Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 31 grudnia 2013
Pożegnanie Roku

Nie lubię szampana więc Nowy Rok powitam drinkiem a właściwie zacznę od pożegnania Starego. Jak zwykle cieszę się, że się kończy bo mam nadzieję, że Nowy będzie lepszy. Ale o tym będę wiedziała dopiero za jakiś czas.

Wszystkim, którzy tu zaglądają, życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku, szczęścia w życiu osobistym,  satysfakcji w życiu zawodowym oraz spełnienia wszystkich najskrytszych marzeń:)

Składniki:

  • 50 ml ginu
  • 100 ml Sprite
  • ew. gazowana woda mineralna
  • plasterek limonki
  • kostki lodu

Do kieliszka włożyć lód,  wlać gin, Sprite, dopełnić wodą mineralną, wymieszać. Dodać plasterek limonki.

Na zdrowie:)

poniedziałek, 30 grudnia 2013
Pęczakotto z suszonymi grzybami

Mam jeszcze kilka świątecznych przepisów do pokazania ale chyba lepszą propozycją na dzisiejszy obiad będzie coś co odbiega od śledzi, makowców i ciężkich mięs. Chociaż suszone grzyby to jak najbardziej klimaty bożonarodzeniowe. Danie przygotowywałam tą samą metodą co risotto, różnica polega na znacznie dłuższym gotowaniu gdyż jak wiadomo pęczak jest dość twardy dlatego proponuję mieć przygotowany większy zapas bulionu. Pęczakotto wyszło takie jak sobie wyobrażałam, gęste, kremowe, aromatyczne. Moja wersja jest z suszonymi grzybami bo akurat została mi garść ze świąt  i ciągle wysypywała się z pudełka więc ją zużyłam  ale można przygotować pęczakotto o smaku neutralnym, jeśli ktoś nie lubi suszonych grzybów.

Od kilku dni na moim blogu "wisi" sonda na temat książek kulinarnych. Widać ją po otwarciu przepisu po lewej stronie. Jeśli wzięlibyście w niej udział byłabym Wam bardzo wdzięczna. To tylko jedno "kliknięcie" a jest ono bardzo istotne. Z góry dziękuję:)

 

Składniki:

  • 20 dag pęczaku
  • 1 cebula
  • szklanka białego wina
  • 1,5 l bulionu
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • parmezan
  • koperek do posypania

Grzyby ugotować, wyjąć z wody, pokroić. Wywar grzybowy zachować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pęczak, przesmażyć. Wlać szklankę wina i trzymać na ogniu aż prawie wyparuje.  Wtedy dolewać porcjami gorący bulion. Dodać także wywar i pokrojone grzyby. Postępować tak do momentu aż kasza będzie miękka a danie będzie  w miarę gęste ale nie suche. Na koniec dołożyć plasterek masła. Podawać posypane parmezanem oraz koperkiem lub pietruszką.

Smacznego:)

niedziela, 29 grudnia 2013
Kawa miodowa

A co byście powiedzieli gdyby kawę osłodzić miodem?  Ja od pewnego czasu słodzę brązowym cukrem ale tak naprawdę to nie mam pewności co do jego jakości. A że na święta dostałam 4 słoje pysznego miodu ze sprawdzonego źródła używam go do słodzenia zarówno herbaty jak i kawy (oprócz tego oczywiście znalazł inne zastosowanie w mojej kuchni). Miód dodaję do kawy gdy temperatura jest już obniżona mlekiem i nie zniszczy wszystkich jego wartości. Miód jest lekko wyczuwalny a kawa ma delikatny i "aksamitny" smak. Bardzo mi smakuje taka wersja kawy i zachęcam wszystkich do wypróbowania.

 

Inspiracja

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 łyżeczki kawy świeżo zmielonej
  • mleko
  • 1-2 łyżeczki miodu (wg własnego gustu)

Przyrządzić filiżankę espresso. Do kawy wlać mleko,  dodać miód, wymieszać. Podawać natychmiast. Kawę miodową można przygotować także z kawy rozpuszczalnej.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Kaczka z pieczarkami

Chciałam, żeby obiad świąteczny  czymś się wyróżniał tylko pytanie czym. Ponieważ, najczęściej gotuję wieprzowinę i kurczaka postawiłam na kaczkę. Wkrótce pewnie i ona nam spowszednieje i nie będzie miała świątecznego charakteru ale póki co jeszcze się nadaje. Kaczka z pieczarkami dobrze się zestawiła i w sumie nie jest aż takim wyjątkowym daniem jednak biorąc pod uwagę częstotliwość występowania kaczki na naszych stołach może być jeszcze wciąż atrakcyjna.

Pomysł własny

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 500 ml bulionu
  • szklanka czerwonego wina
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g pieczarek

Wino, sos sojowy, miód, majeranek wymieszać. Włożyć do marynaty oczyszczone udka kacze i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej. Osączone udka zrumienić na tłuszczu z każdej strony, następnie wlać marynatę i bulion, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę na małym ogniu (u mnie trwało to ok. godzinę + 15 min.) Kiedy kaczka jest już miękka dodać pokrojone pieczarki i dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku sola i pieprze. Podawać z surówką.

