Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 31 marca 2012
Polędwiczka wieprzowa w białym winie i majeranku

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej doskonale dusi się w białym winie a dodatek majeranku jest tu idealny. Mięso jest tak kruche, że rozpada się pod lekkim  naporem widelca. Polecam na obiad.

Składniki:

  • 1 mała polędwiczka słodka
  • 1 litr bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1/2 l białego wina
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku

Oczyszczoną polędwiczkę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć razem i zalać winem oraz bulionem. Dodać majeranek. Dusić aż polędwiczka będzie miękka.

Smacznego:)

piątek, 30 marca 2012
Ryba zapiekana na kiszonej kapuście

Piekłam kiedyś karkówkę na kapuście, dlatego kiedy zobaczyłam rybę w podobnej pierzynce, spodziewałam się smacznego obiadu. Jest to naprawdę dobra zapiekanka. Kapusta jest bardzo orzeźwiająca, a jej smak dodatkowo "podkręca" śmietana.

Źródło: Naj poleca Wielkanoc (numer archiwalny)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • jabłko
  • kawałek pora
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • olej
  • cukier
  • 4 filety z dorsza
  • sól, pieprz
  • mąka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • kawałek żółtego sera

Marchewki i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, por posiekać. Kapustę pokroić, wymieszać z marchewką, jabłkiem i porem, kminkiem, łyżką oleju i odrobiną cukru. Wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Filety z dorsza opróśzyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na złoto z każdej strony, położyć na kapuście. Śmietanę roztrzepać z jajkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać zapiekankę. Zapiekać ok. 30 minut w temperatuerze 180 stopni. 10 minut przed końcem posypac startym serem i zapiekać aż się rozpuści.

Smacznego:)

czwartek, 29 marca 2012
Sałata z miodowym dressingiem

Jeśli dressing do sałatki jest wrazisty, nie musi ona zawierać zbyt wiele wyszukanych składników. Ba, nawet nie powinna. Drugim, oprócz sosu malinowego, moim ulubionym jest miodowy. Jest wyraźny w smaku, lekko słodki i wspaniale komponuje się z sałatą. Polecam na lekką kolację.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula

Składniki na miodowy dressing:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Miód zmieszać z musztardą, delikatnie wlać oliwę cały czas mieszając. Doprowadzić do gładkiej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem. Sałatę wymieszać z pokrojonymi pomidorami, cebulą oraz selerem naciowym. Polać miodowym dressingiem. Podawać od razu.

Smacznego:)

środa, 28 marca 2012
Ciasto na jogurcie z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

W sobotę nie planowałam żadnego ciasto bo piękną pogodę chciałam wykorzystać  na mycie okien i inne wiosennne porządki. Ale wieczorem ochota na coś słodkiego była tak silna, że pomimo wielkiego zmęczenia zabrałam się za to ciasto. Nie miałam wielkiego wyboru bo nie było w domu  masła, z owoców tylko brzoskwinie w puszce (zapomniałam o mrożonkach) ale na szczęście znalazłam  w lodówce duże opakowanie jogurtu greckiego. Ciasto jest w sumie bardzo szybkie, tak więc po niedługiej chwili po  domu roznosił się cudowny zapach pieczonego ciasta. Smak cudowny, kruszonka boska, do tego ciasto dzięki jogurtowi jest wilgotne i świeże nawet na drugi dzień.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 szkl. mąki
  • puszka brzoskwiń
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
  • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru

 

Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy. Na wierzchu ułozyć pokrojone brzoskwinie. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temp. 180  st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

wtorek, 27 marca 2012
Gulasz cygański

Czasami trzeba jednak zjeść konkretny obiad, bo  francuskie kąski mogą trafić się raz na jakiś czas ale przecież nie codzień. Gulasz najbardziej lubię z kaszą gryczaną lub makaronem. Ponieważ kaszy nie serwuję zbyt często a o jej wartości dla zdrowia człowieka powszechnie wiadomo, tym razem wybrałam właśnie ją.

Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2011 +moje zmiany

Składniki:

  • 50 dag pręgi wołowej
  • 25 dag wieprzowiny bez kości
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag słoniny
  • łyżka octu winnego
  • po łyżce utłuczonego kminku, słodkiej papryki i majeranku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Mięso oczyścić, pokroić w sporą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni, dodać cebulę oraz czosnek, lekko zrumienić, skropić octem i chwilę smażyć, aby ocet odparował. Włożyć wołowinę, obsmażyć ją, podlać 1/2 szklanki wody i dusić 10 minut. Gdy woda odparuje, wrzucić wieprzowinę i mieszając podsmażyć. Dodać kminek, sól, świeżo mielony pieprz, wymieszać. Wlać szklankę wody i dusić mięsa do miękkości około 1 godziny. Pod koniec duszenia dodać sproszkowaną paprykę i majeranek. Wytworzony sos rozcieńczyć 1/2 szklanki przegotowanej owdy. Gulasz wymieszać i podgrzewać 3 minuty na małym ogniu.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 marca 2012
Myjka do szklanek i kieliszków

