Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 31 grudnia 2012
Ryba w różowej galarecie

Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej  galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja użyłam dorsza. Jeśli ktoś nie chce różowej galarety można użyć białej cebuli a smak i tak pozostanie ten sam. Jeśli macie wszystkie składniki w domu jeszcze jest czas, żeby ją przyrządzić na dzisiejszy wieczór:)

Źródło: Koleżanka

Składniki:

  • 2 kg ryby (najlepiej płaty)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po 3 ziarenka ziela, pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • mąka i jajko do panierki
  • olej do smażenia
  • 5 łyżeczek żelatyny

Rybę posolić, panierować i smażyć. Zagotować wodę, ocet, cukier, przyprawy i cebulę. Gotować około 10 min. Odcedzić cebulę, do wywaru dodać żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć rybę, cebulę i gdy galareta jest już gęstawa zalać rybę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Tagi: cebula ryby
09:33, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (13) »
sobota, 29 grudnia 2012
Sernik z wiśniami

W tym roku na moim świątecznym stole gościły wiśnie jako dodatek do potraw i ciast. Ser i wiśnie to doskonałe połączenie ale ja chyba przekonałam się o tym dopiero teraz. Najczęściej do sernika dodawałam brzoskwinie bo to takie oczywiste. Jeśli dobrze osłodzimy ser lekko kwaśne wiśnie fajnie przełamują smak.

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Zimną margarynę posiekać, dodać cukier, mąkę z proszkiem, zrobić kruszonkę. Wbić żółtka i szybko wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i  przełożyć  do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 min. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera, trzykrotnie zmielonego
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 500 g wiśni (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżki mleka w proszku

Do miski z serem włożyć cukier, żółtka, serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, mleko  w proszku. Ubijać krótko mikserem. Gdy masa jest gładka wyłożyć na podpieczony spód. Na serze ułożyć wiśnie, najlepiej jeśli nie są całkiem rozmrożone, następnie wyłożyć pianę z białek. Na koniec zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto. Wstawić sernik do piekarnika i piec  w 180 stopniach przez około 1 h 20 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 28 grudnia 2012
Śledzie bazyliowe

Te śledzie spodobały mi się od pierwszego razu i wiedziałam, że zaraz muszę je zrobić. Jeszcze przed zjedzeniem każdemu się podobały a po konsumpcji to już tylko można było usłyszeć "ochy" i "achy". Śledzie są aromatyczne, dość pikantne i bardzo dobre. Na Sylwestra mogą być doskonałą przystawką.

Źródło

Składniki:

  • 500 g płatów śledziowych
  • duża garść świeżej bazylii
  • 1 pikantna papryczka
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • oliwa

Bazylię, papryczkę i czosnek zmiksować z oliwą i przełożyć tym płaty śledziowe. Śledzie powinny stać co najmniej 24 godziny w lodówce.

Smacznego:)

czwartek, 27 grudnia 2012
Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu  oglądalność przepisów na kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem,  na piersi kaczki. Chciałam go już dawno pokazać, ale niestety z pośpiechu skasowałam zdjęcie w aparacie.  Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Zmieniłam tylko nieco długość pieczenia bo nie lubię krwi na talerzu. Podane z jabłkami ale tym razem smażonymi. 

Źródło: Karol okrasa łamie przepisy + moje zmiany

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 twarde. soczyste jabłka
  • majeranek
  • 100 g masła
  • sól, pieprz, olej do smażenia

 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.  Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawić solą, pieprzem i tartą skórką pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać. Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek i majeranek. Przełożyć na drugą stronę i podsmażyć (smażyłam około 15 minut). Podsmażone piersi kaczki włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. (Według przepisu 6-8 minut ale wtedy mięso jest jeszcze krwiste). Na patelni po kaczce  włożyć pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, masło i smażyć chwilę. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać łyżkę miodu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażyć, aż sos zgęstnieje ale jabłka nie mogą się rozpaść. Przyprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, polewając sosem i obkładamy podsmażonymi jabłkami.

Smacznego:)

środa, 26 grudnia 2012
Rolada espresso

Chyba po raz pierwszy robiłam roladę z kakaowym biszkoptem. Bałam się, że ciasto nie będzie takie plastyczne ale okazało się, że do zwinięcia jest tak samo łatwe. Tym razem zrobiłam masę na bazie masła bo rolada z kremem maślanym jest dla mnie wspomnieniem z dzieciństwa a już tak dawno jej nie robiłam, że zdążyłam zatęsknić za jej smakiem.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać rozbełtane żółtka, przesiać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na przygotowaną foremkę (standardowa, prostokątna). Piec w 180 stopniach około 30 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt zwinąć przy pomocy szmatki kuchennej i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę:

  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Żółtka z cukrem ubić na parze aż piana będzie biała i bardzo urośnie. Wystudzić od czasu do czasu mieszając. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Masło utrzeć mikserem, dodawać partiami  zimne żółtka z cukrem  (jeśli będą ciepłe masa się zważy) oraz rozpuszczoną kawę. Utrzeć na gładko. Tak przygotowaną masą posmarować roladę w środku a także cieniutko na wierzchu. Można posypać kawą mieloną.

Smacznego:)

niedziela, 23 grudnia 2012
Wesołych Świąt

Wszystkim, którzy odwiedzają mojego bloga składam życzenia zdrowych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i dzielę się z Wami opłatkiem:)

Agnieszka

 

.

