Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 29 lipca 2010
Sernik kawowy

Wiem, że jest sezon owocowy i dzisiaj powinien znaleźć się tutaj przepis na ciasto z wiśniami albo brzoskwiniami ale zachciało mi się ostatnio sernika. Co prawda robiłam niedawno jagodowy ale ja tak bardzo lubię serniki, że  ochotę na nie mam co trochę. Ta potrzeba   była tak silna, że nie zważając na owoce zrobiłam sernik  kawowy. Trochę eksperymentowałam chociaż po obejrzeniu takiej ilości  przepisów i zdjęć  być może któryś nieświadomie odtworzyłam. W każdym razie sernik wyszedl mi kremowy, leciutki, nie tak bardzo słodki. Jeśli ktoś nie lubi kawy oczywiście nie namawiam ale ci, którzy za kawą przepadają będą zachwyceni:)

I tym sernikiem żegnam się z Wami na tydzień. Wyjeżdżam w góry ale żebyście nie tęsknili za mną aż tak bardzo specjalnie wybrałam dla Was to ciasto. Częstujcie się a ja szybko wrócę:) Pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają:)

Składniki:

  • 180g herbatników typu Digestive
  • 85g roztopionego masła
  • 25g cukru
  • 2 łyżki espresso
  • 500g serka śmietankowego
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 150g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki  espresso

Herbatniki pokruszyć. Dodać cukier i kawę. Wlać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Rozłożyć na spodzie tortownicy dobrze dociskając do dna.  Ser i cukier zmiksować na gładką masę. Dodawać pojedynczo jajka. Następnie wlać śmietanę i kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód i piec przez około 40 minut. Upieczony i wystudzony sernik posypać kakao.

Smacznego: )

Tagi: kawa serniki
07:07, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (37) »
środa, 28 lipca 2010
Placuszki z kurczaka

Kurczak to moje ulubione mięso, serwuję go więc na wszelkie sposoby. Dzisiaj przedstawiam placuszki, które pewnie wszyscy znają. Kiedyś pokazywałam już podobne ziołowe z kurczaka, dzisiejsze trochę je przypominają chociaż jest tu więcej warzyw. Bazą  placuszków jest ciasto z jajek i mąki oraz mięso z piersi kurczaka. Warzywa i zioła można dodawać jakie chcemy. Ja zazwyczaj daję pieczarki, cebulę i czerwoną paprykę chociaż tym razem jej zabrakło. Placuszki są pyszne, podane z sałatką lub surówką mogą być smaczną  kolacją a nawet obiadem. Polecam:)

Jest to również moja propozycja do nowej akcji kurczakowej:)

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 czerwona  cebula
  • 10 – 15  dag startego żółtego sera
  • kilka małych  pieczarek
  • 3-4  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1  łyżeczka vegety lub innej przyprawy
  • ulubione zioła,  ( u mnie tymianek i bazylia)
  • natka pietruszki

Mięso opłukać,  pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce. Jajka rozbić z przyprawą. Dodać mąkę. Włożyć mięso, cebulę, pieczarki, starty ser i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką dowolne porcje. Smażyć z obu stron  na złoty kolor.

Smacznego:)

wtorek, 27 lipca 2010
Zupa Minestrone

Jest to prosta  i pożywna zupa jarzynowa o ładnej nazwie. Przepis na nią widziałam już wiele razy jednak ugotowałam ją na podstawie receptury Jamiego, z czerwcowego numeru Kuchni. Zupa jest obfita w warzywa dlatego też jej smak jest dość intensywny. Jest to moja propozycja do Festiwalu zup.

