Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 30 kwietnia 2010
Wiosenna sałatka z selerem marynowanym

Na moim blogu jest już jedna sałatka z selerem marynowanym więc kolejną nazwałam wiosenną bo tak mi się kojarzy. Zawiera jajka  na twardo i robiłam ją po Wielkanocy więc może dlatego. Tę sałatkę mogę śmiało polecić tym , którzy lubią i znają smak selera marynownego a tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 1 słoik selera marynowanego
  • 3 - 4 jajka
  • puszka kukurydzy
  • szczypior
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naruralnego
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Jajka pokroić w kostkę, dodać seler, kukurydzę, szczypior. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego:)

czwartek, 29 kwietnia 2010
Wafle z białą masą

Moje ulubione wafle. Robi się je bardzo szybko a ponieważ zawierają mleko w proszku smakują wspaniale.  Przepis zdobyłam od mamy mojego ucznia, który kiedyś przyniósł takie wafelki na szkolną dyskotekę. Polecam:)

Składniki:

  • 1 paczka wafli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka mleka w proszku

Jajka ubić na parze (ok. 15 min.), razem z cukrem. Margarynę pokroić i wrzucić do ubijanej masy, mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać i rozbić grudki z mleka. Gotową masą przekładać wafle.

środa, 28 kwietnia 2010
Wieprzowina z makaronem na sposób chiński

Pyszne, chińskie danie, które powstaje w błyskawicznym tempie. Można je przygotować w woku lub w głębokiej patelni. Przepis pochodzi z książki Jenni Fleetwood " Jeden garnek - wiele potraw" i oczywiście dopisuję go do akcji Kuchnia chińska.

Składniki:

  • 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego
  • 35 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 8 cebulek dymek
  • 1 strąk zielonej papryki, pokrojone w paski (dałam czerwoną)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wódki
  • 2/3 szklanki kiełków sojowych (zrezygnowałam, nie cierpię ich)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotować makaron zgodnie z instrukcją, starannie odcedzić. Mięso pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski. W woku rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć mięso. Powinno być ze wszystkich stron rumiane. Wlać olej sezamowy, dodać czosnek, dymkę i paski papryki. Smażyć nadal na dużym ogniu przez 3 minuty, stale mieszając. Trochę zmniejszyć ogień, dodać przygotowany wcześniej makaron, wlać sos sojowy i alkohol. Smażyć, mieszając prze 1-2 minuty. Gdyby makaron zaczął przywierać do patelni można wlać 2 łyżki zimnej wody. Wsypać posiekaną natkę, wymieszać.

Smacznego:)

 

wtorek, 27 kwietnia 2010
Kasza zapiekana w sosie pomidorowym

Kiedy byłam dzieckiem wyjadałam łyżkami kaszę  z krupniku. Dzisiaj kaszę - czy to jęczmienną czy gryczaną, robię najrzadziej. Ale ostatnio znalazłam ciekawy przepis na kaszę w  sosie pomidorowym, z mięsem oczywiście. No i wyszedł bardzo fajny obiad, fajny dla wielbicieli kaszy.

 

Składniki:

  • szklanka kaszy jęczmięnnej
  • 2 szklanki rosołu
  • 25 dag mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 cebule
  • pieprz, sól

Ugotować kaszę na sypko. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać koncentrat i ketchup i przyprawić wszystko do smaku.Dusić mięso w sosie pomidorowym, aż będzie miękkie. Przełożyć kaszę do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Na kaszę wyłożyć mięso w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Smacznego:)

poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Sałatka z awokado

Wiosna w końcu przyszła więc nie mam ochoty na ciężkie jedzenie. Wystarczy mi sałatka, taka jak na przykład ta dzisiejsza. Jest tu co prawda więcej niż 5 składników ale wcale nam to nie przeszkadzało:)

Składniki:

  • pół awokado
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 zielony ogórek
  • pół kapusty lodowej
  • garść rukoli
  • sos jogurtowy

Kapustę lodową pokroić. Pierś pokrojoną w paski usmażyć. Paprykę, ogórka, awokado  pokroić. Na talerzu lub salaterce układać kolejno: kapustę lodową, paprykę, pierś z kurczaka, ogórek, awokado, rukolę. Wierzch polać sosem jogurtowym Ja użyłam gotowego ale można też przyrządzić z własnego przepisu.

Smacznego:)

niedziela, 25 kwietnia 2010
Bounty

Przepis na to ciasto posiadam od bardzo dawna. Prawdopodobnie znalazłam go na www.smaczny.pl bo  wtedy nie oglądałam jeszcze stron innych blogowiczów, a napewno mam go z internetu. Po raz pierwszy zrobiłam je kilka lat temu i dość często powtarzałam a potem w miarę przybywania kolejnych ciekawych przepisów, jakoś tak Bounty odeszło w zapomnienie. Na szczęście, od czasu do czasu oglądam swój stary zeszyt  i czytam sobie co przy każdym wypróbowanym przepisie zapisałam. I dlatego musiałam zrobić Bounty na niedzielę:)

BISZKOPT CZEKOLADOWY

  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KOKOSOWA

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • cukier waniliowy
  • gorzka czekolada
  • kilka łyżek mleka
  • liker Malibu

  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej blachy  i upiec.

