Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 31 lipca 2012
Tartaletki z masą kawową i malinami

Dzisiaj kolejna odsłona tartaletek. Zniknęły w  błyskawicznym tempie rozchwytywane, także  przez dziecięce łapki pomimo kawowej masy. Moja masa była delikatna,  ale jeśli ktoś woli mocniejszą, proponuję zwiększyć ilość kawy. Bardzo polecam bo są naprawdę pyszne:)

Składniki na tartaletki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.  Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Składniki na masę:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • maliny
  • mięta do dekoracji i cukier puder do posypania

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam.

Wystudzone tartaletki posmarować masą. Rozłożyć maliny i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

niedziela, 29 lipca 2012
Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty

Nie sądziłam, że  zwykła surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli może smakować tak wspaniale. A to wszystko dzięki zalewie i smakom w niej zawartych bo łączą się tu kwaśny ocet z cukrem. Sałatka może stać nawet kilka dni w lodówce i jest zawsze pyszna. A do dań z grila jest wprost idealna. Przepis dostałam od znajomej weselnej kucharki.

Składniki:

  • 5-6 szklanek białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1-2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu (może być mniej)

Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać w misce. Składniki zalewy wlac do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z kapustą i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Surówka nadaje się do spożycia już po kilku godzinach ale może stać w lodówce  nawet 3 dni.

Smacznego:)

piątek, 27 lipca 2012
Cannelloni z kurkami w sosie serowym

Każdy kto poznał smak kurek z makaronem powinien czuć się zachęcony tym przepisem. Danie nie należy do mało kalorycznych ale jest tak dobre, że warto zapomnieć o jakiejkolwiek diecie. Z kieliszkiem białego wina smakuje wyśmienicie.

Składniki na sos:

  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki śmietanki lub mleka
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 10 dag sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 50 dag kurek
  • 1 cebula
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać bulion i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać mleko, wymieszać. Dodać ser pleśniowy  pokrojony w małe kawałki i starty ser zółty. Gotować sos aż zgęstnieje a ser będzie całkowicie rozpuszczony. Doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem. 

Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem  i dusić aż grzyby będą miękkie.  Doprawić solą i pieprzem.

Rurki makaronowe napelniać przestudzonym farszem kurkowym (jeśli napełnicie gorącym, makaron będzie pękał). Ułożyć je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Makaron powinien być całkowicie zanurzony w sosie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Pięc minut przed końcem posypać wierzch startym serem i zapiekać, aż się rozpuści.

Smacznego:)

środa, 25 lipca 2012
Kruche ciasto z budyniem, agrestem i kruszonką

Latem najczęściej robię ciasta ucierane lub kruche. Żadne inne tak nie schodzą no i oczywiście muszą mieć owocowy dodatek. Dzisiejsze ciasto jest najzwyklejsze w świecie bo jest to kruchy spód, zwykły budyń, owoce i kruszonka. Ale w całości smakuje wspaniale, zwłaszcza połączenie kwaśnego agrestu z budyniem. Bardzo polecam:)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany 

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
  • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 2 budynie
  • 600 mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki agrestu

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto.

Budynie ugotować w podanej ilości mleka. Wystudzić.

Kruche ciasto umieścić w standardowej,  prostokątnej formie, wyłożyć na niego budyń, następnie równomiernie ułożyć owoce i przykryć kruszonką. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec około 1 h. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego:)

wtorek, 24 lipca 2012
Cukinia faszerowana kurkami i serem pleśniowym

Latem, kiedy jest gorąco, zapotrzebowanie na mięso znacznie spada. Jest tak dużo ciekawych przepisów z  owocami lata, że grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Dzięki warzywom z działki,  owocom z własnych krzaków, grzybom z lasu,  lato staje się tą wyjątkową porą roku. Dlatego  korzystam z tych wszystkich świeżych dobrodziejstw póki można, a mrożonki zostawiam na zimę.

Dzisiaj przedstawiam cukinię faszerowaną kurkami. Warzywo o tak neutralnym smaku może występować w różnym towarzystwie a ponieważ ja próbowałam już i kurczaka i mięso mielone, pomyślałam, że tym razem użyję farszu grzybowego. Danie  jest lekkie dlatego nadaje się nie tylko na obiad ale także na kolację.

