Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 30 czerwca 2012
Pilaw z kurczaka z nutą szafranu

Wśród przepisów Nigelli znalazłam kolejny, który mi posmakował. Egzotyczny pilaw z kurczakiem to świetne danie na takie gorące dni jakie nadchodzą.

Źródło: Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki znamion szafranu
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 15 g masła
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • 500 g ryżu basmati
  • 3-4 strączki kardamonu, rozgniecione
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g płatków migdałów
  • 25 g orzeszków pinii
  • 3-4 łyżki pistacji
  • mały pęczek świeżej pietruszki

Kurczaka marynować w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Znamiona szafranu namoczyć w bulionie. W dużej patelni rozgrzać masło z olejem i dodać ryż, wszystko wymieszać, aż ryż zacznie błyszczeć. Wlać bulion z szafranem, dodać strączki kardamonu, sok, skórkę z cytryny i poczekać aż płyn zacznie wrzeć. Gotować pilaw około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wyjąć kurczaka z marynaty, usmażyć go na złoto. Dodać go do ryżu. Wszystkie orzechy oprócz pistacji, wsypać na suchą patelnię i prażyc je lekko brązowy kolor. Dodać je do pilawu z posiekana pietuszką. Na wierzchu rozsypać pistacje.

Smacznego:)

czwartek, 28 czerwca 2012
Zielona sałatka z serem pleśniowym

Zazwyczaj robię kolorowe sałatki. Tutaj jednak zieleń sałaty oraz winogrona bardzo mi się spodobała. Smak tej sałatki doskonale podkręca sos  a już w trakcie układania poszczególnych składników przypomniało mi się, że można by  dodać jeszcze oliwki. Niestety, akurat nie miałam. Ważnym składnikiem jest rukola, ponieważ ma ona lekko orzechowy smak i idealnie komponuje się z orzechami włoskimi oraz serem.

Składniki:

  • garść mixu sałat z rukolą
  • kiść białego winogrona
  • 1 serek camembert
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny piepr

Wlać sok z cytryny do kubka, dodać miód, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojony ser oraz przekrojone na pół winogrona. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Polać sałatkę sosem i posypać wystudzonymi orzechami.

Smacznego:)

środa, 27 czerwca 2012
Ciasto imbirowe z malinami

Pojawiły się już pierwsze maliny więc polecam ucierane ciasto imbirowe z tymi owocami. Jest to doskonałe połączenie. Bałam się przesadzić z imbirem ale dwie łyżeczki to moim zdaniem idealna dawka. A jak wspaniale smakują i pachną pieczone maliny to chyba już każdy wie a jeśli nie to najwyższa pora się przekonać:) Polecam bo ciasto jest mięciutkie, puszyste, po prostu przepyszne.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz imbir i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć maliny.  Piec 60 minut.

Smacznego:)

wtorek, 26 czerwca 2012
Makaron z kurczakiem, szparagmi i pomidorkami koktajlowymi

Pyszne, szybkie danie polecam na dzisiejszy obiad. Makaron z patelni z kurczakiem i warzywami. Czy może być coś lepszego?

Składniki:

  • 20 dag makaronu
  • pół pęczka szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 filet z kurczaka
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Makaron ugotować al dente. Kurczak oczyścić, pokroić i usmażyć na rumiano. Dodać posiekany czosnek, pokrojone, ugotowane szparagi i chwilę razem smażyć. Dodać śmietankę, sól i pieprz oraz osączony makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i wymieszać z makaronem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 czerwca 2012
Polędwiczka wieprzowa marynowana w żubrówce

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach przygotujcie mięso marynowane w wódce. Polędwiczka słodka to ta wspaniała część wieprzowiny, którą łatwo przygotować  i zawsze każdemu smakuje. Jabłka są może jesiennym dodatkiem ale znakomicie pasuja do żubrówki a przecież ja nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować ten przepis.

Źródło

Składniki:

  • 3 średnie polędwiczki wieprzowe
  • oliwa
  • sól i pieprz

Marynata:

  • ½ szklanki Żubrówki (lub Calvadosu)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte

Sos jabłkowy:

  • 2  łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki Żubrówki
  • 1 mała papryczka chilli (lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wymieszać składniki marynaty. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki (najgrubszą i najcieńszą część – odłożyć do przygotowania innego dania) i oprószyć solą. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce  3-12 godzin. Przygotować sos jabłkowy. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, szczyptę soli , papryczkę chilli, 2 łyżki Żubrówki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20-30 minut do czasu aż jabłka się rozgotują.  Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i przyrumienić  mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Polędwiczki podawać z sosem jabłkowym i  młodą marchewką ugotowaną na parze lub ulubioną sałatką.


