Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 31 maja 2014
Nalewka truskawkowa

Skoro trwa sezon truskawkowy nie mogę nie pokazać Wam mojej zeszłorocznej nalewki. Najlepszy czas na jej nastawienie  to końcówka sezonu ponieważ wtedy truskawki są najsłodsze. Nalewka ma piękny cudowny kolor i wspaniale pachnie. Z podanych proporcji wychodzi około 2 l alkoholu. Słodkość można regulować według własnego gustu, ale trzeba też pamiętać o zawartości cukru w owocach. Taka truskawkowa nalewka to bardzo kobiecy trunek: słodki, delikatny i pięknie pachnący.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki
  • 500 g cukru

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Wrzucić  do słoja i przesypać cukrem. Odstawić na noc. Następnego dnia, gdy truskawki puszczą sok wlać mieszankę spirytusu i wódki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie, odlać nalewkę a truskawki wyrzucić. Nalewkę należy przecedzić przez filtr do kawy lub gazę i rozlać do butelek.

Na zdrowie:)

piątek, 30 maja 2014
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Od pewnego już czasu  do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże. Co prawda, mało kiedy mam się okazję przekonać jak smakuje to ciasto w kolejnych dniach bo zazwyczaj znika błyskawicznie. Nadzienie rabarbarowe i kruszonka to dwa dodatkowe argumenty za tym, że takie drożdżówki nie przetrwają zbyt długo:)

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 6-7 łodyg różowego rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Rozpuścić masło z cukrem na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż mąka  wchłonie masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.

Smacznego:)

czwartek, 29 maja 2014
Koktajl z jarmużu

Jarmuż nie jest chyba jeszcze tak bardzo popularny w Polsce, ale myślę, że nadchodzi jego czas skoro pojawił się już nawet  w sklepie w małym miasteczku. Teraz tylko pozostaje sięgnąć po niego i jakoś go przetworzyć. Ponieważ u mnie ostatnio zielone koktajle są na topie dzisiaj proponuję właśnie jarmużowy. Połączenie zaskakujące, ale o to przecież chodzi. Szklanka takiego koktajlu to samo zdrowie i oczywiście pyszny smak.

Składniki:

  • garść liści jarmużu
  • 1 banan
  • szklanka maślanki
  • szklanka mleka
  • miód do smaku
  • 3 łyżki płatków owsianych

Do wysokiego naczynia wrzucić banana, jarmuż, płatki, wlać połowę mleka i zmiksować na gładką konsystencję. Stopniowo dolewać pozostałe mleko i maślankę tak, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Dosłodzić miodem i natychmiast podawać.

Na zdrowie:)

środa, 28 maja 2014
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym

Czasami tak niewiele trzeba, żeby z "oklepanego" kotleta zrobić pyszny obiad bo do sosu dodałam tylko  odrobinę musztardy. Są tu oczywiście i inne składniki, które składają się na pyszny smak sosu np. wino czy pietruszka ale głownie jest to zasługa musztardy. Bardzo lubię też musztardę ziarnistą ale jeśli za nią nie przepadacie, można pominąć i dodać tylko Dijon.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Umyty filet przekroić wzdłuż, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć fileta, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki i smażyć, aż woda wyparuje. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać wino, musztardę, bulion oraz śmietanę i całość dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć mięso i chwilę razem podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

wtorek, 27 maja 2014
Jak to nie wiadomo co człowieka w życiu czeka...

Gdybyście mieli wybrać trzy potrawy, które mają czymś zaskoczyć, wręcz mają być spektakularne, zarówno w smaku jak i wyglądzie,  to co byście wybrali? Ja zdecydowałam się na płonące naleśniki Suzette, lody o smaku rabarbarowym oraz koktajl szpinakowy z mango. Sądzę, że dla każdego  blogera z kilkuletnim stażem (czyt. dla mnie) te smaki nie są niczym niezwykłym i nie wiedziałam, czy dobrze robię. A jednak okazało się, że mój blogerski nos mnie nie zawiódł.

Wczoraj, na festynie z okazji Dnia Matki, zorganizowanym na terenie jednej z lubelskich parafii przez Fundację Szczęśliwe Dzieciństwo, prowadziłam pokazy kulinarne. Dziwne to było uczucie, chyba pierwszy raz w życiu miałam okazję gotować w takich okolicznościach. Otoczona przez liczną widownię, z mikrofonem w ręce,  przyrządzałam dania  i opowiadałam o nich. Nie było by to możliwe bez pomocy odpowiednich osób, na szczęście, wszystko się udało. Naleśniki płonęły, lody rabarbarowe zaskoczyły a koktajl zniknął, tak szybko że nie bardzo zdążyłam się zorientować kiedy to się stało. W międzyczasie udzieliłam wywiadu do radia (nie pamiętam o czym  mówiłam) i pilnowałam, żeby żadne dziecko nie poparzyło się płomieniem z naleśnika, a z zdaje się, że jednemu i tak się to udało.

