Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 30 listopada 2010
Bagietka na maślance

Już dawno przekonałam się, że wypieki z dodatkiem maślanki są bardzo dobre. Dlatego i tym razem byłam spokojna o bagietkę. I nie pomyliłam się. Pyszna bułka mi wyszła z przepisu, który znalazłam u Arabeski.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 400 ml maślanki
  • 30 g drożdży świeżych ( 3 płaskie łyżeczki suszonych)
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki, zostawić na 15 minut pod przykryciem.Resztę mąki przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać, aż ciasto zacznie puszczać bąbelki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę i uformować dwie bagietki o długości 30 cm. Ponacinać ukośnie w odstępach co 5 cm i na głębokość 1/2 cm. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (lub trochę dłużej, jeśli za słabo przez ten czas urosną). Tuż przed wstawieniem do piekarnika spryskać bagietki wodą i piec ok. 30 minut w temp. 200 st. C. W trakcie pieczenia jeszcze kilkakrotnie spryskać je wodą.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 29 listopada 2010
Kurczak w krakersach

Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla zwykłego fileta z kurczaka polecam sposób Nigelli. Jest to już powszechnie znany przepis i od czasu do czasu pojawia się na blogach. Ja jednak postanowiłam nie kroić kurczaka w paski ale zrobić w całości. Wyszło mi bardzo smaczne danie a do tego jest niezbyt skomplikowane  ani czasochłonne.

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • opakowanie krakersów
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowane porcje kurczaka zalać  jogurtem. Dodać szczyptę   soli i pieprzu.Wstawić do lodówki na godzinę. Mięso obtoczyć w pokruszonych krakersach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 20-25 minut.

Smacznego:)

niedziela, 28 listopada 2010
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Przepis na to przepyszne ciasto znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę powiedzieć, że jest ono absolutnie wspaniałe. Mocno czekoladowy spód, pyszna serowa masa i mus truskawkowy to jest coś co  obiecuje niezwykłe doznania smakowe. Zwłaszcza zimą gdy możemy wyciągnąć mrożone owoce. Bardzo polecam:)

Składniki na mus truskawkowy:

  • 2 szklanki z górką truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki cukru

Składniki na brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady (Lindt 70%)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
  •  120 g mąki

Składniki na masę serową:

  • 500 g śmietankowego sera twarogowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 jajka

Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.  Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia.

Smacznego:)

sobota, 27 listopada 2010
Cloverlaf Rolls

Nie mogłam się oprzeć propozycjom Amber podanych w  95 Weekendowej Piekarni. Zauroczyły mnie zwłaszcza bułeczki, które przypominają mi trzylistną  koniczynkę. Co prawda moje bułeczki złączyły  się podczas wyrastania ale w smaku są bardzo dobre. Mięciutkie, pulchne, lekko słodkie. Bardzo zachęcam do ich pieczenia bo nie będziecie żałować.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 230g wody
  • 1 duże jajko
  • 40g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części. Z każdego kawałka uformować kulkę.Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.

Smacznego:)

Sałatka z pomidorami i grzankami

Gdybym wcześniej nie robiła Cezara nie pomyślałabym nawet, że ta sałatka z grzankami może być taka  smaczna. Co prawda wolę sałatę lodową ale akurat nie było więc użyłej zwykłej, która jednak trochę mniej mi smakuje. Ale to nie przeszkadzało aby sałatka zniknęła w równie szybkim tempie jak Cezar.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • grzanki tostowe
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sałatę porwać na kawałki i ułożyć na talerzu. Kolejno ułożyć pokrojonego pomidora, cebulę ( u mnie por), grzanki tostowe. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Posypać bazylią. Podawać od razu.

Smacznego:)

piątek, 26 listopada 2010
Kluski serowe w sosie jagodowym

Uległam ostatnio pokusie i kupiłam książkę Kluski i kluseczki  z  Biblioteki Poradnika Domowego. Jest w niej mnóstwo przepisów na proste ale smaczne dania. Dzisiaj wypróbowałam pierwszy, na którym otworzyła mi się ta książka ale coś czuję, że często będę do niej wracać a najpewniej w piątki bo zawsze  w ten dzień mam problem z obiadem. Kluski miały być w formie kulek ale nie wyobrażam sobie aby z ciasta, które mi wyszło miały wyjśc ładne, kuliste kluseczkie więc po prostu kładłam je łyżką na gotującą się wodę. Ilość kaszy manny też polecam dozować po swojemu.

