Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 30 kwietnia 2014
Wyniki konkursu kakaowego

Czas ogłosić wyniki konkursu z kakao Decomorreno. 2 zestawy kakao i formy do babki pojadą do Agi za Afrykańczyka oraz Rewolucji smaku za Orfeusza. Proszę o podanie danych do wysyłki na adres: wiosenka27@gazeta.pl

Gratuluję:)

22:36, wiosenka27
Link Komentarze (1) »
Orkiszowe ciasto z rabarbarem

Moje pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie. Polecam je bo jestem pewna, że Wam posmakuje. I przypominam, że jeszcze dzisiaj można wziąć udział w kakaowym konkursie. Wyniki zostaną ogłoszone wieczorem.


Źródło

Składniki:

  • 160 g miękkiego masła
  • 350 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 g  rabarbaru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier puder do posypania


Rozgrzać piekarnik do 180 C. Masło i brązowy cukier ubijać mikserem przez 5 minut na kremową masę. Dodać jajka, ubijając cały czas. Dodać wanilię, obie mąki,  proszek, sodę, sól. Ubijać mikserem do połączenia składników, następnie dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i dodać razem ze startą skórką pomarańczową, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm   wyłożyć  papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki.  Piec przez 50-60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka jajeczna z oliwkami

Po dwutygodniowym pobycie w Irlandii jestem spragniona dobrego jedzenia. Bo o ile kraj mi się podobał i doskonale się tam czułam o tyle jedzenie nie przypadło mi do gustu w ogóle. Wszystko co jadłam nie miało żadnego, konkretnego smaku. Warzywa nasączone wodą, niesłony makaron, zapychające ziemniaki, dodatkowo te dziwne miksy na talerzu. Bo czy komuś może smakować zapiekanka makaronowa z dodatkiem ziemniaków? Albo ryż z bagietką czosnkową? Mój meksykański kolega zajadał  kanapki z majonezem, wędliną i dżemem z pomarańczy dla mnie jednak te wszystkie zestawienia były co najmniej dziwne. A najbardziej  brakowało mi przypraw i ziół. W ani jednym daniu, które tam jadłam nie było czosnku, ani innych aromatycznych dodatków. Dlatego po przyjeździe zrobiłam sobie taką prostą sałatkę ale z pysznym aromatycznym sosem czosnkowo-ziołowym. Pycha:)


Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 10 oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Na talerzu ułożyć liście szpinaku, następnie pokrojone jajka, oliwki i pomidory. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. Podawać z bagietką czosnkową.

Smacznego:)

niedziela, 27 kwietnia 2014
Kakaowy konkurs

Hello, hello:)

Wróciłam i jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu. Choć Irlandia to przepiękny kraj i przeżyłam niesamowitą przygodę oraz poznałam wspaniałych ludzi to jednak wiadomo, że wszędzie dobrze ale w domu najlepiej. Z tej radości, że znowu jestem u siebie ogłaszam konkurs. Znacie go bo przed świętami pojawił się  na wielu blogach, u mnie dopiero dzisiaj, ale myślę, że kakao przydaje się cały rok a forma babkowa jest wykorzystywana częściej niż tylko na Wielkanoc. Spośród osób, które pod tym wpisem zostawią w komentarzach odpowiedź na pytanie konkursowe, zostaną wybrani dwaj zwycięzcy. Wyniki zostaną ogłoszone  w środę, 30 kwietnia, w godzinach wieczornych.

Pytanie konkursowe: Jakie jest najlepsze Twoim zdaniem ciasto, do którego można wykorzystać kakao Decomorreno? (nie chodzi o przepis ale o nazwę ciasta:)

Serdecznie zapraszam:)

wiosenka27

Tagi: kakao
21:39, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (25) »
niedziela, 13 kwietnia 2014
Pinca, życzenia świąteczne i pożegnanie

Moją ostatnią propozycją świąteczną są chorwackie chlebki wielkanocne o nazwie Pinca. Właściwie, moje bardziej przypominają bułki bo zamiast podzielić na dwa bochenki podzieliłam na 4 części, żeby idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.W smaku przypominają mi trochę hot cross buns, tylko są  mniej słodkie.


Źródło

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g stopionego masła
  • 3 żółtka, plus 1 jajko do posmarowania
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 60 g rodzynek
  • 1 łyżka ciemnego rumu


Wymieszać 100 ml mleka z 1 łyżką cukru oraz drożdżami, odstawić do podwojenia objętości. Namoczyć rodzynki w rumie. Wymieszać sól oraz mąkę, dodać drożdże, masło, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, przy końcu wyrabiania dodać rodzynki. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 2 części i uformować kule. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ponownie posmarować jajkiem i ponownie odstawić na godzinę. Posmarować ciasto jajkiem po raz trzeci, przy użyciu ostrego noża zrobić 3 głębokie nacięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min.

