Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 15 lipca 2013
Sernik jogurtowy z jagodową galaretką

To moja ostatnia jagodowa propozycja w tym sezonie. Co prawda nie ma zbyt wielkich upałów ale myślę, że taki sernik smakuje zawsze. Lekki, delikatny, po prostu pyszny.

Tym wpisem żegnam się z Wami na dwa tygodnie. Trzeba odpocząć, naładować akumulatory i wrócić z głową pełną pomysłów.

 

Do zobaczenia:)

Składniki na spód:

  • 230 g herbatników
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru (według własnego smaku)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki na jagodową galaretkę:

  • szklanka jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Herbatniki zmielić, zmieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć tortownicę, wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w cieplej wodzie. Serek mascarpone zmieszać z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym.Dodać żelatynę i dokładnie szybko wymieszać. Przelać masę serową na herbatniki i wstawić do lodówki.

Do garnka włożyć jagody, dodać cukier i zagotować. Zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy galaretka jest przestudzona wylać na masę serową. Równo rozprowadzić i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

niedziela, 14 lipca 2013
Sałatka z kurkami i grillowanym oscypkiem

Dzisiejszy wpis jest dla osób, które lubią szpinak i ostry ser jakim jest oscypek. Podduszone kurki łagodzą trochę ten smak i konieczny jest sos na bazie miodu,  z delikatną nutą octu balsamicznego. Całość smakuje bardzo ciekawie.

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 garści kurek +olej do smażenia
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 małe oscypki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kurki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć chwilę. Zdjąć z patelni. Oscypki pokroić w mniejsze plasterki i grillować na rozgrzanej patelni grillowe. Na talerzach rozłożyć szpinak, plasterki szynki i podsmażone kurki. Zmieszać składniki sosu i polać sałatkę. Podawać z ciemnym pieczywem.

Smacznego:)

sobota, 13 lipca 2013
Cukiniowe ciasto z jagodami

W tym roku sezon jagodowy jest u mnie bardzo obfity w różnorakie wypieki. Dzisiejszą propozycją jest bardzo ciekawe ciasto z jagodami i z cukinią. Połączenie cokolwiek dziwne ale coraz bardziej popularne. Ciasto z samą cukinią piekłam już kilkakrotnie ale chyba zawsze było czekoladowe a tutaj cukinia jest widoczna i ładnie wygląda. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Źródło

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml jagód

Jagody opłukać i osuszyć. W misce zmiksować jajka, cukier i olej. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć, odmierzyć 1 szklankę i dodać do jajek. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą. Wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksówki 12x26 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min., do suchego patyczka.

Smacznego:)

piątek, 12 lipca 2013
Sałatka z grillowaną kaczką i granatem

Dzisiaj chciałam zaproponować Wam smaczną sałatkę z grillowanym filetem z kaczki. Mięso  najpierw marynuje się w oliwie i przyprawach a następnie jest smażone na patelni grillowej. Owoce granatu spełniają rolę nie tylko dekoracyjną gdyż oprócz ładnego wyglądu   idealnie pasują do soczystego mięsa kaczki i łączą się z pozostałymi warzywami.

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
  • pół sałaty lodowej
  • 2 ogórki
  • 3-4 łyżki pestek granatu

Składniki na marynatę:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól,pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej oczyszczone mięso z kaczki, odstawić na 3-4 godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąc i smażyć na mocno rozgrzanej, grillowej patelni. Po usmażeniu mięso pokroić w plasterki.

Na dużym talerzu lub 2 mniejszych ułożyć pokrojoną sałatę, plasterki ogórka, oraz pokrojony filet z kaczki. Posypać pestkami granatu. Zmieszać wszystkie składniki sosu i polać sałatkę. Podawać z ciemnym pieczywem.

Smacznego:)

Tagi: Granat kaczka
07:38, wiosenka27 , Sałatki
Link Komentarze (12) »
czwartek, 11 lipca 2013
Rogaliki drożdżowe z jagodami

Sezon jagodowy widać na każdym kroku, wszędzie można spotkać  serniki z jagodami, jagodzianki i inne cuda. Ja już nie miałam w planach takiego wypieku ale jedna krótka rozmowa na Facebooku mnie do tego skłoniła.

Pamiętacie Patryka? Dzisiejsze rogaliki upiekłam wspólnie z nim. Tylko ja piekłam swoje a on swoje. Moje są trzykrotnie składane a więc dość pracochłonne ale smak ciasta wynagradza wysiłek i czas włożony w jego przygotowanie. Zapraszam Was na pyszne, drożdżowe rogaliki z jagodami.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • szklanka jagód

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć pokojową temperaturę. Rozpuścić drożdże w mleku, dodać 1 jajko, sól, cukier. Mąkę przesiać do miski i połączyć z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.  Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 min należy powtórzyć trzykrotnie. Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 7 części. Ułożyć na szerszej części łyżkę jagód i zwijać w kierunku wąskiego brzegu. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min.

