Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 30 listopada 2013
Curry fasolowe

Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na chleb zaczynione i warzywa na sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.

Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's Digest

Składniki:

  • 225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pieczarek
  • korzeń imbiru (2,5 cm)
  • 2 zielone nasiona kardamonu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • laska cynamonu (2,5 cm)
  • 6 goździków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Włożyć  fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni  podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki  i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli  oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.

Smacznego:)

piątek, 29 listopada 2013
Keks z borówkami

Zanim zacznę pokazywać świąteczne wypieki zapraszam jeszcze na pyszny keks na białkach z owocami. Ja użyłam borówek bo mam ich spory zapas w zamrażalniku ale można dać każde inne owoce. Keks jest niesamowicie dobry, zwarty ale miękki i jak dla mnie jest najlepszym sposobem na zużycie wolnych białek.

Źródło

Składniki:

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 315 g mąki pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g masła
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g owoców borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier puder do oprószenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formy na keks wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka umieścić w misce, dolać mleko oraz pastę z wanilii, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier, sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przelać do przygotowanych form, wyrównać. Borówki przebrać, umyć i obsuszyć. Oprószyć owoce mąką wymieszaną z cukrem i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)
środa, 27 listopada 2013
Szynka w pomidorowym sosie na bazie demi glace

Bazę demi glace wykorzystałam między innymi do przygotowania tego dania. Mając gotową bazę nastawienie mięsa  zajmuje bardzo mało czasu co jest ogromnym atutem w trakcie bardzo zajętego dnia. Ja wykorzystałam szynkę wieprzową, można użyć również karkówki. Mięso wychodzi bardzo smaczne, soczyste, pachnące różnymi aromatami i smakami.

Składniki:

  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • 3 łyżki bazy demi glace
  • szklanka białego wina
  • 2 szklanki wody
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • mielona czerwona papryka
  • olej do smażenia

Plastry mięsa obsmażyć z obydwóch stron. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skóry. Do mięsa dodać demi glace, wino, wodę, pokrojone pomidory. Wsypać suszoną bazylię, trochę soli, pieprz i mieloną paprykę. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko ok. 1 godź. aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje i będzie klarowny.

Smacznego:)

wtorek, 26 listopada 2013
Risotto z kukurydzą

Risotto to moje ulubione danie z ryżu dlatego chętnie wypróbowuję nowe kombinacje. Czasami podaję je do mięsa ale zazwyczaj ma w sobie tyle smaków i aromatów, że samo smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. Dodać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać odsączoną kukurydzę i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie parmezanem.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 listopada 2013
Nalewka jarzębinowa

Pomimo, że jarzębina jest bardzo pospolitym owocem jest to najbardziej niezwykła nalewka w moim barku. Najlepsza pora na zbieranie jarzębiny to listopad po przymrozkach ja jednak sama mroziłam owoce przez tydzień w zamrażalniku. Owoce należy zbierać na terenie nie uczęszczanym przez samochody. Nalewka ma przepiękny bursztynowy kolor i delikatny aromat.

Źródło: Kuchnia

Składniki:

  • 300 g owoców jarzębiny
  • 300 g suszonych śliwek
  • 40 g rodzynek
  • 1 l wódki 40%
  • 50 g cukru
  • 0,25 l spirytusu 96%

Do słoja włożyć odszypułkowane i umyte owoce jarzębiny (wcześniej mroziłam je tydzień w zamrażalniku) oraz śliwki i rodzynki. Zalać je wódką, i odstawić na miesiąc co 2-3 dni mieszając. Nalew zlać, do owoców dodać 120 ml wody, wstrząsnąć i odstawić na 2 dni. Płyn znad owoców i nalew wlać do gąsiorka, dodać cukier i spirytus. Po 4 miesiącach zlać trunek znad osadu, przefiltrować i odstawić do leżakowania.

