Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 28 lutego 2011
Zapiekana cukinia z kurczakiem

Zapiekaną cukinię najczęściej robię latem ale skoro jest dostępna praktycznie cały rok, dlaczego nie zrobić jej w środku zimy. Danie lekkie, smaczne, doskonale nadaje się jako przystawka lub nawet danie główne na przyjęcie. Farsz można przygotować według własnych upodobań, ja dałam paprykę i seler naciowy ale świetnie też nadaje się kukurydza z puszki.

Składniki:

  • 4-5  cukinie
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek sera żółtego
  • 1 jajko
  • przyprawa do kurczaka (do gyrosa)
  • sól, pieprz

Filet z kurczak pokroić w kostkę,  obtoczyć w przyprawach, usmażyć. Cukinie wydrążyć za pomocą łyżki. Paprykę i selera  pokroić. Przełożyć do miski usmażonego kurczaka, pokrojone warzywa, dodać jajko i przyprawy, Dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone cukinie. Naczynie do zapiekania napełnić bulionem i włożyć cukinie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min. Posypać serem i zapiekać aż się rozpuści.

Smacznego:)

niedziela, 27 lutego 2011
Tort chałwowy z czekowiśnią

Potrzebowałam pysznego ciasta, które napewno się uda i zachwyci gości. W takiej sytuacji zajrzałam na Moje wypieki i znalazłam ten oto tort a, że masę chałwową robiłam już nie raz, długo się nie zastanawiałam. Tort jest doskonały. Bardzo wyraźny w smaku, dość słodki, chociaż ja zmniejszyłam ilość cukru, ale ta słodycz została przełamana konfiturą wiśniową. Miłośnikom chałwy będzie smakował.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

    Składniki na masę: 

  • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
  •  125 g masła, o temperaturze pokojowej
  •  125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  •  2/3 szklanki drobnego cukru
  • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
  •  2 łyżki likieru kawowego
  • Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

     

    Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać. Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu). Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

    Ponadto do przełożenia:

    • 1 szklanka czekowiśni (konfitura wiśniowa podgrzana z 1 łyżką kakao) 

     

    Do nasączenia:

    • 100 ml likieru kawowego
    • 100 ml mocnej herbaty

    Wymieszać.

    Do dekoracji:

    • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
    • 100 g chałwy, pokruszonej
     

     

    Jeden blat tortu położyć na paterze, nasaczyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

    Smacznego:)

    sobota, 26 lutego 2011
    Ryż smażony z czosnkiem i brokułami

    Dzisiaj kolejna propozycja na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z czosnkiem i brokułami. Danie lekkie i smaczne. Chyba po raz pierwszy połączyłam brokuły z ryżem i bardzo mi to połączenie posmakowało. Odpowiednia ilość czosnku i powstanie pierwszorzędny obiad pod warunkiem, że lubicie te smaki. Przepis zgłaszam do akcji Z widelcem po Azji.

    Składniki:

    • 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
    • 1 jajko
    • 2-3 ząbki czosnku
    • ½ główki brokułów
    • 1-2  łyżki sosu sojowego lub do smaku
    • 1 łyżka oleju

     

    Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  olej, usmażyć jajko i odstawić. Usmażyć czosnek, po  chwili dodać brokuły. Dodać ryż i jajko, wymieszać,  polać sosem sojowym i smażyć jeszcze przez chwilę.

    Smacznego:)

    piątek, 25 lutego 2011
    Oponki serowe

    Ten przepis mam od kilku lat, robię go przynamniej raz w roku, zazwyczaj w tłusty czwartek a jeśli nie to napewno w karnawale. Te oponki  to świetna okazja, żeby przekonać dzieci do zjedzenia białego sera a dodatkowym argumentem jest to, że ser utrzymuje wilgoć i nawet na drugi dzień są świeże i smaczne.  

    Składniki:

    • 1/2 kg sera białego
    • 1/2 kg mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki sody ( daję 1 łyżeczkę)
    • 3 jajka

    Wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, wyciąć oponki. Smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Osączyć i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego:)

    czwartek, 24 lutego 2011
    Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami

    Jeśli nie macie więcej niż 20 minut na przygotowanie obiadu to polecam dzisiejszy makaron. W orginalnym przepisie podane były świeże pomidory ja jednak wykorzystałam resztkę suszonych, która zalegała mi w słoiku i myślę, że to był dobry pomysł. Dzięki temu sos jest mniej kwaśny i bardziej czosnkowy. Przepis pochodzi z książki Dania pikantne.

