Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 30 listopada 2011
Szarlotka z pianką

Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować:) Jeszcze mi się nie zdarzyło jeść dwie takie same, chociaż oczywiście wszystkie przepisy są podobne. Dzisiaj polecam wersję z pianką. To chyba ostatnie zwyczajne ciasto bo już niedługo pewnie zaczną pojawiać się na blogach wypieki świąteczne. Może coś podpowiecie? Jakoś brakuje mi weny...

Żródło

Ciasto: 

  • 4 szklanki maki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szklanka cukru pudru 
  • 1 1/2 kostki masła 
  • 6 dużych żółtek 
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany 
Nadzienie: 
  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
Pianka
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń 
  • 3 łyżki tartej bułki 
  • cukier puder do posypania 


Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). 
 
Nadzienie: 
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.  Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. 
 
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego:)
wtorek, 29 listopada 2011
Żeberka w coca - coli

Do wypróbowania tego przepisu  zmobilizowała mnie  reklama telewizyjna, nadawana non stop na każdym kanale. Żeberka przyrządziłam jednak według innej receptury korzystając tylko z przypraw i coca-coli. Przepis ten dostałam, kilka lat temu, od  ucznia, którego babcia mieszkała w Hiszpanii i zawsze kiedy przyjeżdzała do Polski przyrządzała mu żeberka w coca - coli. Udało mi się wydębić ten przepis jednak na tym się skończyło,  bo powędrował do zeszytu i tam przeleżał ze 3 lata.  Dopiero teraz ujrzał światło dzienne a nasze nosy poczuły ten wspaniały aromat. Mięso zamarynowałam na noc,  a rano tylko wstawiłam do piekarnika tak więc roboty jest tu minimum. A smak? Aromatyczne, kruche i mięciutkie mięsko, to moje pierwsze skojarzenia. Dzięki tym żeberkom, czuję że szybciej wypróbuję kolejny przepis na mięso z coca - colą.

Składniki:

  • 1 kg ładnych żeberek
  • 2 szklanki coca - coli
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • oliwa

Żeberka natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką. Można również dodać kmninek i kolendrę lub inne ulubione zioła. Żeberka spryskać oliwą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, każdą porcję obsmażyc na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać coca-colę i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny. Ja po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam jeszcze  na jakiś czas. Żeberka fajnie się zrumieniły i były bardzo mięciutkie.

Smacznego:)

Tagi: żeberka
05:55, wiosenka27 , Wieprzowina
Link Komentarze (43) »
poniedziałek, 28 listopada 2011
Naleśniki szpinakowe z szynką

O naleśnikach szpinakowych myślałam już dawno ale powstrzymywała mnie bzdurna myśl, że będą się źle smażyć. Nie wiem skąd to mam, ale czasami sama sobie nabiję czymś głowę i to mnie powtrzymuje przed, jak się potem okazuje, wieloma wspaniałymi rzeczami. Tak było i tym razem. Bo naleśniki szpinakowe doskonale się smażyły a smakowały jeszcze lepiej. Do farszu wykorzystałam starzejącą się ricottę i szynkę o smaku której raczej rozpisywać się nie będę, tyle dobrze, że nie zepsuła smaku naleśników. Całe danie jednak oceniam bardzo dobrze i na pewno jeszcze usmażę naleśniki szpinakowe, już nawet wiem z jakim farszem.

Składniki na naleśniki:

  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 4 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól, olej do smażenia

 Mąkę, sól, roztopioną margarynę, mleko i gałkę ubić na gładką masę, odstawić na godzinę. Jaja utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, włożyć obgotowany i posiekany szpinak, dokładnie wymieszać. Na oleju usmażyć cienkie naleśniki.

 Składniki na farsz:

  • 30 dag ricotty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 15 dag szynki
  • oliwa do smażenia

Szynkę pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do rozgniecionej ricotty dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i na sam koniec przestygniętą szynkę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i składać w trójkąt.

