Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 27 lutego 2013
Makaron w sosie szałwiowym

Lubię świeże zioła i zawsze staram się jakieś mieć. Nie zawsze jest to możliwe, ale i tak często coś stoi na parapecie. Dawno nie używałam szałwii a tak ładnie mi rośnie, że postanowiłam zrobić makaron w sosie szałwiowym.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti lub tagiatelle
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła+ olej
  • kilka gałązek szałwii
  • pół szklanki śmietanki
  • parmezan
  • świeża szałwia do przybrania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę i podsmażyć na rozgrzanym maśle z olejem. Dodać posiekane listki szałwii i chwilę smażyć. Dodać śmietankę i trzymać jeszcze na ogniu ok. 2 min. Sos powinien lekko zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać, posypać parmezanem oraz świeżymi listkami szałwii i natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 lutego 2013
Ryba pod pierzynką szpinakowo - serową

Ryba pod pierzynką szpinakową z serem to szybkie i smaczne danie pod warunkiem oczywiście, że się lubi szpinak. Wystarczy rano pamiętać, aby wyjąć rybę z zamrażalnika i po przyjściu z pracy w ciągu 15 minut możemy mieć obiad.

Składniki:

  • 2-3 filety ulubionej ryby
  • 300 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • masło+olej
  • sól, pieprz
  • 10 dag sera żółtego

Rybę pokroić w małe kawałki. Szpinak podsmażyć na maśle i oleju  z dodatkiem czosnku. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać kawałki ryby, przykryć kołderką ze szpinaku a następnie posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na oko. 20 minut.

Smacznego:)

14:54, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (10) »
sobota, 23 lutego 2013
Kawa z pianką

Lubicie kawę z pianką? Jeśli tak, polecam szybką i łatwą do zrobienia wersję kawy ubijanej. Robi się ją całkiem odwrotnie niż tradycyjną. Najpierw ubija  się kawę z cukrem potem zalewa gorącym mlekiem lub wodą. I gotowe. Nie jest to może jakiś super wynalazek ale zawsze jakaś (miła) odmiana.

Źródło z moimi zmianami

Składniki (na jedną filiżankę):

  • 1 łyżeczka kawy
  • pół łyżeczki cukru (według osobistych preferencji)
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • mleko

Kawę z cukrem zalać 1 łyżeczką wody. Ubijać do białości, aż będzie lekka i puszysta. Można ubijać łyżeczką, ja ubijałam specjalne ubijakiem do mleka. Gdy piana jest już odpowiednia, zalać zagotowanym mlekiem lub wodą, zamieszać i natychmiast podawać. Kawa zalana wodą nie utrzymuje pianki zbyt długo. Natomiast z mlekiem zdąży wystygnąć a pianka nie znika.

Smacznego:)

piątek, 22 lutego 2013
Kruche ciasto śmietankowe z jagodami

Musiałam podkreślić śmietankowy smak tego ciasta bo to jest w nim najlepsze.  Jest niesamowicie wciągające. Sięga się po kolejne kawałki z łatwością. Użyłam jagód bo jeżyny już dawno mi się skończyły ale uważam, że to było dobre zastępstwo. 

Źródło + moje zmiany

Składniki na ciasto:

  • skórka z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Składniki na śmietankowe nadzienie:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 350 g jagód lub jeżyn

Cukier zmieszać ze skórką cytrynową. W misce zmieszać cukier cytrynowy, mąkę i sól. Dodać masło i zrobić kruszonkę. Odjąć 1/3 kruszonki, resztę rozłożyć w foremce i dokładnie ugnieść wykładając foremkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 15 min.

