Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 28 lutego 2010
Kurczak z makaronem po azjatycku

Przepis na to danie spodobał mi się głównie z jednego powodu, bardzo praktycznego. Miałam pół paczki chińskiego makaronu, która leżała otwarta już od jakiegoś czasu i chciałam go wykorzystać:) Więc  kiedy w ręce wpadł mi  lutowy numer Soli i Pieprzu i zobaczyłam ten przepis, nie wahałam się ani minuty. I jak się okazało, dobrze zrobiłam bo nie dość, że danie jest bardzo smaczne to jeszcze do tego  szybko się je robi, niecałe 30 minut.

Składniki:

  • 4 łyżki sezamu
  • 4 marchwie
  • 4 filety z kurczaka (po ok. 150 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu jajecznego (250 g)
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sezam uprażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na złotożółty kolor. Marchwie obrać i pokroić w słupki. Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Rozgrzać łyżkę oleju w woku i smażyć około 5 minut. Ugotowac makaron według wskazówek na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z pozostałym olejem. Do mięsa włożyć marchew i dusić 2-3 minuty. Wlać miód, sos sojowy i sok z cytryny, zagotować. Dodać makaron i sezam, podgrzać. Nałożyć na talerze  i podawać gorące.

Smacznego:)

 

sobota, 27 lutego 2010
Steki argentyńskie

Podobno grillowanie jest sportem narodowym w USA. W Polsce i innych krajach już chyba też. A jeśli się ma patelnię grillową, można tak przyrządzone mięso jeść cały rok. Z patelni jest napewno zdrowsze niż z prawdziwego rusztu chociaż może smakuje trochę  inaczej. Przepis na steki argentyńskie znalazłam w lipcowym numerze Kuchni i dopisuje je do akcji Grumko. Steki powinno się  podawać  z sosem barbecue, ja jednak nie miałam czasu i ukroiłam pomidora.

Składniki:

  • 2 steki wołowe
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Steki przez noc marynować w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillować przez 6 minut z każdej strony.

Sos barbecue:

  • łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki wody

Wymieszać wszystkie składniki, podawać do steków  z ziemniakami.

Smacznego:)

Tagi: wołowina
07:55, wiosenka27 , Wołowina
Link Komentarze (8) »
piątek, 26 lutego 2010
Kawa czekoladowo - imbirowa

Ferie powoli zbliżają się ku końcowi więc dzisiaj pozwoliłam sobie na luksus picia kawy  w troszkę bardziej pracochłonnej i ulepszonej wersji niż w tygodniu pracującym, kiedy to nie miałabym czasu na takie przygotowanie. Kawa jest bardzo dobra, mocno czekoladowa z nutą imbiru i pomarańczy. Właściwie nie wiem czy jest to jeszcze kawa, może bardziej napój ale przepis znalazłam na stronie producenta kawy więc  myślę, że żaden miłośnik mocnej, czarnej, prawdziwej kawy, nie będzie miał mi tego za złe:)

Składniki na 2 porcje:

  • 150 ml tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • pół płaskiej łyżeczki startego imbiru
  • 2 espresso

Wrzucić czekoladę do rondelka, wlać mleko, dodać skórkę z pomarańczy i imbir. Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia się czekolady - następnie wlać gorącą kawę. Na koniec wszystko przecedzić przez sito i wlać do filiżanki.

Smacznego:)

 

czwartek, 25 lutego 2010
Czerwony kurczak w warzywach

Dzisiaj podaję przepis na kurczaka duszonego w warzywach z dodatkiem ketchupu. Pyszny, szybki sposób na obiad. Można podawać na ciepło do ryżu lub   na zimno jako przystawkę, jest pyszny  gdy sos wsiąknie w panierowane mięso. Polecam!

Składniki:

  • 4 udka lub 8 pałek
  • ketchup pikantny
  • kwasek cytrynowy (odrobinę)
  • marchew (według upodobania)
  • seler (według upodobania)
  • sól
  • cukier do smaku
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jaja 

Udka obtoczyć w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, obsmażyć je na gorącym oleju i wolnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu włożyć do dużego naczynia,dodać starte na tarce warzywa, lekko przesmazyć, podlać rosołem. Dodać ketchup, sól i cukier.Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos stanie się gęsty i krystaliczny.Podawać z ryżem . Danie podane na talerzu obsypać posiekanym zieleniną.

Smacznego:)

środa, 24 lutego 2010
Sufleciki ziemniaczane z ziołami

Wyszperałam kolejny przepis na ziemniaki. Tym razem zapiekane w formie sufletów z dodatkiem różnych ziół. U mnie były podane z  kurczakiem w sosie ale można też zjeśc je same z surówką.

Składniki:

  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • czubata łyzka mąki ziemniaczanej
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pęczek mieszanych ziół (natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek)
  • czerwona papryka
  • masło do posmarowania foremek
  • mąka do posypania foremek

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, masło, śmietanę i tarty ser, dobrze wymieszać. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodac do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku sola i pieprzem i gałką. Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać, dodac do masy ziemniaczanej razem z oczyszczoną i pokrojoną w drobna kostkę papryką. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, połączyć deliketnie z masą ziemniaczaną. Foremki do sufletów lub do muffinek wysmarowac masłem, oprószyć mąką, napełnić masą ziemniaczaną. Do dużego naczynia wlać 2-3 cm wrzącej wody, ustawić w nim foremki. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni przy włączonym termoobiegu.