Indyk słodko - kwaśny w cieście piwnym

Jak już wspominałam, jedzenie wigilijne nie jest moim ulubionym więc znacznie bardziej przykładam się do ułożenia interesującego menu na kolejne, świąteczne  dni. Lubię kiedy na stole znajduje się dużo przystawek i sałatek. Jedną z takich przekąsek mogą być dzisiejsze kawałki indyka w cieście piwnym. Goście mogą po nie sięgać bez obawy, że będą się po nich czuli ociężali. Doskonale smakują maczane w sosie słodko - kwaśnym.

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 12 dag mąki
  • jajko
  • łyżeczka oliwy
  • szklanka piwa (użyłam piwa Paulaner)
  • łyżeczka cukru
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • cebula
  • 1/2 strączka ostrej papryki
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżka miodu
  • kawałek chrzanu (dałam łyżeczkę ze słoiczka)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Indyka pokroić na małe kawałeczki. Z piwa, jajka, mąki, oliwy i soli zrobić ciasto o konsystencji naleśnikowego i odstawić pół godziny. Na rozgrzany olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i papryczkę, startą marchewkę, pokrojony w zapałkę imbir, miód, wlać resztę sosu sojowego, zagotować. Dodać chrzan, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący talerz. Osobno podawać sos.

Smacznego:)

piątek, 21 grudnia 2012
Piernik staropolski

Wreszcie go upiekłam. Ponieważ w tym roku postawiłam na pierniki nie mogło zabraknąć na mojej liście tego najbardziej chwalonego. Ciasto jest rzeczywiście niesamowite. A jednocześnie mało skomplikowane bo co to za problem zmieszać składniki i odstawić je na 5 tygodni a potem tylko upiec blaty i przełożyć je powidłami. Nic prostszego a smak fantastyczny. W większości przepisów, które przejrzałam, ciasto miało być pieczone w blaszce piekarnika. Ja jednak swoje ciasto podzieliłam na 6 równych kawałków i piekłam placki  w normalnej, standardowej blaszce. Wyszło mi 6 blatów i 6 pierniczków -  śnieżynek. Ciasto trochę się lepiło więc trzeba mieć mąkę pod ręką ale poza tym nie sprawia żadnych problemów. I można go cienko rozwałkować bo całkiem sporo rośnie

.

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy wsypać kolejno mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrobić i przełożyć do emaliowanego naczynia.  Odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce (trzymałam w lodówce).

Po 5 tygodniach ciasto podzielić na 6 równych kawałków i rozwałkować cienkie placki. Przełożyć je do blaszki piec około 15 min. w 180 stopniach. Placki przekładać podgrzanymi powidłami. Z 6 blatów wyszły mi 2 placki po trzy blaty. Gotowe pierniki posmarować polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego:)

Tagi: miód
20:40, wiosenka27 , Ciasta i torty
Link Komentarze (11) »
wtorek, 18 grudnia 2012
Pasztet drobiowy z wiśniami

Na święta proponuję  pyszny, domowy pasztet, tym razem z wiśniami. Uwielbiam takie wyroby, które choć uchodzą za tłuste to jednak ja wiem co do niego włożyłam więc się nie obawiam. Poza tym wersja drobiowa jest dużo lżejsza a smakuje równie wspaniale. W pierwotnym planie były wiśnie świeże tzn. mrożone ale zmieniłam zamiar gdy udało mi się kupić wiśnie suszone. Jeśli smakował Wam ten pasztet ze śliwką to i ten z wiśnią też ma taką szansę:)

Pomysł własny

Składniki:

  • 3 udka kurczaka
  • 1 golonka z indyka
  • 40 dag wątróbki z indyka
  • 30-40 dag podgarla lub boczku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 30 dag suszonych wiśni
  • łyżka majeranku
  • 3 jajka
  • kasza manna
  • 1 sucha bułka
  • kieliszek wiśniówki

 

Oczyszczone udka, golonkę i podgarle gotować na wolnym ogniu razem z włoszczyzną, zielem i liściem. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Gdy mięso jest już ugotowane oddzielić je od kości i razem z wątróbką zmielić maszynką. Zmielić także marchewkę oraz  namoczoną i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać jajka, sól, pieprz, majeranek, wiśnie, kieliszek wiśniówki i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej manną formy (tradycyjnej pasztetówki) Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1,20 min. Piec w 180 stopniach.

Smacznego:)

niedziela, 16 grudnia 2012
Torcik orzechowo - pomarańczowy

Oprócz pierników na święta planuję bardziej wykwintne ciasto czyli torcik orzechowo - pomarańczowy. Delikatne orzechowe blaty z aromatyczną, dzięki skórce, pomarańczową masą to coś co będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mielonych orzechów
  • 4 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić  z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, orzechy oraz mąkę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy o średnicy 21 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 min. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Składniki na nasącz:

  • 3/4 szklanki  soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • ew. mały kieliszek likieru pomarańczowego (dałam cointreau)

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kieliszek likieru pomarańczowego (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci)

Ubić ser z cukrem dodać śmietankę i ubijać aż będzie sztywna i gęsta jednak nie można ubijać zbyt długo ponieważ może zrobić się masło. Ja ubijam około 7 minut, blenderem ze specjalna końcówką do ubijania białek , ustawiam go na najwyższą moc. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy, likier i delikatnie wymieszać. Na pierwszym blacie delikatnie rozprowadzić część nasączu, następnie wyłożyć prawie całą masę, przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować według uznania. Tort wstawić do lodówki.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3