Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 31 marca 2014
Zupa z pieczarkami, kurczakiem i soczewicą

Do tej pory te  trzy smaki łączyłam  tylko w pierogach a dzisiaj przedstawiam zupę. W smaku jest bardzo delikatna, pożywna no i oczywiście zdrowa. Można użyć czerwonej soczewicy ja jednak wolałam zieloną pomimo, że zupy z nią są zazwyczaj burawe. Jednak smak jest wspaniały.


Składniki:

  • 1 udko kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mały kawałek pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól, pieprz

Pieczarki pokroić w plasterki, obgotować. Udko zalać wodą i zagotować. Dodać marchewkę pokrojoną  w plasterki oraz seler i por, a także sól i pieprz i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć rozgotowanego pora i selera oraz udko. Gdy mięso przestygnie obrać i pokroić na kawałki. W tym czasie do zupy dodać opłukaną  soczewicę i gotować ok. 15-20 min. Dodać pieczarki i obrane mięso kurczaka. Całość doprawić jeszcze do smaku. Podawać zupę posypana posiekana natka pietruszki.

Smacznego:)

niedziela, 30 marca 2014
Granola czekoladowo - bananowa

Do swojej kolekcji domowych granoli dzisiaj dołączam bananową mieszankę z kawałkami czekolady. Jak zwykle granolę można komponować według własnych preferencji. U mnie dla chrupkości koniecznie muszą znaleźć się wiórki kokosowe.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonych  rodzynek)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 banany

Banany zmiksować. Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce.  W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i pure bananowe. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu, gdy będzie już przestygnięta dodać  kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.

Smacznego:)

sobota, 29 marca 2014
Polędwiczka duszona w piwie z cebulą

Piwo i cebula to świetne połączenie, przekonałam się o tym już wielokrotnie. Dzisiaj do tego  zestawu proponuję dorzucić delikatne mięsko polędwiczki wieprzowej i na niedzielę powstanie wspaniały obiad. Mięso podałam do fasolki szparagowej i surówki z pora i marchewki.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • sól, pieprz, majeranek

Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę pokroić na plastry i delikatnie rozgnieść ręką. Położyć plastry mięsa na patelni i obsmażyć z obydwóch stron. Dodać cebulę i krótko przesmażyć. Wlać piwo i dusić ok. 30 min. Doprawić do smaku sola, pieprzem i majerankiem.

Smacznego:)

piątek, 28 marca 2014
Pasztet drobiowy

Uwielbiam domowe pasztety. Sklepowych w ogóle nie kupuję bo nigdy nie mam pewności co tak naprawdę się w nich znajduje natomiast  domowe, choćby niezbyt dietetyczne, robię dość często. Dzisiaj zapraszam na wersję drobiową. Do przygotowania tego pasztetu wykorzystałam kurczaka średniej wielkości a jakoś wyszło mi go tak sporo, że masa nie zmieściła się do tradycyjnej formy pasztetowej i dodatkowo upiekłam dwie kokilki.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g podgarla
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 małe bułki
  • 1 seler
  • sól, pieprz
  • majeranek

Kurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem  i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i wyciśniętą bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych wody z gotowania mięsa. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę  do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego:)

czwartek, 27 marca 2014
Herbatka imbirowa

Na wiosnę ruszam z produkcją napojów i koktajli spełniających określone funkcje. Dzisiaj proponuję oczyszczającą herbatkę imbirową. Łatwa do przygotowania i bardzo smaczna, pod warunkiem, że lubicie smak imbiru. Z miodem i limonką imbir stanowi doskonałe połączenie.

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 5-6 cm kawałek korzenia imbiru
  • miód do smaku
  • limonka

Do garnka wlać wodę, zagotować. Wrzucić pokrojony kawałek imbiru i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Przelać do dwóch szklanek. Dodać limonkę. Gdy herbatka odrobinę przestygnie dodać miód i dokładnie wymieszać. Popijać jeszcze ciepłą.

Na zdrowie:)

środa, 26 marca 2014
Zawijaniec drożdżowy z masłem pietruszkowym

Tak zasmakowałam w nadziewanych zawijańcach, że poszłam dalej i upiekłam coś takiego. Tym razem, do środka dałam masło pietruszkowe. Ciasto zwinęłam jak roladę, następnie  rozcięłam wzdłuż na dwie połowy i zwinęłam prawie jak warkocz.  Kiedy ciasto urosło a masło rozpuściło się w czasie pieczenia powstał ciekawy efekt w przekroju. Ciasto wyszło pulchne i mięciutkie, do tego jeszcze pięknie pachniało pietruszką. Inspirację zaplatania znalazłam na jednym z amerykańskich blogów, niestety nie zapisałam jego  nazwy.

