Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 31 stycznia 2015
Ciasto żytnie z jabłkami

Po ciastach z truskawkami przyszła pora na odmianę w postaci chlebka z jabłkami. Ciasto maksymalnie zdrowe bo  w całości na mące żytniej i do tego wspaniale pachnące cynamonem. Proporcje są przewidziane na małą foremkę.

Źródło

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrupu (lub miodu)
  • 100 g cukru muscovado (dałam 50 g)
  • 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów, do oprószenia

Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać. W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.

Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego:)

piątek, 30 stycznia 2015
Pasta pomidorowa z ciecierzycy

Jeszcze jedna pasta na moim blogu świadczy o przesycie mięsa i wędliny. Po każdą pastę sięgam z ciekawością bo za każdym razem odkrywam jakieś nowe połączenie, które zaskakuje mnie swoim smakiem. Wielką zaletą past jest także ekspresowe tempo wykonania. Wystarczy wrzucić kilka składników do blendera zmiksować i gotowe. No i jeszcze chwilę poczekać, bo najlepiej pasta smakuje schłodzona. Ja najczęściej robię je na wieczór, żeby rano można już było spróbować.


Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną ceulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę, dodać pomidory, bazylię i dusić na małym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Przestudzone, odparowane pomidory wrzucić do blendera, dodać ciecierzycę i zmiksować. Stopniowo dodawać oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

czwartek, 29 stycznia 2015
Ciasto waniliowo - truskawkowe

To już chyba ostatni worek truskawek jaki znalazłam w zamrażalniku. Po nich zabiorę się za jagody, potem za śliwki i wiśnie. A potem będzie nowy sezon:) Tymczasem zrobiłam pyszną masę do ciasta, z dodatkiem białej czekolady a masę waniliową na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie jest to genialne połączenie i niestety jest to kolejna rzecz, od której nie można się odczepić.


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek o pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o rozm. 32/34 cm. Wyrównac i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec  25-30 min.

 

Składniki na masę truskawkową:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki powinny być w temperaturze pokojowej bo inaczej zmrożą nam czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę waniliową:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 szklanek mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty

Masło zmiksować z cukrem i ekstraktem, dodawać na przemian jogurt z mlekiem w proszku. Jeśli masa jest zbyt rzadka warto mieć pod ręką dodatkową ilość mleka w proszku. Jeśli ktoś się obawia o konsystnecję można również dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wodzie (ja nie dodałam).

Składniki na nasącz:

  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. szklanka wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Na masie truskawkowej ułożyć nasączone biszkopty. Na nie wyłożyć masę z mleka w proszku, wyrównać. Wierzch można posypać startą czekoladą.

Smacznego:)

środa, 28 stycznia 2015
Meloniada

Pod wpływem impulsu sięgnęłam po melona, leżał w domu ze trzy tygodnie, aż w końcu postanowiłam go rozkroić. Z zamrażalnika wyciągnęłam najmniejszy woreczek truskawek i wrzuciłam do blendera, dodałam trochę soku z cytrusów i wyszło coś pysznego. Co prawda napój bardziej na lato niż na zimne lutowe dni ale smakuje wspaniale więc polecam.


Składniki:

  • 1/2 melona
  • ok. szklanki truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 2 szklanek wody może być gazowana ale niekoniecznie
  • 2 szklanki soku pomarańczowego

Truskawki i melona obranego ze skóry zmiksować. Dodać wodę, sok pomarańczowy, sok z cytryny, miód i wszystko dokładnie wymieszać. Latem podawać z lodem.

Smacznego:)

wtorek, 27 stycznia 2015
Obazda bawarska

Do tej pasty zabierałam się jak przysłowiowy pies do jeża. Miałam wątpliwości czy zużyć serek na smarowidło czy zjeść go po prostu w czystej formie. Na szczęście, jednak zrobiłam pastę i bardzo się cieszę bo smakuje wspaniale.  Zrobiłam ją  z samych cammembertów dlatego jest to wersja bawarska, podobno z mieszanych serów, jest to przysmak frankoński. Wspaniałym dodatkiem do tej pasty są pomidory lub ogórki kiszone.


