Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 29 czerwca 2013
Chleb zwykły

Moim pierwszym wakacyjnym dziełem jest chleb. Bardzo prosty  w wykonaniu i neutralny w smaku. Pasuje  zarówno do sera jak i wędliny czy pasztetu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody

Z drożdży, łyżki mąki i kilku łyżek ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól, dodać rozczyn, i resztę letniej wody i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie i przełożyć je do koszyka na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przełożyć chleb na gorącą blachę. Piec ok 45 min.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
06:49, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
piątek, 28 czerwca 2013
Sfogliolata z bazylią

Sfogliolata to włoski placek z ciasta chlebowego.  W starym numerze Kuchni znalazłam przepis Teresy Caponi-Borawskiej na sfogliolatę z ciasta francuskiego więc jak dla mnie było to idealne wyjście. Jest to fajna przekąska, bardzo przyjemnie pachnąca bazylią  z cudownie ciągnącym się serem.

Źródło: Kuchnia

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 2 pęczki bazylii
  • 25 dag mozzarelli
  • sól, pieprz

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na dwa prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na cieście ułożyć liście bazylii i kawałki mozzarelli. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze skleiły. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Pokroić na kawałki i podawać.

Smacznego:)

czwartek, 27 czerwca 2013
Likier czereśniowy

Likier czereśniowy powinien stać ok. 6 tygodniu ale za ten czas nie będzie już czereśni więc już dzisiaj śpieszę z przepisem. Jako, że stałam się posiadaczką skrzynki czereśni, postanowiłam część wykorzystać do tego likieru. Zapach jest cudowny, kolor z każdym dniem coraz ładniejszy, już nie mogę się doczekać kiedy będzie można go naprawdę spróbować bo na razie  spróbowałam tylko kropelkę.

Źródło: Kuchnia

Składniki:

  • 50 dag czereśni
  • 30 dag cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 9 migdałów
  • 1/2 pomarańczy
  • 700 ml kirszu
  • ew. 500 ml czerwonego wytrawnego wina

Czereśnie umyć, osączyć,usunąć ogonki pestki.W dużej misce rozgnieść je lekko tłuczkiem do ziemniaków, przełożyć wraz z sokiem do butelki. Dodać cukier, przyprawy i obrane migdały oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Na koniec zalać wszystko wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć butelką. Dojrzały nastaw przecedzić przez sitko wyłożone gazą, mocno odcisnąć owoce, aby zebrać jak najwięcej  płynu.Jeżeli zdecydujemy się na wersję z winem to w tym momencie należy go dodać i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Jeśli nie to możemy się raczyć pysznym likierem czereśniowym z delikatną korzenną nutką.

Na zdrowie:)

Czosnkowa jajecznica z cukinią

Żeby nieco odmienić pospolitą jajecznicę proponuję jej  cukiniowe wcielenie. Takie danie wyszło mi całkiem przez przypadek, kiedy to trzeba już było zużyć cukinię a miałam zamiar smażyć jajka. Jak wiadomo cukinia jest mdła więc aby nie zepsuła mi jajecznicy dodałam ząbek czosnku i to było to. Dodatkowo przyprawiłam mieloną papryczką chilli. Pycha:)

Składniki dla 2-3 osób:

  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła+ łyżka oleju
  • sól, pieprz, mielona papryka

W kubku "rozbełtać" jajka z mlekiem. Rozgrzać masło z olejem na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć aż się lekko przyrumieni. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.

Smacznego:)

środa, 26 czerwca 2013
Leśny deser

Niedawno wybrałam się do lasu, żeby sprawdzić czy są już jagody. Okazało się, że oprócz jagód znaleźliśmy jeszcze poziomki. Nie za dużo ale wystarczająco żeby zrobić pyszny, niesamowicie pachnący deser. Dolna warstwa to delikatna pianka poziomkowa natomiast góra jest jagodowa.

Składniki

  • szklanka jagód
  • niepełna szklanka poziomek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku

Jagody zmiksować z cukrem. Rozpuścić połowę żelatyny w łyżce wody. Połączyć z jagodami. Przelać masę do foremek i wstawić do lodówki. W tym czasie zmiksować poziomki z cukrem. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z poziomkami. Dodać rozpuszczoną żelatynę , wymieszać i przelać na zastygniętą warstwę jagodową. Wstawić do lodówki. Podawać na talerzu odwrócony do góry nogami.


