Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 30 kwietnia 2011
Cappuccino

Cappuccino to jedno z moich najpyszniejszych ciast. Jest wiele jego wersji ale moja ulubiona to dobrze nasączony biszkopt z dodatkiem pysznej masy z serków homogenizowanych i mleka  w proszku  posypane kawą ewentualnie czekoladą. Ja tym razem nasączyłam ciasto kawą z dodatkiem nalewki waniliowej. W przepisie występują dwie warstwy okrągłych biszkoptów ale ja dałam tylko jedną bo taki wysoki biszkopt mi urósł, że przekroiłam go na pół. Ciasto jest naprawdę wspaniałe i polecam je wszystkim. Robię je od kilku lat na różne okazje i zawsze znika ze stołu w tempie błyskawicznym.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor  w temp. 180 stopni.

Składniki na masę:

  • 1/2 margaryny ( u mnie masło)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 1 szklanka mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 serki homogenizowane, waniliowe
  • sok z cytryny
  • paczka kawy cappuccino (można dać kawę rozpuszczalną)
  • dowolny alkohol do nasączenia
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów

Całą kawę cappuccino rozpuścić w 3 szklankach wody, zmieszać z alkoholem. Utrzeć masło, dodać serki na przemian z mlekiem w proszku. Ubić na parze 2 żółtka i jajo z cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła.  Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Nasączyć biszkopt, wyłożyć połowę masy, nasączone biszkopty i pozostałą część masy. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Posypać wirókami czekoladowymi lub kawą w proszku.

p.s. Dobrze jest mieć przygotowaną pod ręką zapasową ilość mleka w proszku, bo czasami masa wychodzi rzadka i mleko ją wtedy ratuje.

Smacznego:)

 

piątek, 29 kwietnia 2011
Kurczak smażony z chili

Przepis na to bardzo smaczne danie znalazłam u Ireny i Andrzeja. Przypadło mi do gustu jak tylko je zobaczyłam. Wykonuje się go bardzo szybko co jest wielkim atutem.

Składniki na marynatę:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
  • 2 łyżki rybnego sosu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Smażona cebula:

  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju

Glazura:

  • 1 lekko ubite białko
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli

Do smażenia:

  • 3 duże posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozgniecionej papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 posiekane zielone cebulki pokrojone w paski.

 Kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z kurkumą. Kiedy cebula zacznie brązowieć wyjąć ją z patelni, osączyć na ręczniku papierowym, a pozostały na patelni tłuszcz zachować. Wymieszać składniki glazury, dodać zamarynowane kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie zagotować wodę. Włożyć kawałki kurczaka i gotować do momentu aż zmieni kolor na biały. Odcedzić. Pogrzać olej na którym smażyła się cebula. Podsmażyć na złoto czosnek z chili i kurkumą. Dodać kurczaka i zieloną cebulkę. Smażyć 2 - 3 minuty. Kurczaka podawać z usmażoną wcześniej cebulą.

Smacznego:)

czwartek, 28 kwietnia 2011
Murtabaki

Przepis na te placki bardzo mnie zainteresował bo lubię takie jedzenie a czułam, że to może być dobre bo niedawno wypróbowałam czebureki, które odrobinę są podobne do dzisiejszych murtabaków chociaż ciastem przypominają mi trochę chaczapuri. Swoją drogą nazwy też są ciekawe:) Jest to rodzaj placka smażonego na tłuszczu z mięsnym farszem z dodatkiem warzyw. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia a farsz mięsny jest dobrze przyprawiony i świetnie smakuje w tej formie. Do zrobienia tych placków zaisnpirowała mnie Iza  a niedawno można je było zobaczyć także  u Grumków.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki białej mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ghee
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju

 Składniki na farsz:

  • 2 garście zielonego mrożonego groszku
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki  ghee
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku - zmiażdżone
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • ¾ szklanki świeżych liści posiekanej natki kolendry lub  pietruszki
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Mąkę i sól wsypać do dużej miski, dodać ghee i wodę.  Wszystkie te składniki należy wymieszać aby powstało dość miękkie ciasto. Ciasto podzielić  na  równe kulki i  ułożyć np. na desce posmarowanej olejem. Zostawić tak na ok. godzinę. 

Rozgrzać patelnię, dodać ghee i smażyć do miękkości obie drobno posiekane cebule. Dodać zmiażdżony czosnek,  imbir nadal smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać kurkumę, garam masala i chili; mieszać przez kilka sekund. Dodać mięso i groszek; smażyć od czasu do czasu mieszając. Roztrzepane w małej misce jajka z solą i pieprzem odstawić na bok. Na stole rozsmarować trochę oleju, wziąść jedną kulkę ciasta; spłaszczyć ręką i wałkować  na cienkie ciasto. Placek smarować delikatnie rozmąconym jajkiem i nakładać po środku farsz; zawinąć boki. Na gorącą patelnię dać trochę ghee następnie delikatnie przenieść placek. Murtabak  smażyć  z obu stron żeby nabrał złocistego koloru.