Składniki:

  • 500 g różnych gatunków serów pleśniowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku

Cebulę obrać, posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser rozdrobnić, dodać cebulę, pietruszkę, śmietanę, masło,  sól, pieprz i roztarty w moździerzu kminek,  wymieszać widelcem. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 stycznia 2015
Chowder z ziemniakami i brukselką

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.


Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek

Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

sobota, 24 stycznia 2015
Kruche ciastka z czekoladą

Czasami, rozsądek podpowiada, żeby nie piec  ciasta na niedzielę, ale, że ciężko jest zrezygnować z tego co się lubi w zastępstwie piekę ciastka. Jest to złudne bo ciastek można zjeść więcej niż na przykład tortu czy innego ciasta z masą. Chyba, że ktoś ma bardzo silną wolę i powstrzyma się przed zjedzeniem  dziesiątej sztuki. W przypadku tych ciastek jest to ciężkie do wykonania:)

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

Tagi: czekolada
09:15, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (8) »
czwartek, 22 stycznia 2015
Domowy boczek pieczony

Boczek pieczony to chyba moja ulubiona domowa wędlina. Oczywiście, nie robię go zbyt często, ale od czasu do czasu się zdarza i zawsze wtedy wyśmienicie smakuje. Obficie przyprawiony ziołami i czosnkiem wspaniale pachnie i bardzo szybko znika.

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok.1,5 kg)
  • 4 łyżki soli
  • 2 l wody
  • ziele anielskie
  • liści laurowy
  • tymianek, majeranek, mielon papryka ostra, 
  • czosnek (dużo, ja dałam ok. 10 ząbków)

Sól rozpuścić w wodzie, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Oczyszcony boczek, przekroić ma 2 węższe kawałki (niekoniecznie, ale ja tak zrobiłam), włożyć do solanki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć boczek, osuszyć. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz mieloną papryką. Wstawić boczek do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu można boczek obciążyć, żeby przybrał ładny kształt.

Smacznego:)

środa, 21 stycznia 2015
Kostka kawowo - truskawkowa

Jak zwykle, o tej porze roku, częściej sięgam do zamrażalnika, aby zrobić miejsce na nadchodzący sezon. Kolejny worek truskawek powędrował do tego ciasta. Zestawiłam je do pary z masą kawową i musze przyznać, że to była dobra decyzja. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc możecie dodać trochę więcej cukru.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na masę truskawkową:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę, cukier i wszystko dokładnie ubić. Dodać zmiskowane truskawki i żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na pierwszą część biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kawową:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na zastygniętą masę truskawkową. Wyrównać i przykryć dugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

wtorek, 20 stycznia 2015
Brukselka duszona z dynią i pieczarkami

Jako osoba niezbyt lubiąca ziemniaki do obiadu,  ciągle poszukuję dla nich zastępstwa. Dzisiaj proponuję wspaniały zestaw trzech warzyw, które bardzo dobrze się za sobą komponują zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jarzynka musi być dobrze doprawiona dlatego nie żałujcie czosnku i cebuli ale kropką nad i jest tutaj koperek. Ja zrobiłam tę jarzynkę jako dodatek do obiadu ale myślę, że można dodać do niej trochę wędzonego boczku i będzie wspaniała przekąska na kolację. Następnym razem tak zrobię:)

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 200 g pieczarek
  • ok. 2 szklanek dyni (użyłam mrożonej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku (można dać mniej jeśli ktoś nie lubi)
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej

Brukselkę oczyścić z wierzchni liści, przekroić na pół lub ćwiartki. Pieczarki pokroić na cząstki lub  w plasterki. Cebulę pokroić w krążki, czsonek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę po chwili czosnek, i chwilę przesmażyć. Dodać brukselkę, przemieszać, podlać ok.1/2  szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu doczasu mieszając. Dodać pieczarki i dynię i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić jarzynkę solą, pieprzem i mieloną papryką. Na sam koniec dodać koperek i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3