Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 28 marca 2013
Radosnych świąt Wielkiej Nocy

Kochani,

Niedługo wyjeżdżam więc już dzisiaj chciałam złożyć Wam życzenia wspaniałych świąt Wielkiej Nocy. Są to moje ulubione święta, bardzo się na nie cieszę i życzę Wam takiej samej radości:)

Źródło

p.s Wyniki konkursu z Grouponem dopisałam tutaj.

Pozdrawiam świątecznie:)

wiosenka27

środa, 27 marca 2013
Biała babka

To moja ostatnia propozycja babki. Jest zrobiona w całości z mąki ziemniaczanej i mielonych migdałów. Przypomina  bardzo dobry biszkopt, tylko smakuje o niebo lepiej. Niesamowicie wyrasta i jest bardzo pulchna.Polałam ją lukrem z soku z limonki  i udekorowałam posypką.

 Źródło: Kwestia Smaku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z limonki

Żółtka utrzeć z cukrem aż będą białe i puszyste. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do  ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przełoży do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 min. W czasie gdy babka stygnie przygotować lukier. Sok z limonki dodać do cukru pudru i ucierać do białości. Oblać babkę i posypać dowolnymi ozdobami np. kolorową posypką lub prażonymi migdałami.

Smacznego:)

 

Ogłoszenie:

W konkursie z Grouponem wygrała Grażyna 00711 i otrzymuje voucher o wartości 50 zł:) Gratuluję:)

poniedziałek, 25 marca 2013
Marchewka na ostro i konkurs z Grouponem

Jeżeli nie macie nic przeciwko temu aby na Waszym świątecznym stole znalazł się akcent z dalekiego świata to polecam wspaniały dodatek do obiadu. Jest to marchewka, przyrządzona na ostro, z czosnkiem, kolendrą ale też odrobiną cukru i octu. Byłam trochę niechętna dodatkowi kolendry bo kiedyś przesadziłam z jej ilością w zupie marchewkowej ale tutaj jest ona niezbędna. Marchewkę można zrobić nawet dzień wcześniej i będzie idealna do obiadu na drugi dzień. Wiem, że na pierwszy rzut oka nie ma w niej nic niezwykłego bo to przecież tylko marchewka ale zapewniam że jest to wspaniały dodatek do sztuki mięsa. Taką surówkę często można spotkać pod nazwą marchewka po koreańsku ale nie jestem pewna ile naprawdę  ma wspólnego z Koreą dlatego u mnie występuje jako marchewka na ostro. Wiem, natomiast, że jest bardzo popularna w krajach dawnego Związku Radzieckiego a stąd już do Azji blisko.

 

Źródło: Weselna kucharka

Składniki:

  • 1 kg marchewki startej na średnich oczkach ( u mnie wiórki  z szatkownicy)
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku

Marchewkę zetrzeć do miski. Kolendrę rozgnieść w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe  przyprawy i dokładnie wymieszać  w kubku. Wlać do marchewki i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego:)


Przy okazji tej dzisiejszej egzotycznej w smaku wycieczki chciałabym ogłosić konkurs. A właściwie nie tyle ja co firma Groupon, która zachęca wszystkich amatorów różnorodnych smaków do sprawdzenia swojej oferty na  restauracje świata, które możecie sprawdzić tutaj.

Aby wziąć udział w konkursie należy w komentarzu pod dzisiejszą marchewką napisać którą kuchnię świata cenicie najbardziej i za co? Razem z odpowiedzią proszę zostawić  adres mailowy. Konkurs będzie trwał do środy, 27 marca 2013 r.  a wyniki zostaną ogłoszone w czwartek rano. Osoba, która zostawi najciekawszą odpowiedź otrzyma voucher firmy Groupon w wysokości 50 zł.

Serdecznie zapraszam:)

Tagi: marchewka
14:47, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (10) »
sobota, 23 marca 2013
Polędwiczka w sosie chrzanowym

Zaplanowaliście już obiad na święta? Jeśli nie to polecam sztukę mięsa w sosie chrzanowym. Tą sztuką będzie u mnie jak zwykle polędwiczka wieprzowa. Sos chrzanowy doskonale pasuje do klimatu świąt wielkanocnych i do tego mięsa także. Bardzo polecam bo jestem pewna że jest to obiad idealny na świąteczny stół.

Źródło: Stary zeszyt

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe tzw. słodkie
  • sól, pieprz
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki chrzanu

Oczyszczone polędwiczki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać bulionem, dodać trochę soli i pieprzu i dusić ok. 40-50 min. Po tym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać mleko oraz bulion pozostały z duszenia i energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki zagotować. Dodać chrzan, sól i pieprz i  gotować, aż sos będzie gęsty. Podawać z miękką polędwiczką pokrojoną w plasterki.

Smacznego:)

piątek, 22 marca 2013
Babka czekoladowa na jogurcie

W poszukiwaniu pomysłów na wielkanocne ciasta  trafiłam na ten przepis. Zastanawiałam się czy potrzebuję jeszcze jednej babki ale nie mogłam się oprzeć obietnicy tych smaków i upiekłam. I bardzo się cieszę bo babka jest naprawdę pyszna. Intensywnie czekoladowa, wilgotna i zwarta. Bardzo polecam  i wkrótce zapraszam na jeszcze dwie babkowe odsłony:)

Źródło

Składniki:

  • 125 g masła w pokojowej temperaturze
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego w pokojowej temperaturze
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać. Masło utrzeć z cukrem do białości. Wbijać jajka, kolejno miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem  miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka ok. 45-50 min.

