Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 27 czerwca 2014
Torcik mleczny z truskawkami

Torcik, który wyszedł mi zupełnie przez przypadek. Bo biszkopt wyrósł za wysoki, bo niespodziewanie dostałam jeszcze truskawki itp. Masa należy do moich ulubionych ponieważ zawiera mleko w proszku. Lubicie? Jeśli tak to ten torcik posmakuje Wam na 100%. Jest to moja inauguracja wakacji. Zasłużonych, jak w żadnym wcześniejszym roku:)

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki  z proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.

Składniki na nasącz:)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • pół kostki miękkiego masła
  • 2  szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki truskawek
  • pół szklanki cukru

Truskawki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z cukrem Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Dodać żelatynę i pokrojone truskawki i wszystko dokładnie wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i wyłożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

czwartek, 26 czerwca 2014
Koktajl porzeczkowo- bananowy

Jakoś tak się składa, że każdy nowy sezon rozpoczynam koktajlem owocowym. Dojrzały już czerwone porzeczki więc pierwsze co z nich zrobiłam to pyszne, kremowe smoothie. Dodatek banana jest rewelacyjny, ale spróbujcie sami.

Składniki:

  • szklanka czerwonych porzeczek
  • 1 duży mocno dojrzały banan
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu

Porzeczki i banana wrzucić do wysokiego naczynia. Wlać maślankę i miód i wszystko razem dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodać trochę mleka ale robić to stopniowo. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

środa, 25 czerwca 2014
Zupa z jarmużu z kaszą jaglaną

Dostępność jarmużu w sklepach sprawiła, że coraz częściej będzie się i u mnie pojawiał. Jako źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy stanowi ważny składnik codziennej diety a przy tym jest naprawdę smaczny. Dzisiaj polecam zupę z jarmużem w roli głównej z dodatkiem kaszy jaglanej, która ostatnio też coraz częściej u mnie gości.

Składniki:

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 l bulionu drobiowego
  • 100 g kaszy jaglanej
  • sól, pieprz

W garnku podsmażyć boczek z cebulą. Wlać bulion. Dodać pokrojoną  w kostkę marchewkę i łodygi selera. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 min. Dodać jarmuż, kaszę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie, ok. 15-20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 24 czerwca 2014
Sałatka z truskawkami

Pojawiły się już maliny, na krzakach widziałam dojrzewające czerwone porzeczki więc zanim pojawią się u mnie pomysły na ich  wykorzystanie spieszę jeszcze z przepisem na sałatkę truskawkową. Łatwo się domyślić, że taka sałatka znowu wystąpiła u mnie na kolację. Dzięki truskawkom, niektórzy myśleli że to deser:)

Składniki:

  • 1 wędzona pierś z indyka (można zastąpić ugotowanym filetem z kurczaka)
  • garść liści sałaty
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • kilka truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na talerzu ułożyć liście sałaty. Układać na przemian kawałki fileta i selera oraz plasterki truskawek. Oliwę zmieszać z octem balsamicznym, dodać sól. Sałatkę polać sosem, posypać parmezanem  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 czerwca 2014
Kremowy makaron z kurkami i cukinią

Kiedyś już przetestowałam, że kurki i cukinia świetnie do siebie pasują. A skoro moje ulubione danie z kurkami to makaron to czemu by tego nie połączyć? Polecam to danie wszystkim, którzy lubią sos kurkowy. A czy jest ktoś kto go nie lubi?


Składniki:

  • 50 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki białego wina
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 cukinia
  • 25 dag makaronu

Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać  winem  i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę.Gdy grzyby są już miękkie dodać cukinię i chwilę razem przesmażyć. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki..  Podawać gorący makaron, posypany startym parmezanem.