Smacznego:)

niedziela, 27 listopada 2011
Mokka

Na niedzielne, leniwe popołudnie proponuję pyszną kawę czekoladową.   Ponieważ kawa składa się z trzech części dobrze jest przygotowywać ją dla kilku osób na raz chyba, że ktoś lubi porządne porcje. Od niedawna mam wspaniałą książkę o kawie, przeglądam ją, dowiaduję się nowych, ciekawych rzeczy o parzeniu i piciu kawy więc pewnie na blogu nie raz zagości podobny przepis. Tymczasem życzę przyjemnego popołudnia w toarzystwie pysznej czekoladowej kawy.

Składniki na 3 porcje:

  • filiżanka espresso
  • filiżanka gorącej czekolady
  • filiżanka gorącego spienionego mleka
  • szczypta kakao

Wszystkie składniki w ilości 1/3 filiżanki połączyć we właściwej filiżance, przeznaczonej do picia. Wierzch kawy posypać kako.

Smacznego:)

Biała kiełbasa w piwie

Wiem, że to danie powinno się znaleźć na blogu raczej przed Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem ale od dawna już miałam ochotę na białą kiełbasę więc w końcu się zmobilizowałam i to nie zważając na czas. Teraz, kiedy już wiem, jak smakuje, na pewno będę sięgać po nią częściej, już nawet mam zaplanowane  kolejne danie. Do tej pory jak widziałam przepisy z tą kiełbasą zawsze je odrzucałam, bo dawno temu ktoś skutecznie mi ją obrzydził i pozbawił na wiele lat  tak dobrego smaku . Dzisiejsze danie powstało na skutek przeglądania przeróżnych przepisów i jest bardzo  ale to bardzo smaczne.

Składniki:

  • 3 białe kiełbaski ( użyłam parzonej)
  • 2 duże cebule
  • łyżka majeranku
  • szklanka piwa
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbaski, ja to zrobiłam na rumiano. Dodać cebule, pokrojone w plasterki i smażyć aż cebula zmięknie. Dodać trochę soli, pieprzu i majeranek. Po chwili dodać piwo i dusić aż  płyn wyparuje a cebula jest całkowicie miękka. Doprawić sola i pieprzem.

Smacznego:)

sobota, 26 listopada 2011
Pieczone skrzydełka

 Uwilebiam pieczone skrzydełka. Nie ma na nich zbyt dużo mięsa ale jedzenie ich sprawia wielką frajdę. Piekłam je już według różnych przepisów ale chyba najbardziej lubię te przygotowane w prosty, ekspresowy sposób. Jest z nich doskonała przegryzka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełka
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • odrobina przyprawy do gyrosa
  • 4-5 ząbków czosnku
  • tymianek

Skrzydełka kurczaka natrzeć dokładnie  solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa oraz czosnkiem i tymiankiem. Spryskać je oliwą i odstawić na dwie godziny do lodówki. Skrzydełka piec w 180 stopniach przez około godzinę.

Smacznego :)

piątek, 25 listopada 2011
Curry z kurczakiem

Pominęłam słowo czerwone w nazwie bo danie to wcale nie wyszło mi w tym kolorze pomimo, że użyłam czerwonej pasty curry. Obawiałam się śmietanki kokosowej w tym daniu ale muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Ostrość pasty zrównoważyło mleko a całość z dodatkiem chrupiących warzyw i mięsa smakowała naprawdę dobrze. Przepis zgłaszam do akcji Z widelcem po Azji.

Źródło

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki czerwonej pasty curry
  • 45 dag piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 listki limonki kafir (opcjonalnie)
  • 10 dag zielonej fasolki (pominęłam)
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 10 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego bakłażana
  • 2 cebule dymki pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 1 szklanka listków bazylii.

