Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 31 grudnia 2014
Sylwestrowy grzaniec z suszoną pigwą

Nie każdy będzie dzisiaj pił szampana. Niektórzy nie lubią, inni nie mogą a jeszcze inni wolą coś innego. Ja należę do tej pierwszej grupy dlatego zawsze szukam jakiegoś zastępstwa. W tym roku dodatkowo Nowy Rok powitam chorobą więc jedyne  co  przyjdzie mi pić to grzaniec. Dodam do niego resztki suszonej pigwy, żeby był piękny i klarowny, podobnie jak to się stało przy wigilijnym kompocie.

Szczęśliwego Nowego Roku:)


Składniki na 2-3 porcje:

  • 500 ml piwa
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 świeża pomarańcza
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 laski kory cynamonowej
  • garść suszonej pigwy
  • garść żurawiny
  • kilka goździków

Piwo podgrzać z sokiem i cukrem. Dodać goździki, pigwę, cynamon, anyż,  kardamon, żurawinę. Chwilę pogotować. Przelać do szklanek i podawać natychmiast.

Na zdrowie:)

wtorek, 30 grudnia 2014
Ciasto serowo-makowe

Pozostając w klimatach świąteczno - noworocznych polecam wspaniałe ciasto w tradycyjnej nucie. A to dzięki zawartości sera i maku -  bo chyba nie ma bardziej oczywistego smaku tradycji. Ciasto smakuje wspaniale a najlepsze dla mnie jest to, że dzięki czekoladzie w warstwie makowej nikt nie chciał uwierzyć, że to naprawdę jest mak. Bardzo polecam:)


Źródło

Składniki (tortownica o śr. 26 cm):

  • 800 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100-150 g cukru (albo do smaku)
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek likieru pomarańczowego albo 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • dodatkowe bakalie (siekane orzechy i migdały, suszone morele, rodzynki)

Składniki na polewę:

  • 150 g czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku lub likieru pomarańczowego
  • bakalie do przybrania

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200°C. Masę makową wymieszać z żółtkami, czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i bakaliami. Jeśli trzeba, to mak nieco dosłodzić. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na parze, wlać do masy makowej i zamieszać. Na dno tortownicy wyłożyć połowę masy i wyrównać. Wstawić do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 180°C - piec przez około 15 - 18 minut (aż warstwa przestanie być mokra. W tym czasie twaróg utrzeć z białkami jajek, likierem lub aromatem oraz resztą mąki ziemniaczanej. Stopniowo dodawać cukier, próbując, czy już wystarczy. Wyjąć z piekarnika spód makowy i wylać na niego połowę masy twarogowej - wyrównać i piec kolejne 15 minut. Ponownie wyjąć tortownicę i ostrożnie rozprowadzić resztę masy makowej. Piec kolejne 15 minut. Później wylać resztę masy sernikowej i znów piec, aż zastygnie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, a później na kratce. Gdy torcik wystygnie, przygotować polewę. W garnuszku na parze rozpuścić masło i czekoladę. Zdjąć z ognia, dodać likier lub sok pomarańczowy i chwilę szybko ucierać, aby masa była gładka. Polać nią torcik, ozdobić według uznania i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Smacznego!

niedziela, 28 grudnia 2014
Świąteczny detoks czyli cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem drobiowym

Po kilku dniach świąt, mam nadzieję, że wszyscy są nasyceni i każdy miał okazję spróbować coś dobrego zarówno spośród dań wigilijnych jak i świątecznych. Znając polską tradycję, oraz obserwując blogi kulinarne wiadomo, że na stole pojawiały się mięsa, ryby, sałatki, wspaniałe ciasta a także cała masa rozmaitych przystawek. Dlatego dzisiaj nie polecam niczego ciężkiego, chociaż jest niedziela i jak najbardziej obiad powinien być. Pamiętając  doświadczenie ubiegłych lat przygotowałam się na to, że nie będzie nam się dzisiaj chciało sztuki mięsa dlatego na obiad będzie  cukinia nadziewana mięsem drobiowym i kaszą jaglaną. Danie bardzo smaczne i lekkie. Polecam wszystkiem na świateczny detoks:)


Składniki:

  • 6 cukinii (mogą być tradycyjne podłużne lub okrągłe jak u mnie)
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 200 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, dodac posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodać mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do wystudzonego mięsa dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, posiekana natke pietruszki  i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dosmakować. Umyte cukienie przekroić wzdłuż jeśli są podłużne lub odkroić tylko czapkę jeśli są okrągłe jak u mnie, Wydrążyć środki, które, po pokrojeniu można dołożyć do farszu. Nadziewać cukienie farszem, ułożyć je w natłuszczonej masłem foremce, podlać szklanką wody i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 30 min.

