Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 30 czerwca 2010
Peruwiańskie markizy

Dawno nie robiłam ciastek więc gdy natknęłam się na ten przepis Beaty Pawlikowskiej, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto wyszło mi bardzo fajne i ładnie się upiekło. Natomiast z masą miałam pewne problemy, bo nie wiem ile musiałabym dodać cukru, żeby zrobiła się gęsta więc poradziłam sobie dodając mleko w proszku. Już nie raz ratowałam się w ten sposób więc  mam go zawsze pod ręką. Smaku to nie zepsuło,  wręcz poprawiło, bo  uwielbiam wszystko z mlekiem w proszku. Ciastka sa moją propozycją do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

Składniki:

  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru  (dałam połowę)
  • 2 łyżki normalnego cukru (dałam połowę)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki esencji migdałowej
  • pół łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/3 szklanki startych migdałów
  • 3 szklanki mąki

Utrzeć masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać sól, esencje, migdały i mąkę. Wymieszać dokładnie, zawinąć w czystą ścierkę i odstawić do lodówki na pół godziny.


Nadzienie:

  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki esencji waniliowej

W rondlu podgrzać brązowy cukier ze śmietaną i często mieszając gotować na wolnym ogniu aż powstanie masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać masło i ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać esencję. Jeśli masa jest za gęsta, można dodać więcej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać cukru pudru. Ja zagęściłam mlekiem w proszku.


Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i pokroić na krążki o średnicy ok. 5 cm. Upiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Ostudzić.

Ostudzone ciastko smarować nadzieniem, nakryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

wtorek, 29 czerwca 2010
Makaron z wędzonym kurczakiem

Kiedy nie mam pomysłu na obiad sięgam po książkę Uczta na 5 wyd. Reader's Digest. Był to spory wydatek ale każdy kolejny przepis, który testuję okazuje się być rewelacyjny więc nie żałuję. Dzisiejszy makaron potwierdza moją opinię o tej książce. Szybki, łatwy przepis i bardzo smaczne danie. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 udka wędzone porwane na małe kawałki
  • 250 g mieszanki groszku i marchewki
  • 250 ml śmietanki
  • sól i pieprz

Ugotować makaron w dużym garnku z osoloną wodą tak aby był al dente. Wlać śmietankę na dużą patelnię, dodać kawałeczki kurczaka i podgrzewać kilka minut. Dodac groszek z marchewką i gotować kolejne minuty.Zdjąć z ognia. Odcedzić makaron i przełożyć na patelnię z sosem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie i podawać.

Smacznego:)

Flirt Afrodyty

 Miałam nie robić tego deseru bo jakoś trudno było mi sobie wyobrazić jak mogą smakować takie "rozciapciane" truskawki zapieczone w masie żółtkowej. Dzisiaj bardzo się cieszę, że go zrobiłam bo doznania smakowe były rewelacyjne a truskawki wcale nie były takie jak sobie wyobrażałam. Były delikatne i wspaniale łączyły się z masą. Śmiało mogę powiedzieć, że ten deser to szał podniebienia. W moim domu zrobił furrorę.

Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag płatków migdałowych
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 150 ml soku pomarańczowego

Truskawki oczyścić i przekroić na połówki lub cząstki. Żółtka ubijać z cukrem na parze aż masa zbieleje. Gdy jest już gęsta dolewać cienkim strumieniem sok pomarańczowy. Przerwać ubijania gdy masa będzie cienką nitką odrywała się od łyżki. Dodać cynamon i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć truskawki, zalać masą i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i zapiekać aż wierzch się zrumieni.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Chleb z cebulką i oliwkami

Chleb z cebulką i oliwkami upiekłam już jakiś czas temu ale jakoś nie udawało mi się go pokazać. Przepis podejrzałam u Joli, która go bardzo zachwalała i jak się łatwo domyśleć miałą rację. Chleb jest bardzo aromatyczny, obfity w dodatki więc wystarczy masło i ewnetualnie plasterek wędliny i mamy pyszna kanapkę.Chleb zgłaszam do akcji Oliwka.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki pszennej typ 720 
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki drożdży suszonych
  •  3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty
  • 2 szklanki ciepłej wody


Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże, sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inną zieleninę. Wlać 2 szklanki wody.Wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody. Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki, lub 16 małych podłużnych chlebków.Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką  i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą. Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.

Smacznego:)

 

niedziela, 27 czerwca 2010
Urodzinowy tort cytrynowy

Urodzin nie obchodzę już od kilku lat ale tak się złożyło że, wypadają dzisiaj   a wczoraj  zrobiłam ciasto, które okazało się być tortem. Wszystko wyszło przypadkiem. Upiekłam biszkopt, który wyszedł mi bardzo wysoki więc przekroiłam go na trzy części, dorobiłam masę no i tak powstał ten tort. Masę zrobiłam cytrynową bo akurat nie miałam żadnych owoców pod ręką  a chciałam, żeby tort był wyrazisty. Przydał się serek mascarpone, masa z nim jest pyszna i  łatwo  się smaruje. Tort jest prosty, skromny, dobrze nasączony  a przez to  wyrazisty.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascrapone
  • 330 ml słodkiej śmietanki
  • 8 łyżek curku pudru
  • sok i skórka  z 1 cytryny

Serek utrzeć z połową cukru. Śmietanę ubić z resztą. Obie masy połączyć, dodać sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać. 