Jajka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto mikserem. Delikatnie wmieszać owoce. Przełożyć masę śmietankową do podpieczonego ciasta,równomiernie rozprowadzić. Wszystkie owoce powinny być przykryte. Posypać ciasto odłożoną kruszonka i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 20 lutego 2013
Gulasz pomidorowy z ciecierzycą

Chyba wszyscy uwielbiają dania jednogarnkowe, prawda? Ja też je lubię, bo zazwyczaj są bardzo aromatyczne. Wszystkie składniki zapakowane do jednego garnka dają z siebie wszystko i mieszają się nawzajem więc nie ma rady,  to danie musi być pyszne. Z ciecierzycą nie jestem tak bardzo zaznajomiona, ale zdarza mi się od czasu do czasu coś przyrządzić. Jednak problem z nią mam taki, że nigdy nie wiem kiedy jest dobrze ugotowana. Do tego gulaszu trochę ją podgotowałam bo bałam się, że nie zdąży ugotować się razem z mięsem. I chyba dobrze zrobiłam. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 4 osób, bardzo pożywnego, aromatycznego gulaszu.


Źródło: Moje Gotowanie + z moimi zmianami

Składniki:

  • 30 dag suszonej ciecierzycy
  • 70 dag mięsa (u mnie szynka wieprzowa bez kości)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • natka pietruszki

Ciecierzycę namoczyć na noc. Gotować w oddzielnej wodzie al dente (ok. 1 godz). Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć mięso z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić cebulę, czosnek, zeszklić. Dodać mięso, podgotowaną ciecierzycę, chilli i pomidory z zalewą. Wlać bulion i wino. Dusić ok. 1 godz. 30 min. 

Smacznego:)

poniedziałek, 18 lutego 2013
Smażona mozzarella

Dzisiaj proponuję coś co "chodziło"za mną bardzo długo. Zwlekałam, ponieważ staram się unikać smażonych rzeczy, zwłaszcza w panierce ale przecież wciąż jest zima i człowiek potrzebuje zwiększonej dawki energii. Poza tym, jeśli będzie to nasze śniadanie lub przekąska w ciągu dnia to z pewnością zdążymy ją spalić. Mozzarella, nawet smażona, ale  podana  na sałacie z pomidorami  sprawia wrażenie lżejszej i zaspokaja głód. Poza tym jest naprawdę smaczna.

Źródło  + moje zmiany

Składniki (dla trzech osób):

  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ser osączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub  w plasterki. Jajko posolić i lekko rozkłócić. Plasterki sera obtaczać w bułce, potem w jajku i kłaść na rozgrzanym oleju. Smażyć na rumiano z obu stron.

Smażoną mozzarellę podałam na sałatce z mieszanki sałat, pomidora oraz czerwonej cebuli, skropionej sosem winegret.

Smacznego:)

sobota, 16 lutego 2013
Tarta kokosowa z mango

Ostatnio kupiłam 4 puszki mleka kokosowego więc przez najbliższy czas będzie u mnie dość egzotycznie. Smak kokosu to dla mnie  lazurowa woda w oceanie, wysokie palmy, z których spadają  orzechy i ludzie biegający po gorącym piachu w spódnicach z trawy. A jeśli do tego dołożyć plasterki mango to jest całkowity Paradise. Tę tartę przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem.

Źródło: Quick and easy Vietnamese cooking

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 6 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam Malibu)

Składniki na nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kokosowej (użyłam mleka)
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g wiórków kokosowych

Składniki na wierzch:

  • 2 owoce mango
  • 125 ml dżemu morelowego

Masło pokruszyć z  z mąką i cukrem, dodać jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę. Ja miałam formę o średnicy 26 cm ale  można użyć mniejszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach.

Do rondelka wlać śmietankę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu, ale tylko do momentu, aż zacznie się gotować. Odstawić do wystygnięcia. Wmieszać jajka i ekstrakt do masy kokosowej. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę na ciasto i wstawić do piekarnika na 15-20 min.

Gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone obrać mango i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi tartę. Dżem podgrzać i posmarować mango (ja podgrzałam po zrobieniu zdjęcia, bo jak zwykle okazało się że czego mi brakuje:). Podawać  ze śmietaną lub lodami.

