Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 30 listopada 2014
Świąteczne propozycje

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami a ponieważ zwykle człowiekowi brakuje czasu warto zaplanować świąteczne menu trochę wcześniej, żeby np. zrobić zakupy. Zebrałam przepisy, które w ciągu 5 lat pojawiły się na moim blogu w okresie świątecznym. Jeśli macie ochotę zapraszam do korzystania. Ponadto, także od jutra  zaczną pojawiać się nowe świąteczne propozycje:)


Przystawki:

Śledzie bazyliowe

Paszteciki piwne z kapustą i grzybami

Pasztet drobiowy z wiśniami

Pasztet rybny z marchewką

Pasztet z żurawiną

Pikantne śledzie ze śliwką

Zupa z suszonych grzybów

Dwukolorowa sałatka śledziowa

Czerwony barszcz wigilijny

Śledzie cytrynowe

Strudel z grzybami

Śledzie z pieczarkami

Ryba po cygańsku

Kulki mięsne w occie

Śledzie gajowego

Kolorowa sałatka śledziowa

Ryba w różowej galarecie

Śledzie w śmietanie

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolą

Śledzie korzenne

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Strucla z makiem

Sałatka z tortelini

 

Dania główne:

Udka kaczki w pomarańczach

Pstrąg w sosie orzechowym

Rolada drobiowa z morelami

Kaczka z pieczarkami

Kaczka w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

 Kaczka faszerowana

 

Ciasta i desery:

Ciasto ucierane z makiem

Pierniczki

Mus piernikowy

Ciasto bawarskie

Kisiel żurawinowy

Ciasto drożdżowe z bakaliami

Piernik na Guinnessie

Rolada espresso

Cranberry noel

Piernik toruński

Piernik przekładany

Piernik litewski

Piernik staropolski

Piernik pulchny

Ciasto piernikowe z jabłkami

Torcik makowy z wiśniami

Przekładany piernik po żydowsku

Makowiec na kruchym cieście

Torcik orzechowo-pomarańczowy

Makowa panienka

Ciasto orzechowe

Rolada bakaliowa

Krajanka piernikowa

Smoothie piernikowe

Sernik z wiśniami

Mincemeat

 

Alkohole:

Rum pomarańczowy

Korzenne grzane wino

Nalewka bożonarodzeniowa

 

Krem ziemniaczano - szpinakowy

Zrobiłam zupę, która znajdzie swoich wielkich fanów jak i przeciwników. Ktoś, kto nie przepada za szpinakiem zje tylko łyżkę tego kremu natomiast wielbiciele tych liści na pewno się w niej rozsmakują. Bardzo intensywny smak może przeszkadzać ale zachęcam, żeby spróbować i ocenić samemu.

Składniki:

  • 200 g liści szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 l bulionu
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć. Dodać szpinak, gdy zwiędnie wlać bulion. Gotować zupę ok. 15 min. Gdy ziemniaki są już miękkie, zmiksować zupę, doprawić do smaku, jeśli to konieczne przetrzeć przez sito. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 listopada 2014
Chleb pszenny z orzechami

Dzisiaj polecam pyszny pszenny chleb  na maślance z orzechami. Zamieniłam orzechy włoskie na laskowe ale myślę, że z każdymi będzie smakował wspaniale. Ciasto świetnie się wyrabiało i bez problemu wyrastało. Chleb upiekłam jako jeden bochenek bo  nie miałam zbyt dużo czasu ale przepis podaję za źródłem a tam sa wskazówki jak uformować wieńce.

