Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 31 maja 2012
Parówki zapiekane z serem

Żeby jeść na śniadania nie tylko jajka, zrobiłam niedawno serdelki zapiekane z plasterkiem sera. Wiem, że wszelkiego rodzaju parówki wzbudzają kontrowersje ale ja zawsze czytam etykietę i wybieram te, które zawierają  przyjnajmniej 82% mięsa i nie są MMO.  Pyszne, pożywne śniadanie to spora dawka  energii  na długi czas.

Składniki:

  • 4 serdelki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • ketchup
  • ulubione dodatki

Serdelki obrać ze skórki, naciąć wzdłuż, wkładać w środek plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi.

Smacznego:)

środa, 30 maja 2012
Ciasto kawowe straciatella

Żeby trochę odpocząć od rabarbarowych wypieków zrobiłam ciasto z masą kawową z kawałkami czekolady. Blaty czekoladowe nasączyłam dość obficie bo nie znoszę suchych biszkoptów. Masa kawowa wyszła mi przepyszna także całość komponowała się wspaniale. Bardzo polecam:)

Składniki na biszkopt:

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia o 20/30 cm  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki dowolnego alkoholu
  • pół szklanki mocnej kawy
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać.

Składniki na masę:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać rozpuszczoną kawę i dalej ubijać. Można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody- ja ją pominęłam. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę.

Pierwszy blat nasączyć 1//3 płynu, wyłożyć 1/3 masy i przykryć kolejnym blatem. Tak samo postąpić z kolejnymi biszkoptami. Wierzch polać ulubiona polewą i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

wtorek, 29 maja 2012
Placuszki orkiszowe z cytryną i ricottą

Chciałam się przekonać jak smakują te placuszki, które w do tej pory robiłam ze zwykłą mąką, w wersji nieco zdrowszej. Mąka orkiszowa nadaje im nieco cięższego smaku ale w dalszym ciągu są pyszne. Z dodatkiem syropu klonowego/miodu lub dżemu stanowią wspaniałe śniadanie lub podwieczorek.

Źródło: Apetyczna panna Dahl

Składniki:

  • 225 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

W dużej misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. W drugiej misce ubić białka, aż będą białe i przełożyć je do ciasta. Następnie dodać skórkę z cytryny i syrop klonowy i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni olej i nakładac małe porcyjki ciasta. Smażyć placki na złocistobrązowy kolor z każdej strony.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 maja 2012
Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Do przyrządzenia wczorajszych  żeberek użyłam tego wspaniałego sosu. Czosnek i miód to smaki, które doskonale ze sobą współgrają o czym przekonałam się nie po raz pierwszy. Żeberka marynowałam kilka godzin, po czym wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Aby podkręcić smak sosu wycisnęłam do niego ząbek czosnku. W ten sposób można oczywiście przyrządzić inne mięsa ale ja użyłam bardzo chudych żeberek i dlatego obiad był pyszny.

Składniki:

  • 6 ładnych żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu Woh Hup
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Dodać oliwę i sos. Dokładnie wymieszać i włożyć do marynaty żeberka. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec w 170 stopniach aż będą miękkie. U mnie było to 40 minut, po wyłączniu piekarnika pozostawiłam jeszcze żeberka na pewnien czas.

Smacznego:)

niedziela, 27 maja 2012
Chlebek rabarbarowy

Moje kolejne spotkanie z Ireną i Andrzejem zaowocowało wspaniałym chlebkiem rabarbarowym z orzechami. Ciasto przygotowane na bazie maślanki jest mięciutkie, orzechy  wspaniale  chrupią a rabarbar świetnie ożywia swoją kwaśnością. Całość jest zwieńczona pyszną kruszonką. Bardzo zachęcam Was do upieczenia tego ciasta bo naprawdę nie pożałujecie a Irenie i Andrzejowi dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.

Składniki:

  • 1 i pół szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę)
  • 2/3 szklanki oleju
  •  jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 i pół szklanki mąki (dałam 2 szklanki)
  • 2 szklanki pokrojonego świeżego rabarbaru
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru.

Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. 2 foremki o wymiarach ok. 20 cm x 10 cm wysmarować tłuszczem. W misce wymieszać brązowy cukier i olej, miksować do połączenia na gładką masę. Dodać jajko, maślankę, sól, sodę, wanilię i mąkę. Zmiksować. Wmieszać rabarbar i orzechy. Przełożyć do przygotowanych foremek. Wymieszać masło i cukier, a powstałą kruchą mieszanką posypać ciasto. Piec w temp. 175 stopni C przez 50-55 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjmiemy suchy. Wystudzić na kratce. Podawać pokrojone w plastry.