Smacznego:)

Tagi: kokos mango
07:30, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (24) »
piątek, 15 lutego 2013
Cudowna herbatka na przeziębienie

Po ostatniej wizycie na lodowisku zapowiadało się że dopadnie mnie przeziębienie. Od rana czułam ból w mięśniach, drapanie w gardle  a nosa nie nadążałam wycierać.  Przypomniałam sobie, że niedawno przekładając różne kartki z bieżącymi notatkami natknęłam się na zapisany na prędce przepis na Flu tea. Nie pamiętałam strony, ale nie chciałam chorować więc się nie poddałam. Nie jest to napój, którym można się delektować bo dwa główne smaki, które mnie uderzyły (albo odurzyły)  to chilli i zioła. Sądzę, że dzieci raczej nie dadzą rady go wypić. Jednak lecznicze zastosowanie jest niesamowite. Po wypiciu szklanki tej herbatki wydawało mi się, że płonę i przez 15-20 minut nie byłam w stanie nic zrobić. W głowie mi się kręciło i ogarnęło mnie jakieś takie wewnętrzne dygotanie, aż musiałam usiąść i poczekać. Jednak po godzinie może dwóch, ból mięśni zniknął, gardło już nie drapało i nawet chusteczka nie była mi potrzebna. Myślałam, że na wieczór objawy wrócą  to ugotuję sobie jeszcze jedną herbatkę ale nie było takiej potrzeby. Jeśli macie pierwsze objawy przeziębienia zaserwujcie sobie dawkę chilli, imbiru, cytryny, czosnku, miodu i tymianku w jednym a poczujecie jak choroba was opuszcza. Takiej dawce (naturalnego) antybiotyku nie jest w stanie oprzeć się, żadne choróbsko:)

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 3 szklanki wody
  • tymianek (użyłam suszonego)
  • cytryna
  • miód

Czosnek posiekać, imbir pokroić w kawałki, papryczkę oczyścić z nasion. Wymienione składniki wrzucić do garnuszka, zalać wodą i gotować 5 min. Przecedzić napój do filiżanki. Dodać cytrynę oraz miód. Wypić natychmiast.

Na zdrowie:)

czwartek, 14 lutego 2013
Ryba w porach i pieczarkach na białym winie

To niezwykle proste danie oszałamia swoim smakiem. Byłam mocno zaskoczona, jaki doznania  daje kombinacja porów z pieczarkami ale także nie bez znaczenia jest tutaj dodatek wina i śmietany. Wino wyparowuje ale pozostawia swoisty smak a śmietana po chwili  gęstnieje i sprawia, że cały sos jest delikatnie kremowy. Nie należy żałować pieprzu, najlepiej świeżo mielonego bo warzywa powinny być dość wyraziste w smaku.  Wyboru ryby dokonajcie samodzielnie, według własnego gustu. Ja zazwyczaj używam dorsza, jednak tym razem usmażyłam mirunę.

Inspiracja : Siostra Maria  (tylko pomysł na pieczarki i pory, reszta to moja inwencja)

Składniki:

  • 3 filety ulubionej ryby
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia ryby
  • 1 duży por
  • 30 dag pieczarek
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Rybę pokroić na porcje, każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojonego pora oraz pieczarki i dusić 5 minut. Gdy warzywa zmiękną podlać winem i gotować ok. 10 min. Wlać śmietanę i dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gorących warzyw włożyć usmażone kawałki ryby, aby się zagrzały. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego:)

17:35, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (7) »
środa, 13 lutego 2013
Tagiatelle z chilli, imbirem, i cytryną

Te trzy składniki są bardzo ważne w przypadku tego dania. Są dobrze wyczuwalne i ze zwykłego makaronu czynią to danie wyjątkowym. Zupełnie jak w przypadku aglio olio e peperoncino.

Źródło

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1.4 czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 5 łyżek gęstej śmietany kremówki
  • sól
  • 350 g makaronu tagiatelle
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Tagiatelle ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną chilli, czosnek oraz imbir. Po chwili dodać śmietankę i sól. Chwilę razem pogotować. Włożyć do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Podawać posypane z startą skórka z cytryny. 

Smacznego:)

 
1 , 2