Smacznego:)

wtorek, 23 lutego 2010
Roladki wieprzowe z kiszoną kapustą

Chociaż najczęściej używam kurczaka to jednak od czasu do czasu zdarza mi się przygotować coś z wieprzowiny. Tak dla odmiany i żeby potem jedząc kurczaka, przypomniało się nam jaki on jest dobry. Przepis na te roladki od  razu przypadł mi do gustu bo wiedziałam jak się sprawdza kapusta kiszona  w takich daniach. No i oczywiście obecność kminku obowiązkowa:)

Składniki:

  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 dużych porcji mięsa wieprzowego bez kości
  • olej
  • 15 dag startego, żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Kapustę zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Boczek i cebulę drobno pokroić, przesmażyć. Dodać do odcedzonej kapusty, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mięso rozbić na cienki płat. Posmarować olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Na płatach mięsa rozłożyć farsz, zrolować, spiąć wykałaczką. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać serem wymieszanym z ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

poniedziałek, 22 lutego 2010
Krokiety ryżowe z mozzarellą

Lubię takie dania, które mogą służyć za dodatek do mięsa ale można też je zjeść zupełnie samodzielnie. Takie jak krokiety ryżowe. Mozzarella włożona w środek dodatkowo je uatrakcyjnia, zwłaszcza jeśli ktoś lubi ciągnący się ser a kurkuma to już mój wymysł bo bardzo lubię jak danie ma konkretny, wyrazisty kolor.

Składniki:

  • 25 dag ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz, sól
  • łyżka oliwy
  • 5 łyżek bułki tartej
  • mozzarella
  • natka pietruszki

Ryż wymieszać z sokiem z cytryny.  Dodać jajko, pietruszkę i parmezan, przyprawić pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle części ile będzie krokietów. Nabierać ryż i formować owalne kotlety wcześniej wkładając w środek kawałek mozzarelli. Każdy kotlet dokładnie oprószyc bułką tarta. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec, aż zrobią się chrupiące. Można też, zamiast piec w piekarniku, usmażyć krokiety na patelni.

Smacznego:)

sobota, 20 lutego 2010
Sałatka warstwowa z kurczakiem w gyrosie

Robiłam tę sałatkę już w wersji letniej, poniżej przedstawiam wersję zimową. Bazą jest kapusta pekińska, majonez który tutaj pysznie łączy się z ketchupem oraz koniecznie kurczak usmażony z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Pozostałe warzywa mogą być dowolne, jakie kto lubi. U mnie, ta sałatka jest tak popularna, że czasami zastępuje obiad.

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • filet z kurczaka
  • 3 pomidory
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • przyprawa do gyrosa
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • majonez, ketchup

Filet z kurczaka pokroić w paseczki, usmażyć na rumiano. Wszystkie warzywa pokroić. Układać warstwowo w przeźroczystej salaterce wg kolejności: kapusta, por, majonez, kurczak, ketchup, pomidory, majonez, ogórek, ketchup, papryka. Każdą warstwę delikatnie posolić. Odstawić saąłtkę do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

Smacznego:)

piątek, 19 lutego 2010
Mousse au chocolate czyli pianka czekoladowa

Wstyd się przyznać ale całkiem zapomniałam, że  dzisiaj zaczyna się czekoladowy weekend. Pamiętałam o nim ale chyba przez to że są jeszcze ferie myślałam, że 19 luty jest za tydzień:) Dlatego też, kiedy oprzytomniałam, że to już dziś, musiałam trochę swoje kulinarne weekendowe plany zmienić. Dzisiaj zdążyłam zrobić tylko szybki mus, delikatny i leciutki  jak mgiełka, który jest oczywiście moją propozycją do akcji Bei.

Składniki:

  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła

Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w mleku cały czas mieszając. Oddzielić białko od żółtka. Białka ubić na sztywno. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z ognia. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i masło. Wszystko razem dobrze wymieszać.  Do przygotowanej masy dodawać małe ilości ubitego białka, łączyć go z masą   powoli mieszając. Dobrze wymieszaną  piankę przelać do pucharków, włożyć do lodówki. Pianka musi byc dobrze zastygnięta. Można dowolnie udekorować. Jest pyszna z lodami.

Smacznego:)

Kotleciki ziemniaczane z serem

Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo piątkowa czyli całkowicie bezmięsna. Kotleciki ziemniaczane z serem można podawać z surówką, z ulubionym sosem albo całkowicie samodzielnie.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dag sera białego, można użyć fety
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta

Ziemniaki umyć i obrać. Ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać do nich rozdrobniony lub też przepuszczony przez praskę ser, jajka, sól i pieprz. Wymieszać i formować kotleciki. Panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. 

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3