Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 31 maja 2011
Torcik cappuccino

To ciasto robiłam już wielokrotnie ale nie pokazywałam go jeszcze na blogu a jest tego warte. Jeśli lubicie  lekkie ciasta, które nie zapychają to ono właśnie takie jest. Dobrze nasączone, z piankową masą kawową jest naprawdę pyszne. Zazwyczaj składa się z 3 warstw ale ja miałam pechową sobotę, nic mi się nie udawało no i niestety biszkopt wyszedł mi zbyt niski i mogłam go przekroić  tylko na pół. W dodatku nasączyłam za mało rozcieńczonym alkoholem i było bardzo mocne. Ale ogólnie jest to bardzo dobre ciasto i naprawdę zachęcam do jego zrobienia.

 

 Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  •  3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i  lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na masę:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczaknej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kawa mielona do posypania
  • spirytus i kawa do nasączenia

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kawę oraz lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć, wwylać połowę masy, przykryć kolejnym, nasączyć, wylać pozostałą część masy, zostawić tylko kilka łyżek na wierzch. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć, posmarować cienko masą. Wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie posypać mieloną kawą.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 30 maja 2011
Jajka w stylu Oaxaca

W poszukiwaniu nowych,  meksykańskich potraw ponownie zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja i znalazłam tam pyszne jajka z pomidorami. Danie jest całkiem orginalne chociaż smak jest mi znany od dawna bo  dawniej często jadałam jajka z pomidorami. W orginalnym przepisie warzywa się miksowało ja jednak zostawiłam w kawałkach a także zmieniłam proporcje. Jest to moja propozycja do akcji Hola Mexico.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 12 szalotek
  • 8 nie obranych ząbków czosnku
  • 2 łagodne zielone papryczki chili
  • szczypta kuminu
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • 2 - 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 8 jajek lekko roztrzepanych
  • 1 - 2 łyżki pomidorowego puree
  • sól, pieprz
  • 1 - 2 łyżki posiekanej kolendry

 Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Podpiec pomidory tak aby lekko zbrązowiały. W tym czasie podsmażyć szalotki, chili i czosnek. Odstawić. Pomidory przekroić na połówki i włożyć do blendera wraz z chili, czosnkiem i cebulką. Zmiksować. Doprawić kuminem, oregano, solą, pieprzem oraz cukrem. Z jajek smażyć cienkie omlety. Pokroić w cienkie paski. Podgrzać sos, dodać puree z pomidorów. Dorzucić paski z omletów, dobrze podgrzać i od razu podawać. Posypać kolendrą.

Smacznego:)

 

 

niedziela, 29 maja 2011
Ciastka śmietankowe

Kuchnia żydowska jest podporządkowana zasadzie koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu wieprzowina, konina oraz mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść drób ale owoce morza nie są dozwolone. Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko z łuskami i skrzelami. Żydzi nie mogą polować, a ryby mogą łowić tylko siecią, nie wędką. Kolejnym wyznacznikiem tej zasady jest zakaza podawania potraw mięsnych razem z mlecznymi. np. wywar zupy ugotowany jest na mięsie, to nie możę być ona zagęszczona śmietaną. Między zjedzeniem mięsa a skonsumowaniem potrawy mlecznej musi minąć co najmniej 6 godzin, ale po mleku od razu można jeść mięso. Oddzielne są także naczynia do przyrządzania potraw mięsnych i mlecznych. O tym co nie jest koszerne, Żydzi mówią trefne.

Wczoraj zrobiłam ciastka. Mąka jest koszerna ale robaki nie, dlatego przesiałam ją przez sito. Właściwie zawsze to robię ale nigdy nie zwracałam na to uwagi  tak jak wczoraj. Przepis na te ciastka pochodzi z książki " Żydowskie gotowanie".

Składniki:

  •  200 g pszennej mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 125 g 18% śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • starta skórka cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania

Ubić  masło, jajko, cukier. Dodać śmietanę, wanilię i dalej ubijać. Dodać skórkę cytryny oraz makę z sodą,  i posiekane migdały. Łyżką nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę.  Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce i posypać obficie cukrem.