Smacznego:)

niedziela, 22 czerwca 2014
Jajka sadzone w krążkach papryki

Dzisiejszym wpisem Ameryki nie odkryję ale czasami wystarczy tak niewiele, żeby dobrze zacząć dzień.  Do zwykłych, najzwyklejszych jajek sadzonych- chociaż niektórzy uważają, że to wielka sztuka usmażyć dobre sadzone:), dodałam tylko po krążku czerwonej papryki. A właściwie zamknęłam je w nich. Jak się okazało, może to sprawić wielką radość i pobudzić apetyt tych, którzy takie jajka jedzą.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Paprykę umyć, przekroić w poprzek. Na patelni rozgrzać olej, położyć krążki papryki i chwilę smażyć. Przewrócić na drugą stronę i wbić w nie po jednym jajku. Zmniejszyć ogień i smażyć tak długo, aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze wolne. Spód powinien być rumiany i chrupiący. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

sobota, 21 czerwca 2014
Kisiel miodowo-cytrynowy

Żeby dzisiejszy wpis nie wzbudził kontrowersji proszę potraktować go jako deser a nie lekarstwo:)

Wiem, że wysoka temperatura jest zabójcza dla leczniczych właściwości miodu jednak czasami zdarza się tak, że człowiek potrzebuje czegoś słodkiego a w domu akurat świecą  pustki. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest domowy kisiel. Oryginalny  smak, szybkość wykonania to argumenty za tym, żeby go przyrządzić. I nawet jeśli  w wysokiej temperaturze wszystkie wartościowe składniki miodu ulegną zniszczeniu potrzeba na słodkie zostanie zaspokojona.

Źródło

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 100g miodu, 
  • skórka otarta z 2/3 cytryny, 
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
  • 4 goździki (pominęłam)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotować wodę wraz z miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i mieszając, wlać do wody z miodem. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło.

Smacznego:)

Tagi: miód
08:06, wiosenka27 , Ciepłe desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 20 czerwca 2014
Torcik truskawkowy z mlekiem skondensowanym

Jest to prawdopodobnie moje ostatnie dzieło na słodko w sezonie truskawkowym. Ciasto błyskawiczne w wykonaniu więc pewnie nie jedną osobę zachwyci. Przepisów na taki torcik  na zimno jest mnóstwo, ja jednak dodałam jeden składnik, który sprawia, że masa truskawkowa jest po prostu genialna. Mam słabość do mleka skondensowanego i chociaż nie używam go zbyt często (z wiadomych powodów) to jednak  na półce w szafce puszka mleka stoi zawsze. Tym razem jej zawartość powędrowała do masy truskawkowej. Spróbujcie, to jest po prostu pyszne.


Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki truskawek
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • biszkopty

Galaretkę rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. 2 szklanki truskawek zmiksować. *Żelatynę rozpuścić. W misce wymieszać jogurt z musem truskawkowym i mlekiem skondensowanym. Można to zrobić za pomocą miksera. Dodać  żelatynę i dalej mieszać łopatką. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać masę jogurtowo-truskawkową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy masa już nieco stężeje ułożyć na niej pozostałe truskawki i wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

* w zależności od truskawek masa może okazać się rzadsza więc proponuję zwiększyć ilość żelatyny do 4-5 łyżek

Smacznego:)

czwartek, 19 czerwca 2014
Pieczeń wieprzowa w warzywach

Z okazji dzisiejszego święta i  obiad będzie nieco bardziej wykwintny. Mięso i warzywa można przygotować rano tak aby po przyjściu z procesji wstawić do piekarnika. Uwielbiam tego typu obiady bo nie tylko nie są pracochłonne ale i smakują zazwyczaj wyśmienicie. W czasie pieczenia powstaje pyszny sos a mięso jest kruche i delikatne.


Składniki:

  • 1,2 kg wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 kalarepy
  • 1 por (biała część)
  • łyżka tymianku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki. Musztardę zmieszać z ketchupem i oliwą. Posmarować mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości mięsa). W czasie pieczenia mięso kilka razy odwrócić. Pieczemy mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić solą i pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ  przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min,  aby zachować w nim wszystkie soki.

Smacznego:)

środa, 18 czerwca 2014
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Do wczorajszego chrupkiego pieczywa  doskonale pasuje pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Prosta w wykonaniu i niezwykle smakowita. Bezpośrednio po przyrządzeniu  obawiałam się, że nie będzie taka dobra jednak po schłodzeniu w lodówce okazało się, że smakuje wyśmienicie.


Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz

Ciecierzycę odsączyć. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek zalewy z pomidorów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić .

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3