Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |
poniedziałek, 31 sierpnia 2009
Kurczak pieczony w ketchupie
Czy kurczak pieczony w ketchupie brzmi atrakcyjnie? Nie wszystkim kojarzył się z pysznym smakiem i aromatem a jednak okazało się, że jest wspaniały: soczyste mięso, słodkawy aromat sosu pomidorowego i piękny zapach ziół. Nie jest to moja opinia ale tych co go jedli dlatego przedstawiam kurczaka pieczonego w ketchupie. Składniki:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć udka i obtoczyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości. Smacznego:)
Moskole czyli placki po góralsku
Moskole, po raz pierwszy jadłam w tym roku będąc w Zakopanem. Posmakowały mi na tyle, że po powrocie do domu zaczęłam szukać przepisu. No i znalazłam. Robi się je szybko, smakują dobrze i mogą być fajnym urozmaiceniem domowego menu. Ja podałam z gulaszem (niestety, nie z jagnięciny) i z surówką. Takie danie w karczmie góralskiej nazywa się Przysmak juhasa.:)
Składniki:
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Smacznego:)
niedziela, 30 sierpnia 2009
Morski deser
Do zrobienia tego deseru nie trzeba było mnie zachęcać. Miałam w domu wszystko co potrzeba i już nie mogłam się doczekać kiedy zrobię niebieskie smugi na kieliszku. Poszło gładko, za to trudniej było zrobić ładne zdjęcie bo zanim cokolwiek zdążyłam ustawić, lody zaczęły się rozpuszczać. Ale deser jest po prostu bombowy. Przepis pochodzi z Kuchni. Składniki:
Delikatnie wymieszać schłodzoną śmietankę z mleczkiem kokosowym (powinno być gęste). Na dno pucharków wlać połowę likieru a następnie połowę śmietany z mleczkiem kokosowym. Delikatnie wymieszać, aby powstały niebieskie smugi. Nałożyć do pucharków po łyżce lodów waniliowych. Resztę śmietany wyłożyć na wierzch i delikatnie wymieszać z resztą likieru.Ułożyć owoce i posypać płatkami migdałów. Smacznego:) Sałatka meksykańska Nachos Con Queso
Bardzo lubię takie akcje jakie są w Lidlu lub innych supermarketach, kiedy to można kupić żywność z innych krajów świata. Do tej pory najbardziej obkupiłam się chyba na Dniach Meksykańskich, bo bardzo lubie tą kuchnię. Tortillę już pokazywałam http://cookingroom.blog.pl/archiwum/index.php?nid=14278145 a teraz kolej na sałatkę. Przepis ten oczywiście pochodzi z bezpłatnego poradnika, który wzięłam sobie z Lidla:) Składniki:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę oraz ogórek umyć i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Następnie odsączyć fasolę, po czym przełożyć ją na półmisek. Na wierzchu ułożyć przygotowane awokado, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostke paprykę i ogórek. Tak przygotowaną sałatkę polać odrobiną oliwy z oliwek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekorować całość dipem serowym, plastrami pikantnej papryki i posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę podawać z chipsami serowymi. Smacznego:) Naleśniki śmietankowo-makowe z musem brzoskwiniowym
Są to jedne z lepszych naleśników jakie robiłam. I nie chodzi o nadzienie bo nie mają żadnego ale o ciasto. Zamiast mleka dodaje się śmietankę i to sprawia, że naleśniki sa puszyste, aromatyczne i po prostu pyszne. Jedyny minus to to, że troszkę pękają na zgięciach ale nie jet to, aż taki problem. (przynajmniej dla mnie). Do tego mus brzoskwiniowy i gotowe. Można się zajadać:) Składniki:
Do miksera wlać śmietanę, żółtka, oliwę. Składniki zmiksować, aż się połączą, dodać mąkę i dalej miksować. Ciasto przelać do miski i połączyć z białkami wcześniej ubitymi na pianę. Dodać mak i dokładnie wymieszać. Od razu smażyć. Smacznego:) Ciasto kokosowe
Wczoraj podekscytowana nowym blogiem, czy to z emocji czy też z roztrzepania albo z nieznajomości (jeszcze) bloxa kliknęłam coś co sprawiło, że moje ciasto kokosowe zniknęło. Dlatego dzisiaj, przedstawiam je ponownie i ten fakt niech będzie zachętą do upieczenia bo jest naprawdę dobre:) Składniki:
Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijać. Dolać mleko kokosowe i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę do wysmarowanej formy i piec 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego:)
sobota, 29 sierpnia 2009
Kurczak w ziołach
Nie spodziewałam się, że ten kurczak będzie tak dobry. Zrobiony od niechcenia z jakiegoś artykułu reklamowego, do tego frytki z Biedronki i surówka z czerwonej kapusty. Czasami nie planowany obiad jest 100 razy lepszy od tego przygotowywanego kilka dni:)
Składniki:
Smacznego:)
Nowy początek
Po roku bycia umiarkowanie aktywną blogowiczką (178 przepisów) , za namową durszlakowych koleżanek, postanowiłam założyć nową stronę. Mam nadzieję, żę będzie ona ciekawsza, ładniejsza, ale także będzie inspirowała do nowych doświadczeń w kuchni. Postaram się dość regularnie zamieszczać nowe przepisy i dzielić się z Wami doświadczeniami kulinarnymi. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu dla siebie coś, co go zachwyci. Zapraszam więc na Eksplozję Smaku w mojej kuchni.
|