Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 31 sierpnia 2009
Kurczak pieczony w ketchupie

Czy kurczak pieczony w ketchupie brzmi atrakcyjnie? Nie wszystkim kojarzył się z pysznym smakiem i aromatem a jednak okazało się, że jest wspaniały: soczyste mięso, słodkawy aromat sosu pomidorowego  i piękny zapach ziół. Nie jest to moja opinia ale tych co go  jedli dlatego przedstawiam kurczaka pieczonego w ketchupie.

Składniki:

  • 5-6 udek kurczaka
  •  6 łyżek  ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • wegeta
  • pieprz
  • tymianek 
  • przyprawa do kurczaka

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć udka  i obtoczyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości.

Smacznego:)

 

Moskole czyli placki po góralsku

Moskole, po raz pierwszy jadłam w tym roku będąc w Zakopanem. Posmakowały mi na tyle, że po powrocie do domu zaczęłam szukać przepisu. No i znalazłam. Robi się je szybko, smakują dobrze i mogą być fajnym urozmaiceniem domowego menu. Ja podałam z gulaszem (niestety, nie z jagnięciny) i z surówką. Takie danie w karczmie góralskiej nazywa się Przysmak juhasa.:)

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Wystudzone ziemniaki zemleć w maszynce. Do masy dodać jajka, przesianą mąkę i wlać mleko.Przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować małe placuszki o dowolnym kształcie. Smażyć na rumiano z obu stron.

Smacznego:)

niedziela, 30 sierpnia 2009
Morski deser

Do zrobienia tego deseru nie trzeba było mnie zachęcać. Miałam w domu wszystko co potrzeba i już nie mogłam się doczekać kiedy zrobię niebieskie smugi na kieliszku. Poszło gładko, za to trudniej było zrobić ładne zdjęcie bo zanim cokolwiek zdążyłam ustawić, lody zaczęły się rozpuszczać. Ale deser jest po prostu bombowy. Przepis pochodzi z Kuchni.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 12%
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 l lodów waniliowych
  • 1 puszka dowolnych owoców
  • 10 dag płatków migdałówych
  • 100 ml likieru Blue Curacao

Delikatnie wymieszać schłodzoną śmietankę z mleczkiem kokosowym (powinno być gęste). Na dno pucharków wlać połowę likieru a następnie połowę śmietany z mleczkiem kokosowym. Delikatnie wymieszać, aby powstały niebieskie smugi. Nałożyć do pucharków po łyżce lodów waniliowych. Resztę śmietany wyłożyć na wierzch i delikatnie wymieszać z resztą likieru.Ułożyć owoce i posypać płatkami migdałów.

Smacznego:)

Tagi: kokos lody
22:14, wiosenka27 , Zimne desery
Link Komentarze (6) »
Sałatka meksykańska Nachos Con Queso

 

Bardzo  lubię takie akcje jakie są w Lidlu lub innych supermarketach, kiedy to można kupić żywność z innych krajów świata. Do tej pory najbardziej obkupiłam się chyba  na Dniach Meksykańskich, bo bardzo lubie tą kuchnię. Tortillę już pokazywałam http://cookingroom.blog.pl/archiwum/index.php?nid=14278145 a teraz kolej na sałatkę. Przepis ten oczywiście pochodzi z bezpłatnego poradnika, który wzięłam sobie z Lidla:)

Składniki:

  • 30 dag czerwonej fasoli
  • kilka plasterków papryki Jalapeno El Tequito
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • chipsy serowe
  • dip serowy
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 ogórka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę oraz ogórek umyć i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Następnie odsączyć fasolę, po czym przełożyć ją na półmisek. Na wierzchu ułożyć przygotowane awokado, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostke paprykę i ogórek. Tak przygotowaną sałatkę polać odrobiną oliwy z oliwek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec udekorować całość dipem serowym, plastrami pikantnej papryki i posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę podawać z chipsami serowymi.

Smacznego:)

Naleśniki śmietankowo-makowe z musem brzoskwiniowym

Są to jedne z lepszych naleśników jakie robiłam. I nie chodzi o nadzienie bo nie mają żadnego ale o ciasto. Zamiast mleka dodaje się śmietankę i to sprawia, że naleśniki sa puszyste, aromatyczne i po prostu pyszne. Jedyny minus to to, że troszkę pękają na zgięciach ale nie jet to, aż taki problem. (przynajmniej dla mnie). Do tego mus brzoskwiniowy i gotowe. Można się zajadać:)

Składniki:

  • 750 ml śmietanki słodkiej
  • łyżka oliwy
  • szklanka mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżki suchego maku
  • puszka brzoskwiń
  •  

    Do miksera wlać śmietanę, żółtka, oliwę. Składniki zmiksować, aż się połączą, dodać mąkę i dalej miksować. Ciasto przelać do miski i połączyć z białkami wcześniej ubitymi na pianę. Dodać mak i dokładnie wymieszać. Od razu smażyć.

    Osączone brzoskwinie zmiksować na gładką masę, można odrobinę osłodzić cukrem pudrem. Gotowe naleśniki polać musem brzoskwiniowym.

    Naleśniki są tak aromatyczne, że nie ma potrzeby wkładać niczego w środek, wystarczy polac musem.

    Smacznego:)

    Ciasto kokosowe

    Wczoraj podekscytowana nowym blogiem, czy to z emocji czy też z roztrzepania albo z nieznajomości (jeszcze) bloxa kliknęłam coś co sprawiło, że moje ciasto kokosowe zniknęło. Dlatego dzisiaj, przedstawiam je ponownie i ten fakt niech będzie zachętą do upieczenia bo jest naprawdę dobre:)

     

    Składniki:

    • kostka masła
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • 5 jajek
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • 1 szklanka wiórek kokosowych

    Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijać po jednym jajku i dalej ubijać. Dolać mleko kokosowe i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę do wysmarowanej formy i piec 50-60 min w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego:)

    Tagi: kokos
    12:34, wiosenka27 , Ciasta i torty
    Link Komentarze (5) »
    sobota, 29 sierpnia 2009
    Kurczak w ziołach

    Nie spodziewałam się, że ten kurczak będzie tak dobry. Zrobiony od niechcenia z jakiegoś artykułu reklamowego, do tego frytki z Biedronki i surówka z czerwonej kapusty. Czasami nie planowany obiad jest 100 razy lepszy od tego przygotowywanego kilka dni:)

     

    Kurczak w ziołach

    Składniki:

    • 1 pierś z kurczaka
    • pół szklanki oliwy
    • 1 cytryna
    • 1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 łyzka margaryny
    • sól, pieprz

      Przygotowane mięso pokroić na odpowiednie porcje. Jeden ząbek czosnku posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc. Pozostały czosnek obrać , posiekać i na małym ogniu udusić na margarynie.Mięso kurczaka wyjąć z marynaty i szybko oobsmażyć na rozgrzanej oliwie.Dodać czosnek, resztę margaryny i marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

    Smacznego:)

     

    Nowy początek

    Po roku bycia  umiarkowanie aktywną blogowiczką   (178 przepisów) , za namową durszlakowych koleżanek, postanowiłam założyć nową stronę. Mam nadzieję, żę będzie ona ciekawsza, ładniejsza, ale  także będzie inspirowała do nowych doświadczeń w kuchni. Postaram się dość   regularnie zamieszczać nowe przepisy i dzielić się z Wami doświadczeniami kulinarnymi. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu  dla siebie coś, co go zachwyci. Zapraszam więc na Eksplozję Smaku w mojej kuchni.

     

     

    17:24, wiosenka27
    Link Komentarze (1) »