Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Utwórz swoją wizytówkę ![]() |
sobota, 28 marca 2015
Propozycje na Wielkanoc
Ostatnio jestem tutaj trochę nieobecna, nie oznacza to jednak, że blog jest zaniedbywany, wręcz przeciwnie. Nowych przepisów na Wielkanoc w tym roku jednak nie uda mi się zamieścić, natomiast zachęcam Was do wypróbownia tych, które pojawiły się w ciągu kilku ostatnich lat. Mam nadzieję, że każdy coś dla siebie znajdzie:)
Zupy Zupa chrzanowa z wędzonym pstrągiem
Drugie danie Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym Polędwiczki w sosie winno - miodowym Polędwiczka marynowana w żubrówce
Ciasta i wypieki Mazurek czekoladowy na migdałowym spodzie
Przystawki Śledzie w aksamitnym sosie curry
Sałatki Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą
Domowe wędliny i mięsa Szynka musztardowa z rozmarynem
Alkohole
Smacznego:)
sobota, 21 marca 2015
Rilettes z kaczki
Dzisiaj u mnie kolejne smarowidło do chleba, tym razem jednak mięsne. Cała kaczka do tego poszła ale warto było. Rilette pochodzi z kuchni francuskiej i można je przyrządzić również z wieprzowiny ja jednak wybrałam kaczkę. Dodałam także cebulę, choc w oryginalnym przepisie jej nie było. Niestety, zawartość tłuszczu jest tu całkiem spora dlatego nie polecam przyrządzać go zbyt często, jedynie od czasu do czasu. Źródło: Kuchnia, numer archiwalny Składniki:
Oczyścić kaczkę z resztek piór. Dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć udka od reszty korpusu, a korpus podzielić na mniejsze części, aby wygodniej było gotować i mieszać rillettes. Piersi wyluzować, oddzielając mięso od kości. Odkroić od mięsa tłuszcz, pokroić w kostkę i wytopiać na małym ogniu przez godzinę. Do całkiem wytopionego tłuszczu dodać wszystkie kawałki kaczki, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz pokrojoną cebulę. Zalać winem, gotować kilka godzin na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso całkowicie się rozgotuje, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso lekko przestygnie, dokładnie usunąć wszystkie kości, liść, ziele, czosnek i gałązki tymianku. Mięso rozdrobnić na włókna, włożyć z powrotem do wytopionego tłuszczu i wymieszać. Gotowe rillettes przełożyć do pojemniczka lub słoika i odstawić do schłodzenia. Smacznego:)
piątek, 20 marca 2015
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami i sosem beszamelowym
Dzisiejsze danie jest bardzo wygodne. Wszystkie składniki można sobie podszykować wcześniej np. rano albo nawet poprzedniego dnia a po przyjściu z pracy włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Obiad będzie bardzo szybki. Smaki tradycyjne a więc raczej wszystkim powinno odpowiadać. Składniki:
Składniki na sos beszamelowy:
Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę, wymieszać energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i bulion, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowć w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w cząstki. Pieczarki również pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w talarki, delikatnie podsmażyc na oleju. W wysmarowym naczyniu ułożyć ziemniaki, jajka, pieczarki i cebulę. Wszystko zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. 5 min przed końcem posypać starym żółtym serem. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zapiekanka doskonale smakuje z pomidorami. Smacznego:)
czwartek, 19 marca 2015
Schab nadziewany mięsem mielonym
Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie schabu. Bardzo często mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś pieczone mięso zazwyczaj kupowałam karkówkę a najlepiej szynkę kulkę. Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam mięso w rękawie i nadziałam mięsem mielonym z indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było na kanapki jako wędlina. Składniki:
24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki soli ropzuścić w 2 l wody, włożyć mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał duży płat mięsa. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, wodą, posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami i wyrobić gładką masę. Masę mięsną wyłożyć na schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce. Wstawić mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło. Smacznego:)
