Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 31 lipca 2011
Wieprzowina z ananasem

Żeby nie było, że jemy tylko kurczaka, zrobiłam coś z wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki  z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione. Tym razem podałam do ryżu bo wszystkie chińskie dania z makaronem już mi się mieszają i wydają podobne a mam ich wiele jeszcze do wypróbowania. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 dag mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag grzybów
  • 10 dag ananasa
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 450 ml bulionu z kury
  • 1 łyżeczka cukru
  •  swieżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Rozgrzać olej, dodać sól i czosnek i smażyć na lekki brąz. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażać przez 2 minuty. Dodać cebulę, grzyby, paprykę i ananasa. Podsmażać przez kilka minut. Dodać wino, bulion, oraz cukier i przyprawić pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić kilka minut. Wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym oraz mąką kukurydzianą. Dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, az zgęstnieje i zrobi się klarowny.

Smacznego:)

sobota, 30 lipca 2011
Nalewka z suszonych gruszek

Po półrocznym leżakowaniu mogę wreszcie pokazać nalewkę z suszonych gruszek. Nalewka jest nie tylko smaczna, ma taki delikatny, gruszkowy aromat, ale można ją stosować również w celach leczniczych. Działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. W celach zdrowotnych należy pić 2-3 łyżki dziennie. Jest lepsza niż syrop:)

Składniki:

  • 60 dag suszonych gruszek
  • 2 litry wody
  • 2 litry wódki 40%
  • 1/2 l spirytusu 96%
  • 50 ml koniaku

Suszone gruszki drobno pokroić, wsypać do słoja. Zalać spirytusem zmieszanym z wódką. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne mniejsce na osiem tygodni. Po tym czasie płyn zlać i przefiltrować przez bibułę. Owoce zalać wodą i pozostawić je na dwie doby, wszystko ponownie przefiltrować i dodać koniak. Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na sześć miesięcy w chłodne i ciemne miejsce do leżakowania.

Na zdrowie:)

piątek, 29 lipca 2011
Ciasto kokosowe z jagodami

Po cieście migdałowo -  jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.

Składniki:

  •  2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 5-6 łyżek likieru kokosowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40  dag jagód

 

Jajka ubić z cukrem na  puszystą masę. Dodać olej, likier oraz maślankę i miksować jeszcze kilka minut. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dodać wiórki kokosowe. Kiedy ciasto jest gładkie przełożyć do formy. Na wierzchu rozłożyć jagody. Ciasto wstawić do nahrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzinę. Po wystudzeniu można posyapć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

czwartek, 28 lipca 2011
Kurczak z brokułami pod serową pierzynką

Ten przepis bardzo mnie zaskoczył bo nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakować. Mięso, brokuły i ziemniaki w sosie lekko pomidorowym w serowej pierzynce chyba brzmią atrakcyjnie ale ja obawiałam się tego sosu w połączeniu z ziemniakami. Właściwie to nie wiem dlaczego tak myślałam, ale ostatnio totalnie nie mogę się zdecydować co ugotować i jak już znajdę przepis to wymyślam 10  powodów żeby go nie robić a potem szukam kolejnych pomysłów. Chyba powinnam zrobić sobie urlop od gotowania. Jednak ta zapiekanka wyszła naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z majowego numeru Soli i Pieprzu ale jest to moja wersja wzbogacona o ziemniaki.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 500 g brokułów
  • sól, pieprz
  • 4 filety z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyzka mąki
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 75 goudy

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować okołó 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. ( ja to robię 5 minut przed końcem bo nie lubię spieczonego sera). Zapiekać 30-40 minut.

Smacznego:)

środa, 27 lipca 2011
Wyróżnienie One Lovely Blog Award

W blogowej zabawie One Lovely Blog Award otrzymałam wyróżnienie od Judyty,  Mikimamy i Babci Gramolki. Według zasad  powinnam umieścić u siebie link do bloga osoby, która przesłała nominację, wkleić  logo zabawy na swoim blogu, potem napisać 7 rzeczy o sobie, na końcu nominować 16 osób i poinformować je o tym, pisząc odpowiedni komentarz.

Zawsze mam kłopot kiedy muszę  powiedzieć coś o  sobie , tutaj możecie  poczytać co napisałam przy okazji innej zabawy. Dzisiaj chciałabym podzielić się kilkoma nowymi informacjami:

1.  Z wykształcenia jestem nauczycielką  języka angielskiego ale moją pasją, którą ciągle staram się  pogłebiać jest historia.

2. W kuchni często wpadam w skrajności, czasami gotuję 5 rzeczy jednego dnia a czasami wogóle (tak jak dzisiaj:)

3. Uwielbiam francuskie filmy kostiumowe i westerny ale te prawdziwe chociaż moim ulubionym jak do tej pory filmem jest Zapach kobiety.