Smacznego:)

Tagi: migdały
17:20, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (9) »
Kurczak z pieczarkami, papryką i pędami bambusa

Ludzie myślą, że jak się prowadzi bloga  kulinarnego to  pół dnia spędza się w kuchni. Często słyszę, że na takie hobby to trzeba mieć czas. A ja wiem, że to tylko kwestia dobrej organizacji. Trzeba wcześniej pomyśleć, żeby mięso z zamrażarki wyjąć albo po drodze coś kupić. Ja po przyjściu z pracy często  mam tylko godzinę na zrobienie obiadu ( z jedzeniem włącznie). Przejrzałam swoje przepisy  i zauważyłam, że większość z nich jest ekspresowa. Dzisiejsze danie, także do takich należy. Specjalnie patrzyłam na zegarek- robiłam je dokładnie 23 minuty. Danie można podać z ryżem ja oczywiście wolałam makaron, użyłam błyskawicznego chińskiego. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest kolejną propozycją do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zmielony plaster korzenia imbiru
  • 450 g pokrojonego mięsa z kurczaka
  • 225 g pieczarek
  • 100 g pędów bambusa
  • 1 papryka
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu tabasco
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody

Rozgrzać olej, dodać czosnek oraz imbir i smażyć tak długo aż czosnek zbrązowieje. Dodać kurczaka i podsmażyć na lekko brązowy kolor. Dodać pieczarki, pędy bambusa oraz paprykę i podsmażyć. Wlać bulion, wino, sos sojowy, i sos tabasco. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż kurczak będzie miękki. Zmieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, aż sos zrobi się klarowny i zgęstnieje.

Smacznego:)

sobota, 28 maja 2011
Chała żydowska

Kuchnia żydowska jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest ona obwarowana surowym prawem religijnym i sprawia wrażenie kuchni dla wtajemniczonych, dostępnej tylko nielicznym i wybranym. Przeczytałam wiele fabularnych książek, których akcja działa się wśród Żydów, i za każdym razem czułam się  zafascynowana ich historią, co prawda smutną i tragiczną ale w jakiś przedziwny sposób wciągającą. Jest to tym bardziej prawdopodobne  że mieszkam w tej części Polski gdzie Żydzi licznie zamieszkiwali  a więc kultura polska i żydowska siłą rzeczy się przenikały. Do dzisiaj w moim mieście stoi żydowska synagoga, trochę zaniedbana ale w ostatnim czasie poddana renowacji. Od czasu do czasu widzę  wycieczki z Izraela zmierzające z odwiedzinami do synagogi oraz na pobliski kirkut.

Żydzi od zawsze byli narodem ludzi wędrujących i szukających swego miejsca na świecie. Wraz z nimi wędrowały ich przepisy kulinarne i przenikały się ze zwyczajami kuchni wielu państw i regionów, na których się osiedlali. Najbardziej charakterystycznymi daniami tradycyjnej kuchni żydowskiej są czulent, cymes i kugel. A widzieliście kiedyś rosól z kulkami z macy w wykonaniu Nigelli (swoją drogą bardzo dobry)?  Pochodzi on właśnie  z kuchni żydowskiej, tak samo jak bajgle- pyszne maślane bułeczki  oraz chałka, którą dzisiaj i ja chcę pokazać. Przepis pochodzi z forum Żydów polskich. Moja chałka to właściwie chała- tak mi urosła, że mało z formy nie wyskoczyła, Zwiększyłam ilość cukru bo wolę jednak słodką. Chałkę można posypać makiem lub kruszonką a ja zdecydowałam się na sezam bo jest to chyba moja ulubiona posypka.

A jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat żydowskiej kuchni zapraszam na Festiwal Kultury Żydowskiej, który będzie odbywał się we Wrocławiu w dniach 29. 05.-03. 06. 2011 r.

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 2-3 łyżki cukru (ja dałam 7)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko do posmarowaniasezam

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłą wodą, wymieszać z 3 łyżkami mąki i odstawic do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajko, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałek równej długości i zapleść warkocz, końce złączyć i podwinąć pod spód. Ułożyć chałkę na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

Bigos z młodej kapusty

Uwielbiam bigos z młodej kapusty z kurczakiem i koniecznie dużą ilością koperku. Zawsze robię duży garnek i jemy kilka dni pod rząd. Nie jest to danie fotogeniczne ale bardzo smaczne.