środa, 18 marca 2015
Egzotyczny koktajl śniadaniowy
Koktajle to rzecz, którą uwielbiam. Zazwyczaj miksuję co mi się nawinie pod rękę i przeważnie wychodzi coś dobrego. Dzisiaj, żeby zwiększość wartość odżywczą i tak już myślę bogatego pod tym względem koktajlu dodałam trochę błonnika w postaci płatków owsianych. Całość wyszła smaczna i bardzo pożywna. Składniki:
W wysokim naczyniu umieścić obrane mango, dodac sok z cytrusów, mleko, płatki i miód. Wszystko dokładnie zmiksować, ew. przyprawić do smaku. Gęstość koktajlu można regulować mlekiem, według własnego uznania. Smacznego:)
wtorek, 17 marca 2015
Tagiatelle orzechowe z awokado
17 marca a więc musi być zielono. Jak zwykle zmobilizowało mnie dojrzewające awokado, jeszcze dzień lub dwa i by się zepsuło a użyte w porę smakuje świetnie. Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak. Składniki:
Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, żeby tłuszcz się wytopił i zrobił się chrupiący. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. W dużym garnku, z osoloną wodą i łyżką oliwy ugotować makaron al dente. Awokado obrać, orzechy posiekać, dodać rukolę i wszystko razem zmiksować. Do boczku dodać odsączony makaron, pesto i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać posypane parmezanem. Smacznego:)
poniedziałek, 16 marca 2015
Szarlotka kisielowa
Ostatnio zrobiło się u mnie kisielowo i budyniowo. Dzisiaj chyba ostatnia propozycja z tej serii mianowicie szarlotka kisielowa. Kisiel dodałam do zesmażonych jabłek zamiast galaretki czy budyniu. Efekt bardzo cytrynowy, delikatny, pyszny. Bardzo polecam. Jestem pewna, że wszystkim wielbicielom szarlotki przypadnie do gustu. Składniki na ciasto:
Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na blachę o wymiarach 24/36 cm. Składniki na masę z jabłek:
Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek kisielowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch rozwałkować drugą połowę ciasta.. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
niedziela, 15 marca 2015
Pasta jajeczno-jaglana
Przygotowując niedawno te kotleciki z kaszy jaglanej pomyślałam, że chyba byłoby z tego fajne smarowidło do chleba. Upłynęło kilka dni a ta myśl nie dawała mi spokoju więc ponownie gotowałam te same składniki. Efekt całkowicie mnie zaskoczył. Pomimo, że składniki sa niemalże identyczne jak w przypadku wcześniej wymienionych koltecików smak pasty jest zupełnie inny. Jest delikatna, kremowa i może być neutralna w smaku. Ja dodałam sporo czosnku i świeżego koperku, bo bałam się, żeby nie była mdła poza tym lubię konkretne smaki. Składniki:
Do dużego naczynia włożyć kaszę, obrane jajka, ser i czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać majonez, jogurt, koperek, sól i pieprz. Wymieszać, ponownie przyprawić. Przed podaniem schłodzić. Smacznego:)
piątek, 13 marca 2015
Drobiowe kotlety mielone
Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać, wieczorem poprzedniego dnia wyciagam gotowe mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety. Składniki:
W misce umieścić mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, i pieprz. Wymieszać, dodać wodę i majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony kilka minut. Smacznego:)
czwartek, 12 marca 2015
Śliwkowe ciasto budyniowe
Przedostatni worek mrożonych śliwek właśnie został wykorzystany. Zanim przystąpię do wypieku babek i mazurków mam jeszcze w planie kilka kruchych ciast. Piekę proste i szybkie ciasta bo na inne nie mam czasu ale okazuje się, że jednak są one jak najbardziej pożądane. A te bardziej wykwintne pozostawię na święta. W dzisiejszym cieście wszystko jest zwykłe i proste a jednak dodatek budyniu do masy śliwkowej wyróżnia je spośród innych kruchych ciast. Składniki na ciasto:
Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić. Składniki na masę śliwkową:
Śliwki rozmrozić, dodac cukier i smażyć je na małym ogniu ok. 20 min. Rozmieszać budynie w 1/2 szklanki wody i kiedy śliwki są już zesmażone ale może być jeszcze trochę płynu, dodac budynie, zagotować. Ślwiki wystudzić. Na schłodzone ciasto wyłożyć zimny budyń, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) |