Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 30 sierpnia 2012
Egzotyczna sałatka z sosem kokosowym

Sałatki owocowe kojarzą mi się z latem. Ale ta, którą dzisiaj chcę Wam zapropnować jest możliwa do wykonania także zimą ponieważ większość owoców jest dostępna przez cały rok.W tej sałatce nie byłoby niczego niezwykłego, gdyby nie sos przyrządzony na bazie mleka kokosowego. Sałatka przywodzi na myśl kuchnie krajów egzotycznych, chociaż ja nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem garści malin, co czyni ją bardziej swojską.

Składniki:

  • 1 świeży ananas (lub  z puszki)
  • 1 mango
  • 3-4 brzoskwinie (lub z puszki)
  • 2-3 kiwi
  • garść malin (opcjonalnie)
  • 2 kieliszki likieru kokosowego np. Malibu
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • ew. 1 łyżeczka cukru pudru

Ananasa, brzoskwinie, mango  i kiwi  obrać i pokroić w kostkę. Mleko kokosowe wymieszać z likierem i cukrem. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać maliny  i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Udekorować miętą.

Smacznego:)

 

środa, 29 sierpnia 2012
Tort czekoladowo - bananowy z karmelową polewą

Z okazji dzisiejszej rocznicy zapraszam na kawałek pysznego tortu. Myślę, że smaki powinny przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednego degustatora, bo przecież banany doskonale łączą się z czekoladą. Tort jest naprawdę mocno czekoladowy bo oprócz masy czekoladę zawierają także blaty. Początkowo myślałam o zrobieniu zwykłych biszkoptów  bo mam już sprawdzony przepis ale zwyciężyła ciekawość. Blaty, które zrobiłam są nieco cięższe  ale dobrze nasączone, po nocy spędzonej w lodówce są idealne i doskonale pasują do śmietanowej masy bananowej. Wierzch tortu pokryłam polewą, do którego użyłam sosu karmelowego, ale jeśli uważacie, że to za dużo smaków w  jednym cieście, można z niej zrezygnować na rzecz np. polewy czekoladowej. Wtedy tort będzie jeszcze bardziej intensywny.

Bardzo dziękuję za wszystkie życzenia i mile słowa pozostawione w komentarzach. Są one dla mnie bardzo ważne. Ten tort jest dla wszystkich czytelników mojego bloga, tych, których znam z imienia i tych anonimowych. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)

Źródło + moje zmiany

Składniki na blaty:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru (dałam 100)
  • 70 g masła roztopionego
  • 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 60 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nasącz:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Składniki na krem bananowo-czekoladowy:

  • 400 g dojrzałych bananów
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Składniki na polewę karmelową:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 21cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem . W misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sól. Odstawić na bok. W drugiej miesce ubić żółtka z cukrem, aż będą lekko spienione. Dodać rozpuszczone masło, czekoladę i wodę i miksować do połaczenia składników. Przesiać mąkę i wymieszać. Białka ubić oddzielnie na sztywno  i delikatnie połączyć z masą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

W misce połączyć rozgniecione banany, rozpuszczoną czekoladę i rum. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z bananami.

Śmietankę przeznaczoną na polewę ubić, delikatnie połączyć z sosem karmelowym. UWAGA!  Należy to robić bardzo delikatnie i stopniowo bo masa może się zważyć

Pierwszy krążek ciasta umieścić na tortownicy, nasączyć, wyłożyć połowę masy czekoladowo- bananowej, przkryć drugim, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć. Wierzch posmarować polewą karmelową Można też posmarowac boki, jednak ja tego nie zrobiłam. Wierzch dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Smacznego:)

Rocznica

Obchodzę dzisiaj małe święto ponieważ właśnie 29 sierpnia mija czwarta rocznica rozpoczęcia mojego blogowania. Bardzo się cieszę, że wytrwałam tak długo dlatego w tym miejscu chciałabym podziękować wszystkim, którzy do mnie zaglądają bo to dzięki Wam doszłam do tej rocznicy. Już kilka razy myślałam o zawieszeniu Eksplozji smaku, jednak za każdym razem powstrzymywała mnie świadomość, że Ktoś codziennie mnie odwiedza. Nawet jeśli przepisu nie ma, statystyki wskazują, że ten Ktoś był, bo liczba wejść jest taka sama jak w dniu z publikacją. I choć nie wiem jakie będą dalsze losy mojego bloga, mam nadzieję, że  czytelnicy mnie jednak nie opuszczą. A wszystkich tych, którzy są ze mną, zapraszam po południu, na pyszny tort czekoladowo- bananowy.

Tymczasem miniony rok w skrócie:

Z pozdrowieniami :)

wiosenka27

09:09, wiosenka27
Link Komentarze (27) »
wtorek, 28 sierpnia 2012
Sos karmelowy

Jeśli lubicie karmelowe dodatki do lodów, serników czy innych deserów polecam sos domowej roboty. Robi się go błyskawicznie  i smakuje prawdziwym karmelem. Jest nieco kaloryczny ale przecież to tylko dodatek. U mnie wkrótce pojawi się jako składnik polewy do tortu.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki

W garnku o grubym dnie wymieszać cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i będzie miał bursztynowy kolor. Nie mieszać. Zestawić z ognia i wmieszać masło. Wlać śmietankę i mieszać do połączenia składników. Przelać do miseczki lub słoika i odstawić do wystygnięcia. Sos powinien zgęstnieć.

Smacznego:)

08:35, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Bułki burgerówki z sezamem

Wszystkim zwolennikom fast-foodów polecam dzisiejsze bułki. Przygotowałam je z myślą o domowych burgerach ale były tak pyszne, że zostały zjedzone z masłem i dżemem. Są lekko słodkawe, mięciutkie i puszyste. Bardzo zachęcam do wypróbowania  i wkrótce zapraszam na domowe chicken burgery.

