Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 27 lutego 2014
Wieprzowina w sosie grzybowym (na bazie demi glace)

Tym razem wykorzystałam demi glace do sosu z suszonych grzybów. Dzięki temu skróciłam czas przygotowania a mięso było aromatyczne. Takie danie idealnie pasuje do kaszy, gryczanej ale i do pęczaku. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • 4 łyżki demi glace
  • garść suszonych grzybów
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Grzyby zalać szklanka wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 10 min.  Po tym czasie wyjąć grzyby, pokroić, wody nie wylewać. Szynkę rozbić. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć szynkę z każdej strony. Dodać demi glace, wlać ok. 500 ml wody i zagotować. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie dodać grzyby oraz wodę, która pozostała z ich gotowania. Dusić na wolnym ogniu, aż szynka będzie miękka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i surówką.

Smacznego:)

środa, 26 lutego 2014
Oponki

Wszyscy smażą pączki lub faworki a u mnie będą dzisiaj oponki. Nie serowe, bo te już były ale takie zwykłe, jak pączki. Dawno temu smażyłam je bardzo często, dzisiaj znacznie rzadziej. Zawsze przy pączkach martwię się czy środek się usmaży, tutaj tego problemu nie ma bo... nie ma środka:)

Przepis tradycyjny

Składniki:

  • 8 dag drożdży
  • 80 dag mąki
  • 1 szklanka ciepłego  mleka
  • 3  łyżki cukru
  • 1,5 l oleju do smażenia
  • 1/4 masła roztopionego
  • 2 całe jaja
  • 1/2 cukru waniliowego
  • szczypta soli 


W dużej misce rozkruszyć drożdże, wbić jajka, dodać cukier, roztopione masło i sól, mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto na wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki z dziurką w środku. Oponki wkładać na rozgrzany olej w głębokim garnku i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego:)

poniedziałek, 24 lutego 2014
Pęczak z kurczakiem

Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
  • mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu
  • parmezan
  • zielenina

Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku  i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

sobota, 22 lutego 2014
Makaron w sosie szpinakowym z pieczarkami

Zawsze, kiedy nie wiem co ugotować na obiad, robię makaron. Ostatnio nie mam też za bardzo czasu więc w takiej sytuacji jak zwykle ratuje mnie makaron. Wczoraj zrobiłam obiad z tego co było w lodowce czyli szpinak i pieczarki, do tego makaron i gotowe. Niezbyt wyszukane ale smaczne no i przede wszystkim szybkie.

Składniki:

  • 300 g szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 400 g makaronu  w ulubionym kształcie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Makaron ugotować al dente. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, dusić razem, do miękkości pieczarek. Pod koniec dodać szpinak, wlać śmietankę. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie razem wymieszać. Podawać ze startym parmezanem.

Smacznego:)

czwartek, 20 lutego 2014
Czekoladowo-limonkowe babeczki z miętą

Dzisiaj polecam pyszne, czekoladowe muffinki z intensywną nutą limonki oraz mięty. Dołączam je do Święta Czekolady.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 duże jajka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka ekstraktu miętowego (można zastąpić nalewką miętową)
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, sok z limonki, śmietanę, ekstrakt miętowy, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

wtorek, 18 lutego 2014
Ryba pieczona z papryką

W ramach zdrowego odżywiania proponuję rybę pieczoną z papryką. Aromatyczne i szybkie danie a do tego bardzo smaczne. Możecie użyć dowolnej ryby, ja użyłam dorsza.

Składniki:

  • 2 filety z ryby, podzielone na mniejsze kawałki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę oraz cebulę. Ułożyć kawałki ryby w formie i przykryć warstwą pozostałych składników. Doprawić. Zmieszać ocet z oliwą, całość skropić i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.

Smacznego:)

14:35, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 17 lutego 2014
Babka sezamowa

Pastę sezamową, którą niedawno robiłam, wykorzystałam do  tej babki.  Dzięki niej ciasto zyskało intensywny, sezamowy czy może chałwowy smak. Babka jest bardzo wyrazista i może nie wszystkim będzie odpowiadać ale wielbiciele chałwy na pewno w niej zasmakują.

