Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 29 listopada 2012
Orkiszowy chlebek z jabłkami i żurawiną

To ciasto jest kopalnią smaków i to tych popularnych znalazły się tutaj bowiem, cynamon, żurawina, jabłka i orzechy. W dodatku ja zamieniłam mąkę na orkiszową co podkreśliło orzechowy smak tego ciasta. Kolejny argument na plus to maślanka, która sprawia że ciasto jest wilgotne. Myślę, że to wszystko zachęci Was do wypróbowania tego przepisu a jeśli dodam, że robi się go bardzo szybko to mam nadzieję, że  będzie to informacja, która zmobilizuje Was do szybkiego upieczenia. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.

Źródło

Składniki:

  • 115 g mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g brązowego cukru (dałam mniej)
  • 180 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże jaja, lekko ubite
  • 2 starte jabłka (dałam pokrojone w kostkę)
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka rumu

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować foremkę23/13/8 cm. Podgrzać rum, wlać do żurawiny. Odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka i masło. Wlać do suchych składników. Wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę,  rum i orzechy. Wymieszać wszystko i przełożyć ciasto do foremki. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 min., do suchego patyczka.

Smacznego:)

środa, 28 listopada 2012
Sałatka serowa

Zanim na dobre ugrzęzne w świątecznych przepisach zapraszam na bardzo prostą i smaczną sałatkę, której głównym składnikiem jest ser pleśniowy. Sałatka jest wręcz ekspresowa, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, zmieszać i polać dressingiem. Można dodać więcej sera pleśniowego , ja dałam tylko camembert ale fajnie będzie smakował dodatkowo np. lazur a wtedy można dodać garść orzechów włoskich.

Składniki:

  • 20 dag szynki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 krążęk sera cammembert
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Szynkę ser, i paprykę pokroić w cienkie paski. Ser pokroić podobnie. Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać. Paprykę, szynkę i ser ułożyć na talerzu i polać dressingiem. Udekorować gałązkami tymianku, odstawić na godzinę.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 listopada 2012
Piernik pulchny

W sobotę usłyszałam w radio, że do świąt już tylko miesiąc. Dlatego po powrocie do domu zaczęłam trochę przeglądać przepisy i  układać świąteczne menu. Na pierwszy rzut poszedł piernik. Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)

Ostatnio otrzymałam kilka wyróżnień w zabawie  Liebster blog. Bardzo dziękuję tym wszystkim, którzy dostrzegają moją pracę i typują mnie do tak miłej nominacji.

Źródło: stary zeszyt

Składniki:

  • 130 g masła
  • 150 g cukru
  • szklanka mleka
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki przyprawy korzennej (ew.cynamon)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

W rondlu roztopić masło z cukrem, dodać miód i przyprawę korzenną. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, jajka i cały czas dokładnie mieszać. Na koniec przesiać mąkę wraz z sodą. Masę wylać do przygotowanej wcześniej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ciasto ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć powidłami lub innym dżemem. Przygotować ulubioną polewę i oblać piernik.

Smacznego:)

sobota, 24 listopada 2012
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów

Przepisów na polędwiczkę wieprzową jest u mnie na blogu bardzo dużo a dzisiaj prezentuję kolejny. Jest to jeden z lepszych sposobów na to mięso  dlatego bardzo zachęcam Was do wypróbowania. Ostatnio rozsmakowałam się w suszonych grzybach, które idealnie pasują do polędwiczki. Sos z kaszą gryczaną to gwarancja pysznego obiadu.

Źródło

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 średnie cebule
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • oliwa
  • sól, pieprz

Grzyby zalać gorącą wodą i ostawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż stanie się bursztynowa.  Dodać grzyby  wraz z zalewą (grzyby można wcześniej pokroić). Na drugiej patelni na gorącym tłuszczu obsmażyć polędwiczki na rumiano. Dodać sos grzybowy, śliwki, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu 30 min. Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego:)

czwartek, 22 listopada 2012
Ferrero roche

Chyba wszystkie ciasta "batonikowe" już zaistniały w blogosferze, co więcej wszystkie są naprawdę znakomite. Pralinki Ferrero roche kupuję rzadko ale nie dlatego że ich nie lubię lecz z tego powodu , że gdybym mogła to zjadłabym je wszystkie. Ale kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.

Źródło

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki
  • 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Delikatnie dodać pozostałe składniki i powoli mieszać. Masę wylać na przygotowaną blachę (u mnie tortownica 21 cm). Piec ok. 25 min, do suchego patyczka. Podane proporcje należy pomnożyć  razy 2 i upiec jeszcze jeden biszkopt.

Składniki na masę:

  • 1 kostka masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe

Czekoladę rozpuścić na parze, wafelki pokroić drobno. Masło utrzeć z nutellą  i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Dodać wafelki. Połowę masy wyłożyć na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Wstawić torcik do lodówki.

Smacznego:)

środa, 21 listopada 2012
Tarta z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

Ostatnio mam fazę na suszone grzyby a doskonałym sposobem na nie jest ta oto tarta. Są tu smaki wigilijne więc przypadnie ona  do gustu każdemu kto lubi takie jedzenie. Tarta doskonale smakuje z czerwonym barszczem.

Źródło + moje zmiany

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, kilka jagód jałowca
  • 170 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masła, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, w razie konieczności dodać kilka łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 15 min.