Składniki:

  • oliwa
  • 6 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki obrane i pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duży ziemniak
  • garść mieszanego makaronu
  • pęczek bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić boczek i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek, cebulę, marchew, selera oraz pora i dusić na małym ogniu. Dodać pomidory, ziemniaka i wlać litr wody a potem przykryć rondel i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Wrzucić makaron i gotować jeszcze 10 minut. Dorzucić bazylię, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 lipca 2010
Jajka zapiekane

Od dawna kusiło mnie, żeby spróbować tak zapieczonych jajek. Normalnie nie mam czasu, na takie śniadania ale w wakacje  wreszcie udało mi się je zrobić. Jajka są przepyszne. Smakuja jak ...jajka, ale są niezwykle delikatne, po prostu wspaniałe. Pomysł pochodzi z książki M. Roux "Jajka"

Składniki:

  • 2 jajka 
  •  2 łyżki śmietanki kremówki
  • 10 g masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, 

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 240 stopni. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Do każdej foremki sufletowej wlać po 1 łyżce śmietanki, wbić 1 jajko, doprawić solą i pieprzem a na wierzchu ułożyć wiórki masła. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 - 15 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.

Smacznego:)

 

niedziela, 25 lipca 2010
Ciasto brzoskwiniowe

Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych owoców. Już sama nazwa bardzo mi się podoba, uwielbiam dodawać je do ciast, sałatek i do mięsa. Najczęściej używam tych z puszki ale lubię też świeże w sezonie. Dzisiaj proponuję ciasto brzoskwiniowe, z lekkim jak pianka musem. Ciasto, które zwykle szybko znika ze stołu bo nie jest zapychające. Jest to moja  propozycja do akcji Kabamaigi.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę brzoskwiniową:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 1 opakowanie delicji brzoskwiniowych (dałam biszkopty)

Bialka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać olej oraz mąkę połączoną z z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać  po łyżce zmiksowanych owoców. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i tężejące wlać do masy.

Na biszkopt wlać połowę masy, schłodzić. Na wystudzonej masie ułożyć delicje i zalać resztą masy. Ponownie wstawić do lodówki. Dowolnie udekorować. Ja zalałam galaretką.

Smacznego:)

 

 

Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami

Po przygotowaniu  tej sałatki Nigella wykrzykuje Hava Nagila, co  zainspirowało mnie do jej zrobienia. Żeby przekonać się jak smakuje słodki arbuz ze słoną fetą i oliwkami trzeba koniecznie spróbować tej sałatki. Jadłam niedawno fetę z grillowanymi brzoskwiniami więc nieco odważniej do niej podeszłam. I nie będę czarować jak Nigella, że jest ona fantastyczna. Ale dla fanów łączenia tych skrajnych smaków  jest naprawdę dobra. Jeśli lubicie taki mix skrajności - polecam:)

Składniki:

  • 2 limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały, słodki arbuz
  • 250 g sera feta
  • posiekana mięta
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 10 dag czarnych oliwek
  • czarny pieprz

Obrać cebulę i pokroić drobno. Przełożyć do małej miseczki zalać sokiem z cytryny, żeby zmieniła zabarwienie na przeźroczyste. Obrać arbuza ze skóry i pestek i pokroić miąższ w kostkę. Fetę pokroić również w kostkę. Dodać posiekaną miętę, oliwę  i oliwki. Delikatnie wymieszać składniki, posypać świeżo mielonym pieprzem  i wyłożyć na talerzyki.

Smacznego:)

sobota, 24 lipca 2010
Kurczak w miodzie z ananasem

W poszukiwaniu pomysłów na obiad sięgnęłam do kuchni chińskiej. Robiłam podobne dania już kilka razy, ale  dzisiejsze, po curry kokosowym  z kurczakiem jest chyba następne w kolejce jeśli chodzi o egzotyczność. A wszystko przez imbir, który jest baardzo aromatyczny, dla niektórych osób nawet za bardzo:) Danie ogólnie bardzo smaczne, jednak następnym razem albo zmniejszę ilość imbiru albo całkiem z niego zrezygnuję. Przepis podaję orginalny a Wy sami oceńcie czy go chcecie z czy bez tego korzenia.