Źródło

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. mąki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. mąki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    - 3 jajka
    - 1 i 1/2 szkl. cukru
    - 1 szkl. oleju rzepakowego
    - 1/2 szkl. pasty sezamowej tahini
    - 1/2 szkl. zimnego mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szkl. mąki

    Do formy:
    - 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    - 1/2 szkl. sezamu




    Formę z kominkiem dokładnie wysmarować w środku margaryną, a następnie obsypać sezamem.

    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmuje to ok. 5 minut). Wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem.  Przelać do przygotowanej formy i piec 40-50 minut w temp. 180 st.C na złotobrązowy kolor.

    - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/06/sezamowe-ciasto-z-tahini.html#sthash.i066anjJ.dpuf
    3 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej, tahini
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki

Formę z kominkiem dokładnie wysmarować margaryną i wysypać sezamem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, wlać olej i zimne mleko, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie przesiać mąkę z proszkiem. Na końcu dodać pastę tahini i dokładnie połączyć z ciastem. Przełożyć ciasto do formy i piec 40-50 min w 180 st. na złoty kolor.

Smacznego:)

Tagi: sezam
12:39, wiosenka27 , Ciasta i torty
Link Komentarze (7) »
sobota, 15 lutego 2014
Chleb czekoladowy z żurawiną

Propozycją Lutowej Piekarni jest chleb czekoladowy i to w dwóch wersjach. Chociaż, ostatnio zaprzyjaźniłam się z zakwasem, tym razem wybrałam chleb na drożdżach. Zamiast rodzynek dałam żurawinę, bo jak zwykle w trakcie, okazało się że rodzynek brak. Ciasto wyrabiało się bardzo dobrze i szybko rosło. Chleb jest całkowicie wytrawny i wspaniale pasuje do białego sera z miodem. Niebo w gębie. Dziękuję wszystkim, którzy razem  ze mną upiekli ten chleb:)

Jest to także moja propozycja do Czekoladowego tygodnia:)

Składniki na poolish :

  • 2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych) drożdży
  • 125 g / 125 ml ciepłej wody
  • 125 g mąki pszennej (T55)

Składniki na ciasto właściwe :

  • 300 g mąki pszennej (T55)
  • 5 g (1 łyżeczka) soli
  • 2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych) drożdży
  • ok. 220 – 240 ml ciepłej wody
  • 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (pół słodkich)
  • 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
  • 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao

W przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub rano – na pieczenie popołudniowe) :


W misie dokładnie wymieszać drożdże z wodą (125 ml); dodać mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. Wymieszać drożdże z wodą. Dodać rozmieszane drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór.
Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu. Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek). Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st. Pieczemy ok. 30 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.

Smacznego:)

piątek, 14 lutego 2014
Deser malinowy

Przedostatni woreczek malin powędrował do prostego lecz pysznego deseru. Uwielbiam takie wykończenia niedzielnego obiadu. Jest to ta kropka nad i. Myślałam też nad innymi owocami np. jagodami jednak maliny są najlepsze.

Składniki:

  • 2 szklanki malin + łyżka cukru pudru
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego greckiego

Maliny rozmrozić, zmiksować z cukrem.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, odłożyć 4 łyżki, dodać połowę malin, wymieszać.  Jogurt wymieszać z pozostałą ilością cukru, dodać resztę malin i ubić. W pucharkach wyłożyć część śmietanową, następnie jogurtową, wierzch ozdobić odłożoną ubitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

wtorek, 11 lutego 2014
Tartaletki z porem i pieczarkami

Takie tartaletki spełniają doskonałą rolę przystawki. Małe,  na dwa kęsy, podane na ciepło, można w towarzystwie czerwonego barszczu. Zawsze są hitem spotkania towarzyskiego:)

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki

Masło posiekać, dodać przesianą mąkę z solą, zrobić kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.

Składniki na farsz

  • 1 mały por
  • 8-10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera
  • 50 ml śmietanki

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pokrojonego pora, wlać śmietankę, sól, pieprz i dusić ok. 20 min. Pod koniec dodać starty żółty ser. Przyprawić do smaku i napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 min. Przed samym końcem można posypać startym serem.

Smacznego:)

 
1 , 2