Na zdrowie:)

niedziela, 24 listopada 2013
Kruche ciasto śmietankowe z makiem

Ciasto, jakich wiele, ale wyjątkowe dzięki piance. Dodatek śmietany do ubitych białek daje niesamowity smak. Przypomina trochę ptasie mleczko. Myślałam o dodaniu malin bo idealnie by tu pasowały ale nie chciałam, żeby mi wyszła kopia tego ciasta. Chociaż jakieś owoce świetnie by się tu nadawały.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4), owijamy w folię spożywczą, dużą kulę wkładamy do, a mniejszą do zamrażarki na ok. 30-40 minut. Po upływie tego czasu, większą część rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, szczelnie wylepiając dno i boki (wysoko). 

Składniki  na masę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 800 g śmietany ( 4 kubki 18 %)
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 2-3 łyżki maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując stopniowo cukier. Następnie wsypujemy budyń, a na koniec powoli śmietanę. Kiedy wszystkie składniki są połączone, dosypujemy mak i delikatnie mieszamy. 
Na kruche ciasto wykładamy masę śmietankową z makiem i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 60 minut i pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Smacznego:)
sobota, 23 listopada 2013
Chrupiąca sałatka z tuńczyka

Dzisiaj polecam lekką i bardzo smaczną sałatkę w której dominuje tuńczyk. Dzięki warzywom, głównie dzięki papryce sałatka jest super chrupiąca ale moim zdaniem bardzo ważny jest też dodatek musztardy do sosu. Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół papryki czerwonej i żółtej
  • 1 mała czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz

Tuńczyka odsączyć. Sałatę i cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć pokrojoną sałatę. Dodać paprykę, tuńczyka, cebulę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, dodać, dodać do sosu i ponownie wymieszać. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

piątek, 22 listopada 2013
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe

Dla wielu osób ciasto drożdżowe jest trudne i nigdy go nie robią. Ja osobiście doskonale to rozumiem bo pamiętam swoje pierwsze bułki, na których prawie połamałam zęby. Niektórzy popełniają ten błąd  i gdy ciasto jest odrobinę rzadkie, dosypują mąki podczas gdy trzeba go wyrabiać. Ja uwielbiam długo wyrabiane i kilkakrotnie składane ciasta drożdżowe gdyż, jak już kiedyś pisałam, są dla mnie niczym terapia, pozwalają mi wyładować nadmiar energii (lub nerwów). Jednak dzisiaj mam przepis dla tych osób, które boją się drożdżowego. Ciasto przy którym jest  5 min roboty. Wystarczy zmieszać składniki i zostawić je na noc a rano dodać mąkę i zapakować do piekarnika. To ciasto naprawdę się udaje. Bardzo polecam.

Źródło: Ewa Wachowicz

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • opcjonalnie skórka starta z 1 pomarańczy lub 4 łyżki ekstraktu waniliowego

Jajka wymieszać z cukrem. Do miski wlać olej, mleko, skórkę lub ekstrakt. Na wierzch pokruszyć drożdże. Zostawić to wszystko na noc. Po godzinie już czuć jak drożdże pracują. Następnego dnia rano przesiać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto jest rzadkie. Przelać je do przygotowanych keksówek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40-50 min.

Ciasto można obłożyć owocami i posypać np. kruszonką.

Smacznego:)

czwartek, 21 listopada 2013
Demi glace

Demi glace to nic innego jak baza do sosów, którą z takim sukcesem zastępują tzw. bulionetki czy inne kostki smakowe. Byłabym hipokrytką gdybym powiedziała, że ich nie używałam, na szczęście mój mózg zresetował się już kilka lat temu dzięki temu skutecznie pożegnałam takie wynalazki. Tak przygotowaną bazę trzymałam kilka dni w lodówce i wykorzystałam do 3 różnych sosów. Smak i zdrowie w jednym to główny argument a dzięki raz zrobionej bazie zyskujemy także czas. Bardzo polecam.