Składniki:

  • 3 dag korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka ananasa
  • po straku żółtej, czerwonej, zielonej papryki
  • por
  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

Korzeń imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrac i posiekać. Ananas osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Por umyć, pokroić w talarki. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące kukurydzianej ( 2 łyżeczki zostawić do zagęszczenia sosu). Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać mocno olej, włożyć mięso, smażyć 3-5 minut, przełożyć na talerz. Warzywa z imbirem i ananasem smażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać szklankę wody. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić sosem sojowym, dodać miód, olej sezamowy i wymieszać. Wlać na patelnię i mieszając  gotować około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć warzywa z ananasem oraz mięso i gotować jeszcze 2 minuty. Podawac z ryżem.

Smacznego:)

piątek, 23 lipca 2010
Limoncelle

Oto przepyszny likier z włoskim rodowodem. Wykonanie jest proste a i czas oczekiwania, żeby spróbować tego wspaniałego trunku niezbyt długi. Z lodem smakuje rewelacyjnie Jest to moja propozycja do akcji Napoje i drinki na lato.

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 1 litr spirytusu
  • 600 g cukru
  • 1,5 l przegotowanej wody

Cytryny wyszorować, wytrzeć i obrać tylko żółtą skókę. Pokroić na małe kawałeczki i zalać spirytusem. Odstawić na 48 godzin. Cukier zagotować z wodą i również odstawić. Po tym czasie odlać spirytus od skórek cytrynowych, połączyć z syropem. Rozlać do butelek. Podawać dobrze schłodzoną i z kostkami lodu.

Na zdrowie:)

czwartek, 22 lipca 2010
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i miętowym serem feta

Miałam wczoraj  wirtualne spotkanie w kuchni z Kabamaigą, która zaproponowała mi wspólne przygotowanie sałatki  Ainsley'a Harriota. Sałatka bardzo ciekawa bo występują w niej grillowane brzoskwinie w towarzystwie sera fety. Nie jest to pewnie zestaw dla każdego, w mój gust jednak ta sałatka trafiła bo przecież zdarzyło mi się grilować mango a i   owoce często łączę z czymś kontrowersyjnym. Następna w kolejce to sałatka arbuzowa, również z fetą. Karolinie, dziękuję za wspólny pobyt w kuchni i mam nadzieje, że jeszcze razem coś przygotujemy. A tą sałatką otworzyłam sezon brzoskwiniowy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki, pocięte na kawałki
  • skórka i sok z 1 cytryny (limonki)
  • 200 g mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 150 g groszku cukrowego, (pominęłam bo nie miałam)
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 200 g sera feta, rozkruszonego
  • świeżo zmielony pieprz
     

Patelnię grillową lub zwykłą posmarować  połową oliwy i rozgrzać aż się lekko zadymi.  Brzoskwinie obtoczyć w soku z cytryny.  Położyć stroną bez skórki na patelni i smażyć przez około 2-3 minuty.  W dużej misce wymieszać pozostałą oliwę i sok z cytryny, skórkę z cytryny, sałaty, cebulę, groszek i miętę.  Podzielić na 4 porcje i nałożyć do misek / talerzy.  Na wierzch położyć brzoskwinie i rozkruszony ser feta.  Doprawić pieprzem i podawać na ciepło.

Smacznego:)

środa, 21 lipca 2010
Pancakes z jagodami

Moje pożegnanie z sezonem jagodowym to pyszne racuszki z tymi owocami. Lekkie jak mgiełka bo na maślance. Nie wiem ile można ich zjeść ale napewno dużo. Resztę jagód jakie nabyłam w tym roku zamroziłam i będą czekały na jakąś specjalną okazję. Pancakes z jagodami zgłaszam do akcji Olciaky a  jutro zaczynam sezon brzoskwiniowy:)

Składniki:

  • szklanka  mąki
  • szklanka maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • jagody

 

 Żółtka lekko ubić z  maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Ja, do każdego placka dodawałam jagody. Podawać od razu. Można obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

 
1 , 2 , 3 , 4