    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy. Do gorącej masy dodać masło i od czasu do czasu mieszać aby się rozpuściło.  Masę kokosową wystudzić.

    Biszkopt przekroić na pół, nasączyć Malibu i przełożyć masą kokosową. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną w kilku łyżkach mleka i posypać wiórkami.

    Smacznego:)

    Tagi: kokos
    07:43, wiosenka27 , Ciasta i torty
    Link Komentarze (18) »
    sobota, 24 kwietnia 2010
    Chałka

    W ostatnich dniach miałam tak wielką ochotę na drożdżowe ciasto, że kiedy Olciaky zaproponowała chałkę, nie wahałam się długo. Ciasto nie sprawiło mi żadnych problemów ale zawijanie chałki to już całkiem inna bajka. Dobrze, że Ola pokazała instrukcję zwijania, bo w przeciwnym razie moja chalka byłaby zwykłym warkoczem.

    Składniki:

    • 2,5 dag drożdży
    • 1 szklanka wody
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki oliwy
    • szczypta soli
    • 1/4 szklanki cukru
    • 4,5 szklanki mąki pszennej
    • białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane) 
    • kruszonka ( zrobiona z mąki, masła i cukru pudru- np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)  - posypałam sezamem
    Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać  jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
    Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej  szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić  dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić  na 4 lub 6 części.
    Z części uformować wałki i  zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś  pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym,  roztrzepanym, jajkiem, posypać kruszonką.Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.
    Smacznego!:)

    piątek, 23 kwietnia 2010
    Guacamole

    Tradycyjna kuchnia meksykańska jest bogata w sosy mole więc powodowana ciekawością jak smakuje taki dip o gęstej konsystencji, przyrządzony ze zmiażdżonych warzyw, sięgnęłam do książki Podróże kulinarne - Kuchnia Meksykańska. Mój wybór padł na najbardziej znany guacamole ale jak piszą w książce - jest to zaledwie ułamek możliwości miejscowej kuchni, gdzie można znaleźć jeszcze wiele innych mole. Taką pastą posmarowałam grzanki z masłem i muszę powiedzieć, że nawet mi smakowało a na początku myślałam, że po prostu tę breję wyrzucę do śmieci. Przepis  zgłaszam do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

    Składniki:

    • 2 średnie awokado
    • 1/2 drobno posiekanej małej czerwonej cebuli
    • 1 średni pomidor, drobno posiekany
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1/4 szklanki grubo pokrojonej kolendry
    • 1 papryczka chilli drobno posiekana

    Zrobić papkę z awokado. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

    Smacznego:)

    czwartek, 22 kwietnia 2010
    Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

    Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.

    Składniki:

    • 1 słodka polędwiczka wieprzowa
    • 3 łyżki masła
    • 1 duża cebula
    • 1 szklanka bulionu
    • pół słoiczka żurawin do mięsa 
    • 3 łyżki octu balsamicznego 

    Masło rozgrzać na patelni. Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem i zrumienić  na maśle ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać żurawiny i ocet. Dusić na wolnym ogniu do miękkości polędwiczki.

    Smacznego:)

    środa, 21 kwietnia 2010
    Torcik z musem jeżynowym

    Ten tort powstał dzięki opróżnianiu zamrażalnika, kiedy to okazało się że gdzieś na samym spodzie ukryło się ostatnie pudełko jeżyn. Masa z serkiem mascarpone zrobiona na bazie przepisu Gordona Ramseya, jest po prostu pyszna. Kolor również zrobił wrażenie, a że całość nie była ani zbyt muląca ani słodka a wręcz jeżynowo kwaskowa tak więc tort  nie miał zbyt długiego żywota:)

    BISZKOPT
    6 jaj
    1 szklanka cukru (niepełna)
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.Po upieczeniu przekroić na 3 części.

    MUS JEŻYNOWY
    40 dag jeżyn
    1 pojemnik serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    250 ml śmietanki kremówki
    1 galaretka o smaku owoców leśnych

    Jeżyny z odrobiną cukru podgrzać na ogniu aż się zrobi papka. Przetrzeć przez sito, żeby się pozbyć pestek. Wcześniej można zmiksować blenderem na gładka masę  jeśli nie były dobrze rozgotowane. Do jeszcze ciepłej masy dodać tężęjącą galaretkę.
    Utrzeć serek mascarpone z cukrem. Dodać do serka ubitą na sztywno śmietanę oraz zimny mus jeżynowy. Wszystko razem wymieszać.
    Przekrojony biszkopt nasączyć dowolnym nasączem i przekładać masą. Dowolnie udekorować.

    Smacznego:)

     
    1 , 2