W czasach kiedy mleko było tylko w szklanych butelkach mieliśmy taką specjalną myjkę do butelek. Właściwie była to taka druciana szczotka na długim kiju, która potem gdzieś nam się zapodziała. Ostatnio złapałam się na tym, że coś takiego bardzo by mi się przydało bo czasami trudno jest domyć butelkę czy inne naczynie z wąską szyjką, przez którą ścierka nie chce przejść. I oto niczym gin z butelki pojawił się kurier, który przyniósł mi taką wlaśnie myjkę. Oczywiście, jest to bardziej współczesna wersja tamtej, którą pamiętam. Jest zrobiona z gąbki, ma miękką, gumową rączkę i specjalny otwór w środku, dzięki któremu można pompować  powietrze. Swoje główne zadanie myjka spełnia znakomicie.

Myjka  pochodzi ze sklepu AleDobre.

Wiosenka27

19:50, wiosenka27 , Recenzje
Link Komentarze (9) »
Francuskie kąski z szynką i serem

Ciasto francuskie obowiązkowo musi być w lodówce. Bo co zrobić do jedzenia, kiedy czasu nie ma  zbyt dużo albo brak pmysłu albo jedno i drugie? Oczywiście nie jest to danie wykwintne ani powalające na kolana ale czasami potrafi uratować życie.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • kilka plastrów szynki konserwowej
  • kilka plastrów sera żółtego
  • jajko
  • sezam

Arkusz ciasta rowałkować delikatnie. Układać na nim po 2 plastry szynki i po plastrze sera. Składać w kwadraty i dokładnie skleić brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać  sezamem. Piec 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane. 

Smacznego:)

niedziela, 25 marca 2012
Kurczak szpinakowy

Dzisiaj proponuję kurczaka szpinakowego. Niedawno robilam udka w sosie szpinakowym a dzisiaj polecam fileta. Danie błyskawiczne  a bardzo smaczne. Proponuję podać z ryżem, smakuje wspaniale.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 500 g szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki serka pleśniowego
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu

Oczyszczony filet z kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać rozmrożony szpinak. Dusić chwilę, dodać serek pleśniowy i dusić aż się rozpuści. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

sobota, 24 marca 2012
Ciasto bananowe z suszoną żurawiną

Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto bananowe, tym razem z dodatkiem suszonej żurawiny. Bananowych wypieków raczej nie trzeba specjalnie rekomendować, chyba że ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego smaku. Dlatego bardzo polecam. Jest to idealne ciasto do filiżanki ulubionej herbaty.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 280 g mąki
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny, posiekanej
  • 113 g niesolonego masła, w pokojowej temperaturze
  • 2 łyżki smalcu w pokojowej temperaturze
  • 200 g cukru(dałam mniej)
  • 2 jajka
  •  2łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/3 kubka zmiażdżonych bananów i wymieszanych z 1/4 filiżanki jogurtu greckiego

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon do średniej miski. W małej misce obsypać żurawiny 2 łyżkami mącznej mieszanki. W dużej misce ubić masło i smalec. Dodać cukier i ubijać kolejne 2 minuty. Wbijać po jajku i chwilę ubijać. Wmiksować wanilię. Do masy dodawać w 3 porcjach mąkę i rozgniecione banany, zaczynając i kończąc na mące. Wmieszać żurawinę. Przełożyć ciasto do formy. Piec 55 minut, w temperaturze 180 stopni , do suchego patyczka.

Smacznego:)

piątek, 23 marca 2012
Zakwas na żur

Powoli ustalam wielkanocne menu i chyba już pora przygotować zakwas na żur. Chociaż  nie jest to moja ulubiona zupa  ani potrawa świąteczna to jednak wypada żeby w święta pojawił sie na stole. Tym bardziej, że chyba tylko ja nie jestem jego wielbicielką. Do zakwasu użyłam mąki żytniej z  Młynów Gdańskich.

Źródło

Skladniki:

  • 7 kopiastych łyżek mąki żytniej
  • 1-2 ząbki czosnku, obrane i lekko zgniecione nożem
  • 1-2 liście laurowe, pogniecione
  • 1-2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • ok. 900ml wody źródlanej lub przegotowanej, letniej
  • łyżka majeranku (opcjonalnie)

Wodę wymieszać z mąką, na gładką masę, tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników, przykryć ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz na dzień lub dwa dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4