Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 31 maja 2013
Chleb sześciodniowy

Od dawna myślałam o tym chlebie. Bardzo lubię takie przepisy "długoterminowe". Przyglądam się , obserwuje jakie zmiany zachodzą. Oczywiście w trakcie nachodzą mnie obawy czy na pewno wszystko wyjdzie jak należy tym większa jest moja radość kiedy okazuje się że jak najbardziej jest smacznie.

Źródło

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa
  • ciepła woda

Pierwszy dzień: Wymieszać 250 g mąki ze szklanką wody. Wyrobić ciasto, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce.

Drugi dzień: Ciasto bąbelkuje.

Trzeci dzień: Ciasto nadal bąbelkuje i staje się lekko szare. Dodać garść mąki, wymieszać i dodać tyle wody aby przypominało poniedziałkowe. Przykryć i odstawić.

Czwarty dzień: Ciasto należy pozostawić w spokoju.

Piąty dzień: Dodać do ciasta 500 g mąki, 15 g soli   i tyle wody aby ciasto  było elastyczne i miękki. Zagniatać ciasto przez ok. 5 min.

Przełożyć ciasto do dużego koszyka, wyłożonego ściereczką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 14 h.

Szósty dzień. Odwrócić ciasto na rozgrzaną blachę i piec około 1h w temperaturze 190 stopni. Ostudzić na kratce kuchennej.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
06:54, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (14) »
czwartek, 30 maja 2013
Ciasto serowe z rabarbarem

To ciasto powstało na skutek modyfikacji kilku przepisów. Serowa warstwa kruchego ciasta z rabarbarowym wnętrzem to coś od czego trudno się odczepić. Może nie jest imponujące z wyglądu ale smakiem przyciąga.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 125 sera białego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200-300 g rabarbaru + kilka łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Wymieszać masło z serem, cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe połowy. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar i dusić chwilę.  Odstawić do wystygnięcia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 15 min. Gdy wystygnie, przełożyć rabarbar. Rozwałkować drugą połowę ciasta i delikatnie ułożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 29 maja 2013
Colcannon

To pyszne danie pochodzi z kuchni irlandzkiej. Czasami najprostsze rozwiązania są naprawdę genialne. Jest to rodzaj pure ziemniaczanego, odrobinę wzbogaconego innymi dodatkami. Smak duszonej na maśle kapusty już jest wspaniały a gdy dodałam ją do tłuczonych ziemniaków wyszło danie nie do opisania pyszne. I pomyśleć, że to tylko ziemniaki i kapusta. Idealne o tej porze roku kiedy stare ziemniaki już nie smakują tak dobrze a w sklepach pojawiła się młoda kapusta. Tak nam posmakowało to danie że w ciągu tygodnia robiłam je trzy razy.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 150 g masła
  • 500 g kapusty
  • 100-150 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • posiekany koperek

Kapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g  masła, wrzucić poszatkowaną kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek wody i dusić ok. 5 min.

Ziemniaki ugotować. Gorące stłuc, dodać resztę masła, kapustę, mleko, pietruszkę. Wszystko dokładnie zmiażdżyć na gładką masę. Podawać posypane koperkiem.

Smacznego:)

wtorek, 28 maja 2013
Bułki tygryski

Najlepszą terapią na rozładowanie napięcia jest dla mnie wyrabianie ciasta drożdżowego. Zawsze kiedy poziom adrenaliny-niekoniecznie tej pożądanej- wzrasta wyciągam z lodówki drożdże i wyrabiam ciasto dotąd aż wyjdą ze mnie wszystkie nerwy. A że ostatnio mi ich nie brakuje zrobi się u mnie drożdżowo.

Wczoraj upiekłam bułki tygryski. Bałam się, że ta urocza skórka mi nie wyjdzie ale wszystko się udało. Z ciastem pracowało się bardzo przyjemnie chociaż z powodu zimna w domu nie wyrastało zbyt szybko. Wstawiłam je do piekarnika pod żarówkę i od razu zaczęło zwiększać objętość. Skórka tygrysia powstaje z mąki ryżowej i drożdży i nie sprawia problemów w rozprowadzeniu jej na bułce.

Inspiracja

Składniki na bułki:

  • 1 1/2 szklanki ciepłego  mleka
  • 1 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 380 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 dag drożdży

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z cukrem, solą. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i masło i dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 8 części i uformować okrągłe bułki. Przełożyć na blachę.

Składniki na skórkę tygrysa:

  • ziarenko świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.

Podrośnięte bułki delikatnie posmarować pasta ryżową. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się zbytnio przyrumieni a spód jest jeszcze blady należy je przykryć folią aluminiową.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
18:32, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 27 maja 2013
Smażone boczniaki

Boczniaki widziałam w sklepach już wielokrotnie ale dopiero ostatnio przyszło mi do głowy, żeby je kupić. Trochę się wahałam bo koleżanka powiedziała mi że mają dość intensywny smak czy zapach i bałam się, że mi nie podejdą. Ale że ciekawość moja była większa niż obawa przed nieznanym , kupiłam je. Grzyby okazały się delikatne, szybko się usmażyły i jak dla mnie nie miały żadnego intensywnego zapachu. Moja dzisiejsza propozycja to podstawowe i bardzo nieskomplikowane danie. Usmażyłam boczniaki tak jak schabowe czyli w jajku i mące, można w tartej bułce ale akurat się skończyła. Grzyby smakują bardzo podobnie do smażonej kani. Kto jadł ten wie a kto jeszcze nie próbował to polecam.

