Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 30 kwietnia 2013
Granola czekoladowa

Z tą granolą jest tak, że sięgam po nią kiedy mam ochotę na coś słodkiego a jednocześnie nie chce jeść potężnej dawki kalorii. Do granoli  można wpakować wszystko co jest w szafkach ale kilka składników musi się znaleźć obowiązkowo. Dla mnie takim niezbędnym elementem granoli oprócz płatków owsianych są wiórki kokosowe i orzechy. Fajnie się spiekają i nadają jej  chrupkości. Dzisiejsza granola jest dość czekoladowa, idealnie smakuje  z jogurtem.

Źródło

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki suszonych wiśni (lub rodzynek)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce.  W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i kakao. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu , gdy będzie już przestygnięta dodać suszone wiśnie oraz kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.

Smacznego:)

poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Łatwe bułki

Od pewnego czasu  w ogóle nie kupuję pieczywa w sklepie tylko piekę. Jedno się kończy piekę następne i tak w kółko. Jakoś łatwiej mi się zabrać za bułki chociaż na długi weekend planuję kilka wypieków chlebowych. Dzisiejsze bułki są bardzo dobre, niezwykle puszyste i mięciutkie. Nadają się zarówno do sera, dżemu  jak i wędliny.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • pół kostki masła  w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży

Z drożdży, łyżki mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać rozczyn, wymieszać i dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na jednakowej wielkości części i formować bułki. Układać je na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 20 min.

Smacznego:)

niedziela, 28 kwietnia 2013
Szynka wieprzowa duszona z jabłkami i majerankiem

Jabłka i  majeranek idealnie pasują do wątróbki ale okazało się że do szynki wieprzowej także. Żeby mięso było bardziej kruche i delikatne dolałam trochę wina, co miało także wpływ na smak sosu. Oczywiście można użyć słodkiej polędwiczki i skrócić czas duszenia jednak ja tym razem wykorzystałam szynkę. Mięso idealnie pasuje do ryżu.

Pomysł własny

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • zielony pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • 3 jabłka
  • szklanka białego wina
  • szklanka bulionu
  • sól
  • oliwa lub olej

Szynkę pokroić w kostkę. Jałowiec i pieprz utłuc w moździerzu. Mięso natrzeć oliwą, solą, pieprzem, majerankiem  i jałowcem. Cebulę pokroić i dodać do mięsa. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso z marynaty razem z cebula i przyprawami i smażyć kilka minut. Dodać bulion i wino, zmniejszyć ogień i dusić ok. godziny. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojone w ósemki lub  w kostkę jabłka obrane ze skóry i dusić jeszcze wszystko razem ok. 10-15 min. Jabłka powinny być miękkie ale nie rozpadające się.

Smacznego:)

sobota, 27 kwietnia 2013
Ciasto waniliowe na ricottcie

Zrobiłam niedawno ciasto ucierane, które wyglądało jak drożdżowe. Tę wyjątkową strukturę ciasto zawdzięczało  serkowi ricotta. Pięknie wyrosło, było puszyste i wspaniale pachniało wanilią. Do porannej czy popołudniowej kawy pasowało wyśmienicie ale smakowało także ze szklanką mleka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier puder
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masła dodać serek ricotta, ekstrakt waniliowy oraz sok z limonki,  wymieszać i dodawać na przemian mąkę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy, najlepiej wieńcowej o  śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 26 kwietnia 2013
Sałata z warzywami i konserwową cebulką

Sałatę, którą często robię chciałam czymś urozmaicić. Otworzyłam szafkę i pierwsze co mi wpadło w oko to słoik z cebulką konserwową.  Cebulka, dość ostra, ożywiła jajka i świetnie komponowała się z pozostałymi warzywami. Sałatka świetna na kolację.

Składniki:

  • 2 garści mieszanki sałat
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 6 łyżek cebulki konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Na talerzach rozłożyć sałatę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić w małe cząstki. Na sałacie ułożyć jajka oraz pomidory, dodać cebulkę.  Czosnek utrzeć z sola i pieprzem, dodać majonez i jogurt, dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem.

Smacznego:)

16:09, wiosenka27 , Sałatki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 25 kwietnia 2013
Szpinak z sezamem

Gdy zobaczyłam ten przepis poczułam jak spływa na mnie paląca ochota, żeby natychmiast go zrobić. Szpinak gości u mnie bardzo często, jest zdrowy i smaczny więc nie było sensu odkładać tego przepisu na później. Tak już mam, że niektóre przepisy leżakują bardzo długo w kolejce do realizacji a niektóre są robione błyskawicznie. Szpinak z sezamem wystąpił u mnie w formie ciepłej jarzynki do głównego dania.