Po upieczeniu polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 21 marca 2013
Jajka faszerowane wiosennie

Aż trudno uwierzyć, że dzisiaj jest pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Inaczej sobie wyobrażałam ten przedświąteczny okres. Miało być ciepło, słonecznie a jest zimno i mokro. Chciałam zdjąć już zimowe buty i ciepłą kurtkę zamienić na lżejszy płaszcz. Niestety, narazie nie jest to możliwe.

Pomimo zimowej aury, w pierwszym dniu wiosny, proponuję jajka nadziewane wiosennym farszem. W farszu zamknęłam smaki wiosny, czyli ogórek, rzodkiewkę i natkę pietruszki. Bardzo mi smakowała taka radosna przekąska.

Składniki:

  • 5 jajek
  • kilka rzodkiewek, 1 ogórek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • kilka gałązek natki pietruszki

Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Żółtka wyjąć i włożyć do miski.  Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kosteczkę, natkę posiekać,  dodać do żółtek. Dodać majonez, musztardę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i faszerować jajka.

Smacznego:)

środa, 20 marca 2013
Babka orzechowa z białą czekoladą

Zanosi się na to że w tym roku u mnie na święta rządzić będą orzechy. Planuję aż trzy wypieki z orzechami i nie wiem czy to nie przesada ale wszystkie są tak dobre a ja potrzebuję wypróbowanych przepisów. Jednym z nich jest babka orzechowa z dodatkiem białej czekolady. Aromatyczna i mięciutka musi znaleźć się na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, ucierać nadal dodając po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem dodać  orzechy oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy babkowej z kominem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub lukrem.

Smacznego:)

wtorek, 19 marca 2013
Sałatka z wędzoną rybą

Dzisiaj proponuję lekką przekąskę w klimacie wielkopostnym, a to dzięki wędzonej rybie. Sałatka, jak dla mnie, bardzo oryginalna w smaku a najważniejsze jest to że po jej zjedzeniu człowiek czuje się lekko i zdrowo.

Składniki:

  • 1 wędzona ryba np. makrela
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 mały ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

Sałatę porwać i ułożyć na talerzu. Rybę obrać i podrobić na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokroić w ósemki, ogórka w plasterki. Na sałacie układać rybę, rzodkiewkę, plasterki cebuli oraz ogórka. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę. Podawać z pieczywem.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 marca 2013
Mazurek kawowy z pijanymi bakaliami

Już kiedyś pisałam, że niezbyt przepadam za mazurkami jednak nie mogę się oprzeć, żeby nie upiec przynajmniej jednego (lub dwóch). Pole do popisu jest dość duże bo tak naprawdę to na kruchy spód można położyć wszystko, co się lubi. Moja dzisiejsza propozycja mazurkowa zawiera mleko  w proszku, w dodatku masa jest o smaku kawowym i do tego ulubione bakalie - u mnie suszone wiśnie i płatki migdałów, upite alkoholem. To wszystko sprawia, że powstaje smaczna kompozycja, dzięki kawie nie jest zbyt słodko a mleko  w proszku uwielbiam tak, że mogę wyjadać łyżeczką prosto z torebki. Jeśli macie smak zbliżony do mojego to polecam Wam ten wypiek.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Składniki na masę:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mleka  w proszku
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • bakalie +rum do nasączenia

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, dokładnie wyrobić. Przełożyć na blachę 24/32 cm i upiec na złoty kolor w temp.180 stopni.

Bakalie zalać alkoholem i odstawić na 3 godziny. Mleko z cukrem zagotować. Gdy trochę przestygnie dodać kawę oraz mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Warto mieć pod ręką większą ilość mleka w proszku i jeśli masa okaże się za rzadka można dosypać trochę więcej. Gęstą masę wylać na upieczony spód, dokładnie rozsmarować. Udekorować odsączonymi bakaliami oraz posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

niedziela, 17 marca 2013
Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą

Uwielbiam roladki drobiowe. Wypróbowałam już wiele pomysłów i wiem, że zawsze jest to świetny obiad. To co wkładamy w środek zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i kubków smakowych. Ponieważ dzisiaj jest 17 marca a ja wczoraj przygotowywałam scenariusze lekcji o świętym Patryku, ten irlandzki klimat mi się udzielił. Piwa nie ufarbowałam ale obiad zjemy dziś na zielono. Szpinak łączyłam już z fetą, mozzarellą ale najbardziej smakuje mi z ricottą.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
  • 10-15 dag ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Fileta pokroić  na 4 sznycle. Delikatnie rozbić. Szpinak podsmażyć na odrobinie masła z olejem, dodać szpinak i chwilę dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wystygnie dodać ricottę i dokładnie wymieszać.

Na każdy filet kłaść odpowiednią porcję farszu szpinakowego. Zwijać roladkę i spinać wykałaczkami. Gotową roladkę obtoczyć w bułce i roztrzepanym jajku i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3