Smacznego:)

 

Kochani,

Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim moim przyjaciołom i czytelnikom wspaniałego czasu spędzonego w rodzinnym gronie, dużo radości, odpoczynku, wzruszeń i refleksji jakie niesie ze sobą tajemnica Wielkiej Nocy.

Z powodu wyjazdu nie będzie mnie  przez pewien czas ale mam nadzieję, że będziecie tu zaglądali i korzystali z moich wielkanocnych propozycji.

Pozdrawiam :)

Agnieszka

sobota, 12 kwietnia 2014
Babka czekoladowa

Kolejną moją propozycją na tegoroczną Wielkanoc jest babka czekoladowa. Robi się ją bardzo szybko a dzięki dodatkowi oleju jest puszysta i już w czasie ubijania widać przyjemną strukturę ciasta. Jest mięciutka i delikatna a dzięki sporej ilości kakao jest naprawdę czekoladowa.



Źródło

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju np. słonecznikowego
  • ½ szklanki wrzącej wody
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Całe jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem. Wlać olej zmieszany z wodą, wsypać przesianą mąkę z kakao i całość krótko zmiksować do połączenia się składników, dodać ekstrakt migdałowy.  Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180ºC, piec 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z formy, przestudzić i polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego! 

piątek, 11 kwietnia 2014
Śledzie musztardowe

Wiem, że Wielkanoc to święta jajeczne ale ja lubię też śledzie i na przystawkę proponuję tę pyszną wersję. Śledzie są wyraziste w smaku, sos jest doskonały. Myślę, że wszyscy miłośnicy śledzi zachwycą się tym musztardowym pomysłem.


Źródło

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych z zalewy
  • 100 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 100 g musztardy Dijon (lub sarepska)
  • ok. 200 - 300 g śmietany 18% 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml octu winnego
  • 75 ml oliwy lub oleju roślinnego
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżeczka kurkumy

Śledzie płukać przez około 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie zimną wodę. Gdy są gotowe, osączyć z wod i pokroić w nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Sparzyć wrzątkiem na sicie. Odcedzić. Następnie w misce wymieszać musztardę francuską z ziarnami gorczycy z musztardą Dijon i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Stopniowo dodawać śmietanę.  Do sosu dodać około 50 ml oliwy i około 50 ml octu. Jeśli trzeba, dodać trochę cukru. Na koniec wmieszać kurkumę, cebulę i śledzie. Przełożyć do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

czwartek, 10 kwietnia 2014
Chleb ze śliwką i kminkiem

Na święta koniecznie trzeba upiec jakiś pyszny chleb. Ja uwielbiam pieczywo z kminkiem a moja dzisiejsza propozycja dodatkowo zawiera jeszcze śliwki. Chleb jest z tych cięższych, ale jest przepyszny. Na ciepło zniknęła od razu połowa bochenka.

 Inspiracja

Składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 20 g (1 łyżka) otrębów
  • 6 suszonych lub śliwek, drobno pokrojonych
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
  • kminek  do posypania


Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać odświeżony zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.  Dodać śliwki, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość. Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać kminkiem. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu. Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut. Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

Smacznego:)

środa, 09 kwietnia 2014
Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Mięso, które dzisiaj proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie -jak dla mnie genialne -  miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli. Bardzo polecam tę pieczeń na świąteczny stół bo na pewno nie pożałujecie.

Inspiracja

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1//4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki miodu
  • świeży rozmaryn ew. suszony

Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce. Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.

Smacznego:)

wtorek, 08 kwietnia 2014
Mini babeczki kakaowe z suszonymi wiśniami

Wielkanoc nie może obyć się bez babki. Ja oprócz najlepszej drożdżowej, którą pokazywałam w ubiegłym roku chciałam Wam zaproponować mini babeczki w wersji kakaowej z dodatkiem suszonych wiśni. Jeśli nie chcecie wersji mini można ciasto wlać do standardowej formy  i upiec jedną dużą babkę. Suszone wiśnie moczone w alkoholu całą noc są tu wspaniałym dodatkiem.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 100 g suszonych wiśni + alkohol

Wiśnie zalać wódką i odstawić na noc. Margarynę, cukier, kakao podlać 5 łyżkami wody i zagotować. Po ostudzeniu odlać pół szklanki i do pozostałej części wbić 4 żółtka, wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, odsączone wiśnie i ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy lub małych foremek babkowych. Wstawić babki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu polać pozostałą masą.

Smacznego:)

 
1 , 2