Źródło

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)
  • 300 ml mleka
  • 10g świeżych drożdży
  • 50g miękkiego masła
  • 30g (2 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5g(1 łyżeczka) soli
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania

Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.

 Smacznego:)

niedziela, 26 sierpnia 2012
Kruche ciasto czekoladowe z budyniem i malinami

Dostałam kobiałkę malin i nie chciałam, żeby się zmarnowały więc zrobiłam to ciasto. Porządnie czekoladowe, z budyniem i pachnące malinami smakowało wspaniale. Ciasto robi się szybko, trzeba tylko wcześniej ugotować budyń. Bardzo polecam:)

Składniki na ciasto:

  • kostka margaryny
  • 40 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 jajka (zależy od wielkości)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3/4 l mleka
  • 2 szklanki malin

Foremkę o wyiarach 20/20 cm wysmarować masłem. Margarynę połączyć z mąką, cukrem i kakako aż się utworzy kruszonka. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto aż utworzy się kula. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć foremkę, a pozostałą włożyć do lodówki na 30 minut.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Zimny budyń wyłożyć na kruche ciasto, obłożyć malinami. Zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 24 sierpnia 2012
Papryka w oliwie

Ten przepis wpadł mi w oko rok temu. Zrobiłam tę paprykę na ciepło, jako dodatek do wędliny i śpieszę podać przepis dalej, bo  jest tego warty. Sugerując się wskazówkami w orginale, przygotowałam go według  proporcji, które podaję poniżej. Ja lubię smaki zdecydowane, dlatego nie żałowałam octu ale lepiej jest dawkować go ostrożnie, po łyżce, kosztując za każdym razem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza teraz kiedy papryka jest tania.

Źródło

Składniki:

  • 3 papryki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać paski papryki oraz czosnek i smażyć razem, aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać ocet balsamiczny, wymieszać i jeszcze smażyć kilka sekund. Paprykę można podawać od razu, na ciepło ale zimna też jest bardzo dobra.

Smacznego:)

 

czwartek, 23 sierpnia 2012
Mrożone filiżanki latte

Jak to mówią" co nagle to po diable".  Gdybym się tak nie śpieszyła z tym przepisem to pewnie bym się dowiedziała, że mleko skondensowane ma być niesłodzone. Ale zmyliła mnie trochę konsystencja na zdjęciu Karoliny, która moim zdaniem przypominała mus i dlatego pomyślalam, że to musi być mleko słodzone. A że ja wogóle nie słodzę napojów to wyobraźcie sobie jakie to było słodkie. I wyobraźcie sobie też jakie to jest pyszne. I szybko zróbcie sobie taką kawę, póki są jeszcze upały, bo znakomicie smakuje, po powrocie do domu.

Tak naprawdę to mleko słodzone też się nadaje, tylko wtedy trzeba pominąć cukier i dodać więcej śmietanki. Najlepiej jest próbować w trakcie przygotowywania.

Źródło

Składniki:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml świeżo zaparzonego espresso (dałam 150)
  • 420 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 ml śmietanki kremówki

Cukier rozpuścić w kawie.  Dodać mleko i śmietankę.  Wymieszać.  Nalać do filiżanek (około 5 - 6 sztuk).  Zamrażać przez kilka godzin.  Przełożyć do lodówki na godzinę przed jedzeniem.

Smacznego:)

wtorek, 21 sierpnia 2012
Bananowo - czekoladowe ciasto z orzechami

Kolejne bananowe ciasto po jakie sięgnęłam okazało się czymś cudownym. Banany z czekoladą łączą się wspaniale a do tego jeszcze orzechy i mąka orkiszowa. Zapach jaki unosił się w domu podczas pieczenia tego ciasta zwiastował wspaniałe doznania i tak też było. Ciasto zniknęło w ciągu jednego popołudnia więc jest to chyba najlepsza rekomendacja.  I ma tylko jedną wadę - jest zdecydowanie za małe:)

Źródło

Składniki suche:

  • 1 pełna szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • 1 szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g startej, gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 mocno dojrzałe banany   

W misce połączyć wszystkie składniki suche. Banany pokroić i razem z mlekiem, olejem i jajkiem zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem. Banany połączyć z mokrymi składnikami.  Składniki mokre przelać do suchych i mieszać łyżką do chwili połączenia się. Ciasto przelać do natłuszczonej foremki (keksówki) i ewentualnie posypać orzechami. Piec w 180 stopniach ok 45 minut. 

 Smacznego :)

niedziela, 19 sierpnia 2012
Sakiewki drożdżowe z kapustą włoską

Sakiewki  z ciasta pizzowego nie byłyby niczym niezwykłym gdyby nie farsz z kapusty włoskiej. Jest to  świetny pomysł na orginalną kolację ale sakiewki idealnie nadaja się także na piknik czy wycieczkę rowerową. Bardzo polecam:)

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na ciasto:

  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszenne
  • 1 łyżka oliwy

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

  • 2 małe cebule
  • łyżka oliwy
  • 400 g kapusty włoskiej
  • sól, pieprz
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • 120 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej

Cebule drobno posiekać, po czym podsmażyć je na oliwie. Oczyścić i poszatkować kapustę a następnie sparzyć ją odrobiną wody, odsączyć, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę.

Ciasto odgazować. Podzielić na 5-6 kawałków Każdy osobno rozwałkować. Posmarować przecierem pomidorowym, położyć część farszu, posypać startym serem i zawijać w ładne sakiewki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce i piec  około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3