Smacznego:)

piątek, 25 maja 2012
Deser waniliowy z sosem malinowym

Polecam dzisiaj pyszny deser. Chrupiący spód z ciastek amarettini, pyszny waniliowy krem i malinowy sos połączone razem w całość. Taki deser może być cudownym zwieńczeniem niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • kilka ciastek amarettini
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 słodkiej śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szklanka malin (mogą być mrożone) + cukier puder
  •  płatki migdałów (można je uprażyć)

Ciastka pokruszyć i ułożyć w pucharkach. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i serkiem mascarpone. Dodać ekstrakt i wymieszać. Maliny podgrzać w rondelku z cukrem pudrem, przetrzeć przez sito. Sos powinien byc gęsty. Na ciastkach układać masę z serka i śmietany. Deser polać zimnym sosem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego:)

czwartek, 24 maja 2012
Kolorowa zapiekanka makaronowa w sosie beszamelowym

Zapiekanka makaronowa to danie które mogę robic kilka razy w tygodniu, zmieniając dodatki do makaronu. Najczęściej robię z papryką, pieczarkami i szynką a dzisiaj proponuję kolorową zapiekankę z makaronem i marchewką. Łatwa, szybka i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 2 duże marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (może być nawet do gyrosa)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • kawałek żółtego sera

Fileta pokroić w kawałki, usmażyć na rumiano obtoczonego w przyprawie. Brokuła ugotować al dente, marchewki pokroić w kostkę i też ugotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Rozgrzać oliwę na patelni, wsypać mąkę i przesmażyć, wlać bulion i mleko i zagotować. Mieszać szybko, żeby nie powstały grudki. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać kawałek startego żółtego sera. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, kurczaka, brokuła i marchewkę. Dokładnie wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę sosem beszamelowym i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 170 stopniach.

Smacznego:)

środa, 23 maja 2012
Knedle z pieczarkami

O tej porze roku ziemniaki  już mi  nie smakują a młodych jeszcze nie jadam dlatego muszę trochę kombinować w skutek czego  jadamy pyzy, knedle, kopytka i inne kluski. Po knedlach z mięsem mielonym oraz tych z kurczakiem przyszła kolej na nadzienie grzybowe. Jest to super zestaw, smakują wspaniale polane masłem lub z surówką.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki (dałam trochę więcej)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • masło do polania

Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać farsz i zawijać tak aby powstały okrągłe knedle. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane masłem.

wtorek, 22 maja 2012
Kurczak w warzywach

W orginale był schab ale ja wolałam kurczaka. Całe danie jest bardzo dobre i wychodzi  spora ilość. Podałam je do ryżu ale bardzo dobrze smakuje również z chlebem.

Źródło

Składniki:

  • 1/2 kg schabu lub 2 filety z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki domowej mieszanki przypra
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • oliwa do smażenia
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki

Mięso pokroić w długie paski, oprószyć przyprawami, odstawić. Cebulę pokroić w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso usmażyć na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć cebulę i marchewkę, przełożyć do garnka. Dodać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić przez kolejne 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki.

Smacznego:) 

poniedziałek, 21 maja 2012
Tarta serowa z rabarbarem

Nigdy bym nie pomyślala, że połączenie sera z rabarbarem będzie mi tak smakowało. Tarta łączy w sobie oczywiście kruche ciasto, kwaśną warstwę rabarbaru i delikatnego sera. Całość bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza, że sezon na rabarbar wciąż trwa.

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 dag mąki
  •  ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g serka kremowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło, cukier, mąkę  zagnieść. Rozwałkować ciasto  i wyłożyć nim wysmarowaną  formę. Wstawić do lodówki.  Rabarbar umyć,  pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem i mąką.  Schłodzone ciasto piec 15 minut. Wyjąć, ułożyć na cieście rabarbar i piec kolejne 15 minut. Ser utrzeć z cukrem. Dodać jajko i dalej ucierać na krem.  Masę serową wylać na podpieczony spód z rabarbarem i piec 30 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Polewę rozsmarować na upieczonej tarcie i wstawić na 5 minut do piekarnika. Ostudzić.

Smacznego:)

Tagi: rabarbar ser
13:13, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3