Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 29 listopada 2009
Mus śmietankowy z mascarpone i granatem

Czasami gdy nie ma ciasta na niedzielę, smaka trzeba załagodzić w inny sposób. Na przykład takim musem z moim ulubionym serkiem mascarpone. Do tego jakieś owoce i deser gotowy. Szybko i smacznie:)

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 150 ml śmietany kremówki
  • pestki z granatu
  • sos malinowy
  • złota posypka

Śmietanę ubić z połową cukru na sztywno. Serek ubić również z cukrem  i sokiem z cytryny. Wymieszać śmietanę z serkiem. W pucharkach na dnie ułożyć pestki granata lub inne owoce. Przełożyć mus, udekorować dowolnie np. sosem malinowym, złotą posypką i listkiem melissy.

Smacznego:)

Wyróżnienie

Od  kiedy Grażynka wyróżniła mój blog minęło już trochę czasu a ja jakoś nie mogłam się zebrać, żeby napisać tę notkę. Nie to żeby mi się nie chciało, bo przecież inne notki publikowałam ale kiedy myślałam o wyróżnieniu 10 blogów to nie mogłam się zdecydować, które miałabym wybrać. Jest to bardzo trudne zadanie, wiedzą to Ci, którzy już się z nim zmierzyli a także Ci, którzy zrezygnowali z wyróżniania. Podczas rozmyślania nad tym właśnie problemem otrzymałam kolejne wyróżnienia od Moniki, Mirabelki a także Pinkake dopisała mnie do swojej listy ulubionych  blogów.  Dziękuję Dziewczyny:)

 Wszystkie blogi na które codziennie zaglądam są wspaniałe. Lubię czytać Wasze notki, oglądać piękne  zdjęcia no i oczywiście gotować z Waszych przepisów. Dlatego też dołączę do tej grupy, która zrezygnowała z wyróżniania gdyż musiałabym wymienić 364 blogów bo tyle jest zarejestrowanych na Durszlaku.

Przy tej okazji dziękuję wszystkim tym, którzy zaglądają na mój blog i zostawiają miłe słowa:)

\

 

12:02, wiosenka27
Link Komentarze (4) »
sobota, 28 listopada 2009
Pasztet domowy

Zastanawiając  się co można napisać o pasztecie, znalazłam taką rymowankę: "Nadeszła zima. Wraz z nią karnawał. Co przygotować teraz dla gości? Może dobrego pasztetu kawał? Nikt w karnawale przecież nie pości".  Treść zupełnie nie pasuje do obecnego czasu bo przecież mamy juz prawie Adwent  a nie karnawał ale chyba każdy czas jest dobry na zjedzenie  pasztetu. Zwłaszcza domowego:)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 2 udka
  • 1/2 kg podgarla
  • 3 wątróbki
  • 1 sucha bułka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • imbir, gałka muszkatołowa
  • majeranek

Mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać sól i przyprawy. Cebule udusić na tłuszczu. Wątróbkę zaparzyć gorącą wodą. Wystudzone i obrane mięso przepuścić przez maszynkę, warzywa i wątróbkę również. Do masy dodać jajka. Wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej foremki. Wierzch posypać kaszą manną. Piec ok 1 godz.

Smacznego:)

czwartek, 26 listopada 2009
Sernik jogurtowy na korzennym spodzie

Ten sernik to bardzo prosta wersja tego popularnego ciasta, jednak dodatek jogurtu i ciastka korzenne sprawiły, że jest on całkiem wyjątkowy. Lekki jak puch z aromatycznym spodem posmakuje każdemu. Jest to moja propzycja do Korzennego Tygodnia.

Składniki:

  • 200 g ciastek korzennych
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 250 g białego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 1 całe jajo
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciastka zmielić w blenderze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę rozprowadzić w tortownicy o średnicy 20 cm. W mikserze lub robocie kuchennym miksować ser i jogurt przez co najmniej minutę. Dodać cukier, mąkę, całe jajo, białka jaj i wanilię. Wszystko zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec ok. 60 minut, do momentu gdy wierzch ciasta będzie suchy w dotyku.