 W woku rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć przez minutę. Dodać kurczaka i smażyć przez 3 minuty, Dodać sól, sos rybny, cukier i smażyć mieszając przez kolejne 3 minuty. Kurczak powinien wchłonąć cały płyn. Dodać mleczko kokosowe, liście limonki kafir i zagotować. Dodać fasolkę, pędy bambusa, przykryć i gotować 3 minuty. Dodać bakłażana, przykryć i gotować 3 minuty. Dodać dymkę, bazylię, wymieszać i podać. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

czwartek, 24 listopada 2011
Brioszka maślana ze skórką pomarańczową

Miałam taką ogromną ochotę na ciasto drożdżowe a  że święta coraz bliżej zdecydowałam się dodać skórkę pomarańczową, którą wcześniej namoczyłam w rumie. Dało to wspaniały efekt. Ciasto wspaniale pachnie masłem i kusi, żeby sięgać po kolejny kawałek. Ktoś mi kiedyś powiedział, że jedzenia nie można kochać ale ja nic na to nie poradzę, że wlaśnie taką brioszkę z masłem  kocham:)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 10 g miodu
  • 75 g miękkiego masła
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim jajka, cukier, miód i mleko. Powoli wymieszać składniki, wyrobić gładkie ciasto.  Następnie  dodać masło i skórkę pomarańczową (moja była wcześniej namoczona w rumi a potem dobrze odsączona) i dalej wyrabiać. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie odgazować ciasto,  złożyć je kilka razy.  Umieścić je w natłuszczonej keksówce lub foremce chlebowej, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Można wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 min.

Smacznego:)

środa, 23 listopada 2011
Musztardowe pulpety zapiekane z brokułami i pomidorami

Dzisiejsze danie jest alternatywą dla tradycyjnych pulpetów w sosie. To właściwie całkiem zwyczajne danie tyle, że zapiekane no i pulpety smakują odrobinę inaczej a to dzięki dodatkowi musztardy. Oczywiście, ktoś może zapytać po co dodatkowo zapiekać to danie ale ja po prostu nie lubię nudy w kuchni i ciągle chcę coś zmieniać, tym bardziej jesli danie jest zwyczajne. Jeśli macie ochotę możecie podać musztardowe pulpety po prostu z ziemniakami z wody oraz z warzywami.

Składniki na pulpety:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • pół szklanki wody
  • tarta bułka

Dodatkowo:

  • kilka ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • kawałek żółtego sera

Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na patelni. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Brokuła także ugotować al dente. Obsmażone pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Między nimi poukładać ziemniaki,  pokrojone pomidory, cukinię oraz cząstki brokuła. Jajka robełtać z solą, dodać mleko, zalać warzywa i pulpety, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, zapiekać w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:) 

wtorek, 22 listopada 2011
Dziwak

Oto ciasto, które spodoba się zwolenikom tradycyjnych smaków. Wydaje się dość pracochłonne ale można kruche ciasto zrobić dzień wcześniej i użyć gotowej masy makowej a wtedy wszystko pójdzie gładko. Ciasto bardzo smakuje i szybko znika. Polecam:)

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobic ciasto. Podzielić na 4 części. Rozwałkować i wyłożyć na dwie, jednakowe foremki. Na jednym placku ułożyć mak na drugim jabłka Przykryć ciastem i piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 min.

Masa jabłkowa:

  • 75 dag jabłek
  • 18 dag cukru
  • 4 dag masła

Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Smażyć z cukrem i masłem. Przestudzić i wyłożyć na ciasto.

Masa makowa:

  • 1 szklanka maku2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • 10 dag cukru

Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mak i dalej ucierać. Ubic pianę zbiałek i dodać do maku.Lekko wymieszać. Przełożyć ciasto.

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Masło utrzeć z cukrem. Galaretkę rozpuścic w 1/2 szklanki wody. Do utartego masła dodawać stopniowo tężejącą galaretkę.

Ciasto składamy w następującej kolejności: ciasto z makiem, masa, ciasto z jablkami. Wierzch polewamy polewą i posypujemy np. wiórkami.

Smacznego:) 

 
1 , 2 , 3 , 4