Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 31 marca 2010
Rolada drobiowa ze szpinakiem

Przekonuję się ostatnio do wielu rzeczy, których wcześniej nawet bym nie tknęła. Jedną z nich jest szpinak. Nie wiem czy to świadomośc jak bardzo jest zdrowy czy to mój smak staje się bardziej wyrafinowany ale faktem jest, że szpinak  smakuje mi coraz bardziej. Polecam więc dzisiaj roladę ze szpinakiem w pysznym sosie pomidorowo - paprykowym. Podany z ryżem doskonale nadaje się na świąteczny obiad.

Składniki:

  • 2 pojedyńcze piersi kurczaka
  • 30 dag szpinaku
  • 4 łyżeczki masła
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 papryka
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Szpinak podsmażyć na maśle. Posypać natką pietruszki, solą i pieprzem. Szpinak zdjąć z patelni, nadmiar zalewy odcedzić. Przestudzony szpinak wymieszać z jajkiem. Mięso posypać solą i pieprzem, naciąć kieszonkę. W nacięcie włożyć farsz szpinakowy, związać nicią. Pierś podsmażyć na złoto ze wszystkich stron. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić kilka minut.

Smacznego:)

wtorek, 30 marca 2010
Makaron z pieczarkami, kurczakiem i estragonem

Chociaż wygląd  pozostawia wiele do życzenia - wolę kolorowe jedzenie, przedstawiam jedno z najpyszniejszych makaronowych dań jakie jadłam. Połączenie smaków w tej potrawie jest genialne, zwłaszcza dla mnie bo uwielbiam makaron z kurczakiem a cytryna i estragon smakuje tutaj przepysznie.

Składniki:

  • pół paczki dowolnego makaronu
  • oliwa z oliwek
  • filet z kurczaka
  • 20 g masła
  • 40 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 185 ml śmietanki
  •  1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki estragonu
  • 2 łyżki pietruszki
  • kawałek żółtego sera


Ugotować makaron al dente.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Smażyć paski kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni.  Masło rozgrzać z pozostałą oliwą. Wrzucić pieczarki i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Wlać wino i zmniejszyć ogień. Dusić 5 minut do odparowania. Dołożyć śmietanę oraz kurczaka i pozostawić na ogniu na kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki i parmezan. Doprawić solą i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Podawać z dodatkowym serem.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 29 marca 2010
Pijana wiśnia

Chociaż jestem średnią wielbicielką alkoholu, uwielbiam ciasta z alkoholową nutą. Dlatego ciasto o nazwie  Pijana wiśnia musiało przyciągnąć moją uwagę. W pierwszej chwili pomyślałam, że wiśnie moczy się w alkoholu ale tutaj  chodzi tylko o nasącz. Można oczywiście zmodyfikować przepis ale ja miałam wiśnie w polewie więc poprzestałam na nasączeniu biszkoptów alkoholem. Przeciwnicy śnieżki mogą z niej zrezygnować. Jeśli śmietana jest dobrej jakości i wiadomo, że ciasto szybko zniknie, można ubic ją tylko z cukrem. Powinna przetrwać.

Składniki na biszkopt jasny:

 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki  kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.

Składniki na masę:

  • pół litra śmietany kremówki
  • 2 śnieżki lub inny zagęstnik
  • wiśnie w polewie lub inne wiśnie

Śmietanę ubić, dodać śnieżki.

Jasny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dowolnym nasączem a najlepiej wiśniowym. Wyłożyć część ubitej smietany, następnie przykryć biszkoptem kakowym. Ponownie wyłożyć część śmietany. Na śmietanie ułożyć wiśnie w polewie lub inne wiśnie z konfitury. To wszystko przykryć drugą połową jasnego biszkoptu. Wierzch przykryć cieniutką warstwą śmietany i udekorować kilkoma wiśniami i kawałkami czekolady.

 

Smacznego:)

 

niedziela, 28 marca 2010
Harvey Wallbanger

Dawno nie robiłam nic alkoholowego, a że podobno Harvey jest typowo amerykańskim drinkiem, postanowiłam sprawdzić jego smak. Trochę za dużo chlupnęło mi się likieru ziołowego i jak dla mnie było to ciut za mocne. Jako, że wolę słodkie alkohole, nie mogę powiedzieć, że ten drink został moim ulubionym ale warto było go wypróbować.

Składniki:

  • 40 ml czystej wódki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 20 ml likieru ziołowego (np. Becherovki)
  • plasterek pomarańczy
  • kilka kostek lodu

Wódkę, sok oraz likier wlać do shakera. Energicznie wstrząsnąć kilka razy, żeby składniki dokładnie się połączyły. Do szklanki z grubym dnem włożyć kilka kostek lodu, rozlać napój. Plasterki pomarańczy naciąć do połowy i udekorować szklankę.

Na zdrowie:)

Zupa z serków topionych

To jedna z moich ulubionych zup. Z powodzeniem może pojawić się  na stole dla gości i  napewno wszystkim posmakuje. Bardzo polecam.

