Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 31 grudnia 2011
Grenada

Na dzisiejszy wieczór proponuję drinka na bazie rumu, który bardzo dobrze miesza się z ziołowym smakiem wermutu. A z okazji Nowego Roku chciałam życzyć wszystkim czytelnikom samych wspaniałych dni,  spełnienia marzeń  i samych pozytywnych doświadczeń.

Źródło: Koktajle, wyd. Skarbnica wiedzy

Składniki:

  • 4-5 kostek lodu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 miarka słodkiego wermutu
  • 3 miarka złotego lub ciemnego rumu
  • odrobina cynamonu (pominęłam)

Włożyć kostki lodu do naczynia do mieszania. Na lód nalać sok z pomarańczy, wermut i rum. Dobrze wymieszać a następnie przelać do kieliszka. Wierzch można posypać odrobina cynamonu.

Na zdrowie:)

piątek, 30 grudnia 2011
Ryba po cygańsku

Przepis na tę rybę jest pewnie wielu osobom znany. Ja już dawno  o niej słyszałam ale jakoś nie zachęcał mnie znajdujący się w niej ogórek i pewnie długo nie zrobiłabym tej ryby gdyby nie wigilia, tym razem klasowa, na którą taką wlaśnie rybkę przyniósł jeden uczeń. Na drugi dzień oczywiście musiał przynieść również przepis bo tak mi ta ryba posmakowała że w tym roku wyparła nawet  moją ulubioną, w czerwonym sosie. Jeśli ktoś jeszcze nie zna tego smaku, bardzo polecam.

Składniki:

  • 1,5 kg ulubionej ryby (uzyłam dorsza)
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 3 duże cebule
  • 7 łyżek ketchupu pikantnego
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka oleju (dałam trochę mniej
  • sól, pieprz

Rybę usmażyć w mące i jajku lub w samej mące. Cebulę, ogórki, paprykę pokroic w kostkę. Na rozgrzanym oleju dusić cebulę. Po chwili dodać ogórki. Po 10 minutach dodać paprykę, ketchup i koncentrat pomidorowy oraz cukier. Dusić pod  przykryciem wszystkie składniki ok. 15 minut. Układać rybę w półmisku na przemian z sosem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

czwartek, 29 grudnia 2011
Czapla

Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego deseru i co ma wspólnego z czaplą ale pewne jest to że jest ona niezwykle atrakcyjna pod względem wizualnym. W smaku przypomina mi trochę pannakottę z galaretkami. Jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, odgrzebane ze starego zeszytu z przepisami. Dla dzieci ogromna atrakcja.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru(dałam niepełną)
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego (według gustu)
  • 3-4 galaretki w różnym kolorze (dałam trzy)
  • ok.3-4 łyżki żelatyny

Galaretki rozpuścić w połowie podanej ilości wody. Każdą wylać na płaskie naczynie. Mleko zagotować z cukrem, odstawić do wystygnięcia. Odlać pół szklanki mleka. Dodać śmietany z ekstraktem waniliowym, dokładnie wymieszać. Można delikatnie zmiksować. W pozostawionym mleku rozmieszać żelatynę, wlać do całości, dokładnie wymieszać. Przelać masę śmietankową do wyłożonej przeźroczystą folią blaszki. Galaretki pokroić w kostkę i wrzucać do masy tworząc kolorową mozaikę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

środa, 28 grudnia 2011
Śledzie gajowego

Tak mi posmakowały te śledzie na szkolnej wigilii, że po powrocie do domu poszperałam w sieci i znalazłam kilka propozycji. Jak sama nazwa sugeruje w potrawie powinny znaleźć się grzyby. Napotkałam przepisy z grzybami marynowanymi jak i z suszonymi jednak zdecydowałam się na te drugie bo nie chciałam, żeby śledzie były zbyt kwaśne. Polecam zrobić dzień przed spożyciem wtedy są zdecydowanie lepsze.

Źródło

Składniki:

  • kilogram śledzi matiasów  (robiłam z połowy porcji)
  • 10 dkg grzybów suszonych
  •  mały koncentrat pomidorowy 
  • dwie spore cebule 
  • szklanka oleju 
  • przyprawy

Namoczyć  grzyby. Ugotować grzyby, wyjąć  je z wywaru i pokroić w kostkę. Cebulę również drobno pokroić. Wszystko razem smażyć,  pod koniec przyprawić papryką i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę przesmażyć. Śledzia pokroić w kawałki. W naczyniu układać warstwami sos pomidorowo- grzybowy i śledzia. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

wtorek, 27 grudnia 2011
Rum pomarańczowy

Ten przepis nie dawał mi spokoju więc nie pozostawało mi nic innego jak go po prostu zrobić a święta to doskonałam okazja ku temu. Zazwyczaj robię słodkie alkohole a tutaj nie ma cukru wogóle ale rum naciąga smakiem pomarańczy i goździków i daje super aromat.