Źródło

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej (wrzątku) wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 750
  • 1 paczuszka (7 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka ciemnego syropu kukurydzianego lub melasy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 4 1/2 - 5 1/2 szklanki mąki pszennej*
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (użyłam laskowych)

Do małej miski wsypać mąkę pszenną razową i zalać ją 1 szklanką wrzątku. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W dużej misce zalać suszone drożdże 1/2 szklanki ciepłej wody. Pozostawić na 5 minut. Dodać syrop kukurydziany, sól i jogurt. Wymieszać całość łyżką. Dodać zawartość miski z zaparzoną mąką. Wymieszać całość przy pomocy miksera.  Cały czas miksując  dodawać po 1 szklance mąki. Wyrabiać całość mikserem przez 5 minut. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 15 minut. Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać dłońmi przez 10 minut. Czystą miskę posmarować olejem, obtoczyć w nim ciasto, tak, żeby olej pokrywał całą jego powierzchnię. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrastania na około 1 godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Do ciasta dodać orzechy i ponownie wyrobić. Podzielić je na 2 połowy. Na obsypanym mąką blacie z każdej części ciasta uformować wałek długości 40 cm. Obydwa wałki spleść ze obą i uformować z nich wieniec. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.  Zamiast wieńca z ciasta można uformować bochenek.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut. Chleb ma mieć złotobrązową skórkę i wydawać głuchy odgłos popukany od spodu. Chleb pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Smacznego:)

czwartek, 27 listopada 2014
Sernik ze smażonymi jabłkami

Nie byłam do końca pewna, czy to będzie sernik z szarlotką czy szarlotka z serem. Ostatecznie stwierdziłam, że jednak ser dominuje więc niech to będzie sernik. Doskonałe połączenie z jabłkami, o czym przekonałam sie już dawno, jednak tym razem dałam zesmażone. Polecam na andrzejkowe spotkania:)

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieśc gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 28/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ciasto około 15 min.

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć, aż się całkowicie rozpadną. Dodać cukier, sok z cytryny oraz masło i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera  trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1/2  szklanki cukru (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać , następnie wyołożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min w 180 stopniach.

Smacznego:)

środa, 26 listopada 2014
Piwne kaszotto z pęczaku

...czyli znane i popularne pęczakotto. Tym razem, zamiast wina użyłam piwa, dzięki temu pęczakotto zyskało odrobinę inny, ciekawy smak. Tak przygotowana kasza znakomicie smakuje jako danie samodzielne ale również doskonale nadaje się do wieprzowych polędwiczek np. takiej lub takiej.

Składniki:

  • 20 dag pęczaku
  • 1 cebula
  • 300 ml piwa
  • 1,5 l bulionu
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • parmezan

Grzyby ugotować, wyjąć z wody, pokroić. Wywar grzybowy zachować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pęczak, przesmażyć. Wlać piwo i trzymać na ogniu aż prawie wyparuje.  Wtedy dolewać porcjami gorący bulion. Dodać także wywar i pokrojone grzyby. Postępować tak do momentu aż kasza będzie miękka a danie będzie  w miarę gęste ale nie suche. Na koniec dołożyć plasterek masła. Podawać posypane parmezanem oraz pietruszką.

Smacznego:)

wtorek, 25 listopada 2014
Roladki drobiowe z morelami w sosie estragonowym

Szybki ale w miarę elegancki obiad to mogą być roladki. A ponieważ w środek można wkładać różności często korzystam z tego pomysłu. Tym razem zapakowałam w mięsną roladkę ser pleśniowy oraz morele. Udusiłam je w sosie estragonowym na bazie białego wina. Całość na 5 z plusem- taką ocenę wystawili mi ci, którzy jedli te roladki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego np. cammembert
  • szklanka białego wina
  • łyżka suszonego estragonu
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. szklanka bulionu
  • olej do smażenia

Filety przekroić na pół i wzdłuż. Delikatnie je rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć mały kaałek sera pleśniowego i morele. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać bulion i wino, kilka pokrojonych moreli  oraz estragon i dusić kilkanaście minut (długość duszenia zależy od grubości roladek). Pod koniec dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymac jeszcze chwilę na ogniu, aż sos się zredukuje. Roladki doskonale smakują z ryżem.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 listopada 2014
Deser kawowy z granatem

Kropką nad i niedzielnego obiadu musi być deser. Ja bardzo lubię bitą śmietanę i chociaż jest mega kaloryczna od czasu do czasu sobie na nią pozwalam. Taki deser brzmi może banalnie ale z  dodatkiem kawy i orzeźwiających pestek granatu taki banalny już nie jest.

