Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 31 marca 2011
Śledzie w sosie cebulowo - miodowym

Dzisiaj proponuję bardzo smaczne śledzie, na które przepis podejrzałam u Andzi. Robiłam je już kilka razy bo są naprawdę smaczne a  głównie jest to zasługa sosu. Ja użyłam śledzi z octu bo nie znoszę solonych ale to już moje osobiste preferencje.

 Składniki:

  • 5 płatów śledziowych
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać miód, ocet, koncentrat, dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić sos do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki, jeśli użyjecie solonych to trzeba je najpierw wymoczyć. W salaterce układać warstwami sos i śledzie. Następnie wstawić do lodówki.

Smacznego:)

środa, 30 marca 2011
Pasta jajeczna

Dzisiaj polecam znaną i lubianą pastę do kanapek. Do pasty możemy wrzucić wszystko co nam tylko przyjdzie do głowy ale dla mnie obowiązkowo musi być czerwona papryka i dla zaostrzenia smaku coś z octu, najlepiej ogórek konserwowy.

Składniki:

  • 4 jajka
  • czerwona papryka
  • ogórek konserwowy
  • niewielki kawałek pora
  • 2 plasterki szynki gotowanej
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez

Jajka ugotować na twardo. Paprykę, ogórek, por, szynkę  pokroić. Obrane jajka zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pokrojone warzywa oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 29 marca 2011
Makaron z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na makaronowe danie, bardzo letnie ale do wykonania także zimą.  Makaron w pysznym kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów w czosnkowej zalewie i chrupiąca cukinia. Jednym słowem rewelacja, nie tylko dla miłośników makaronu.

Składniki:

  • pół paczki dowolnego makaronu
  • 1 filet z kurczaka
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 1 mały bakłażan lub cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • bazylia
  • sól, pieprz

Ugotować makaron. W międzyczasie pokroić pierś z kurczaka, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać czosnek i paski cukinii. Przesmażyć chwilę. Gdy warzywa będą lekko miękkie dodać makaron, serek oraz suszone pomidory. Całość dokładnie wymieszać i mocno poddgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekaną bazylią i od razu podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 marca 2011
Czekoladowiec

Czasami mam ochotę na zwyczajne, mało wyszukane ciasto. Nie ma tu niezwykłych składników, raczej takie, co zawsze są w domu i można z nich wyczarować ciasto w każdej chwili, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Ciasto jest bardzo dobre i szczerze je polecam.

Składniki na ciasto:

  • 1 margaryna
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i po łyżce ubitych na pianę białek. Dodać resztę składników, wymieszać i upiec 3 placki.

Składniki na masę:

  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wymieszać, zalać gotującym się mlekiem, zagotować. Przestudzony budyń dodać do utartego z cukrem waniliowym masła. Przełożyć placki masą, wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

niedziela, 27 marca 2011
Chleb z cebulą i makiem

Wolny weekend oznacza pieczenie chleba. Zaległych przepisów, odłożonych na bok  mam całą stertę  tak więc miałam z czego wybierać. Zdecydowałam się na bagietki, które były propozycją 104 edycji Weekendowej Piekarni. Niestety, nie posiadam formy do bagietek a nie jestem dobra w formowaniu pieczywa dlatego postanowiłam z całości ciasta zrobić chleb. Wyszedł fantastyczny. Kiedyś piekłam już ze smażoną cebulką i wiedziałam czego się spodziewać ale ten jest jeszcze lepszy. Bardzo mi smakuje. A bagietki wypróbuję następnym razem, gdy zdobędę foremki.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g pszennej razowej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula zeszklona na oliwie
  • łyżeczka maku
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody

Mąkę wymieszać z makiem i solą, a drożdże z cukrem z wodą. Mieszając mąki  powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni Celsjusza i dopiekać kolejne 30 minut (lub mniej) - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób. Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Smacznego:)

sobota, 26 marca 2011
Różowy sos

Dzisiaj polecam bardzo dobry sos  o ładnej różowej barwie, którą zawdzięcza żurawinie. Oczywiście wykonanie jest ekspresowe a zastosowanie może być różnorodne i zależy tylko od naszej inwencji. Ja używam go do mięs na zimno np. szynki peklowanej a także do paluszków drobiowych a w niedalekich planach mam również sałatkę. Sos ma leciutko słodkawą nutę, tym co lubią mięsa z dodatkiem owoców na pewno będzie smakować.