Składniki:

  • ok. 10 boczniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki lub bułki tartej
  • olej do smażenia

Oczyścić boczniaki. Jajko rozbić. Grzyby maczać najpierw w jajku, potem w bułce lub mące i ponownie w jajku. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż będą rumiane.

Smacznego:)

niedziela, 26 maja 2013
Panna cotta kawowa

Z okazji  dzisiejszego święta przygotowałam deser kawowy. Panna cotta sprawdziła się już nie raz i nie dwa, a kawowa wersja bardziej smakuje dorosłym więc na dzisiaj okazała się deserem idealnym.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml espresso
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem i espresso. Zestawić z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przelać do foremek. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Tagi: kawa
13:25, wiosenka27 , Zimne desery
Link Komentarze (17) »
piątek, 24 maja 2013
Tarta kokosowa z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni a więc pora na kolejny wypiek. Tym razem proponuję tartę, bardzo kruchą, z pysznym nadzieniem kokosowym. Na wierzchu powinna znaleźć się kruszonka jednak wyszło mi tak dużo ciasta, że je zmroziłam i starłam na tarce. Tarta jest cudownie kokosowa i zachęcam Was do połączenia tych smaków.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • kostka margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki Malibu

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 120 g cukru
  • 150-200 g wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki Malibu
  • 500 g rabarbaru + 6 łyżek cukru

Margarynę posiekać, rozetrzeć z mąką, solą i cukrem, dodać jajka i likier kokosowy. Wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o śr. 24 cm. Wstawić do lodówki.

Rabarbar  pokroić w drobne kawałki, przesypać cukrem, odstawić. Gdy puści sok, odcedzić.

W tym czasie jajka utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, likier, wiórki kokosowe. Masa powinna być raczej gęsta. Na podpieczonym spodzie ułożyć odcedzony rabarbar, na to wylać masę kokosową, na wierzch zetrzeć kruche ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. Wystudzić.

Smacznego:)

16:53, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (4) »
czwartek, 23 maja 2013
Młoda kapusta z masłem musztardowym

Wczoraj wracając z pracy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Nie miałam kompletnie pomysłu ani specjalnej ochoty na gotowanie. Ale przechodząc obok warzywniaka mój wzrok padł na wystawioną na zewnątrz młodą kapustę. I to było to. O razu wiedziałam co zrobię. Uwielbiam wszystko z młodej kapusty. Obowiązkowo  w sezonie robię bigos oraz kapuśniak. Dzisiejsza kapusta jest prostym, szybkim i bardzo wyrazistym w smaku daniem. Koniecznie z dużą ilością koperku.

Inspiracja: Jamie Olivier

Składniki:

  • 500 g młodej kapusty
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanego koperku

Masło zmiksować z musztardą, odrobiną soli i pieprzu. Kapustę obrać z twardych liści, posiekać. Zalać zimną wodą, zagotować. Gotować 5 minut, odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka. Dodać masło. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

środa, 22 maja 2013
Mielone z rusztu z suszoną śliwką

Do sałaty 3 sery zrobiłam także te oto mielone kotleciki. W środku kryją małą niespodziankę jaką są suszone śliwki. Do tej pory śliwkę używałam do schabu lub kurczaka i byłam pozytywnie zaskoczona jak idealnie pasowała tutaj, do mięsa mielonego. Ale właściwie niepotrzebnie się tak dziwię, przecież pasztet ze śliwką to był jeden z lepszych jaki zrobiłam.

Źródło: Ewa Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 kg karczku lub łopatki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • śliwki suszone

Mięso zmielić, dodać jajko i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Zagęścić bułką tartą. Wyrobić. Patyczki do szaszłyków namoczyć, na każdy nabić suszoną śliwkę (jeśli owoce są zbyt suche, można je wcześniej namoczyć w wodzie) Obtoczyć zmielonym mięsem, ulepić"cygaro". Upiec na grillu z każdej strony.

Smacznego:)

wtorek, 21 maja 2013
Sałata 3 sery

Zastanawiałam się jaki jest sens pakować trzy rodzaje sera do jednej sałatki. Szczerze mówiąc to miałam już zrezygnować a a trakcie jedzenia miałam wielką satysfakcję, że tego nie zrobiłam. Jest to fajne doznanie smakowe nadziewać na widelec porcje sałaty i za każdym razem odczuwać inny smak. To tak ja z pizzą Trzy sery. Dodatkowo smak podkręca prażony słonecznik. Sałatka jest wyśmienita, zwłaszcza  do kiełbasy z grilla.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera fety
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 2 garści pestek słonecznika
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sałatę lodowa porwać na strzępy, ułożyć na półmisku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia. Pomidory i ser pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie.Miód, zmieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać prażonym słonecznikiem.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3