Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Kurczak z rozmarynem

Włoski sposób przygotowywania potraw jest tak łatwy i szybki , że można go wykorzystać nawet wtedy, gdy nie mamy czasu. Co prawda niektórzy mają długi weekend i czas by się znalazł ale niekonicznie do stania w kuchni. Dlatego proponuję ekspresowego kurczaka z rozmarynem. Mięso jest aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne. Polecam:)

Źródło: Claudia Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska"

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg (użyłam udek)
  • 175 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • ew. szklanka bulionu

Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni i dodać czosnek oraz rozmaryn. Gdy składniki na patelni zaczną skwierczeć ułożyć kawałki kurczaka i smażyć na średnim ogniu, odwracając na drugą stronę, aż uzyskają rumiany kolor. Kurczaka posypać solą i pieprzem,  dolać wino oraz bulion, przykryć i dusić 30-40 minut, aż mięso jest miękkie. Pysznie smakuje z risotto szafranowym.

Smacznego:)

niedziela, 29 kwietnia 2012
Budyniowe ciasto z rabarbarem

Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego wybrałam ciasto budyniowe. I nie chodzi tu o masę z budyniu (takie będzie następnym razem) ale o ciasto z wykorzystaniem proszku budyniowego zamiast mąki. Daje to niesamowity efekt bo ciasto jest lekkie, pulchne i niesamowicie aromatyczne. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu bo ciasto jest przepyszne)

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 200 g masła o pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 5 łyżek śmietany (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Miękkie masło urzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku  i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budniowym. Do masła wmiksować esktrakt waniliowy i dodawać na przemian mąkę z proszkami i śmietanę, zaczynając i kończąc na mące. Dodać do masy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 27 kwietnia 2012
Pasta serowa z chrzanem i czerwonym burakiem

Czerwony burak jest tym warzywem, które występuje u nas bardzo rzadko i właściwie nie wiem dlaczego  tak jest. Przecież jesy smaczny i można go wykorzystać zarówno do typowo wytrawnych dań jak i na słodko i do tego ma ten piękny kolor. Będę chciała zaprzyjaźnić się z nim trochę  i mam w planach kilka przepisów z burakiem w roli głównej. Dzisiaj proponuję całkiem smaczną pastę z serkiem, chrzanem i burakiem. Pastę można podawać jako dip do przystawek na zimno lub po prostu jako dodatek na kanapkę.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 1 duży ugotowany lub upieczony czerwony burak
  • 150 g serka kremowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • koperek lub szczypiorek

Zetrzeć buraka na drobnych oczkach tarki, dodać chrzan i serek, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz siekanym koperkiem.

Smacznego:)

wtorek, 24 kwietnia 2012
Ciasto Wspomnienie lata

A nawet czekoladowe wspomnienie lata- to właśnie ciśnie mi się na usta kiedy myślę o tym cieście. Czekoladowy biszkopt przełożony masą jeżynową, która smakuje jak lody. Możecie użyć innych owoców np. jagód, malin, ja wykorzystałam ostatni woreczek jeżyn. Ciasto nie jest zbyt słodkie ani zapychające, co w przypadku ciast z masami jest  bardzo ważne.

Składniki na biszkopt:

  •  6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  •  3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao 

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki
  • szklanka jeżyn + 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

 

Jeżyny z cukrem podlać odrobiną wody i  zagotować w garnku, aż będą gęste. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do jeżyn (ja wcześniej przetarłam je przez sito, bo mają duże pestki), dokładnie wymieszać i odstawić. Serek, cukier, śmietanę ubić na sztywno (ok. 5-7 minut). Pod koniec dodać tężejące jeżyny. 

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka waniliowa)
  • pół szklanki wody
  • łyżka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Biszkopt nasączyć, posmarować 3/4 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Wierzch posypać obficie kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:) 

poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Zupa z soczewicy

Nie jestem zwolenniczką wszelkich fasolopodobnych warzyw ale z reguły niczego nie skreślam, nawet krewetek, tylko czekam na ten moment, kiedy będę wreszcie miała ochotę ich spróbować. Teraz miałam ochotę na soczewicę. Kupiłam ją dość dawno i tak sobie leżała w szafce aż się doczekała i powstała  z niej naprawdę dobra zupa. Jest lekka a jednocześnie sycąca. Gotuje się bardzo szybko, chociaż ja początkowo myślałam, że trzeba ją namoczyć w wodzie na noc, podobnie jak fasolę, groch czy ciecierzycę.  Na szczęście koleżanki blogerki uświadomiły mnie w tej kwestii za co im bardzo dziękuję, bo w przeciwnym razie miałabym zupę papkę.