4. Czasami chciałabym żyć w innej epoce np. w czasach królowej Bony.

5. Nie lubię jazdy samochodem  jeśli muszę prowadzić.

6. Kocham polskie góry.

7. Nie lubię polityki chociaż wiadomości i  programy publicystyczne oglądam najczęściej.

Jestem również osobą trochę niezdecydowaną dlatego nie będę nominować kolejnych blogów, chociaz jest wiele, które na to zasługują. Pozdrawiam wszystkich, którzy do mnie zaglądają:)

Knedle serowe z brzoskwiniami

Czasami obiad mięsny nie jest zbyt atrakcyjny, zwłaszcza latem kiedy jest tak wiele możliwości. Od dawna miałam ochotę na knedle, a że w sklepach i na targu zatrzęsienie owoców nie mogłam się oprzeć. Kupiłam brzoskwinie i zrobiłam  knedle serowe. Ciasto podobne jak na leniwe. Polane śmietaną z cukrem i posypane cynamonem smakowały rewelacyjnie. Jest to moja propozycja do akcji Karoliny Morelkowo-Brzoskwiniowo.

Składniki:

  • 30 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • brzoskwinie ew. morele
  • śnietana
  • cukier
  • cynamon

Ser zemleć, dodać jajko, sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Urywać po kawałku ciasta, wkładać w środek cząstkę brzoskwinii lub połówkę moreli i formować kulki. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Brzoskwinie w środku powinny być lekko rozgotowane. Podawać ze śmietaną cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi.

Smacznego:)

wtorek, 26 lipca 2011
Kurczak tandoori

Na wczorajszy obiad sięgnęłam do kuchni indyjskiej i zrobiłam tego chyba najbardziej popularnego kurczaka w tamtej części świata. Przeglądałam wiele przepisów i wszystkie są podobne a posługiwałam się znalezionym tutaj. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i mięciutki. U mnie takie mięso pojawia się bardzo często i jakoś nie chce się nam znudzić. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka z kością
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kozieradki (lub suszonych liści)
  • 5 łyżek oleju z gorczycy
  •  łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czerwonego chilli w proszku
  • 2-4 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku1 łyżeczka soli
  • 150 g gęstego jogurtu

Umieścić kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać sok z cytryny, imbir i czosnek i wymieszać. Dodać kozieradkę i olej z gorczycy, obtoczyć mięso. Cały czas mieszając, dodać garam masala, kmin, kolendrę, chilli, tandoori masala (lub paprykę) i sól. Na koniec dodać jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty).

Smacznego:)

poniedziałek, 25 lipca 2011
Orzeszki z masą waniliową

Ostatnio zaniedbałam  dawno już nabytą patelnię do orzeszków. A ponieważ są wakacje staram się nadrabiać różne zaległości chociaż patrząc na stertę przybywających przepisów sądzę, że nigdy mi się to nie uda. Dzisiaj proponuję orzeszki z pyszną masą waniliową. Ciasto na orzeszki zrobiłam takie jak zwykle a masa jest wspaniała bo zawiera mleko w proszku  i ekstrakt waniliowy. Jeśli trochę Wam jej zostanie polecam posmarować nią wafle. Są też pyszne.

Składniki na ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W specjalnej patelni upiec łupinki orzeszków.

Składniki na masę waniliową:

  • pół kostki masła
  • 1 serek  homogenizowany waniliowy
  • ok. 1 szklanki mleka w proszku
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego

Mało utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mleko w proszku. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać więcej mleka w proszku.

Smacznego:)

niedziela, 24 lipca 2011
Tost z mozzarellą, czosnkiem i bazylią

Aby dobrze rozpocząć dzień trzeba zjeść smaczne  śniadanie. Moja dzisiejsza ropozycja to chrupiący tost z serem i aromatycznymi przyprawami. Klimaty takie trochę włoskie więc bardzo polecam bo chyba jest to najpopularniejsza kuchnia świata.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • mozzarella
  • pomidory
  • czosnek
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Czosnek posiekać, chleb posmarować oliwą, natrzeć czosnkiem. Na każdej kromce ułożyc pomidory i plasterek sera. Doprawic sola i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści a chleb jest chrupiący. Przed podaniem udekorować bazylią.

Smacznego:)

sobota, 23 lipca 2011
Kurczak curry z ryżem chili

Brzmi egzotycznie ale nie jest to aż tak bardzo obce danie.To chili i kardamon nadają tej potrawie tego charakteru.  Mięso w wyniku marynowania jest kruche i aromatyczne a ryż... przepyszny. Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu i tak mi smakuje, że mogłabym jeść go samego. Curry jest bardzo intensywną przyprawą dlatego radzę dozować stopniowo. Przepis, lekko zmodyfikowany,  pochodzi ze starego numeru Soli i Pieprzu.

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • mielony kardamon
  • 300 g ryżu basmati
  • 750 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryczka chili ( u mnie pół)
  • 2 łyżki oleju

Jogurt dokładnie wymieszać z curry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarowac jogurtowym currry. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na roztopionym maśle. Doprawić kardamonem. Wsypać ryż i mieszając zeszklić. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać. Ja dałam połowę chili i połowę słodkiej papryki.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety (u mnie patelnia grilowa). Dodać chili do ryżu, wymieszać. Mięso rozłożyć na ryżu. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4