Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 31 lipca 2014
Kruche ciasto z zieloną śliwką

Podczas gorącego lata najchętniej zjadamy ciasta ucierane lub kruche. Ja osobiście lubię te  z masami jednak poczekam na chłodniejsze dni. Tymczasem pojawiły się renklody więc pierwsze ciasto jakie z nimi zrobiłam to coś na kształt szarlotki. Kruchy spód, owoce i beza. Na obecną, gorącą chwilę niczego więcej nie potrzeba.

Przy okazji polecam inne przepisy  z wykorzystaniem renklody:

Kompot z zielonej renklody z wanilią

Powidła z zielonej renklody

Mini serniczki na zimno z owocową galaretką

Buchty z zielonym dżemem

Powidła z mini renklody i kanapka z pieprzem


Składniki na ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Mąkę zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić na gładko. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim  wysmarowaną blachę o wymiarach 20/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 15-20 min na lekko złoty kolor.

Pozostałe składniki:

  • śliwki renklody
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na wystudzonym podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, następnie wyłożyć bezę i dokładnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min.

Smacznego:)

środa, 30 lipca 2014
Pasta z fety i awokado

Moja porcja zdrowia  w tym tygodniu to domowe pieczywo na zakwasie z pastą z awokado. Dla podkręcenia smaku dodałam trochę fety i przyprawiłam po swojemu. Miseczka pasty zniknęła za jednym podejściem.


Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 kostki fety
  • mały kawałek papryczki chilli
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku

Awokado obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Papryczkę również pozbawić pestek. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku.

Smacznego:)

wtorek, 29 lipca 2014
Serowe risotto z cukinią

Jako, że nie przepadam za ziemniakami często sięgam po ryż. Ostatnio przyrządziłam risotto, które ładnie  prezentuje się na talerzu a to za sprawą zielonej skórki cukinii. Serowy smak tego dania jest dominujący więc takie risotto można podać np. do kurczaka ale z pewnością można je też zjeść jako danie samodzielne. Ważne jest aby użyć "szczupłą" cukinię bo w tym daniu najbardziej liczy się jej skóra, natomiast miąższ wprowadzi do dania zbyt dużo wody.

Składniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ok. 1 l  gorącego bulionu np. drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz
  • starty parmezan (ok. 4-5 łyżek)

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już al dente dodać startą cukinię, przeciśnięty czosnek  i starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego masła i posypać startym parmezanem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 lipca 2014
Wafle czekoladowe z orzechami

W czasach kryzysowych domowe wafle były chyba najczęściej pojawiającym się przysmakiem dlatego też dzisiaj  z sentymentem sięgam po smaki dzieciństwa. W obecnym  nawale różnych słodkości na styl amerykański takie wafle to prawdziwy rarytas.

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mleka w proszku (niebieskiego)
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Orzechy posiekać lub zmielić, zalać gorącym mlekiem i odstawić. Margarynę rozpuścić z cukrem, i kakao, odstawić do przestygnięcia. Dodać mleko w proszku i ubijać mikserem, aby pozbyć się grudek. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej mleka w proszku. Na koniec dodać namoczone orzechy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać wafle. Obciążyć i odstawić, najlepiej na noc.

Smacznego:)

niedziela, 27 lipca 2014
Cytrynowo-ziołowa karkówka z grilla

Sezon grillowy oznacza dla mnie eksperymentowanie z różnymi marynatami. Jest to bardzo ważny element pieczenia mięs zarówno w piekarniku jak i na grillu. Dzięki niej mięso po upieczeniu jest kruche i aromatyczne ale, żeby tak się stało należy  trzymać je  w marynacie przynajmniej kilka godzin a ja zwykle wkładam je  na całą noc. Ostatnio przyrządziłam marynatę z bardzo oczywistych i pasujących do siebie składników gdyż użyłam cytryny i ziół. Kiedyś piekłam podobne mięso właśnie w piekarniku jednak aromat dymu nadaje tego wyjątkowego smaku. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny (ok. 6 łyżek)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu i tymianku

Kotlety wieprzowe dokładnie rozbić. W głębokim naczyniu wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz przecisnąć czosnek. Marynata powinna mieć gładką konsystencję. Włożyć do niej rozbite plastry mięsa tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grillować z po kilka minut  z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.

Smacznego:)

sobota, 26 lipca 2014
Lody z adwocatem

Kolejne w tym sezonie lody zrobiłam z powodu rozpoczętej butelki adwokata. Dlatego też  nie są to lody dla dzieci  natomiast dorośli nie narzekali. Smak likieru jest dość mocno wyczuwalny i dzięki niemu  lody mają łatwą do ukrojenia konsystencję gdyż nie zamarzają  tak mocno.

