Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 29 lutego 2012
Muffinki pomarańczowe z makiem

Polecam Wam pyszne muffinki z makiem, wspaniale pachnące aromatem skórki pomarańczowej. Są takie dobre, że nie można przestać na jednej. Dzięki jogurtowi są mięciutkie i smakują po prostu wspaniale.

Źródło

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • duży jogurt 400 g
  • 100-120 g stopionej margaryny

W jednej misce połoczyś suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć jedne z drugimi.
Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.

Smacznego:)

wtorek, 28 lutego 2012
Zapiekanka chłopska

Proste jedzenie zawsze cieszy się dużą popularnością. Dzisiejsza zapiekanka składa się z trzech składników: ziemniaków, kapusty i kiełbasek. Ja użyłam kiełbasek śniadaniowych ale możecie użyć swoich ulubionych. Żeby skrócić czas zapiekania najpierw podgotowałam ziemniaki. Zapiekanka bardzo nam smakowala.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • pół kapusty
  • 10 kiełbasek
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu
  • ulubione zioła

Ziemniaki podgotować 15 minut. Kapustę poszatkować i odważyć w drugim garnku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na to kapustę, posypac ziołami,  na wierzchu ułożyć kiełbaski. Całość podlać bulionem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

poniedziałek, 27 lutego 2012
Wyniki konkursu herbacianego z Dilmah

Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje, które złożyliście w konkursie herbacianym. Wybór był niezwykle trudny. Wszystkie ciasta, i desery, które nadesłaliście są wspaniałe i chciałoby sie je wszystkie wypróbować i dopiero potem podjąć decyzję. Niestety jest to chyba niemożliwe. Dlatego kierując się wyobraźnią i własnym smakiem podjęłam decyzję. Pierwszy zestaw herbaciany otrzyma Dzikowiec za tartę gruszkowo-jabłkową a drugi Js28 za ciasto brzoskwiniowe z makiem. Gratuluję:)

Dziękuję za udział i nadesłane propozycje. Tych, które przypadły mi do gustu było więcej i pewnie niektóre z nich wykorzystam.  Pozdrawiam serdecznie:)

Wiosenka27

19:54, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (8) »
Pieczeń rzymska

Nie pokazywałam jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie docisnęłam ale bardzo dobrze smakuje. U mnie wersja bez jajka.

A dzisiaj wieczorem, mam nadzieję, rozstrzygnięcie konkursu herbacianego. Serdecznie zapraszam:)

Składniki:

  • 1 kg g wieprzowiny  bez kości
  • 80  dag mięsa z indyka
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • sucha kajzerka
  • 1,5 łyżki przyprawy typu vegeta
  • sól, pieprz
  • suszone zioła

Mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę i dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Wbić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i starannie wyrobić. Do masy dodać szczyptę  niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli masa wyszła zbyt ścisła, wmieszać w nią 2–4 łyżki wody. Na suchej desce rozłożyć duży arkusz pergaminu, posmarować klarowanym masłem, wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon. Szczelnie owinąć go wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełożyć do keksówki.Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut.

Smacznego:)

niedziela, 26 lutego 2012
Torcik miętowy straciatella

Lubicie miętowe smaki? Jeśli tak to polecam Waszej uwadze ten torcik. Miętowy ale  tylko leciutko, z małymi kawałkami czekolady. Kolejny raz sprawdziła się masa na bazie serka mascarpone. Ciasto nasączyłam likierem miętowym a do biszkoptu dodałam zielony barwnik. Jeśli nie macie barwnika albo zwyczajnie nie chcecie go użyć to po prostu go pomińcie a ciasto i tak pozostanie miętowe.

Tutaj czekam na Wasze konkursowe  propozycje herbaciane:)

Składniki na biszkopt (tortownica o śr.21 cm):

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.

Składniki na nasącz:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4  łyżki cukru pudru
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 10 dag czekolady (użyłam nadziewanej miętowej)

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Serek rozetrzeć, dodać ubitą śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Dodać pokrojoną w drobne kawałki czekoladę.

Pierwszą część ciasta ułożyć na tortownicy, nasączyć, wyłożyć 1/3 część masy. Dokładnie rozsmarować  i tak samo postąpić z dwiema kolejnymi. Wierzch delikatnie posmarować i dowolnie udekorować. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin:)

Smacznego:)

sobota, 25 lutego 2012
Pierożki z kurczakiem

Pierożki drożdżowe  z kurczakiem są doskonałą przekąską w ciągu dnia. Wspaniale smakują zarówno z herbatą jak i z czerwonym barszczem. Największą ich zaletą jest pyszny farsz kurczakowy, lekko ostry i trochę słodki. Wspaniały.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje herbaciane w konkursie Dilmah. Zapraszam:)

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki na ciasto:

  • 20 g  świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g masła
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka sosu chili
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)

Ponadto:

  • oliwa do smażęnia
  • jajko do glazury
  • sezam lub mak do dekoracji
  • mąka do posypania stolnicy

Wkruszyć drożdże  do miski i rozmieszać je w mleku podgrzanym do temperatury 37 stopni. Dodać rozpuszczone masło, mąkę i sól, po czym wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia na 40 minut.