Smacznego:)

środa, 10 lipca 2013
Kruche ciasto z mlecznym budyniem i jagodami

Do tego typu ciasta chyba nie muszę Was szczególnie namawiać ale dzisiaj chciałam zwrócić uwagę na TEN budyń. Został on ugotowany z mlekiem w proszku. Pierwszy raz robiłam coś takiego ale na pewno nie ostatni. Uwielbiam ten mleczny smak a zazwyczaj dodawałam mleko instant do masła czy serka, tutaj  mleko w proszku rozpuszcza się  i gotuje na zwykłym mleku. Taki budyń połączony z kruchym ciastem i jagodami daje mega pyszną kombinację. Przepis na budyń z mlekiem w proszku pochodzi z przepisu na lody z zagranicznego bloga ale nie jestem w stanie podać autora bo go nie zapisałam.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią blachę (u mnie 25/36 cm), wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka
  • 16 łyżek mleka w proszku
  • 6-12 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

W związku z wątpliwościami niektórych czytelniczek podwoiłam proporcje na budyń.  Ja swój zrobiłam z mniejszych, ponieważ jednak nie każdemu się to udaje, można zrobić nieco większą porcję a jeśli się okaże,  że jest go za dużo, po prostu nie wykładajcie całości na ciasto. Na pewno dzieci chętnie go zjedzą.

Przestudzony budyń przełożyć na kruche ciasto, można je wcześniej podpiec, ale niekoniecznie. Na wyrównanym budyniu rozłożyć jagody, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180stopni, przez około 45-50 min.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

wtorek, 09 lipca 2013
Spaghetti con la mollica ed il basilio

Cóż to za dziwactwo? - można powiedzieć analizując skład dzisiejszego makaronu. Bo żeby jeść makaron z chlebem trzeba chyba być ciekawym ryzykantem lub znać takie połączenie smaków. Ja nie znałam. Ale żeby nie odstraszać tych co nie chcą ryzykować opiszę smak tego dania. Okruszki chleba przysmaża się na chrupiąco, oliwa musi być dobrej jakości, dodatkowo dajemy czosnek, papryczkę, bazylię i parmezan. I to wszystko sprawia, że to z pozoru banalne danie staje się bardzo ciekawe i smaczne.

Źródło: Teresa Capponi-Borawska

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag pokruszonego czerstwego chleba bez skórki
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • 50 dag spaghetti
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz
  • parmezan

Ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli  i pokruszony chleb podsmażyć na patelni na oliwie, tak aby chleb się dobrze zrumienił ale nie przypalił. W międzyczasie ugotować spaghetti. Odcedzić, gdy jest jeszcze al dente i wrzucić na patelnię z chlebem szybko mieszając. Posypać posiekaną bazylią, świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym parmezanem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 lipca 2013
Pierogi z kurkami

Wiedziałam, że kurki, których ostatnio stałam się właścicielką, powędrują do pierogów. Już dawno miałam takie zaplanowane i oprócz garści, które zostały użyte do omleta, wszystkie trafiły do pierogowego farszu. Pierożki wyszły tak smaczne, że już planuję następne.

 

Składniki na ok. 30 pierogów:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • tymianek

Oczyszczone kurki posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć, dodać kurki, tymianek, sól, pieprz i dusić aż wszystko będzie miękkie.

Mąkę przesiać , zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło, jajko. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz łyżeczką, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)

niedziela, 07 lipca 2013
Tunel z jagodami i bitą śmietaną

Kiedy zwijamy ciepły jeszcze biszkopt na roladę jest on mięciutki i idealnie przyjmuje okrągły kształt. Tak samo jest tutaj. Lekko ciepły biszkopt, tym razem jednak kakaowy, przyjął kształt keksówki, przez co zyskał u mnie w domu  nazwę tunel. Środek tunelu możemy wypełniać czym tylko nam przyjdzie ochota. Ja dzisiaj wykorzystałam jagody i bitą śmietanę.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 25/37 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec ok. 20 min.

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika studzić go przez 5 min. Następnie wyłożyć nim formę keksową lub pasztetową, tak jak wykładamy papierem do pieczenia. Moja forma miała wymiary 14/40 cm. W związku z tym że była dłuższa niż forma na biszkopt wolne miejsca zapełniłam lekko pogniecioną formą aluminiową tak aby masa mi nie wypłynęła.

Składniki na masę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki jagód
  • 1 dowolna galaretka (użyłam cytrynowej)

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody, odstawić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na biszkopt, wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić galaretkę. Na śmietanie ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto wyjąc z foremki, odwracając je biszkoptem do góry. Kroić w plasterki. Można wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 06 lipca 2013
Jogurtowy chleb z cukinią

Piszę ten post i zajadam się pysznym chlebem, mięciutkim i pachnącym ziołami, posmarowanym jedynie masłem bo nic więcej tu nie potrzeba. Wpływ jogurtu na wypieki drożdżowe jest oczywisty, cukinia jest bardzo ciekawym dodatkiem, w połączeniu z ziołami a ja użyłam oregano, przywodzi na myśl klimaty śródziemnomorskie. Zatem kto nie wybiera się do Grecji w tym roku a chce się poczuć jakby tam był powinien upiec sobie ten chleb. Idealnie nadaje się do niego pasta z fety z kwaśną śmietaną, doprawiona pieprzem, posiekaną cebulą i szczypiorkiem.

Źródło: Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oregano
  • 800 g mąki

Zetrzeć cukinię na tarce i starannie ją odsączyć. Podgrzać jogurt do temperatury 37 stopni. Zalać pokruszone drożdże małą ilością jogurtu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać resztę jogurtu, odciśniętą cukinię, oliwę, sól, cukier, oregano oraz mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką , złożyć i umieścić go w koszu złączeniem do góry. Pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 225 stopni. Przełożyć chleb na blachę, zrobić nacięcia i piec 10 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 30 min. Wystudzić na kratce.

Smacznego:)

 
1 , 2