Składniki:

  • kostka serka topionego śmietankowego (10 dag)
  • 1 filet z kurczaka
  • puszka groszku zielonego
  • natka pietruszki
  • kostka rosołowa drobiowa

Ugotować rosół z piersi kurczaka i kostki rosołowej. Rozpuścić w rosole serek topiony. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyjąć pierś i pokroić w drobne kawałeczki. Do miseczek włożyć dowolną ilość mięsa oraz zielonego groszku. Zalać zupą i posypać natką pietruszki. Można też pokrojone mięso z kurczaka i groszek dodać do zupy w garnku.

Smacznego:)

sobota, 27 marca 2010
Kurczak Rosemary

Po krótkiej przerwie przyszła znowu kolej na kurczaka:) Bardzo prosty i szybki sposób na przyrządzenie tego pysznego mięsa. Wystarczy włożyć w marynatę i po pewnym czasie wrzucić na rozgrzanego grilla. Wiele razy pokazywałam już taki sposób jednak mięso za każdym razem może smakować inaczej, wszystko zależy od składników marynaty. Dzisiaj marynata na bazie rozmarynu dlatego Kurczak Rosemary. Pomysł znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku

 

Obrać czosnek, zmiażdżyć, dodać igiełki rozmarynu, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć filety i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć kilka minut z każdej strony. Podawać z ziemniakami. W orginalnym przepisie kurczak Rosemary podany został z  sałatką z pieczonych pomidorków koktajlowych.

Smacznego:)

piątek, 26 marca 2010
Biały sos z rodzynkami

Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z selerem. Smak tego sosu jest nieopisanie pyszny, przynajmniej dla mnie. Przepis ten znalazłam już bardzo dawno na www.smaczny.pl. Leżał sobie bardzo długo w moim zeszycie, aż doczekał się realizacji. Bardzo, ale to bardzo polecam:)

Składniki:

  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 1 litr zimnego rosołu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z pół cytryny
  • pół opakowania małej śmietanki słodkiej

Rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko zasmażyć. Dolać zimny rosół, gdy wywar zacznie gęstnieć dodać rodzynki, następnie cukier i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ryżem. Można również wkroić mięso kurczakowe z rosołu jeśli zostaje.

Smacznego:)

17:48, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (17) »
czwartek, 25 marca 2010
Sałatka z czerwonych buraczków

Sałatka, którą dzisiaj pokazuję urzekła mnie wyglądem. Przepiękny buraczkowy kolor sprawia, że apetyt wzrasta  w jednej chwili a goście chętnie sięgają po takie cudo. Jest tak lekka, że można ją jeść i jeść. Oczywiście, ktoś kto nie lubi czerwonych buraczków, nie powinien po nią sięgać, bo powie, że napisałam bzdurę ale wszystkich tych, którzy nie mają nic przeciwko temu barwnemu warzywu, gorąco namawiam. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki: 

  • 4 buraki upieczone
  •  1 jabłko do gotowania
  •  1 jabłko deserowe
  •  1 marchewka
  •  1 czerwona cebula
  •  1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypiorek do posypania

Składniki na dressing:

  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki  octu  z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz, cukier

 

Buraki ugotować w mundurkach.Ugotowane i wystudzone obrać i skroić w słupki. Jabłka pokroić  rownież w paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w słupki Obraną cebule pokroić  w małą kostkę. Warzywa i owoce włożyć do miski, dodać zieloną pietruszkę. W miseczce przygotować dressing, połączyć wszystkie składniki i polać nimi sałatkę. Wymieszać. Miskę zakryć  folią i włożyć do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

środa, 24 marca 2010
Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Uwielbiam drożdżowe racuchy z różnymi owocami. Pomyślałam sobie, że ostatnio wypróbowywałam różne owocowe wersje i dawno nie robiłam ich z jabłkami. A, że jabłka świetnie łączą się w parze z cynamonem, nie omieszkałam go dodać. Efekt po prostu wspaniały. Polecam:)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 jajka
  • jabłka pokrojone w drobne cząstki
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)

wtorek, 23 marca 2010
Pulpety w żółtym sosie koperkowym

Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że  mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy  ochotę  zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym. Nie bardzo podobał mi się taki śmietanowy wygląd sosu więc dodałam mojej ulubionej  przyprawy do barwienia czyli kurkumy. Lubię ją właśnie za słoneczny kolor jaki nadaje potrawom, a że nie posiada określonego smaku można używać jej dowoli. Pulpety podałam z ziemniakami ale z ryżem też dobrze smakują.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego, wieprzowego 
  • 1 jajko  
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu
  • posiekany koperek
  • łyżeczka kurkumy

Do miski włożyć mięso, posiekany czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety ( z podanych składników wyszło mi 20 średnich pulpetów). Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

W międzyczasie zagotować bulion. Włożyć podsmażone pulpety, chwilę pogotować, wlać śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Dodać kurkumę, wlać zaprawę  i zagotować.Wsypać koperek. Ja, świeże zioła zawsze wsypuję na końcu, żeby nie były zbyt namoknięte .

Smacznego:)

 

 
1 , 2 , 3