Smacznego  :)

niedziela, 24 czerwca 2012
Jagodowy koktajl z kokosową nutą

Na dzisiejszy upał proponuję koktaj z jagód. To pierwsze jakie zdobyłam w tym roku. Dla urozmaicenia dodałam odrobinę Malibu.

 

Składniki:

  • szklanka jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • woda 
  • 3-4 łyżki Malibu

Jagody zmiksować, gęstość uregulować wodą. Dodać likier kokosowy.

Na zdrowie:)

sobota, 23 czerwca 2012
Truskawki w syropie Cointreau

Najbardziej lubię desery z bitą śmietaną ale rozsądek podpowiada, że nie można ich jeść zbyt często dlatego szukam innych pomysłów. Dzisiejszy jest bardzo prosty. Truskawki skąpane w syropie z dodatkiem likieru cointreau, schłodzone do odpowiedniej temperatury, w taki upał jaki był ostatnio smakują rewelacyjnie. Można użyć innego likieru ale ja zakochałam się w cointreau i narazie będę go wykorzystywać, przynajmniej dopóki nie skończy się butelka.

Źródło

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 85 g cukru (użyłam brązowego)
  • 4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau (użyłam 6 łyżek)
  • 300 g truskawek
  • mięta do przybrania

Wsypać cukier do wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdjąć rondelek z ognia i wystudzić. Dodać likier i dokładnie zamieszać.  Truskawki, oczyścić, pokroić na cząstki, wrzucić do syropu i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Rozłożyć do pucharków. Można podawać z bitą  śmietaną lub łyżką jogurtu.

Smacznego:)

piątek, 22 czerwca 2012
Roladki z kurczaka z sosem malinowym na botwince

Zawsze chętnie robię roladki mięsne bo wydają mi się o wiele ciekawsze niż zwykły kawałek mięsa  no i w środek można włożyć coś fajnego. Tym razem roladki trochę mi się zaróżowiły bo użyłam czerwonego wina. Przez to wygląd roladek nie jest może aż tak zachwycający ale smak jak najbardziej. Podane na botwince, (którą odrobinę za długo przytrzmałam), z młodymi ziemniakami, smakowały bardzo dobrze.

Składniki:

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią
  • 20 dag botwinki
  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag malin
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Mięso oczyścić z błon, rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem. Posypać pokruszonym serem i zwinąć, formując 2 roladki. Ja przekroiłam fileta wzdłuż, wyszły mi 4 porcje i zawijałam oddzielne roladki. Umyte łodygi botwinki zalać winem i wodą  i ugotować do miękkości. Potem wyjąć je z rondla, odłożyć aby wystygły. Odparować pozostały płyn do 2-3 łyżek. Do powstałego sosu dodać przetarte przez sito maliny, sos worcester i miód, krótko podgrzać. Roladki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, dodać botwinkę, i dusić razem kilka minut. Podawać roladki na botwince polane sosem malinowym.

Smacznego:)

czwartek, 21 czerwca 2012
Deser truskawkowo - kokosowy z mango

Po tym deserze muszę stwierdzić że owoce mango wprost idealnie pasują do truskawek. Cieszę się,  pomimo zatrważającej ceny, sięgnęłam  po nie bo teraz wiem, że było warto. Żeby uczynić deser lżejszym użyłam jogurtu naturalnego bo  mango jest  dość kaloryczne ale jeśli chcecie, można oczywiście użyć bitej śmietany. Dodatkowym walorem jest tutaj dodatek likieru. Malibu  pasuje i do mango i do truskawek dlatego zdecydowałam się właśnie na niego ale możecie użyć innego. Deser jest bardzo łatwy, szybki  i  smaczny.

Składniki:

  • szklanka truskawek
  • 1 mango
  • pół szklanki jogurtu naturalnego typ grecki
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego

Obrane truskawki pokroić na cząstki. Skropić likierem i dokładnie wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W szklankach lub pucharkach układać warstwami kokosowe truskawki, mango a na wierzchu położyć łyżkę lub dwie jogurtu. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

Smacznego:)

środa, 20 czerwca 2012
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem w sosie serowym

Ostatnio rzadko przygotowuję mięsne dania bo upały nie sprzyjają takiemu jedzeniu. Za to makaron ze szpinakiem jak najbardziej. Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut. Trzeba uważać z solą bo spora ilość sera sprawia, że danie jest i tak słone. 

Źródło: Opakowanie szpinaku

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 200 g makaronu
  • 100 g sera pleśniowego typu rokpol
  • 100 ml śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kawałek sera żółtego

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak ugotować do miękkości, odlać wodę, dodać masło, czosnek, przesmażyć. Wlać śmietanę i dodać ser. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3