Składniki:

  • słoik majonezu
  • 8 łyżek żurawiny w słoiku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Posiekać czosnek. Wymieszać żurawinę i  ketchup z majonezm i czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na 1 h.

Smacznego:)

piątek, 25 marca 2011
Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na tę rybę pokazała tydzień temu Ewa Wachowicz w swoim programie. Akurat nie mogłam oglądać tego odcinka ale po przeczytaniu przepisu na stronie internetowej czułam że to może być bardzo dobra ryba. Sos słodko-kwaśny jest znakomity, a ryba moim zdaniem też tu świetnie pasuje. Mam tylko zastrzeżenie do ilości cukru. W przepisie było 12 łyżeczek, ja dałam tylko 2 łyżki  i nie wyobrażam sobie, że można dać wiecej. Rybę podałam do ryżu.

Składniki:

  • 70 dag filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 3 marchewki
  • 1 słoik papryki marynowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego (u mnie 3)
  • 12 płaskich łyżeczek cukru (u mnie 2 łyżki)
  • 2 łyżeczki curry
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Filety podzielić na małe kawałki i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę . Gdy ciasto zrobi się gladkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju, z obu stron na złoty kolor. Olej wlać na dużą patelnie, dodać marchewkę starta na grybych oczkach. Gdy zmięknie dodać zalewę z ananasa, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Czosnek pokroic w plasterki i dorzucic na patelnię. Mieszając podsmażać chwilkę. Gdy wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie.

Smacznego:)

czwartek, 24 marca 2011
Kurczak w sosie z czerwonym pieprzem

To danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie bo nie spodziewałam się raczej fajerwerków a tymczasem wyszło niezwykle smaczne. Niewątpliwie charakteru temu daniu nadaje czerwony pieprz. W orginalnym przepisie kurczaka kroiło się w paski, ja zrobiłam normalne porcje bo dla gości jakoś tak bardziej mi się podoba. Przepis pochodzi z kalendarza Dilmach.

Składniki:

  •  2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 0,75 szklanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyzki przyprawy warzywnej
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu (u mnie marynowany)

Filety pokroić dowolnie, posypać przyprawą warzywną, odstawić na kilknaście minut. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć najpierw mięso, dodać cebulę i pieczarki i wszystko razem smażyć 15 minut, mieszając. Dokać bulion i gotować kolejne 10 minut. Wymieszać mąkę i 2 łyżki wody oraz śmietanę, dodać do mięsa. Wsypać ziarna pieprzu i gotować do zgęstnienia sosu. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

środa, 23 marca 2011
Lody waniliowe

Ostatnio  zamaniło mi się, żeby zrobić lody. A że miałam szarlotkę zrobiłam lody waniliowe, według przepisu M. Roux'a. Pewnie ci wszyscy, którzy je robili lub jedli, zgodzą się ze mną że są to jedne z lepszych lodów domowych. Mnie smakowały bardzo.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  •  125 g drobnego cukru
  • nasionka z 1 laski wanlii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki

Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. 

Smacznego:)

Tagi: jajka wanilia
16:55, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (14) »
wtorek, 22 marca 2011
Francuskie kwadraty z pomidorami

Lubię ciasto francuskie za to, że jest wygodne, szybkie i smaczne. Na słodko, na słono, jak się chce. Wystarczy wyjąć gotowy blat z lodówki, ułożyć dowolne dodatki, zawinąć i upiec. I już jest przekąska. Dzisiaj proponuję wersję wytrawną, al'a caprese bo jest tu  połączenie sera, czosnku, pomidorówi bazylii.

Składniki:

  • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli lub zwykły ser żółty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bazylia

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na kwadraty. Czosnek obrać, zmiażdżyć, wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Każdy kwadrat skropić sosem z oliwy, położyć plasterek pomidora oraz plasterek sera. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec ok. 15-20 minut.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4