Źródło

Składniki:

  • 150 g kości cielęcych
  • 80 g marchewki
  • 35 g selera
  • 15 g pietruszki
  • 10 g pora
  • 50 g szalotki (może być zwykła cebula)
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 2,5 l wody

Kości obsmażyć na patelni, aż będą brązowe. Dodać pokrojone warzywa i smażyć cały czas mieszając aż warzywa będą brązowe. Dodać koncentrat i smażyć jeszcze chwilę. Podlać winem i gotować aż płyn się zredukuje i zrobi się delikatny syrop. Dodać wodę i zmniejszyć ogień na minimalny. Gotować na bardzo małym ogniu. Gdy sos ma pożądaną konsystencję przetrzeć go przez sito. Ja zmiksowałam go przy użyciu blendera ale na pewno przetarty jest jeszcze lepszy. Przechowywać w lodówce 2 dni, jeśli dłużej to należy zamrozić.

Smacznego:)

W domowych warunkach kiedy ilości są o wiele mniejsze możemy kości po prostu obsmażyć w garnku w którym będziemy robić ba - See more at: http://zdaniemszefakuchni.blogspot.com/2013/10/baza-demi-glace.html#comment-form
W ‘Bukovinie” na kuchni termalnej lub hotelowej robimy zwykle bazę w 100 litrowych garnkach. Wówczas kości pieczemy w piecu do momentu, aż nie zbrązowieją zwykle około 60minut w temperaturze 200oC. W domowych warunkach kiedy ilości są o wiele mniejsze możemy kości po prostu obsmażyć w garnku w którym będziemy robić bazę. - See more at: http://zdaniemszefakuchni.blogspot.com/2013/10/baza-demi-glace.html#comment-for

W ‘Bukovinie” na kuchni termalnej lub hotelowej robimy zwykle bazę w 100 litrowych garnkach. Wówczas kości pieczemy w piecu do momentu, aż nie zbrązowieją zwykle około 60minut w temperaturze 200oC. W domowych warunkach kiedy ilości są o wiele mniejsze możemy kości po prostu obsmażyć w garnku w którym będziemy robić bazę. - See more at: http://zdaniemszefakuchni.blogspot.com/2013/10/baza-demi-glace.html#comment-form

 

W ‘Bukovinie” na kuchni termalnej lub hotelowej robimy zwykle bazę w 100 litrowych garnkach. Wówczas kości pieczemy w piecu do momentu, aż nie zbrązowieją zwykle około 60minut w temperaturze 200oC. W domowych warunkach kiedy ilości są o wiele mniejsze możemy kości po prostu obsmażyć w garnku w którym będziemy robić bazę. - See more at: http://zdaniemszefakuchni.blogspot.com/2013/10/baza-demi-glace.html#comment-form
W ‘Bukovinie” na kuchni termalnej lub hotelowej robimy zwykle bazę w 100 litrowych garnkach. Wówczas kości pieczemy w piecu do momentu, aż nie zbrązowieją zwykle około 60minut w temperaturze 200oC. W domowych warunkach kiedy ilości są o wiele mniejsze możemy kości po prostu obsmażyć w garnku w którym będziemy robić bazę. - See more at: http://zdaniemszefakuchni.blogspot.com/2013/10/baza-demi-glace.html#comment-for
środa, 20 listopada 2013
Schab z szynkowaru

Wreszcie mam szynkowar. Myśl o jego zakupie kiełkowała we mnie od jakiegoś czasu i wreszcie ją zrealizowałam. Bardzo się cieszę, że to zrobiłam bo domowa wędlina jest rewelacyjna. Robiłam już mielonkę ale nie mogłam jej pokazać bo tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia a dzisiaj przedstawiam schab. Zwykle do schabu jestem sceptycznie nastawiona bo często wychodzi suchy ale nie ten. Ten było soczysty, delikatny i po prostu pyszny.

Źródło

Składniki:

  • 800g schabu bez kości
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 14 g soli
  • 5 g soli peklującej

Schab obsypać solą, solą peklującą i wszystkimi przyprawami, wstawić do lodówki na całą noc. Przyprawiony schab zamknąć w szynkowarze i włożyć do garnka, który będzie zakrywał szynkowar do 3/4 wysokości. Parzyć przez 60 minut od momentu, jak w wodzie pojawią się bąbelki. Po wyciągnięciu szynkowar odwrócić zamknięty do gór dnem i zostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Po tym czasie schab w ziołach jest gotowy do jedzenia.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3