na jakiś wyjątkowy wypiek, tymczasem jest to wspaniałe ciasto. Od razu polecam wyjąć duże miski bo wychodzi spora porcja i ciasto omal mi nie wypłynęło.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 7 jajek, oddzielić białka
  • 210 g cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 410 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml oleju roślinnego

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 600 g twarogu półtłustego, zmielonego

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • cukier puder do posypania

Białka ubić z cukrem, cukrem z wanilią. Do ubitych białek dodać po jednym żółtku, ubijać przez chwilę. Wlać olej, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto wymieszać łopatką. Na warstwę serową całe jajka ubić z cukrem, dodać zmielony twaróg, skrobię i wymieszać. Formę wyłożyć natłuszczonym papierem do  pieczenia, wysypać bułka tartą. Ciasto ucierane podzielić na połowę, jedną część rozłożyć pod warstwę sera, drugą nad. Na wierzchu ułożyć maliny, lekko docisnąć. Piekarniki nagrzać do 180 stopni, ciasto piec 45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 24 sierpnia 2013
Sałatka z melonem i serem pleśniowym

Dzisiaj proponuję doskonałe połączenie słodkiego melona z serem pleśniowym. Całość ułożona na sałacie i posypana pestkami granatu. Kropką nad i jest oczywiście sos. Taka sałatka jest doskonałą przekąską lub też lekką kolacją.

Pomysł własny

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego melona
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 ser cammembert
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatę pokroić i ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć pokrojonego melona oraz ser. Składniki sosu dokładnie zmieszać i polać nim sałatkę. Na wierzchu rozsypać pestki granatu.

Smacznego:)

piątek, 23 sierpnia 2013
Gulasz z kaczki

Miałam dwa wolne filety z kaczki, a że ostatni gulasz był taki  dobry postanowiłam spróbować jak w tej potrawie sprawdzi się kacza pierś. Okazało się, że nadaje się do tego idealnie. Mięso jest delikatne i kruche, jednym słowem wspaniałe. Gulasz najbardziej smakuje mi z makaronem ale oczywiście możecie go podać również z kaszą.

Pomysł własny

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach a następnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę następnie posiekany czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek. Całość dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (u mnie ok, 1h) a płyn wyparuje i sos stanie się gęsty. Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną.

Smacznego:)

czwartek, 22 sierpnia 2013
Pasta z żółtego sera

Z radością znajduję takie przepisy bo w dobie produkcji przemysłowej nie wiadomo co kupić, żeby było zdrowe i smaczne. Dlatego zrobiłam kolejną  pastę do chleba. Składniki są tu oczywiste i bardzo często łączone w innych potrawach więc na pewno mają wielu zwolenników. Proste i smaczne, tego wszyscy szukamy, prawda?

Źródło

Składniki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka

Jajka i ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną zieleniną. Dodać majonez, musztardę. Przyprawić i wymieszać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3