Smacznego:)

środa, 27 kwietnia 2011
Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki jest chyba jednym z najładniejszych tortów jaki zrobiłam. Bita śmietana, czekolada i wisienki koktajlowe tak ładnie zdobią blaty biszkoptu, że mogłabym go nie jeść tylko na niego patrzeć. Było to moje kolejne podejście do tego ciasta i kolejny raz mogę stwierdzić, że wolę jednak zwykły kakaowy biszkopt bo ten jest trochę cięższy ale to jest tylko moje zdanie. Ogólnie tort nie jest zbyt słodki, dobrze nasączony, nie zapycha, jak inne, tradycyjne torty. Przepis pochodzi stąd.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki alkoholu
  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Wystudzone ciasto pokroić na 3 krążki. Wiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok zachować i wymieszać z 3 łyżkami alkoholu. Nasączyć nim krążki ciasta. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Krążki tortu przełożyć wiśniami i bitą śmietaną. Udekorować wiśnienkami koktajlowymi i wiórkami czekolady.

Smacznego:) 

wtorek, 26 kwietnia 2011
Sałatka z pieczarkami

Na święta zrobiłam sałatkę, która niespodziewanie dobrze smakowała, a jest taka prosta.  Podsmażone na maśle pieczarki, wcześniej obgotowane, w zestawie z jajkami i kukurydzą. Do tego sos czosnkowy. Całość naprawdę smaczna, bardzo polecam.

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka

Pieczarki pokroić w słupki, obgotować a potem osączone podsmażyć na maśle. Na talerzu ułożyć pieczarki, dodać ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki jajka, dodać  kukurydzę. Zmiażdżony czosnek  wymieszać z jogurtem i majonezem. Polać sałatkę sosem, posypać posiekana natką pietruszki.

Smacznego:)

Mazurek czekoladowy z suszonymi owocami

W tym roku chciałam zrobić jakiś naprawdę dobry mazurek dlatego postanowiłam sięgnąć po ten przepis. Z początku myślałam, że ciasto mi nie wyjdzie, ale po kilku minutach ucierania wszystko zaczęło się ładnie łączyć  i spód do mazurka wyszedł wspaniały, mięciutki i kruchy. Do tego masa kajmakowa z czekoladą i suszone owoce, które następnym razem namoczę w spirytusie. Jestem bardzo zadowolona z tego mazurka.

 Składniki:

  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (lub krówkowej, lub też słodzonego mleka skondensowanego, już ugotowanego)
  •  1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • smażona w cukrze skórka pomarańczowa oraz rodzynki i suszone śliwki

Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę, wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody zmieszane z kakao, dokładanie połączyć z ciastem. Uformować kulę, owinąć  folią i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i piec przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Rozsmarować czekoladową masę kajmakową: 1/2 puszki masy wymieszać z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Składniki masy łatwiej się połączą jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Pascha wielkanocna

Do niedawna paschę wielkanocną znałam tylko z opowieści i z obrazków w czasopismach kulinarnych bo u mnie w domu nie było tej tradycji. Wiele już razy obiecywałam sobie że zrobię ją na święta ale dopiero w tym roku  udało się mi to zrealizować. Przeglądając przepisy na paschę zauważyłam że najczęściej powtarzają się dwa sposoby przygotowania paschy: jeden z białego sera al'a sernik na zimno, drugi z twarogu powstałego w wyniku gotowania mleka, śmietany i jajek. W tym roku wybrałam ten ostatni sposób bo przypominał mi torcik Bambino, który robiła moja mama w czasach mojego dzieciństwa a w przyszłym roku zrobię ten drugi.

Składniki:

  • 2 l mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 l kwaśnej śmietany
  • 6 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie
  • Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

    niedziela, 24 kwietnia 2011
    Ajerkoniak domowy

    Skończył się post więc mogę wrócić do mojej produkcji domowych alkoholi. Tak naprawdę to ten ajerkoniak zrobiłam jeszcze w poście ale dopiero dzisiaj spróbowałam. Lubię ten ze sklepu ale  domowy jest jeszcze lepszy. Teraz będę mogła go używać do takich deserków jak czekolada czy kawa z ajerkoniakiem.

    Składniki:

    • 250 ml spirytusu  lub wódki
    • 10 żółtek
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

    Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, następnie powoli, cały czas mieszając, wlewać alkohol. Gotowy adwokat przelać do butelki.

    Na zdrowie:)

    sobota, 23 kwietnia 2011
    Życzenia świąteczne

    Z okazji  Wielkiej Nocy, życzę wszystkim czytelnikom Eksplozji smaku, wspaniałych, pogodnych i spokojnych świąt. Oby tegoroczna Wielkanoc była tak radosna jak Boże Narodzenie a dyngusowa zabawa lepsza od zabawy sylwestrowej, aby po Wielkiej Nocy nadeszły Wielkie Dni:)

    Agnieszka

    piątek, 22 kwietnia 2011
    Kawa z koniakiem

    Myślałam nad tym jaką wyjątkową kawę podać w święta i znalazłam przepis na taką z koniakiem. Alkoholowa kawa po świątecznym, zazwyczaj wypasionym obiedzie, bardzo dobrze robi i jest nie lada gratką.

    Składniki:

    • 1/8 l koniaku
    • 4 goździki
    • szczypta cynamonu
    • drobno mielona kawa(na 4 filiżanki)

    W rondelku podgrzać koniak z goździkami i szczyptą cynamonu. Zaparzyć mocną, aromatyczną kawę (najlepiej w ekspresie) i wlać do rondelka z koniakiem. Wymieszać, rozlać do 4 filiżanek. Podawać z kostką gorzkiej czekolady.

    Na zdrowie:)

     
    1 , 2 , 3 , 4 , 5