Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 31 stycznia 2014
Kruche ciasto z malinami i mleczną masą

Na dzisiejszy dzień polecam kawałek pysznego ciasta. Kruchy spód, mus owocowy - polecam maliny oraz masa jogurtowa z mlekiem w proszku czyli coś co uwielbiam. Zdjęcie mi się totalnie nie udało ale proszę, niech Was nie zniechęci bo ciasto jest naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto:

  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • ew. łyżka śmietany

Posiekać margarynę z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, ew. dodając łyżkę śmietany, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto zawinąć w kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na kształt tortownicy o śr. 21 cm lub prostokątnej blaszki o wym. 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.

Składniki na mus owocowy:

  • 2 szklanki malin
  • szklanka wody
  • ok. 3 łyżeczek żelatyny
  • cukier do smaku

Maliny podlać woda i zagotować razem z cukrem. Gdy woda się wygotuje i powstanie gęsty sos dodać żelatynę rozpuszczona w jak najmniejszej ilości wody. Odstawić do wystygnięcia. Gdy mus gęstnieje wylać na upieczone kruche ciasto.

Składniki na masę:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • ok. 2 szklanek mleka w proszku
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jogurt i sok z cytryny na przemian z mlekiem w proszku. Zawsze warto mieć więcej mleka pod ręką bo jeśli masa okażę się zbyt rzadka możecie dodać więcej mleka. No chyba, że ktoś chce to można dodać 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie. Tak przygotowaną masę wyłożyć na mus owocowy i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kakao lub startą czekoladą.

Smacznego:)

czwartek, 30 stycznia 2014
Drożdżowy chleb z makiem

Ostatnio rozsmakowałam się w chlebach na zakwasie ale dzisiaj pokażę Wam pyszny chleb na drożdżach, z dodatkiem maku. Chleb jest niesamowicie miękki, pulchny, ma bardzo smaczną chrupiącą skórkę i smakuje po prostu wspaniale. Jest dość neutralny w smaku tak więc pasuje zarówno do sera, dżemu jak i wędliny.

Źródło

Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej
  • 65 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant (na czubku łyżeczki)

Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej. Następnie do zaczynu dodać:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 20 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka maku

Składniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinien wyraźnie urosnąć). Piekarnik nagrzać do 230 st C*. (jeśli pieczemy w żeliwnym garnku, należy wstawić go do zimnego piekarnika). Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy (albo do garnka żeliwnego nagrzanego w piekarniku), zrobić kilka nacięć ostrym nożem. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut.Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego:)

środa, 29 stycznia 2014
Sałatka z tuńczykiem

Dzisiaj, tak na szybko polecam pyszną, zdrową i chrupiącą sałatkę z tuńczyka. W ten mroźny, zimowy dzień przyda się porcja witamin  a jednocześnie nie będziemy zbyt obciążeni więc w razie upadku na śliskim chodniku złapiemy równowagę:) Mam nadzieję, że mi się to nie przytrafi:)

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mały, zielony  ogórek
  • 1 żółta papryka
  • garść mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko na twardo
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • koperek do posypania

Tuńczyka odsączyć z zalewy, ogórka, cebulę, paprykę  pokroić w kostkę, jajko w cząstki. Na talerzu ułożyć sałatę, następnie tuńczyka i pokrojone warzywa. Zmieszać składniki sosu, polać sałatkę i posypać koperkiem. Podawać schłodzoną w lodówce.

Smacznego:)

wtorek, 28 stycznia 2014
Pączki z ziemniakami

Z oczywistych powodów pączki smażę rzadko, może jeden raz w roku. Moje wczorajsze wypieki tylko potwierdzają tę decyzję bo nie sposób było się od nich oderwać, co mogłoby okazać się zgubne w skutkach, gdybym smażyła je częściej. Ciasto zrobiłam na bazie ugotowanych  ziemniaków, dzięki czemu osiągnęłam pożądaną pulchność i pewnie wilgoć, dzięki której na pewno byłyby tak samo świeże drugiego dnia. Jednak pączki były tak pyszne, że do drugiego dnia nie dotrwały. Pączki nadziewałam szprycą po usmażeniu wtedy miałam pewność, że w środku nie są surowe.

Źródło

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki  cukru
  • 500 g  mąki
  • 3 jajka
  • 125 g  masła
  • olej do smażenia

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut). Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Po wystygnięciu nadziać ulubionym dżemem, najlepiej za pomocą szprycy.

Smacznego:)

poniedziałek, 27 stycznia 2014
Salsa z granatem

Jeżeli przypadkiem macie 2-3 dojrzałe gruszki i owoc granatu polecam bardzo smaczną salsę, którą można zaserwować zarówno do mięsa, np. grilowanego fileta z kurczaka jak i zjeść samodzielnie, jako lekką przekąskę. Jest lekka i smaczna. Polecam

Źródło

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 mały granat
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz

Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Pestki z granatu wyłuskać, cebulę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, przynajmniej na jedną godzinę.

