Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 31 grudnia 2010
Grejfrutowe marzenie na Nowy Rok

Dzisiaj jest ostatni dzień roku, który był dla mnie średnio udany tak więc żegnam go bez żalu. Za to w Nowy, 2011 wchodzę z optymizmem i nadzieją bo mam plany i marzenia, że uda się je zrealizować. Liczę, że ta podwójna cyfra w dacie przyniesie mi szczęście i że za rok będę mogła napisać, że rok 2011 był wspaniały i żal go żegnać. Dziś wieczorem toast za Nowy Rok będę wznosić drinkiem o nazwie Grejfrutowe marzenie i właśnie takich ale nie tylko takich marzeń oraz ich spełnienia życzę Wam w Nowym Roku:)

Składniki:

  • 20 ml soku pomarańczowego
  • 40 ml soku grejfrutowego
  • 10 ml grenadiny
  • 30 ml wódki
  • kostki lodu

Do szklanki włożyć kostki lodu, wlać obydwa soki i wódkę. Zamieszać delikatnie. Na koniec wlać delikatnie grenadinę.

Na zdrowie:)

czwartek, 30 grudnia 2010
Sernik z mlekiem w proszku

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy i robię go zawsze wtedy kiedy mam ochotę na taki prosty, niewyszukany sernik. W smaku jest bardzo neutralny chociaż jeśli ktoś chce, może dodać np. ekstrakt waniliowy lub rodzynki czy skórkę pomarańczową. Ja najbardziej lubię kiedy jest bez dodatków, które nie tłumią tej niezwykłej puszystości jaka jest w tym serniku. Dodatkowym plusem jest  szybkość wykonania bo robi się go naprawdę błyskawicznie.

Składniki:

  • 1 kg sera (zmielony trzykrotnie)
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mleka w proszku
  • 6 żółtek
  • 12 białek na pianę
  • 30 dag cukru do piany
  • 3/4 litra śmietany 22%

Ser utrzeć mikserem stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Miksująć dodawać śmietanę, mąkę, mleko w proszku. Na koniec dodać pianę z białek. Lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.

Smacznego:)

środa, 29 grudnia 2010
Korzenne grzane wino

Po piwie z rodzynkami przyszła kolej na grzane wino z korzennymi przyprawami. Jako, że zima nas nie rozpieszcza i codzienne mroźna pogoda daje nam w kość proponuję rozgrzać się pysznym grzańcem. Przepis pochodzi ze świątecznego numeru Kuchni.

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki goździków
  • 1 kawałek cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki wody

W garnku powoli podgrzać wino z przyprawami roztartymi w moździerzu, cukrem i wodą. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut, az 1/3 wina odparuje. Podawać na gorąco.

Na zdrowie:)

wtorek, 28 grudnia 2010
Pasztet z żurawiną

Kojarzyło mi się, że świąteczny pasztet powinien być z suszonymi owocami. Myślałam o śliwkach ale, że wpadł mi w ręce przepis na pasztet z żurawiną postanowiłam go zrobić chociaż jakoś do tej pory unikałam żurawiny w wytrawnych daniach. Kiedyś zrobiłam roladę drobiową i wydało mi się, że żurawina jest za słodka ale w pasztecie świetnie się komponowała. Pewnie i do rolady też pasowała tylko moje ówczesne wrażenie było inne. Tak czy siak jesli chcecie spróbować jak smakuje żurawina w pasztecie polecam ten przepis:)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 30 dag podgarla
  • 10 dag wątóbki
  • 5 dag żurawin suszonych
  • sól, pieprz
  •  listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła

Mięso i podgarle pokroić w kawałki, cebulę również.W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać mięso, krótko obsmażyć na sporym ogniu, po czym zmniejszyć płomień na malutki, podlać mięso odpowiednią ilością gorącej wody, osolić, popieprzyć, dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości, ok. 1 godziny, uzupełniając w miarę potrzeby wodę. Wątróbkę oddzielnie sparzyć wrzątkiem. Po tym czasie przestudzić mięso. Żurawiny namoczyć w gorącej wodzie i kiedy zmiękną i nieco napęcznieją, odcedzić. Mięso oraz wątróbkę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę do mięsa. Dodać żurawiny, wymieszać całość. Masę wyłożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 27 grudnia 2010
Świąteczny chleb z serem pleśniowym i orzechami

Na święta chciałam upiec chleb, który byłby wyjątkowy w smaku. Ten przepis Liski  miałam  w swoich zbiorach już od dawna ale jakoś zawsze tak odkładałam go na później a na święta jest on idealny bo jest bardzo mało pracochłonny. Wystarczy tylko wymieszać składniki jednego dnia  a kolejnego wyłożyć gotowy chleb do piekanika i upiec. Ser w smaku jest dość mocno wyczuwalny więc radzę dodać swoje ulubione rodzaje serów. Ja dodałam również orzechy bo chciałam, żeby był to pyszny chlebek:)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (dowolnej)
  • 200 g sera pleśniowego,  pokroić na 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 g wody
  • garść orzechów laskowych

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin. Następnego dnia na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtoczyć go w mące ze ściereczki. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Wyrośnięty chleb przerzucić do nagrzanego garnka lub na nagrzaną blachę. Piec około 40 minut.

niedziela, 26 grudnia 2010
Babka waniliowa z kardamonem

Oto jedno z ciast jakie pojawiły się u mnie na świątecznym stole w tym roku. Babka waniliowa z kardamonem to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią suche ciasta i wanilię. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Kuchni.