Pokroić na małe kawałki filet z kurczaka i zalać go marynatą z oliwy, 2 łyżeczek sosu sojowego oraz miodu. Odstawić na 15 minut, a potem podsmażyć kurczaka na łyżce oliwy. Pokroić drobno cebulę i przecisnąć przez praskę czosnek. Posiekać grzyby. Usmażyć warzywa z grzybami na odrobinie oliwy, dodać łyżeczkę sosu sojowego i wymieszać całość z kurczakiem. Na końcu doprawić farsz solą, pieprzem i łyżeczką słodkiego sosu chili.

Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je i podzielić na dziesięć części. Rozwałkować każdą na koło o średnicy około 10 cm. Wyłożyć nadzienie na krążki z ciasta i uformować pierożki. Docisnąć brzegi i pozostawić je do wyrośnięcia na 15 minut. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować pierożki jajkiem i posypać sezamem lub makiem a później piec je około 15 minut.

Smacznego:)

piątek, 24 lutego 2012
Zapiekanka z ryżem i warzywami

Ta zapiekanka przywołuje na myśl lato ponieważ zawiera warzywa, które ewidentnie kojarzą się z tą porą roku. Mnie osobiście bardzo  przypadła do gustu. Ja nazwałabym ją pieczonym risotto pomidorowym bo pomidory są tu mocno wyczuwalne. Danie jest lekkie i bardzo smaczne.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje do konkursu herbacianego Dilmah:)

Źródło

Składniki:

  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g bakłażana
  • 400 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 100 g surowego ryżu Arborio do risotto (lub zwykłego białego ryżu)
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 250 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do podania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 - 200 g tartego sera

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę (około 2,5 cm). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 5 minut). Dodać czosnek a po minucie dodać bakłażana i lekko zrumienić go smażąc przez około 3 - 4 minuty. Dodać ryż a po minucie wlać wodę lub bulion. Zagotować, dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pogotować przez minutę a następnie dodać pomidory i cukinię. Po minucie odstawić z ognia, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Naczynie otworzyć, posypać tartym serem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Jeśli lubimy gdy ser jest lekko zrumieniony, ostatnie 10 minut zapiekamy bez przykrycia.

Smacznego:)

czwartek, 23 lutego 2012
Zupa kminkowa

Jest to chyba najszybsza zupa świata. I do tego bardzo smaczna, jest tylko jeden warunek: musicie lubić kminek. Ja lubię  i to bardzo tak więc z chęcią  wypróbowałam tę zupę. Z grzankami smakuje wspaniale.

Przypominam, że w dalszym ciągu możecie składać swoje propozycje w konkursie herbacianym:)

Składniki:

  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 l domowego rosołu
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 200 ml śmietany do zup
  • sól, łyżeczka cukru

Kminek zalać szklanką wody i gotować 10 minut. Odcedzic na sicie, wywar zachować, ziarenka wyrzucić. Do wywaru z kminku wlać rosół , zagotować. Mąkę i 4 łyżki śmietany dokładnie wymieszać ze szczyptą soli oraz 1-2 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy. Doprawić cukrem i solą. Udekorować . Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego:)

Tagi: kminek
06:10, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (17) »
środa, 22 lutego 2012
Konkurs herbaciany z Dilmah

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie herbacianym, który przygotowałam razem z firmą Dilmah. Do wygrania są 2 zestawy,  śliczny dzbanuszek z filiżanką.

Firma Dilmah ma w swojej ofercie wiele bardzo dobrych herbat różnych gatunków i o urozmaiconych  smakach. Ja ostatnio testuję następujące smaki:

  • czarną o smaku cytrynowym (ekspresowa)
  • czarną klasyczną, bez dodatków
  • zieloną czystą
  • zieloną z miętą
  • Earl Grey
  • waniliową

 

Żeby wygrać powyższy zestaw należy wybrać jeden  z wymienionych smaków herbaty  i zaproponować do niej dowolny wypiek. Mogą to być ciasta, ciasteczka, muffinki, babeczki, co tylko przyjdzie Wam do głowy.  Spośród wszystkich propozycji wybiorę wraz z przedstawicielem firmy Dilmah 2 najlepsze naszym zdaniem przepisy. Na Wasze propozycje czekamy do niedzieli a wyniki zostaną podane w poniedziałek wieczorem.

Przepisy wraz z adresem mailowym proszę zostawiać pod dzisiejszą notką w komentarzach.

Serdecznie zapraszam!

Wiosenka27

14:20, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (44) »
Kopytka pietruszkowe

Lubicie kopytka? Na pewno tak. Ja ostatnio chciałam je urozmaicić i do ciasta dodałam posiekaną pietruszkę. Oczywiście, można dodać inne zioła ale ja bardzo lubię zapach natki pietruszki dlatego się na nią zdecydowałam. Takie kopytka są bardzo smaczne więc zachęcam Was do eksperymentowania.

A już dzisiaj po południu zapraszam na konkurs herbaciany, w którym do wygrania będą dwie śliczne nagrody:)

Składniki:

  • 1, 25 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 2-3 garści posiekanej piertuszki

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić je i odparować. Gdy przestygną, przepuścić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, zrobić w środku dołek, wbić jajka, 2/3 przesianej przez sitko mąki oraz szczyptę soli i natkę pietruszki. Zagnieć ciasto. Podzielić na części  i przełożyć do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utoczyć wałeczki, lekko spłaszczyć i ostrym nożem pokroić na ukośne kopytka. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotować je około 2-3 minuty.

 Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5