Smacznego:)

Ocet truskawkowy

Bardzo lubię octy owocowe. Najlepszy jaki kiedyś udało mi się dostać to  malinowy. Wszystkie sałatki z nim smakowały genialnie i mam zamiar taki zrobić sobie w tym roku. Póki co sezon truskawkowy powoli się kończy więc pomyślałam, że może truskawkowy też będzie fajny. Przemyślałam, poszperałam i to co znalazłam dało poniższy efekt:)

Źródło: Poradnik domowy

Składniki:

  • 1,25 l białego octu winnego
  • 1 kg truskawek
  • kilka listków bazylii

Do garnka wlać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 min. Zdjąć garnek z ognia i odstawić aby ocet ostygł do 40 stopni. Z truskawek usunąć szypułki, owoce drobno posiekać. Przełożyć je do szklanego słoja , zalać ciepłym octem i wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie przefiltrować ocet przez gazę, przelać do buteleczek. Do każdej butelki można włożyć po listku bazylii. Ocet stosujmy do sosów sałatkowych.

Smacznego:)

wtorek, 25 czerwca 2013
Knedle serowe z truskawkami

Chyba wszyscy lubią takie dania, na gorące dni są idealne. Robiłam już takie knedle z jagodami i z brzoskwiniami a teraz przyszła kolej na truskawki. Oczywiście, prawdziwe knedle powinny być z ciasta ziemniaczanego, ale ja nie miałam zbyt wiele czasu a w lodówce był ser więc się długo nie zastanawiałam. Knedle można polać masłem lub śmietaną i posypać cukrem. Moje truskawki były trochę kwaśne więc bez cukru się nie obyło.

Składniki:

  • 250 g sera białego
  • szklanka mąki (lub trochę więcej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • małe truskawki
  • śmietana do polania

Zmielony ser wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. Przesiać mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli ser jest wilgotny i ciasto wychodzi rzadkie należy dodać więcej mąki.  Z ciasta urywać małe kulki, rozpłaszczana dłoni i zawijać w nie truskawki. Uformować ładne kulki. W garnku zagotować, od momentu wypłynięcia gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i podawać polane masłem lub śmietaną.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 czerwca 2013
Pasta oliwkowa

W dalszym ciągu eksperymentuję z pastami i innymi smarowidłami do chleba. Moja dzisiejsza propozycja jest dla fanów śródziemnomorskich smaków bowiem składa się z oliwek, fety i bazylii. Pasta jest dość słona dlatego nie należy jej solić dodatkowo albo można użyć zwykłego białego serka zamiast fety i dosolić według własnych preferencji.

Przy okazji polecam inne pasty: z kurczaka, z suszonych pomidorów, z  zielonego groszku,

Składniki:

  • 250 g fety lub zwykłego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 zielonych oliwek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • bazylia

Oliwki zmiksować blenderem. Fetę rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę wlewając powolnym strumieniem i szybko mieszając. Przyprawić pieprzem. Można wkroić posiekane listki bazylii.

Smacznego:)

niedziela, 23 czerwca 2013
Torcik jogurtowy z truskawkami

W tym roku królować u mnie będą ciasta na zimno. Dzisiaj co prawda można by coś upiec ale jeszcze wczoraj było tak gorąco że, taki torcik jogurtowy, dobrze schłodzony, pasował idealnie. Przygotowany na bazie jogurtu i musu truskawkowego jest lekki i intensywnie owocowy.

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 5-6 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • biszkopty

Galaretkę rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. 2 szklanki truskawek zmiksować. Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru. W misce wymieszać jogurt z musem truskawkowym i pozostałym cukrem. Można to zrobić za pomocą miksera. Dodać ubitą śmietanę oraz żelatynę i dalej mieszać łopatką. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać masę jogurtowo-truskawkową i wstawić na 30 minut do lodówki. Gdy masa już nieco stężeje ułożyć na niej pozostałe truskawki i wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego:)

sobota, 22 czerwca 2013
Filet z kaczki duszony w białym winie z fasolką

Ostatnio nie ciągnie nas do mięsa. Pogoda, nawał obowiązków i późne powroty z pracy spowodowały, że jadamy prawie całkowicie bezmięsnie.  Taki post czasami dobrze robi bo jak się spróbuje mięsa po 3 tygodniach przerwy smakuje ono wtedy wybornie. Zwłaszcza jeśli jest to np. filet z kaczki uduszony w białym winie podany  na zielonej fasolce. Czas przygotowania takiego obiadu nie jest zbyt długi, ja dusiłam ok. 30 minut i mięso było idealne.

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
  • szklanka wina białego
  • szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej

Rozgrzać olej na patelni i położyć na niej filet. Obsmażyć z obu stron, dodać pokrojoną cebulę. Przesmażyć chwilę. Wlać wino, bulion, dodać majeranek, sól i pieprz. Dusić ok. 25-30 min, aż płyn częściowo się zredukuje. Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć je na talerz i wsypać fasolkę. Gotować w sosie aż będzie miękka. Włożyć z powrotem mięso i podgrzać. Podawać  natychmiast.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4