Składniki na kluski:

  • 50 dag miękkiego twarogu
  • 30 dag kaszy manny
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • sól

Składniki na sos:

  • 50 dag czarnych jagód
  • 5 dag cukru
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny
  • cynamon, sól

 Kaszę mannę zalać mlekiem, aby napęczniała, po czym starannie utrzeć ją z twarogiem, żółtkami i solą. Pod koniec delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Uformowac kulki lub kłaść łyżką na gotującą się, osoloną  wodę.

Czarne jagody włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier, masło i szczyptę soli. Zagotować. Zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietankę, przyprawić cynamonem i skórką z cytryny. Kluski podawać z sosem.

Smacznego:)

Cuba Libre

Dzisiaj proponuję bardzo dobry i nieskomplikowany drink rodem z Kuby.To już kolejny kubański drink, który przypadł mi do gustu. Jest to również moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Składniki:

  • 50 ml rumu
  • 150 ml Coca-Coli
  • limonka

Do wysokiej szklanki koktajlowej wrzucić kostki lodu, dodać rum, sok z cytryny i colę. Całość delikatnie wymieszać.

Na zdrowie:)

czwartek, 25 listopada 2010
Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

Spotkała mnie przyjemność wspólnego pieczenia  z Ireną i Andrzejem, Atiną  oraz Majanką. Jak tylko zobaczyłam ten przepis na bułeczki cynamonowe  wiedziałam, że  będą pyszne wszak cynamonowe wypieki to chyba jedne z najlepszych. Uwielbiam ten aromat, który unosi się w powietrzu. Bułeczki trochę w smaku przypominają kanellbular chociaż moje powinny nazywać się buły a nie bułeczki, takie duże mi wyszły. Dziękuję moim Towarzyszom za wspólne spotkanie w kuchni:)

Przepis dołączam do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • jajko do smarowania bułeczek

Składniki na nadzienie:

  • 10 dag masła
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek cynamonu.
     

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

Smacznego:)

środa, 24 listopada 2010
Kurczak calypso

Tego kurczaka próbowało już wiele osób i za każdym razem kiedy ktoś pokazywał swoje zdjęcie nabierałam ochoty i ja. No i w końcu zmobilizowałam się. Ale, że ciągle brak mi czasu i się śpieszę to przepis przeczytałam niewuażnie i rano wyjęłam sobie udka a po południu, gdy zabrałam się za obiad okazało się, że potrzebne były piersi. Tak więc moje danie jest nieco zmodyfikowane, dostosowane do mojego pośpiesznego trybu życia. Sos pozostał jednak ten sam. Muszę wypóbowac również to danie z piersiami, żeby wiedzieć jak powinno smakować natomiast udka były bardzo smaczne i z sosem sświetnie się komponowały. Oczywiście przepis pochodzi od Grumków.

Składniki:

  • 1 posiekana mała cebula
  • 100 g posiekanej czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól, 2 łyżeczki oleju
  • 100 g posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet - można dać papryczkę chili

W misce wymieszać cebulę, czerwoną paprykę, sok z limonki, tymianek i czosnek. Dodać kurczaka. Wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć kurczaka, marynatę zachować. Mięso posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym oleju zrumienić kurczaka. Dodać marynatę, pomidory, wodę oraz ostrą papryczkę. Całość dusić przez około 45 minut. Wyłożyć kurczaka na talerz. Na wierzchu polać sosem.

Smacznego:)

wtorek, 23 listopada 2010
Koktajl bananowo - czekoladowy

Czasami  gdy nie ma w domu słodyczy a ochota na nie jest silna można poradzić sobie w prosty ale jakże smaczny sposób. Wystarczyły mi dwa banany i odrobina czekolady w proszku żeby powstał pyszny koktajl. W przepisie, który znalazłam na stronie Moja kuchnia,  są podane tylko dwie łyżki ja jednak użyłam dwie saszetki  bo lubię intensywny smak czekolady. Do przygotowania tego koktajlu mogłam użyć blendera firmy Philips, który niedawno otrzymałam w prezencie.

 

Składniki:

  • 2 łyżki  (saszetki) czekolady w proszku
  • 60 ml mleka
  • 1 banan, obrany i pokrojony na kawałki
  • pokruszony lód (z 4 kostek lodu)

Umieścić w blenderze mleko, banana, czekoladę. Zmiskować wszystko razem. Wlać na pokruszony lód i podawać od razu do picia.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4