Przepis własny

Składniki:

  • 4 małe cukinie
  • 30 dag małych kurek
  • 1 mała cebula
  • olej
  • 15 dag sera pleśniowego (użyłam  z niebieską pleśnią)
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz

Cukinię przekroic na pół i wydrążyć. Środków nie wyrzucać. Kurki oczyścić, ew. pokroić jeśli są zbyt duże. Cebulę pokroic w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurki z cebulą, dodać pokrojony miąższ z cukini,  wlać 1/4 szklanki wody i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec dodać ser pleśniowy i natkę pietruszki, przemieszać i wyłączyć. Tak przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 minut. Podawać z listkami parmezanu.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 lipca 2012
Chłodnik ogórkowy

Moją propozycją na nadchodzące upały jest chłodnik, tym razem ogórkowy. Średnio wypróbowuję jeden chłodnik na rok, bo nie jestem ich specjalną miłośniczką, ale muszę przyznać, że taki dobrze schłodzony idealnie pasuje na upalny dzień. Ten ogórkowy chłodził nas w upały na początku lipca i smakował naprawdę dobrze. Następny jaki chciałabym wypróbować to chłodnik śledziowy. Może ktoś ma jakiś dobry przepis i zechce się nim podzielić?

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka natki pietruszki oraz koperku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • pomidory lub rzodkiewka

Ogórki pokroić na mniejsze kawałki i razem z całą zieleniną zmiksować w blenderze. Zmiksowane warzywa połączyć z jogurtem, maślanką, oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem rozlać do szklanek i ozdobić sparzonym pomidorem lub rzodkiewką.

Smacznego:)

niedziela, 22 lipca 2012
Migdałowe ciasto z czereśniami

Chyba najwyższa pora powrócić do blogowania. Ciężko zebrać siły, zwłaszcza  po  tak  relaksującym pobycie w nadmorskim ośrodku, gdzie serwowali pyszne jedzenie a jedynym naszym zajęciem były spacery nad morze i leżenie na piasku. Jeszcze jakiś czas temu nie sądziłam, że taki wypoczynek sprawi mi przyjemność bo zawsze wypoczywałam aktywnie jednak widać gusta zmieniają się z wiekiem.

Przed wyjazdem żałowałam, że nie udało mi się zrobić ciasta z czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z czereśniami i migdałową nutą.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (dałam trochę mniej)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 szklanki wydrążonych czereśni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • płatki migdałowe
  • kieliszek likieru migdałowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier migdałowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć czereśnie, skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika.  Piec ok 60 minut.

Smacznego:)

piątek, 06 lipca 2012
A jutro ....

....morza szum, ptaków spiew.....

Do zobaczenia:) 

Wiosenka27

 

Egzotyczna potrawka z indyka

Egzotyczna przez indyjskie przyprawy i mleko kokosowe ale można zrobić to danie w bardziej europejskiej wersji jeśli ktoś woli i zastapić mleczko kokosowe zwykłą śmietanką. Danie podane z ryżem smakuje bardzo dobrze i sprawia, że człowiek czuje się jakoś tak lekko pomimo tych afrykańskich  upałów.

Składniki:

  • 50 dag fileta z indyka
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka bulionu
  • olej
  • natka pietuszki
  • szczypta curry (opcjonalnie)
  • sól, ew. pieprz

Oczyszczonego fileta pokroić w paski lub kostkę. Olej rozgrzać, dodać pastę curry, chwilę przesmażyć aż się ładnie rozpuści. Wrzucić indyka, smażyć  przez chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion i  gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać czewoną paprykę pokrojoną w kostkę i dusić aż lekko zmięknie. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z ryżem posypane  natką pietuszki.

Smacznego:)

czwartek, 05 lipca 2012
Siekacz do czosnku

Do tej pory używałam  tradycyjnego wyciskacza do czosnku, wyglądem przypominającego dziadka do orzechów ale ten jest zdecydowanie lepszy. Przede wszystkim zmieści o wiele więcej ząbków czosnku, nie pęka  i jest zdecydowałanie łatwiejszy w myciu. Jestem z niego bardzo zadowolona.

Taki siekacz  można zakupić w sklepie AleDobre.

Pozdrawiam:)

wiosenka27

21:35, wiosenka27 , Recenzje
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2