Źródło

Składniki:

  • rum
  • słodka pomarańcza
  • goździki
  • sterylny, szklany pojemnik

Pomarańcze pokroić w plasterki. Włożyć do sterylnego, szczelnego pojemnika, zalać rumem. Dorzucić goździki. Przechowywać  w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie, żeby smaki się przegryzły.

Na zdrowie:)

poniedziałek, 26 grudnia 2011
Ciasto orzechowe

Jedno z ciast jakie upiekłam na święta  to bardzo proste ciasto orzechowe. Wykonanie jest naprawdę banalne a smak królewski co udało mi się też podkreślić formą w kształcie korony. W większości składa się z orzechów dlatego smak jest powalający. Miłośnicy orzechowych wypieków powinni spróbować.

Źródło

Składniki:

  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
  • 5 jajek
  •  szczypta soli
  •  kilka połówek orzechów do dekoracji
  • na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • 3-4 łyżki mleka
  • cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym. Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.

Smacznego:)

niedziela, 25 grudnia 2011
Kaczka faszerowana

Na świąteczny obiad polecam świąteczną kaczkę. Chciałam, żeby mięso było wyjątkowe więc zdecydowałam się na kaczkę faszerowaną. Farsz raczej tradycyjny, mięsny. Kaczkę piekłam w rękawie bo wtedy wszystkie soki fajnie zatrzymują się w mięsie. Żeby mięso było rumiane, pod koniec pieczenia otwieram rękaw  i zostawiam  kaczkę w piekarniku aż do wystygnięcia.

Źródło

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 duże pęczki natki
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czubata musztardy

 Kaczkę rozmrozić,wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką.Dodać jajko, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą, wyrobić farsz.Napchać kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule. Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony. Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika. Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw.

Smacznego:)

Tagi: kaczka
12:10, wiosenka27 , Kaczka i gęś
Link Komentarze (7) »
sobota, 24 grudnia 2011
Życzenia świąteczne

Z okazji  Bożego Narodzenia życzę wszytkim czytelnikom mojego bloga wspaniałych, smacznych   i rodzinnych świąt. Aby pogodny  nastrój na długo zagościł w Waszych domach i rodzinach a stół uginał się od ciężaru świątecznego jedzenia :)

Pozdrawiam świątecznie:)

Agnieszka

 

Śledzie korzenne

Na wigilijnym stole koniecznie muszą znaleźć się śledzie. Kiedyś  jadałam takie proste, podobno tradycyjne czyli z olejem i cebulą. Dzisiaj jednak kiedy świat kulinarny poszerzył swoje horyzonty wybór na śledzie jest bardzo duży. Dlatego kontynuuję swój  romans ze smakami korzennymi i proponuję śledzie z przyprawą do piernika.  Do ich  przygotowania użyłam śliwek w occie, które od lata przeszły już smakiem goździków i fantastycznie połączyły się w tym daniu z przyprawą piernikową. Dodatkowo, aromatu śledziom dodaje rewelacyjny sos miodowo - musztardowy. Całość po nocy spędzonej w lodówce smakuje po prostu wspaniale.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki zalewy ze śliwek marynowanych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 1/2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  •  

Ponadto:

  • 4 filety ze śledzia
  • 2 szklanki mleka
  • 3 śliwki marynowane (dałam więcej)
  • 1/4 papryki
  • 1 cebula

Składniki sosu dokładnie wymieszać. Śledzie moczyć kilka godzin (ja zastąpiłam marynowanymi ). Pokroić polać sosem, odstawić na 12 godzin. Paprykę pokroić, podsmażyć. Śliwki posiekać na drobne kawałki. Cebulę pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego:)

piątek, 23 grudnia 2011
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

W tym roku smak piernika zdominował wszystkie moje potrawy jakie przygotowuję na święta.  Po wczorajszej kawie przyszła kolej na znaną już pewnie wszystkim krajankę z marcepanem i powidłami.  Na określenie tego ciasta nasuwa się tylko jedno: bogactwo smaków bo przecież jest tu wszystko: orzechy, skórka pomarańczowa, przyprawa piernikowa, marcepan i powidła. Wszyscy miłośnicy  bożonarodzeniowych smaków będą usatysfakcjonowani.

Źródło

Składniki:

  • 3 1/3 szklanki maki
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzka cynamonu
  • 1 lyzeczka kardamonu
  • 1 lyzeczka iimbiru
  • po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
  • po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masla
  • 1 jajko
  • drobno posiekane orzechy, skorka pomaranczowa

Składniki na masę marcepanową:

  • 225g pasty migdalowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 zoltka
  • 1/3 szlanki maki
  • 1 lyzka mleka
  • po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
  • 1 lyzeczka olejku migdalowego

Ponadto:

  • powidla sliwkowe

Składniki na lulier koniakowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 lyzki koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac posiekane orzechy i skorke. Miod, cukier i maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac jajko i wymieszac. Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na ciescie mase marcepanowa (mozna posypac rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.

Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4