Smacznego:)

środa, 24 grudnia 2014
Życzenie świąteczne

Z okazji Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w  gronie rodziny, oraz samych smacznych potraw:)

wtorek, 23 grudnia 2014
Pierogi z makiem w sosie pomarańczowym

Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos maślano-pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo  moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu  z boskim sosem maślano-pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 200 ml ciepłej wody
  • ok. 300 g masy makowej
  • skórka pomarańczowa

Masę makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).  Ciasto odkrawać po kawałku i  rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na  wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Składniki na sos maslano-pomarańczowy:

  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 20 g cukru
  • 30 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego  (u mnie cointreau- można pominąć)

Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać. Tak przygotowanym sosem polewać odcedzone pierogi.

Smacznego:)

poniedziałek, 22 grudnia 2014
Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

W tym roku święta będą wyjątkowo obfite w mak. Chyba przez cały rok nie zjadłam tyle maku ile zjem go przez najbliższe dni. Dzisiaj polecam kolejne drożdżowe zawijaski, tym razem z bardzo bogatym wnętrzem gdyż ukryłam tam  wiśnie, bakalie i marcepan. Całość doskonale się komponuje. Bardzo zachęcam do ich przygotowania  a jutro zapraszam na jeszcze jedno, zaskakująco dobre danie   z makiem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka

Składniki na masę makowo-marcepanową:

  • 400 g masy makowej
  • szklanka wiśni
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych

Wiśnie rozmrozić, odsączyć. Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, wiśniami i startą na tarce masą marcepanową.

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto oprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, posmarować połową  masy makowo-marcepanowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, przekrojeniem do wierzchu. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

niedziela, 21 grudnia 2014
Świąteczna kawa korzenna

Jeśli ktoś ma ochotę aby w najbliższym czasie  i kawa  smakowała bardziej odświętnie a lubi korzenne smaki polecam prosty sposób. Kawa podana gościom w tej formie na pewno przypadnie do gustu i będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka przypraw (cynamon, kardamon, anyż)
  • mleko do smaku
  • cukier

Kardamon i anyż utłuc w możdzierzu, dodać cynamon jesli używamy mielonego. Zmielone przyprawy wymieszać z kawą. Kawę przygotować najlepiej w ekspresie. Podawać z gorącym mlekiem i ew. cukrem.

Smacznego:)

sobota, 20 grudnia 2014
Ryba z rodzynkami i czerwoną cebulą

Przepisów na dobrą rybę nigdy za wiele, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Dzisiaj polecam rybę w słodko-kwaśnym sosie, z dodatkiem rodzynek i czerwonej cebuli.


Składniki:

  • 3-4 płaty ryby np. dorsz lub morszczuk
  • 3  czerwone cebule
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 1 łyzka pieprzu
  • 1 łyzka soli
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Rybę usmażyć w jajku i mące. Cebulę pokroić. W naczyniu ułożyć usmażoną rybę i warstwę cebuli i tak na przemian. Posypać rodzynkami i zalać sosem. Ryby powinny być zakryte sosem.  Dodać liść i ziele. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 19 grudnia 2014
Sernik z bezą kokosową

Na święta musi być sernik. W tym roku będzie to wersja bez spodu za to z kokosową bezą. Sernik jest z tych lekkich, wychodzi puszysty i da się go zjeść całkiem sporo. Chociaż, nie wiem czy to akurat jest zaleta:)


Składniki:

  • 1 kg sera (zmielony trzykrotnie)
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mleka w proszku
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru do piany
  • 3/4 litra śmietany 22%
  • 200 g  wiórek kokosowych

Ser utrzeć mikserem stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Miksując dodawać śmietanę, mąkę, mleko w proszku. Lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i wiórki. Wymieszać i rozprowadzić na wierzchu sera. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.

Smacznego:)

Tagi: kokos serniki
06:00, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 18 grudnia 2014
Wigilijny kompot z suszu z pigwą

Jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych jest kompot z suszu, którego nie cierpiałam, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj też jestem umiarkowana fanką jednak w tym roku będzie on smakował wyjątkowo, gdyż dodam do niego suszoną pigwę.


Składniki:

  • szklanka suszonych jabłek
  • szklanka suszonych gruszek
  • szklanka suszonej pigwy
  • szklanka suszonych śliwek
  • kilka goździków
  • 1-2 laski cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • ok 3 litrów wody
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu 30-40 minut. Kompot odstawić do wystudzenie. Przecedzić i przelać do dzbanka, podawać dobrze schłodzony.
Smacznego:)

 
1 , 2 , 3