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę mleka, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na masło pietruszkowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 pęczki pietruszki
  • sól do smaku

Pietruszkę rozdrobnić blenderem. Zmiksować razem z miękkim masłem, doprawić odrobiną soli.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować  koło. Posmarować masłem pietruszkowym zostawiając 1 cm margines. Zwinąć jak roladę. Przekroić wzdłuż i zawinąć na przemian, podwijając końcówki. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Forma powinna wypełnić się po brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min.

Smacznego:)

wtorek, 25 marca 2014
Lekka sałatka z kaszą jaglaną

W ramach dalszego zapoznawania się z kaszą jaglaną przygotowałam sałatkę.  Warzywa plus kasza i lekko kwaśny dressing stanowią wspaniałą przekąskę lub lekką kolację. Jest to sałatka z rodzaju tych co to są lekkie a jednocześnie syte. Na wiosnę idealna.  Bardzo polecam.


Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 filet z kurczaka
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Kurczaka ugotować i pokroić w kostkę. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Mięso, kaszę i warzywa włożyć do miski. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Oliwę i sok z cytryny oraz sól i pieprz wymieszać na gładki sos. Dodać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić przynajmniej 1 godzinę w lodówce.

Smacznego:)

niedziela, 23 marca 2014
Croissants

W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie były chyba najbardziej  znane na świecie rogaliki francuskie czyli croissants. Rogaliki mają wielu zwolenników jednak przygotowanie ich może skutecznie odstraszyć nawet największych ich fanów. I nie chodzi o stopień trudności ale o czas przygotowania. Jednak osoby, które wypiekają domowe pieczywo są przyzwyczajone do takiej organizacji pracy. Bo tak naprawdę, chodzi tylko o to, żeby wieczorem pomyśleć o zrobieniu ciasta i wstawić je do lodówki na noc. W przypadku tych rogalików jest jeszcze trochę roboty, gdyż następnego dnia trzeba je kilkakrotnie składać ale często już  w tym miejscu praca ogranicza się tylko  do zapakowania ciasta do formy, wyrośnięcia i wstawienia go do pieca. Moje rogaliki francuskie nie wyglądają jak typowe croissants bo nie trzymałam się niestety wymiarów trójkątów podanych  w przepisie tylko rozwałkowałam koło. Trochę żałuję, że przyzwyczajenia wzięły górę no ale mówi się trudno. Rogaliki i tak smakowały genialnie.

Składniki na zaczyn:

  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 65 g mleka (w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto

  • 85 g wody
  • 85 g masła (stopionego i wystudzonego)
  • 8 g drobnej soli
  • 55 g cukru pudru
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 g masła
  • do posmarowania wierzchu 1 jajko (rozbełtane)

Przygotować zaczyn.
W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.

Przygotować ciasto. Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy. Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią, żeby nie obeschły i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 80 procent. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23 stopni, bo masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście w trakcie pieczenia. Ciasto nie powinno też wyrastać za długo (to znaczy nie powinno osiągnąć powyżej 80 procent pierwotnej objętości), bo dojdzie do zbytniego rozrostu drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza wierzch nie zrumieni się wystarczająco.Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z wodą. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Na dno piekarnika postawić miseczkę (metalową/ żaroodporną) z zimną wodą.Piec croissanty przez 12-15 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.

Smacznego:)

sobota, 22 marca 2014
Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w miodzie są gruszki, które są główna atrakcją tego dania. Podałam je z kluskami  kładzionymi  i surówką z pora i marchewki.


Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • szklanka białego wina

Oczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać wino, sok z cytryny  i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać miód. Dusić kilka minut aby gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do  nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.

Smacznego:)

czwartek, 20 marca 2014
Lekka zupa z kapustą i kaszą jaglaną

Ostatnio trochę eksperymentuję z zupami więc postanowiłam połączyć kapustę włoską z kaszą jaglaną. Jest to chyba mój pierwszy raz z tą kaszą. Ktoś kiedyś mi powiedział, że jaglana jest niesmaczna i jakoś trzymałam się tej myśli zamiast spróbować i przekonać się, że to nieprawda. Zupa jest bardzo delikatna i smaczna. I już "chodzą" mi po głowie kolejne kombinacje.

Składniki:

  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki masła+2 łyżki oleju

W garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, pora i selera w kawałku i chwilę razem podsmażać. Zalać wodą (ok. 4 l) i gotować ok. 30 min na małym ogniu. Dodać posiekaną kapustę oraz kaszę i gotować kolejne 30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3