Smacznego:)

 

Tagi: serniki
17:40, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 23 listopada 2009
Ryba z brokułami w cieście

Wiadomo, że ryby są zdrowe, dlatego od czasu do czasu wypada przygotować jakieś danie rybne. Tym razem mój wybór padł na rybę z brokułami w cieście francuskim. Użyłam dorsza, i muszę powiedzieć, że chociaż nie jestem miłośniczką ryb, całe danie było bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 filet ryby np. dorsza
  • 1 mały brokuł
  • 100 g śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wytrawnego wermutu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, rozdrobnić, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać śmietanę i podgrzać przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Kiedy masa wystygnie dodać jajko i wymieszać. Na cieście francuskim rozsmarować masę brokułową, ułożyć  rybę i zawinąć w rulon. Posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut.

Smacznego:)

czwartek, 19 listopada 2009
Czekoladowe muffinki z coca - colą

Uświadomiłam sobie właśnie, że są to kolejne muffinki czekoladowe z jakimś tam dodatkiem. Ale ten dodatek to nie byle jaki bo coca-cola. Dzięki temu muffinki były aromatyczne i wilgotne. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, muffinki słodkie i wytrawne. Jest tam sporo ciekawych przepisów na muffinki więc następnym razem wypróbuję kolejne, ale może już nie z czekoladą:) 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 200 ml coca-coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

W  misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, roztrzepać je,  dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do papilotek i piec do suchego patyczka.

Smacznego:)

Tagi: coca -cola
18:45, wiosenka27 , Muffinki
Link Komentarze (19) »
środa, 18 listopada 2009
Sałatka z sosem ketchupowo-majonezowym

Trzymam się  zasady, że  dobra sałatka nie powinna mieć więcej niż pięć składników. Czasami bogactwo sosu nadaje tak intensywny smak sałatce, że duża ilość składników jest wręcz niewskazana. Przepis zgłaszam do Baru sałatkowego.

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 por
  • 10 dag żółtego sera
  • majonez
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Sałatę i pomidory pokroić. Pora pokroić i zblanszować jeśli ktoś lubi. Czosnek obrać i posiekać. Zmieszać 3 łyżki majonezu z ketchupem, dodać czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Ułożyć na talerzu sałatę, pomidory, pora, polać całość sosem ketchupowo-majonezowym. Posypać startym serem.

Smacznego:)

wtorek, 17 listopada 2009
Dymek z jabłkami

Dymek to jedno z kilku ciast, które wszystkim smakuje w związku z tym często je robię. Oczywiście zmieniam owoce. Był już dymek z wiśniami, ze śliwkami więc dzisiaj przyszła pora na jabłkowy. Przymierzam się jeszcze do brzoskwiniowego tylko muszę wymyśleć sposób na przyrządzenie brzoskwiń:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1,5 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 7,5g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  •  1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

 


Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.28-30 cm) lub na prostokątną blachę (36x23 cm).

W tym czasie obrać jabłka, lekko je podsmażyć, pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Zimne jabłka ułożyć na cieście.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na jabłka. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach.

Smacznego:)

poniedziałek, 16 listopada 2009
Sałatka z selerem marynowanym

Bardzo prosta i szybka a jednocześnie smaczna sałatka. Bo czy może być coś szybszego niż otworzenie puszek lub słoików i zmieszanie składników:) Przepis zglaszam do Baru sałatkowego.

Składniki:

  • słoik selera marynowanego
  • 1  mały por
  • puszka zielonego groszku
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz

Ugotować jajka na twardo. Oczyszczonego pora cienko pokroić. Osączyć seler i zielony groszek. Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać 2-3 łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego:)

niedziela, 15 listopada 2009
Kotlety z ciecierzycą

Wielbicielom ciecierzycy, kotlety z tym włoskim grochem pewnie są znane. Ja, do tej grupy smakoszy raczej się nie zaliczam aczkolwiek cieciorkę  w domu miałam. Więc kiedy wpadła mi w ręce Kuchnia Domowa wydawnictwa Ibis i znalazłam ten przepis wiedziałam, że właśnie do tego dania wykorzystam to pół paczki, które mi zostało.

 

 Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 20 dag gotowanej i mielonej ciecierzycy
  • 10 dag surowego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • natka pietruszki
  • majeranek

Boczek pokroic drobno i zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić. Mięso mielone włożyć do miski, dodać ciecierzycę, boczek z cebulą, zmiażdżony czosnek, skrojoną pietruszkę, przyprawy, jaja i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wyrobić, formować nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Usmażyć na złoto, podawać do ryżu lub ziemniaków. Ja zaserwowałam do chleba i  z sałatką.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3