Składniki:

  • 4 główki młodej kapusty
  • 3 udka z kurczaka
  • 2 pęczki koperku
  • 2 marchewki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy

Kapustę poszatkować i odważyć. Udka podsmażyć na tłuszczu z pokrojoną marchewką i cebulą, dolać bulion i dusić aż będą miękkie. Obrać mięso z udek pokroić, dodać do kapusty razem z warzywami i tłuszczem pozostałym po udkach. Gotować aż kapusta będzie miękka. Dołożyć 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się wymieszają. Doprawić do smaku solą i pieprzm. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego:)

piątek, 27 maja 2011
Placuszki jogurtowe z rabarbarem

 Robiąc niedawno puszyste placuszki jogurtowe żałowałam, że nie miałam żadnych owoców, żeby je urozmaicić Ale w tym tygodniu rabarbar na działce trochę podrósł więc te łodygi, które okazały się dojrzałe powędrowały do racuchów. Bardzo je  polubiłam  bo są tak puszyste i delikatne jak żadne inneA z kawśnym rabarbarem smakowały wybornie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka łodyg rabarbaru
  • cukier puder

Żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z mąką dodając po łyżce jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące). Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Dodać rabarbar pokrojony w 1 centymetrowe plasterki. Wymieszać.  Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego

 

czwartek, 26 maja 2011
Muszle nadziewane kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów oraz wyniki konkursu

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie Lubelli. Jak widać po liczbie komentarzy oraz tym co tam zostało napisane makarony sa bardzo popularne. Dzisiaj po pracy dokonałam losowania i obiecane zestawy makaronów pojadą do następujących osób:

  • aga7-009
  • cabernet
  • biedr_ona
  • moni-a11
  • monika-wino-i-oliwki

Szczęśliwych zwycięzców proszę o kontakt na adres wiosenka27@gazeta.pl, celem  podania adresu do wysyłki makaronów.

Gratuluję:)

Z produktów, które przysłała mi Lubella  zrobiłam dzisiaj bardzo smaczny obiad. Duże muszle nadziałam kurczakiem, zalałam sosem z suszonych pomidorów a po upieczeniu posypałam parmezanem. Dania nie trzeba solić bo pomidory są już wystarczająco słone. Makaronu nie gotowałam, dopilnowałam tylko, aby każda muszla była całkowicie zanurzona w sosie. Jest to danie we włoskim klimacie no ale koszyk od Lubelli był nawet przewiązny wstążeczkami w kolorze  flagi Włoch.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 10 plasterków suszonych pomidorów
  • mały kubeczek śmietanki
  • makaron duże muszle
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • bazylia
  • pieprz
  • oliwa

Kurczaka pokroić na kawałki i usmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone pomidory i chwilę razem przesmażyć. Zalać bulionem oraz śmietanką. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie przełożyć pomidory z sosu do kurczaka i nadziewać muszle. Ułożyć je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zalać pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Jeśli muszle są całkowicie zanurzone w sosie to ten czas powinien wystarczyć aby były miękkie. Po wyjęciu posypać startym parmezanem oraz bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego:)

 

Tort śmietanowy z białą czekoladą i brzoskwiniami

W tym roku z okazji Dnia Matki upiekłam tort śmietanowy ze wspaniałą masą z białej czekolady. Długo myślałam nad owocami i zdecydowałam się jednak na brzoskwinie bo jakoś tak  najbardziej do mnie  przemawiają w tej chwili chociaż brałam też pod uwagę   truskawki.  Zawsze przy torcie uważam na nasączanie  bo nie ma dla mnie nic gorszego niż suchy biszkopt. A że alkoholu raczej nie pożałowałam wyszedł mi dość wyrazisty a jednocześnie lekki i niezbyt słodki.  Bardzo polecam, zwłaszczam masę śmietankową z dodatkiem białej czekolady.

A po południu zapraszam na danie makaronowe oraz rozstrzygnięcie konkursu Lubelli. Tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje propozycje ulubionych makaronów. 

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na masę:

  • 30 dag białej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Składniki na poncz:

  • sok z brzoskwiń
  • spirytus

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Ułożyć część pokojonych brzoskwiń. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu i ponownie ułożyć brzoskwinie. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować  boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego:)

 

środa, 25 maja 2011
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Nie było to moje pierwsze podejście do canelloni ale napewno najlepsze. Udał mi się zarówno  farsz szpinakowy jak i nadzianie rurek poszło gładko. Może tylko efekt wizualny pozostawia trochę do życzenia ale smakowo było całkiem dobrze. Całość zalałam sosem pomidorowym, dość rzadkim więc makaron był mięciutki. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest.

A jeśli i Wy chcecie  ponadziewać sobie takie rurki tym czy innym farszem zapraszam do konkursu, który trwa jeszcze tylko dzisiaj.

Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 375 g ricotty
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 12 rurek cannelloni
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

2 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Można dolać trochę wody, żeby sos był rzadki.

Pozostałe 2 ząbki czosnku (lub więcej) podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ricottę. Tak przygotowanym, zimnym  farszem nadziewać rurki. Układać je w wysmarowanym, żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 40 minut.

Smacznego:)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5