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny. W tym czasie odcisnąć kapustę, można pokroić ją na pół. Na rozgrzana patelnię wlać olej, podsmażyć cebulę i dodać kapustę. Dusić pokrojone grzyby wraz z wywarem. Dodać kminek, liść laurowy i ziele angielskie, jałowiec, i suszone śliwki, pieprz i sól. Dusić wszystko razem aż grzyby i kapusta będą miękkie. Tak przygotowany farsz wykładać na ciasto, ułożyć paski z ciasta w kratkę,  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 40 min.

Smacznego:)

piątek, 16 listopada 2012
Kurczak w leśnym sosie

W sosie leśnym, oczywiście występują grzyby,  tym razem w wersji suszonej. Inspiracją do tego dania była potrawa, ktora zawierała gotową zupę grzybową. Jednak ja już dawno nie używam tego typu produktów, postanowiłam je jakoś zastąpić. Z grzybów suszonych ugotowałam wywar, który w naturalny sposób nadał daniu leśnego smaku i nie potrzebowałam do tego produktu nafaszerowanego konserwantami. Danie wyszło bardzo smakowite a ponieważ zmieniłam jeszcze kilka rzeczy, kompletnie nie przypomina orginału. Ale to nie ważne. Jest to moja wersja kurczaka w sosie leśnym.

Składniki:

  • 3 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych borowików
  • 4 plasterki boczku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • garść startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem (ok. szklanka), odstawić na noc. Kurczaka pokroić w kostkę. Grzyby wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Cebulę  i boczek posiekać. Na rozgrzanej łyżce oleju podsmażyć  na rumiano kawałki kurczaka. Kiedy są złociste, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić boczek, po chwili dodać cebulę i dusić razem kilka minut. Wlać wino, wywar grzybowy, dodać sól i pieprz i dusić ok. 10 min. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać starty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści. Danie podawać z makaronem lub ryżem. Ja, oczywiście wybrałam makaron.

Smacznego:)

środa, 14 listopada 2012
Pierogi z soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

Nie znam nikogo kto nie lubiłby pierogów. Znam za to wiele gospodyń domowych, które nie lubią samego lepienia. No bo jak można to lubić skoro na starcie wiemy, że mamy do zrobienia 300 pierogów lub więcej. Ja najbardziej lubię pierogi na świeżo więc zrobienie 50 sztuk w zupełności mi wystarcza a zajmuje mi to tyle samo czasu co usmażenie sterty naleśników:)

Kiedy byłam dzieckiem znałam 4 rodzaje pierogów: z kapustą i grzybami, z podrobami, ruskie i tzw "słodziuchy" czyli serowe na słodko. Tych ostatnich oraz z podrobami już nie jadam więc w poszukiwaniu zastępstwa wymyśliłam ciekawy farsz na bazie tych z soczewicą. Wykorzystałam do niego oczywiście niedzielne mięso z rosołu i dodałam kilka usmażonych pieczarek. Całość wyszla tak smaczna, że już samego farszu mogłam się najeść a o pierogu to już się nie mówi.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 1 szklanki ciepłęj wody

Składniki na farsz:

  • 20 dag soczewicy
  • mięso z 2 udek kurczaka lub z 1 udka indyka
  • 6-7 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso z rosołu obrać,  pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone mięso z indyka, smażyć razem. Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki. Kiedy woda odparuje przełożyć je do mięsa z cebulą. Do tej samej patelni dodać ugotowaną soczewicę. Wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).  Ciasto wałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Smacznego:)

wtorek, 13 listopada 2012
Serdelki w piwie

Lekkie i nieskomplikowane a jednocześnie smaczne śniadanie lub kolacja. Użyłam sprawdzonych serdelków dobrej jakości. Piwo w czasie duszenia wyparowuje i na patelni pozostaje tylko słodycz cebuli i papryki.

Składniki:

  • 4 serdelki (grube typu parówka)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku

Cebule obrać posiekać w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych  i posiekać w cienkie paski. Na patelni rozgrzac tłuszcz, wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Serdelki obrać ze skóry, ponacinać w paski, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażać. Dodać paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać piwo. Dodać sól, pieprz do smaku i łyżkę majeranku. Dusić całość około 15 minut aż piwo wyparuje i sos nieco zgęstnieje. Przyprawić do smaku i podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 12 listopada 2012
Tort orzechowo-migdałowy

Ciasto różne  od innych. Niby nazywa się tort ale nie jest to typowy przekładaniec. Ma dwie warstwy, które ładnie się ze sobą komponują. Pierwsza warstwa to tylko orzechy  a druga to beza migdałowa.  Ciasto smakuje trochę inaczej bo nie ma tu nawet dkg mąki ale jest bardzo dobre. W przepisie jest spora ilość cukru, dla mnie zdecydowanie za duża więc ograniczyłam ją  maksymalnie i było dobrze.

Źródło

Składniki na warstwę orzechową:

  • 10 żółtek
  • 25 dag cukru pudru (dałam 6 łyżek)
  • 25 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • cukier wanilinowy - 8 g

Składniki na warstwę migdałową:

  • 10 białek
  • 20 dag cukru pudru (dałam 5 łyżek)
  • 25 dag zmielonych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki zmielonych biszkoptów

Ponadto:

  • kilka łyżek marmolady brzoskwiniowej lub morelowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać orzechy oraz cukier wanilinowy. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy około 24 cm. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, biszkopty oraz zmielone migdały. Wszystko wymieszać i wylać na masę orzechowo - żółtkową. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka). Upieczony i wystudzony tort wysmarować marmoladą i polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

 
1 , 2