Smacznego:)

piątek, 27 grudnia 2013
Torcik makowy z wiśniami i masą kawową

Jako, że mak jest jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole zrobiłam torcik, który od bardzo dawna planowałam. Myślałam, że będzie to dość ciężki wypiek bo makowe blaty do najlżejszych nie należą ale jako całość torcik nie jest jednak taki ciężki. Masa jest lekka, delikatna, wiśniowa konfitura przełamuje ewentualną słodycz no i jest jeszcze aromat kawy, który możemy sobie  regulować według własnych preferencji. Polecam to ciasto np. na Nowy Rok.

Źródło

Składniki na blaty z masy makowej:
• 850 g masy makowej z bakaliami
• 4 łyżki kaszy manny (suchej)
• 6 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

Tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.

Składniki na nasącz:
• 4 łyżki likieru wiśniowego (kirsch, wiśniówka)
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)
• 1 łyżka cukru

Wymieszać likier wiśniowy z kawą i cukrem. Ja użyłam gotowej masy makowej i moje blaty były wilgotne więc ilość nasączu nieco zmniejszyłam.

Przełożenie:
• 1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
• 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych

Mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy (podwójne espresso)

Zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.


Boki i wierzch:
• posiekane obrane orzechy laskowe
• kilka łyżek kakao

 

Pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie). Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki posypać posiekanymi orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki,  na całą noc.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 grudnia 2013
Życzenie świąteczne

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

pomyślności w Nowym Roku

i aby każdy najmniejszy prezent pod wigilijnym drzewkiem

był jak gwiazdka z nieba.

Agnieszka

 

Kochani, byłabym Wam bardzo wdzięczna gdybyście zechcieli wziąć udział  w krótkiej sondzie. Z góry bardzo dziękuję:)


Smoothie piernikowe

Jedno z lepszych smoothie jakie piłam. Delikatne, słodkie i aromatyczne. Idealne na święta bo pachnie piernikiem. Bardzo polecam.

Składniki na 2-3  porcje:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cynamon do posypania

Do wysokiego naczynia wlać mleko, jogurt, miód. Dodać banana i przyprawę piernikową. Wszystko razem zmiksować.Jeśli jest zbyt gęste dodać trochę więcej mleka. Przelać do szklanek, posypać cynamonem i natychmiast podawać.

Smacznego:)

niedziela, 22 grudnia 2013
Przekładany piernik po żydowsku

Miałam już nie robić żadnego piernika ale wypadało mi coś upiec na klasową wigilię więc jednak wybrałam to ciasto. Piernik po upieczeniu wyszedł trochę suchy, może trzeba było poczekać ja jednak miałam tylko dwa dni i bałam się że jednak nie naciągnie wilgoci dlatego przełożyłam go powidłami śliwkowymi. Był to bardzo dobry pomysł. Piernik jest pulchny, mięciutki, po prostu przepyszny. Z przepisu wychodzą dwie keksówki więc jedną zabrałam do szkoły a druga czeka sobie do świąt.

Źródło

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki mocnej, świeżo parzonej kawy
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • słoiczek powideł śliwkowych

Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i korzeniami. Jajka ubić do białości, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód i kawę, połączyć składniki. Ubijając masę miodową, dodać mąkę w trzech porcjach, ubić na jednolite ciasto. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Dużą tortownicę lub dwie formy keksówki suto wysmarować masłem i obsypać mąką (jeszcze lepiej wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem i ponownie posmarować olejem). Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170° C); ciasto w tortownicy piec godzinę z kwadransem, ciasto w keksówkach - 50 minut. Spróbować patyczkiem, czy wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika ustawić na specjalnej wkładce do wystudzenia, przełożyć na talerz, szczelnie przykryć. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Można podawać posypane cukrem pudrem , ja do szkoły polałam rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego:)

sobota, 21 grudnia 2013
Granola piernikowa

Dzisiaj proponuję piernikowe wcielenie granoli. Po świątecznym przejedzeniu taka granola okazuje się bardzo pomocna. Składniki jak zwykle mogą być własną kompozycją z ulubionych ziaren.

Składniki:

  • 2 szklanki  płatków owsianych
  • szklanka pestek z dyni
  • szklanka wiórek kokosowych
  • szklanka rodzynek
  • szklanka pestek słonecznika
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Miód wymieszać z olejem. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać olej z miodem. Dokładnie wymieszać. Przesypać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.  1  godziny mieszając co 10-15 min. Granola powinna mieć piękny złocisty kolor.

Smacznego:)

piątek, 20 grudnia 2013
Zakwas na barszcz czerwony

Podejrzałam ten przepis i natychmiast chciałam zrobić taki zakwas, który na pewno udoskonali smak czerwonego barszczu. Jest to obok śledzi moje ulubione danie wigilijne, więc taki przepis jest mile widziany. Zakwas jest bardzo prosty więc polecam.

Źródło

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 4 - 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • sok z 1 małej cytryny

  • kilka ziaren ziela angielskiego (mój pomysł)

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Pietruszkę myjemy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy.  Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.  Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny.  Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni.  Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3