Źródło

Składniki:

  • 200 g nasion sezamu
  • 4 łyżki wody
  • 300 g posiekanych listków szpinaku
  • 1 łyżka masła

Na dużej patelni wymieszać sezam  z wodą a następnie wmieszać szpinak. Doprowadzić do wrzenia a następnie dusić na małym ogniu ok. 10 min. aż ziarna sezamu się uprażą.  Jeśli jest to konieczne można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem wmieszać masło.

Smacznego:)

środa, 24 kwietnia 2013
Ciasteczka rosyjskie

Zapach, który pozostał po ciastkach unosił się w domu 2 dni i był niesamowity. Trochę czasu potrzeba na ich "utoczenie', ale są tak pyszne, że naprawdę warto. Nie wyobrażałam sobie, że będą tak smakować, ich smak przeszedł moje oczekiwania. W dodatku są bardzo wygodne w jedzeniu  bo na jeden kęs. Ciasto może się trochę kleić do rąk ale można sobie z powodzeniem  poradzić podsypując odrobinę więcej mąki.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 280 g mąki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 20 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciastek

 Miękkie masło ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę i mielone migdały. Zagnieść  gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie formować z ciasta małe kulki i układać je na przygotowanej blaszce. Wstawić je do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec 15 min. Po upieczeniu obtoczyć ciastka w cukrze pudrze. Można to zrobić dość obficie.

Smacznego:)

wtorek, 23 kwietnia 2013
Sałatka ze szpinaku, buraczków i mozzarelli

Sałatka, która ma chyba zero kalorii. Jest tak lekka, że można zjeść cały obfity talerz i czuć się wspaniale. Samo zdrowie i uroda.

Składniki:

  • 2 czerwone buraczki ugotowane lub upieczone
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 2-3 garści szpinaku
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć szpinak, następnie pokrojone buraczki i kawałki mozzarelli. Musztardę wymieszać z solą, pieprzem, oliwą i octem. Klarownym sosem polać sałatkę i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego:)

poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Torcik czekoladowo - jagodowy

Od czasu do czasu mam ochotę na ciasto z masą. Wiem, że nie wszyscy lubią taki rodzaj wypieków, ale myślę, że czasami warto porzucić swoje uprzedzenia aby spróbować kawałek dobrego ciasta. Ja dzisiaj proponuję torcik czekoladowy z przepyszną masą  na bazie masła, mleka w proszku i jogurtu naturalnego. Dodatkiem extra są jagody. Mogą być inne owoce ale mnie jakoś jagody przypadły do gustu najbardziej.Torcik jest wykwintny, pięknie pachnie latem a masło  w masie jest w ogóle nie wyczuwalne.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Ubić białka na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka. Przesiać obie mąki  z proszkiem i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na tortownicę o średnicy 21 cm i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części.

Składniki na nasącz:)

  • 1/4 szklanki rumu
  • 2/4 szklanki wody
  • ew. 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • pół szklanki cukru
  • czekolada na polewę + 3 łyżki mleka

Jagody rozmrozić, zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło utrzeć z żółtkami. Dodawać na przemian jogurt i mleko w proszku. Następnie dodać jagody, nie mogą być zmrożone bo obniżą temperaturę masła. Dodać żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć w tortownicy, nasączyć i wyłożyć masę. Przykryć drugim nasączyć i polać polewą. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

niedziela, 21 kwietnia 2013
Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami

Nadmiar makaronu jaki posiadam zmobilizował mnie do tego aby ugotować coś dobrego. A że w lodówce o wykorzystanie aż  prosił się  brokuł była to świetna okazja do tego aby połączyć te dwa lubiane przez nas składniki. Dla ożywienia smaku dodałam suszone pomidory w czosnkowej zalewie. Całość wyszła bardzo smaczna a żeby było zdrowiej użyłam makaronu pełnoziarnistego.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 30 dag makaronu
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietanki
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki bulionu

Makaron ugotować al dente. Brokuła obgotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Dodać osączone różyczki brokuła, chwilę razem smażyć. Wlać bulion, wino  oraz śmietankę. Dusić aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawić do smaku. Do sosu dodać makaron, wymieszać i natychmiast podawać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3