    Składniki:

    • 400 g makaronu
    • 1 łyzka oliwy
    • 175 g boczku wędzonego
    • 500 g pomidorów ( u mnie 4 suszone)
    • 125 gęstej śmietany
    • 2 łyżki sosu pesto z suszonych pomidorów (pominęłam)
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • parmezan do posypania

    Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory i dusić  jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i sos pesto. Podgrzać, nie przerywając ieszania. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i polać makaron. Posypać parmezanem.

    Smacznego:)

    środa, 23 lutego 2011
    Kawa z kardamonem

    Czas na popołudniową kawkę? Proponuję ostatni wynalazek jaki pokazywali  Irena i Andrzej na swoim blogu. Ta kawa od razu wpadła mi w oko musiałam tylko postarać się o wodę różaną ale warto było czekać.

    Składniki:

    • 4 szklanki wody (900 ml - 1l)
    • 3 łyżki mielonej kawy
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
    • pół łyżeczki szafranu
    • 2 łyżki wody różanej.

    Zagotować wodę. Dodać kawę, kardamon i szafran. Gotować przez 3 minuty. Przecedzić do dzbanka. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną. Podawać w filiżankach.

    Smacznego:)

    Chleb z sezamem

    Bardzo lubię chleby z różnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam chleb z sezamkową posypką. Upiekłam go już dawno ale jakoś tak do tej pory ciągle odkładałam, żeby go pokazać a jest on naprawdę smaczny i warto go upiec. Przepis znalazłam tutaj.

    Składniki:

    • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej 
    • 1/4 szklanki letniej wody
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
    • 1/2 szklanka mąki pszennej razowej
    • 2 łyżki otrębów pszennych
    • 2 łyżki zarodków pszennych
    • 1 łyżeczka drożdży instant
    • 1 i 1/3 łyżeczki soli
    • po 1 łyżce bialego i czarnego sezamu
    • po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba,
    • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

    Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

    wtorek, 22 lutego 2011
    Muesli piękności

    W ramach prywatnej  akcji Zdrowe śniadania polecam, pewnie wszystkim znane, muesli piękności. Mleko z dodatkami może świetnie smkaować i dać dużo energi na jakiś czas. Tak zdrowe śniadanie napewno zapobiegnie wielu przypadłościom:)

    Składniki:

    • 4 łyżki płatków owsianych
    • łyżeczka pestek słonecznika
    • łyżeczka pestek dyni
    • łyżeczka wiórków kokosowych
    • duży banan
    • po 2 suszone śliwki i morele
    • szklanka mleka

    Płatki zalać mlekiem. Obrany banan pokroić na plasterki. Śliwki i morele  poszatkować, dodać pestki słonecznika i dyni oraz wiórki kokosowe. Połączyć wszystkie składniki.

    Smacznego:)

    poniedziałek, 21 lutego 2011
    Zupa krem z pora

    Nie jestem jakąś wielką fanką zup ale od czasu do czasu lubię zrobić taką trochę mniej tradycyjną. O zupie kremowej z pora słyszałam już wiele i widziałam  w wielu książkach i gazetach ale dopiero gdy przeczytałam o niej w Akademii kulinarnej zmobilizowałam się do zrobienia. I bardzo się cieszę, bo zupa jest naprawdę wspaniała. Z chrupiącymi  grzankami komponowała się idealnie.

    Składniki:

    • 300g pora (biała część)   
    • 200g ziemniaków     
    • 150g cebuli
    • 600ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
    • 200ml śmietany 36% 
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku (w małej ilości tłuszczu). Dodać pokrojonego pora i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać całość wywarem. Gotować  do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (niemal rozgotowane). Kolejno zupę miksować na jednolitą masę, przecedzić. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.


    Smacznego! 

    14:12, wiosenka27 , Zupy
    Link Komentarze (15) »
    niedziela, 20 lutego 2011
    Deser czekoladowo- bananowo- kokosowy

    Ten deser to szczyt rozpusty. Może nie wygląda zbyt oszałamiająco ale w smaku jest to sama rozkosz. Czekolada, banany i kokos to trzy smaki, które stawiają u mnie ten deser w ścisłej czołówce. Jest to moja propozycja do akcji czekoladowej a inspirację do niej znalazłam na stronie producenta czekolady.

    Składniki:

    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 100 g białej czekolady
    • 700 ml mleka kokosowego
    • 10 dag cukru (można dać mniej)
    • 3 małe, dojrzałe banany

    Obie czekolady połamać na kawałki. Podgrzać mleko kokosowe z cukrem. Odlać 2/3 mleka i rozpuścić w nim gorzką czekoladę. W pozostałej 1/3  części rozpuścić białą. Obie masy schłodzic w lodówce. Do czekoladowej dodać pokrojone banany i zmiksować. Nakładać warstwami  do pucharków i wstawić do lodówki.

    Smacznego:)

     
    1 , 2 , 3 , 4