Smacznego:)

Tagi: Granat
09:10, wiosenka27 , Sałatki
Link Komentarze (5) »
sobota, 25 stycznia 2014
Hummus

Tahinę zrobiłam przede wszystkim do hummusu. Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty  wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.

Składniki:

  • 3 łyżeczki tahiny
  • szklanka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Ciecierzycę ugotować, odcedzić, ale nie wylewać wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Pasta wychodzi dość sucha dlatego trzeba dodać wody, która pozostała z gotowania, wtedy będzie miała idealna konsystencję. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

piątek, 24 stycznia 2014
Muffinki limonkowe z kokosowym kremem

Dawno nie robiłam muffinek, a że trafiła się wyjątkowa okazja postanowiłam  połączyć smak limonki i kokosa. Duet nieco egzotyczny przywodzi na myśl upalne lato i oto mi chodziło. Ciasto zrobiłam nieco inne od tradycyjnych muffinek bo w zamierzeniu miały być bardziej wykwintne.

Składniki na muffinki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 55g masła, roztopionego
  • 135g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 1 limonki

Składniki na krem:

  • 200g sera mascarpone
  • 125ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml Malibu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ew. wiórki kokosowe

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, sok z limonki,  następnie masło oraz przesianą mąką z proszkiem i solą. Na koniec dodać skórkę z limonki. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec ok. 15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Serek, śmietankę, likier  i cukier zmiksować na gładki, gęsty krem. Przełożyć do  szprycy  z ozdobną końcówką i udekorować muffinki. Można posypać wiórkami.

Smacznego:)

czwartek, 23 stycznia 2014
Tahina

Kuchni arabskiej towarzyszą bardzo intensywne zapachy i aromaty. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest tahina czyli oleista pasta z ziaren sezamu, której zapach jest tak aromatyczny, że przywodzi na myśl atmosferę ulicznych bazarów egipskich. Kiedy uprażyłam  sezam po domu rozniósł się cudowny zapach. Taką pastą, nazywaną tez masłem sezamowym można posmarować chleb ale tahina jest także używana jako przyprawa czy raczej dodatek do wielu dań. Dzisiaj u mnie w podstawowym wydaniu.

Składniki

  • 200 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na lekko złotawy kolor. Zmiksować dodając stopniowo olej. Gdy pasta jest już gładka przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

środa, 22 stycznia 2014
Chleb żytni z siemieniem lnianym

Kiedy ostatnio piekłam chleb na zakwasie  wydawało mi się, że nie jest on taki jaki powinien być. I chociaż dziewczyny ze Styczniowej Piekarni stwierdziły, że wszystko jest z nim ok to ja jednak miałam poczucie, że nie do końca chociaż w przypadku chlebów na zakwasie nie uważam się za znawczynię i działam raczej intuicyjnie. Myślę, że mój  zakwas jest ..dziwny. Za pierwszym razem podniósł się tak, że o mało nie wykipiał a teraz przy każdym kolejnym karmieniu jakby nic się nie dzieje. Miałam go już wyrzucić ale jeszcze raz spróbowałam  no i wyszedł mi dzisiejszy chleb. Wilgotny, lekko kwaśny.. po prostu pyszny. Tak sobie wyobrażałam smak domowego, żytniego pieczywa. I ma takie dziury jak chciałam.

Źródło

Składniki:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720


Po 12-18 godzinach dodajemy:

  • 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 200 ml wody w temp pokojowej
  • 50 g prażonego słonecznika (zamieniłam na siemię lniane)


Wszystkie składniki oprócz siemienia połączyć za pomocą miksera lub łyżki. Nie należy miksować zbyt długo. Na końcu dodać siemię lniane. Przełożyć ciasto do keksówki o długości 26-30 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. W zależności od temperatury, zajmie to 2-6 godzin. Chleb mniej więcej podwoi swoją objętość. Nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego chleba. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszyć do 210 st i piec jeszcze ok 30 minut. Warto po ok. 30 minutach od wstawienia chleba sprawdzić, jak się piecze, ponieważ czas pieczenia zależy tu przede wszystkim od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik. Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową i dopiekać pod nią.

Smacznego:)

wtorek, 21 stycznia 2014
Drożdżówki waniliowe z wiśniami i ricottą

Ciąg dalszy opróżniania zamrażarki. Wczoraj jej zawartość została zmniejszona o woreczek wiśni. Bazując na przepisie na jagodzianki zrobiłam pyszne, waniliowe drożdżówki z wiśniami i ricottą w środku. Ciasto jest delikatne i puszyste a nadzienie to już musicie ocenić sami, w zależności od preferencji.

Składniki na zaczyn:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła o temp pokojowej
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanka mleka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka z cytryny (2 łyżki)
  • 3,5 szklanka mąki

Składniki na nadzienie:

  • wiśnie (ok. 2 szklanek)
  • ok. 3/4 szklanki cukru do smaku
  • 150 g sera ricotta
  • ekstrakt waniliowy do smaku

Ser wymieszać dokładnie z ekstraktem waniliowym i cukrem.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.  W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, nakładać po łyżeczce masy serowej i 2-3 wydrylowane wiśnie.  Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec ok. 30 m

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4