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)
  • 2 laski wanili przekrojone wzdłuż na pół
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka tłustego mleka

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Zmieszać mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, sola i sodą. Utrzeć masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodać ziarenka z lasek wanilii. Ucierać dalej, aby wanilia połączyła się z masą. Wbijać po jednym jajku i ucierać dalej. Wlać sok cytrynowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian  partiami mąkę i mleko. Ciastem wypełnić przygotowaną formę na babkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny.

Smacznego:)

sobota, 25 grudnia 2010
Mus piernikowy

Często robię desery więc wypada, żeby w Święta był on wyjątkowy a jednocześnie nawiązywał do smaków bożonarodzeniowych. Dlatego postanowiłam zrobić mus piernikowy, na który przepis znalazłam w grudniowym numerze Mojego Gotowania. Trochę się obawiałam łączenia miodu z serkiem mascarpone ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie. Deser jest znakomitym dopełnieniem świątecznego obiadu.

Składniki:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 30 dag miodu (dałam trochę mniej)
  • łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika ( z imbirem)
  • 2 łyżeczki żelatyny (pominęłam)
  • 2 szklanki smietany kremówki
  • po 5 dag białej i gorzkiej czekolady
  • 4 łyzki zurawin

Mascarpone zmiksować z płynnym miodem. Wymieszać z cynamonem i przyprawą do piernika. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Dodać 4 łyżki kremu, dobrze wymieszać. Połączyć z pozostałym kremem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do gęstniejącej masy piernikowej. Mus przełożyć do salaterek lub pucharków, posypać białą i gorzką czekoladą. Udekorować żurawiną.

Smacznego:)

piątek, 24 grudnia 2010
Życzenia świąteczne

Wszystkim Czytelnikom i Przyjaciołom mojego bloga składam najserdeczniejsze życzenia zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, spedzonych w gronie rodzinnym, wiele wspaniałych prezentów pod choinką i eksplozji smaków przy świątecznym stole:)

Pozdrawiam świątecznie:)

Agnieszka

czwartek, 23 grudnia 2010
Śledzie w śmietanie

Śledzie są moim ulubionym wigilijnym daniem spośród tych tradycyjnych. Chociaż  w śmietanie nadają się na stół raczej drugiego dnia to ja takie śledzie  mogę jeść cały rok, może z wyjątkiem upalnego lata. W przepisie podane były płaty solone, ja jednak użyłam płatów z zalewy octowo - korzennej. Uwielbiam je a w towarzystwie śmietany świetnie się te smaki "przegryzły".

Składniki:

  • 40 dag solonych filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka
  • liść laurowy
  • cebula
  • jabłko
  • pół selera
  • szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • cytryna
  • sól, pieprz

Filety zalać mlekiem z liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić. Cebulę i jabłko obrać i posiekać, selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić, połączyć z selerem, cebulą i jabłkiem, posmarować śledzie, ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować.

Smacznego:)

środa, 22 grudnia 2010
Nalewka bożonarodzeniowa

Kiedy zobaczyłam u Beaty  ten przepis rok temu, wiedziałam, że muszę spróbować tej nalewki. Wszystkie smaki tu zawarte cudownie oddają atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Do tego nalewka cudownie rozgrzewa więc na takie cieżkie, zimowe dni nadaje się idealnie.

Składniki:

  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 dkg całych daktyli
  • 10 dkg suszonych fig
  • 1 pomarańcza
  • 900 ml czystej wódki
  • 1-2 laski cynamonu
  • 4-5 sztuk goździków
  • 10 dg cukru muscovado jasnego
  • 5 dkg cukru białego
  • kilka kostek kandyzowanego imbiru

Na suchej patelni uprażyć gożdziki i cynamon. Pomarańczę dokładnie sparzyć  i wyszorowac  a następnie pokroić w plastry. Ułożyć  warstwami wszystkie składniki. Cukier rozpuścić  w alkoholu. I dopiero teraz zalać ułożone owoce. Odstawić na 4-6 tygodni.Po tym czasie przecedzić nalewkę – najłatwiej ponoc przez filtr do kawy lub gęste sitko. Odstawić do nabrania szlachetności. Po mniej więcej połowie czasu „stania” nalewki, można wymienić plastry pomarańczy. Te pierwsze często brzydko wyglądają i psują cały efekt wizualny. Można zastąpić część rodzynek dużymi suszonymi żurawinami.

Na zdrowie:)

 
1 , 2 , 3 , 4