Nie jestem osobą, której zależy na medialnym rozgłosie, nigdy dotąd nie promowałam się na siłę, i w żaden sposób do tego nie dążę, jednak tym co się wczoraj zdarzyło musiałam się z Wami podzielić:))


 

 


 


 


poniedziałek, 26 maja 2014
Lody rabarbarowe

W lodziarniach możemy kupić różne najdziwniejsze smaki lodów bo są i ciasteczkowe i smerfowe i inne cuda. Natomiast nigdzie nie spotkałam lodów rabarbarowych dlatego postanowiłam je wyprodukować według własnego pomysłu. To był całkowity eksperyment  jednak bardzo udany ponieważ smak lodów jest wspaniały. Są tak smaczne, że dzisiaj mam zamiar zaprezentować je szerszej grupie osób (ale o tym innym razem) Może to być doskonały prezent na Dzień Matki, ukręćcie je dla swoich Mam, na pewno im posmakują. Moja zjadła dwie porcje:)

Składniki:

  • 6 łodyg różowego rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 330 ml śmietanki 30%

Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem i usmażyć na małym ogniu, aż  stanie się gęstą papką. Ostudzić i wstawić do lodówki aby się schłodził.  Do maszyn wlać zimną śmietanę dodać masę rabarbarową i kręcić lody. Ja kręciłam ok. 30 min. Po tym czasie przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

Tagi: rabarbar
09:39, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (4) »
niedziela, 25 maja 2014
Podłużne bułki pszenne

W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie pojawił się przepis na bułki co mnie bardzo ucieszyło bo domowe bułeczki to ja bardzo lubię. A takie bułki to pewnie lubią wszyscy bo są pyszne, mięciutkie i bardzo proste do zrobienia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Potem przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijamy w rulon. I mamy już 8 podłużnych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Byle nie za blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. I znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.

Przez ten czas bułki naprawdę ładnie wyrosną. Bierzemy ostry nóż, nacinamy bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko (tak z 5 mm) i smarujemy olejem. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach.


Smacznego:)

Tagi: drożdże
11:10, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
sobota, 24 maja 2014
Ciastka cynamonowe

Cynamon nieodłącznie kojarzy się z klimatem jesieni i zimy, ja jednak spróbowałam wpasować go w aurę wiosenną. I stwierdziłam, że całkiem mi się to udało ponieważ ciasteczka cynamonowe smakują wspaniale, a że są chrupiące i bardzo proste  w wykonaniu na pewno każdemu posmakują.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Miękkie masło zmiksować z cukrem, aż  będzie białe i puszyste dodać jajka, następnie mąkę z cynamonem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na około 40 min. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wycinać ciastka dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na rumiano ok. 20-25 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)

piątek, 23 maja 2014
Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną

Jednym ze skutków ubocznych prowadzenia bloga jest mój stosunek do zup. Kiedyś nie przepadałam za nimi, ale że są zdrowe i należy je jeść, zaczęłam próbować różne receptury i łączyć nowe smaki. Będąc w irlandzkich  restauracjach,  gdzie jak już pisałam jedzenie nie było zbyt dobre, to właśnie zupy zamawiałam najczęściej. Po solidnym doprawieniu dało się je zjeść. Tak więc dzisiaj mam na blogu kilkadziesiąt zup i właśnie zapraszam na kolejną. Wiosenną, lekką z dużą ilością warzyw.

Składniki:

  • 1 l bulionu
  • 200 g zielonego groszku
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek
  • łyżka masła

 

W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, selera i tymianek, chwilę przesmażyć. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu. Dodać kaszę jaglaną, za 10 min zielony groszek. Na koniec wlać 1/2 szklanki śmietany i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

czwartek, 22 maja 2014
Musaka

Od bardzo dawna planowałam zajrzeć do kuchni greckiej a tam jednym z najpopularniejszych dań jest musaka czyli zapiekanka mięsna z bakłażanem. Jest wiele wariacji na temat musaki ale jeśli ktoś gustuje w kuchni aromatycznej, gdzie dominuje mięso ale są obecne i warzywa to na pewno każda interpretacja tego dania będzie dobra.

Źródło

Składniki:

  • 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 600 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g mąki
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3