Źródło

Składniki:

  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • 425 g pomidorów z puszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków pora
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól, pieprz


Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać soczewicę i pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów. Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.

Smacznego:)

12:24, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (11) »
niedziela, 22 kwietnia 2012
Pierożki z pieca

Bardzo lubię różnego rodzaju  pieczone pierogi. Dzisiejsze są tradycyjne, z kiszoną kapustą i pieczarkami. Z filiżanką czerwonego barszczu smakują wspaniale.

Składniki na ciasto:

  • 20 g  świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 250 g mąk
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 cebula

Wkruszyć drożdże  do miski i rozmieszać je w mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.

Kapustę wymoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i pokroić.Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pokrojone pieczarki, dusić kilka minut. Dodac kapustę i dusić aż wszyskie składniki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Do kapusty kiszonej dodaję również kilka ziarenek kminku.

Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki jajkiem i posypać kminkiem a później piec je około 15 minut.

Smacznego:)

sobota, 21 kwietnia 2012
Buła drożdżowa z żurawiną

Zapraszam na kolejną odsłonę ciasta drożdżowego. Puszyste, mięciutkie, po prostu pyszne. Dodatkową atrakcją jest żurawina, chociaż możecie dać rodzynki, jeśli wolicie.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 12 g drożdży świeżych
  • 125 letniego mleka
  • szklanka suszonej  żurawiny
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 45 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, dodać żurawinę,wyłożyć do głębokiej formy, wcześniej wysmarowanej masłem,  Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 40 minut.

Smacznego:)

piątek, 20 kwietnia 2012
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Może znowu ktoś mi napisze, że taka zapiekanka na kolana go nie powaliła ale nam bardzo smakowała. Mięso było dobrze przyprawione, dodatek pieczarek z cebulą idealnie tu pasował a podałam zapiekankę w towarzystwie naszego ulubionego mixu sałat. Pewnie, że nie jest to obiad królewski ale kto by jadł takie(tzn. królewskie) obiady w tygodniu.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczonego fileta pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć. Zdjąć kurczaka z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucic paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć i zdjąć na talerz. Wrzucić posiekane pieczarki  z cebulą i poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć najpierw usmażonego kurczaka, następnie paprykę oraz pieczarki z cebulą. Jajko, mleko i mąke wymieszać tak, żeby nie było grudek. Zalać tym kurczaka z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż jajko będzie dobrze ścięte a wierzch rumiany.

Smacznego:)

czwartek, 19 kwietnia 2012
Ciasto czekoladowe z masą kawową

Dzisiaj polecam bardzo dobre ciasto z przepyszną masą kawową. Masa zrobiona na bazie serka mascarpone z likierem kawowym. Biszkopt wyszedł mi trochę za jasny ale i tak było to bardzo udane ciasto.

Inspiracja

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę o średnicy 21 cm i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 lub 4 części.

Składniki na nasącz:

  • pół szklanki nalewki kawowej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wymieszać

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4  łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 4 łyżki cukru

Ubić serek z cukrem, powoli dodawać schłodzoną śmietankę oraz kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita.  Tak przygotowaną masą smarować nasączone biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i  posypać dowolna posypką. Ja posypałam krokantem.

Smacznego:)

środa, 18 kwietnia 2012
Kotlety schabowe pod kołderką

Jeśli kiedyś zdarzyło się Wam usmażyć za dużo kotletów schabowych  a takie drugodniowe niezbyt Wam smakują, mam świetny sposób na ich odświeżenie. Wystarczy usmażone kotlety posmarować cienko majonezem, ułożyć na nich pyszną kołderkę z warzyw i przykryć warstwą sera żółtego. Gwarantuję, że to danie podbije Wasze podniebienia.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • kilka pieczarek
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtego sera
  • majonez

Rozbite kotlety schabowe usmażyć w bułce i w jajku. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju razem z cebulą. Paprykę pokroić w kostkę. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety. Każdą porcję posmarować majonezem, ułożyć na nim warstwę pieczarek, papryki i położyć plasterek żółtego sera.  Zapiekać w 180 stopniach, aż ser się rozpuści czyli około 15 min.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3