Źródło

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 125 ml (pół szklanki) advocata
  • groszki czekoladowe

Wszystkie składniki wymieszać, do rozpuszczenia cukru, schłodzić. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Kiedy lody są gotowe dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Przełożyć do pudełka i zamrozić.

Smacznego :)

Tagi: alkohol mleko
07:40, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (2) »
piątek, 25 lipca 2014
Tarta kurkowa

Wilgotna i parna pogoda sprawiła, że w lasach wysypały się grzyby. Ja do wybitnych miłośników  grzybów nie należę ale jakieś tam ulubione mam i czasami coś z nich przyrządzam. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam chrupiącą tartę z kurkami. Doskonale pasuje na kolację, koniecznie z lampką białego wina. Przy okazji polecam Wam także leśną  pizzę,    oraz risotto. Są to dania, które obok tradycyjnego sosu muszą się u mnie w sezonie pojawić. A odkryciem zeszłego roku były  przepyszne pierogi z kurkami.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.

Składniki na farsz:

  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy

Kurki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kurki i dusić kilka minut (woda powinna wyparować). Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.

Smacznego:)

Tagi: kurki
08:39, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 lipca 2014
Kawa na zimno z wiśniową wkładką

W ciągu ostatnich kilku dni mam w domu malowanie. W związku z tym przenoszę i przekładam wszystko co możliwe. Podczas takich remontów zazwyczaj znajduje się coś ciekawego. Ja znalazłam stertę przepisów odłożonych do zrobienia, oczywiście czymś przyłożonych i zapomnianych.  Nie zważając na bałagan i pilniejszą robotę natychmiast je przejrzałam i szczególnie jeden zwrócił moją uwagę. Na skrawku kartki znalazłam zapisane  proporcje na kawę na zimno z wiśniową wkładką, A przecież nie tak dawno robiłam wiśniową frużelinę więc wykorzystując wolną chwilę popędziłam do kuchni przyrządzić pyszną kawę.


Składniki dla 2-3 osób:

  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 mocno dojrzały banan
  • 400 ml zimnego mleka
  • kilka łyżek frużeliny wiśniowej (lub jagodowej)

Mleko, kawę i banana zmiksować blenderem. Na dnie szklanki umieścić pożądaną ilość frużeliny. Przelać kawę i natychmiast podawać.

Smacznego:)

środa, 23 lipca 2014
Czekoladowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami

Pierwsze brzoskwinie już się pojawiły więc z przyjemnością prezentuję Wam pyszne ciasto z serową masą. Jeśli nie macie jeszcze dostępu do świeżych brzoskwiń z powodzeniem możecie użyć tych z puszki. Można też zastąpić je każdymi innymi owocami. 

Jest to moja propozycja do akcji Morelkowo-brzoskwiniowo

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 115 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • odrobina soli
  • 1,5 łyżki kakao
Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku,  mąkę i kakao. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części.

Składniki na masę serową:
  • 500 g  ricotty
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki śmietany 22%
  • 2 łyżki mleka w proszku

Ser utrzeć w misce z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietanę i mleko w proszku. Wszystko dokładnie zmiksować.

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń lub 4 sztuki świeże
  • polewa czekoladowa
  • ulubiona posypka np. wiórki kokosowe

 

Masę serową podzielić na 2 części. Blaty czekoladowe przełożyć masą serową, ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wierzch ciasta polać ulubioną polewą czekoladową, może to być rozpuszczona czekolada i posypać dowolna posypką lub zostawić bez.Odstawić do stężenia.

Smacznego:)

wtorek, 22 lipca 2014
Żytni chleb razowy z dynią

Wiem, że nie każdy lubi taki chleb. Jest ciężki, wilgotny i wystarczy mi jedna kromka na śniadanie. Ja takie pieczywo lubię bo dmuchane bułki czy chleb jak wata całkowicie mi nie podchodzą. A od kiedy wyhodowałam sobie zakwas wypiekam własne pieczywo i jeszcze nigdy nie byłam niezadowolona. Chleb z dzisiejszego przepisu bardzo długo pozostaje świeży.


Źródło

Składniki na zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 120 g mąki żytniej typ 2000
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 3/4 szklanki wody

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 180 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 350 g wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżki kminku
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • 1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni

Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak zacznie lekko rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać  np. pestkami dyni lub otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokra dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą.  Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 40-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić.

Smacznego:)

Tagi: dynia zakwas
07:17, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3