Składniki:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pestki granatu

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec dodać wystudzoną kawę. Na dnie pucharków ułożyć pestki granatu, nałożyć pożądaną ilość śmietany i udekorować pestkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

sobota, 22 listopada 2014
Brukselka smażona z ziemniakami i pieczarkami

Normalnie, nie wierzę, ale w tak krótkim czasie brukselka pojawia sie już kolejny raz na moim blogu. Jeszcze raz napiszę, że do niedawna wystrzegałam się jej jak tylko  mogłam a od tego przepisu kupuję bardzo często. Każde kolejne danie było lepsze od poprzedniego a to dzisiejsze jest mega pyszne. Oczywiście, jest to sprawa indywidualna bo brukselka pasuje i do makaronu i do ziemniaków więc sami oceńcie co wolicie. Jeszcze tylko wspomnę, że ja makaron uwielbiam, za ziemniakami nie przepadam a dzisiejsze danie smakowało  mi wybitnie.

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków (mogą być z  poprzedniego dnia)
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 300 g brukselki
  • olej
  • sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie kminek)

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż płyn wyparuje. Przyprawić solą, pieprzem ew.  kminkiem lub majerankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać obraną z wierzchnich listków  i pokrojoną na połówki brukselkę i smażyć. Podlać wodą, przyprawić solą  i dusić do miękkosći. Ziemniaki pokroić w plasterki lub cząstki i  podsmażyć na rumiano. Dodać do nich usmażone pieczarki oraz brukselkę. Wszystko dokładnie wymieszać, ew. przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

piątek, 21 listopada 2014
Różowa kostka

To ciasto powstało zupełnie niechcący. Miałam go nie robić ale zaistniała potrzeba na coś słodkiego. Nie przykładając się za bardzo  i mając w lodówce tylko śmietankę, jajka i owoc granatu upiekłam biszkopt i ubiłam śmietanę. Przypomniałam sobie też, że w barku stoi dawno nie używana butelka grenadiny. Ciasto wyszło lekkie jak pianka, delikatnie słodkie i takie uroczo różowe. Bardzo szybko zniknęło.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki grenadiny

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku, oraz syrop z grenadiny i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 36/42  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki grenadiny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka różowa

Galaretkę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i dostawić, żeby napęczniała.  Biszkopt przekroić na 2 części. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno,  pod koniec dodając grenadinę i żelatynę. Pierwszy blat nasączyć kilkoma łyżkami grenadiny zmieszanej z wodą. Wyłożyć połowę bitej śmietany, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę śmietany. Wyrównać i wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

czwartek, 20 listopada 2014
Suszona pigwa

Przeczytałąm gdzieś, że najlepszy wigilijny kompot z suszu to ten, który zawiera pigwę. Ta myśl "chodziła" mi po głowie kilka dni pomimo, że kompot to jest chyba ostatnia rzecz, o której myślę w czasie wigilii. Pigwę ususzyłam w piekarniku na niskiej temperaturze a dosuszałam na kaloryferze. Wygląda jak suszone jabłka i wcale mnie nie ciągnęło, żeby spróbować ale kiedy w końcu sięgnęłam po jeden plasterek okazało się, że jest dziwnie wciągająca i bardzo smaczna. Chyba nawet smakuje mi bardziej niż  jabłka.

Składniki:

  • 3 pigwy

Pigwy umyć, przekroić, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni. Suszyć około 20-30 minut. Ja obserwowałam i kiedy stwierdziłam, że pigwa jest już dobra wyjęłam z piekarnika. Dosuszałam na kaloryferze.Można też trzymać dłużej  wpiekarniku na niższej temperaturze.

Smacznego:)

Tagi: pigwa
07:39, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3