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki wódki

Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać pozostałe składniki.

 

Każdy blat dokładnie nasączyć, posmarować masą, przełożyć następnym. Wierzch i boki posmarować i dowolnie udekorować.

Smacznego:)

 

sobota, 26 czerwca 2010
Bułeczki czosnkowo-bazyliowe

Bardzo spodobały  mi się propozycje Zaytoony  w 79 edycji Weekendowej Piekarni a już szczególnie przypadły mi do gustu bułeczki czosnkowo - bazyliowe. Dlatego nie zwlekałam długo i korzystając z pierwszego dnia wakacji zabrałam się do pracy a  tym chętniej to zrobiłam, że komentarze na temat tych bułek były bardzo pozytywne. Teraz i ja mogę je potwierdzić. Bułeczki są mięciutkie, niezwykle aromatyczne. Smakują same ale  nadają się też na kanapkę z wędliną. Bardzo polecam a Zaytoonie dziękuję za wyszukanie tak smacznego przepisu:)

 

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  •  20 g drobnego cukru
  •  pół łyżeczki soli
  •  1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  •  260 g mleka
  •  30 g masła, roztopionego

 Składniki na nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  •  6-7 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki sosu Pesto [ew. ok. 25 posiekanych listków bazylii lub 2 łyżeczki posiekanej pietruszki]

 Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.

Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.

Sałatka z truskawkami i mozzarellą

Dzisiaj przedstawiam letnią  sałatkę, którą traktuje bardziej jako deser lub przekąskę. Kiedyś zrobiłam ją nie mając selera naciowego ale teraz wiem, że jego dodatek jest niezbędny bo nadaje sałatce fajnego smaku. Polecam tę leciutką sałatkę.Jest to moja propozycja do akcji Afrodyzjaki 2.

Składniki:

  • 40 dag truskawek
  • 20 dag mozzarelli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 20 dag selera naciowego
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyzki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Truskawki oczyścić, pokroić na pół. Seler i mozzarellę pokroić w plasterki. Sałatę porwać na plasterki. Wymieszać oliwę z octem, dodać posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę.

Smacznego:)

piątek, 25 czerwca 2010
Pijane truskawki

Bardzo spodobał mi się  ten przepis bo  jest łatwy, szybki i taki smaczny. Jako osoba nie przepadająca za alkoholem uwielbiam ciasta, desery i inne różne potrawy, które alkohol zawierają. Dlatego sama nazwa już mi się spodobała. Polecam więc pijane truskawki z waniliową nutą. Przepis pochodzi z majowego numeru Kuchni.

 A od jutra mam wakacje więc mnóstwo wolnego czasu na same przyjemności:)

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • 80 ml wódki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii rozkrojonej wzdłuż

Truskawki dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Składniki wymieszać w słoiku, zakręcić, wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podawać na deser, np. z kruchymi ciastkami lub bitą śmietaną.

Smacznego:)

czwartek, 24 czerwca 2010
Placuszki z cukinią i kukurydzą

Nie spodziewałam się, że duet słodkawej kukurydzy  i bezsmakowej cukini może zaowocować takimi  pysznymi  placuszkami. Trudno opisać jak smakują te placki ale są naprawdę smaczne. Zrobiłam do nich sos czosnkowy bo może byłyby zbyt mdłe. Miałam napisać, że najlepsze są na ciepło ale szczerze mówiąc to nie wiem jak smakują na zimno bo wszystkie zniknęły  zanim zdążyły wsystygnąć:) Przepis pochodzi z książki Kuchnia meksykańska z cyklu Podróże kulinarne i jest to moja propozycja do akcji Grumko.

 

Składniki:

  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • puszka kukurydzy
  • 2 grubo starte średnie cukinie (dałam jedną dużą)
  • olej do smażenia

Zmieszać masło, mąkę i jajka w średniej misce. Ubijać, aż masa będzie gładka. Dodać kukurydzę i cukinię. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na średniej patelni, nakładać kopiaste łyżki masy, smażyć około 2 minut z każdej strony, aż placki staną się rumiane.

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny grecki
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Obrany czosnek zmiażdżyć z solą, dodać do jogurtu, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

środa, 23 czerwca 2010
Parfait z białej czekolady

Upałów nie ma ale taki mrożony deser można zjeść. Jest trochę słodki więc proponuję zmniejszyć ilość cukru albo podać z  ulubionymi owocami. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest i jest moją pierwszą propozycją do akcji lodowej. Zaczynam skromnie ale jak niedługo będę miała więcej czasu to się rozkręcę:) Z lodami:)

Składniki:

  • 180 g białej czekolady, grubo posiekanej
  • 5 dużych żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 60 ml wody
  • 400 ml bitej śmietany

Wyłożyć formę o wymiarach 23x18 cm folią spożywczą. Rozpuścić białą czekoladę na parze i odstawić na bok. W dużej misce ubić mikserem żółtka, aż zrobią się jasnożółte i gęste. Wymieszać cukier puder z wodą w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Mikserem ustawionym na niskie obroty wymieszać syrop  z ubitymi żółtkami. Ubijać do czasu, aż masa wystygnie. Dodać czekoladę i wymieszać. Za pomocą gumowej łopatki wmieszać bitą śmietanę. Przelać masę do przygotowanej formy. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Pokroić na plastry i podawać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4